SWALLOW THE SUN - „A szövegek egyértelműen a gyász lefolyásáról, valakinek az elvesztéséről szólnak"

Milán Péter interjúja eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.

2019. május 10. (péntek) 12:23

A finn Swallow The Sun a tehetséges gitáros, Juha Raivio vezetésével alakult 2000-ben, s már az első albummal (The Morning Never Came) kimondottan érett, igényes zenével jelentkezett. Pályájuk csaknem két évtizede alatt lemezek során át csiszolták az alapvetően doom/death irányvonalukat, s közben folyamatosan emelték az egész műfaj nívóját. Mindez hatványozottan igaz a 2015-ös Songs From The North tripla albumra, a január végén kiadott új lemez, a Juha gyászát feldolgozó When A Shadow Is Forced Into The Light anyagán pedig még bátrabb lépéseket tett a zenekar. Milán Péter kérdéseire a dobos, Juuso Raatikainen válaszolt.

 
Nem könnyű szavakba foglalni mindazt – főleg röviden –, ami a finn Swallow The Sun-nal történt az elmúlt években, ezen belül is a zenekarvezető/gitáros/dalszerző Juha Raivio-val. A zenekart a korai lemezek után kissé szem elől tévesztettem, de a 2015-ös tripla Songs From The North albummal olyan remekművet alkotott a csapat, hogy bármikor felteszem és végighallgatom, az felér egy ünneppel.

A megjelenést követő év tavaszán (2016. április) elhunyt Aleah Stanbridge, Juha élete párja, s ezzel megkezdődött a finn zenész pokoljárása, amelyből csak remélni lehet, hogy azóta valamennyire kilábalt. Megszületett a Trees Of Eternity albuma (amelyet még Aleah-val hozott létre Juha), majd a Hallatar lemeze, amely a gyász kellős közepén íródott a gödör legalján vergődő zenésszel a középpontban. Számos vendég működött közre ezeken a lemezeken, amelyeket érdemes meghallgatnia azoknak, akik szeretik a nem éppen vidám hangulatú, de nagyon érzelemgazdag doom/death-műveket.

Közben múlt az idő, amely ha teljesen nem is gyógyítja be a sebeket, jótékony heggel tudja bevonni azokat, s valószínűleg Juhával is így történt. Tavaly év végén érkezett az első életjel a STS-táborból, mégpedig egy ilyen meglepő szerzemény formájában. A Lumina Aurae egy 14 perces tétel, egy roppant zord és sötét funeral-ambient-utazás, amelyről nem véletlenül írta Juha, hogy ez az a dal, amelyet soha nem akart megírni. Valószínűleg ez a végső búcsúja élete párjától, mielőtt elengedte. A borítón egy szimbolikus női alak látható egy csónakban, keze vízbe ér, amelyet arannyá változtat... Meglepett ez a kompozíció, amelyhez hasonlót soha nem írt a Swallow The Sun. Einar Selvik (Wardruna) és Marco Benevento (The Foreshadowing) vendégszereplése tette teljessé a szerzeményt.

2019 pedig elhozta a jó 3 évvel ezelőtti grandiózus tripla-album folytatását.

 
Mint tudjuk, 2016-ban Juha Raivio elveszítette élete párját, Aleah Stanbridge-et. Hogy van Juha mostanában? Sikerült valamennyire túltennie magát a történeken?

„Nem tudok más helyett nyilatkozni, azt sem tudhatom, hogy belül hogyan érez. Azonban, úgy gondolom, az idő megteszi a magáét. De Juha már sokkal többet beszél, vannak elképzelései, néha még nevet is."Három év telt el a Songs From The North című monumentális tripla album óta. Milyen tapasztalatokat szereztetek azzal a kivételes lemezzel? Miként tekintesz vissza most az albumra?


„Nos, ez volt az első lemezem ezzel a zenekarral. Rögtön egy tripla album, ráadásul Kai Hahto cipőjébe kellett belebújnom, s kevés idő, kis büdzsé állt rendelkezésre. Nyilvánvalóan bizonyos dolgok lehettek volna jobbak is azon a lemezen. Nem akarok túl mélyen belemenni a hibákba, mivel mindenki ki tudja alakítani róluk a véleményét. Nekem sokat kellett bizonyítanom, és nem tudom, hogy jobb lett volna-e az eredmény, ha teljes nyugalomban mindent leszartam volna! (nevet) Egyébként sokat tanultam, és büszke vagyok rá, hogy egy ilyen monumentális mérföldkő részese lehettem."A közelmúltban túl sok minden történt a Swallow The Sun háza táján, így az első életjelet a Lumina Aurea címmel 2018 végén megjelent, nem szokványos szerzemény jelentette. E hosszú, zord hangulatú ambient tételhez hasonlót még soha nem csinált a zenekar. Két vendég is szerepel a dalban: Einar Selvik, a Wardruna vezetője, valamint Marco Benevento a The Foreshadowingból. Kérlek, beszélj a Lumina Aurea megszületéséről, a dalt kísérő videóról, a vendégekről stb.


„Juha nagyon világos vízióval rendelkezett ezen ambient EP kapcsán, amely egyfajta bevezetőként szolgál az albumhoz. Tematikailag egyértelműen kapcsolatban állnak. A Lumina a harc a sötétségben, az album pedig az új remény feltámadása. A Lumina semmiképpen sem egy hagyományos zenekari darab. Az én szerepem például az volt, hogy nagyzenekari ütőhangszeres samplereket vegyek fel: hatalmas nagydobokat és pergőütéseket. Más módon nem igazán vettem részt a felvételekben.

Ami a vendégeket illeti, tudom, hogy Juha nagy Wardruna rajongó, így volt apropója, hogy Einar szerepel ebben az ambient jellegű tételben. A The Foreshadowinggal már turnéztunk, így ők már ismerősök voltak számunkra. Kiderült, hogy Marco ismeri a latin nyelvet, a Lumina beszédrészei pedig latinul szólnak, tehát Marco felkérésének is megvolt a helye. A videóban látható egy csuklyás karakter, aki az utolsó harcokat vívja meg, aztán utazásra kerül sor egy Styx-folyóhoz hasonló vízen. Ez az én értelmezésem a videó kapcsán. A rendezők, Vesa Ranta és Aapo Lahtela, fantasztikus munkát végeztek!"


When A Shadow Is Forced Into The Light címmel jelent meg a Swallow The Sun új lemeze. Nehéz feladat volt a tripla album után nekifogni egy új anyagnak? Nem volt jele kiégettségnek?

„Nem, örültem annak, hogy Juha ismét ír a Swallow The Sun számára, megpróbál aktív maradni. És őszintén szólva, egy nyolcszámos lemezt gyerekjáték megalkotni a tripla albumhoz képest. Ezúttal kevesebb anyagunk volt és több időnk."Dalszerzés, dalszerkesztés szempontjából az új albumon az eddigiekhez képest is fejlődött a zenekar. Az olyan számok, mint a Firelights, az Upon The Water vagy a Never Left új szintet jelölnek a hangszerelés, a dinamika, a hangulatváltások terén. Kérlek, beszélj a dalszerzés folyamatáról! Gondolom, ezúttal is Juhától érkezett a zene nagy része...

„Igen, a Swallow The Sun zenéjének a 90 százalékát Juha írta, és ez alól az új lemez sem volt kivétel. Számomra soha nem jelentett problémát, hogy megértsem, mi Juha célja zeneileg. Mostanában nem vagyunk az a zenekar, amely próbál a lemezfelvétel előtt. A tagok Finnországban és Svédországban élnek, szétszóródva, így ez lehetetlen is lenne. Juha elküldi nekem a demókat, én kitalálom a dobtémákat, és visszaküldöm a felvételeket. Aztán egyszer-kétszer találkozunk, megbeszéljük a hangszerelést, és elkezdjük a stúdiózást. Amire szükség van, az inspiratív zene és muzikális emberek, és minden természetesen zajlik. Nem ördöngösség."Nem okozott nehézséget, hogy ezúttal minden ötletet egyetlen lemezbe kellett beilleszteni? Egy tripla album valószínűleg más megközelítést igényel, amikor szinte "korlátlan" idő áll rendelkezésre.


„Nem igazán értem, mit értesz korlátlan idő alatt. A másik félreértés, hogy mindent egyetlen albumra kell feltenni. Úgy vélem, bármilyen zenei állásfoglalás megkívánja, hogy korlátozd az eszközeidet. Ha mindent eljátszanék a Swallow The Sun albumon, amit tudok, kirúgnának, mielőtt bármit felvettünk volna. Ez művészi állásfoglalás és ízlés kérdése."A kontrasztok élesebbek ezen az új lemezen, mint korábban. Lágy részek, doomos témák váltanak át majdhogynem blackes kitörésekbe (Firelights), de úgy, hogy a kép egységes marad. Voltak előzetes tervek a zenei paletta szélesítésére?

„Én mindig megtaláltam ezeket a kontrasztokat a Swallow The Sun zenéjében. Sok a dinamikus részlet. Eleve szeretem az ilyesmit a zenében, különben az egész unalmassá válik."Érdekes az új lemez, mert nem tűnik olyan sötétnek, mint az előző, ugyanakkor mégis átszövi egy borús, melankolikus hangulat...

„Így van, a lemez címe mindent el is árul. Ez egyértelműen egy súlyos album, de ezzel a reményteljes, megnyugtató visszhanggal."
 


Az új elemek között találjuk a vonós hangszerek használatát is. Kik játszották fel ezeket a témákat, és hogy jött az ötlet, hogy hegedű, cselló szerepeljen az albumon?


„Igen, így igaz, vannak vonósok! A vonós részeket Jaani Peuhu, az új billentyűs írta. A vonós zenészeket még 2017-ben kértük fel, amikor adtunk néhány speciális koncertet a tripla album előadására. Ezek egyike a 70 000 Tons Of Metal volt a Karib-tengeren. Egyébként a vonós zenekar professzionális zenészekből áll Finnország déli részéből, úgy mint Irina Rusu, Helena Dumell, Magdalena Valkeus és Teemu Mastovaara. Remek zenészek, szerencsések vagyunk, hogy játszanak a lemezen."Az énekes, Mikko Kotamäki hangja is fejlődést mutat, főleg az énekdallamok terén, de a kontrasztok itt is megmutatkoznak, ugyanis egészen extrém black metalos hangon is megszólal. Mikko minden témáját előre kidolgozza, vagy a stúdióban is rögtönöz?

„Mikko egyértelműen sokat fejlődött, mint énekes. Úgy gondolom, minél több a dallamos ének, Mikko annál jobban teljesít. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen sokoldalú az énekesünk. Az énektémákra Jaani-nak is komoly hatása volt, mivel az utolsó két lemezen ő volt az ének producere. Azt hiszem, Mikko nem nagyon foglalkozik előkészületekkel. Ez inkább arról szól, hogy az ember megteszi, ami szükséges."A ritmusszekciónak, a doboknak is van elég tere a változatos játékra egy ilyen doomos zenében...

„Én úgy érzem, hogy dob szempontjából ez egy elég egyenes vonalú album. Ezúttal az azonnali intuíciómra akartam bízni magam, mintsem kipróbáljak milliárdnyi változatot. Arra is ügyeltem, hogy a dobolásnak legyen húzása és a teret se töltsem ki túlzottan. Szerencsére a Swallow The Sun dobosai számára mindig 'meg volt engedve', hogy többféleképpen játsszanak, tehát nem csak a ritmus tartásáról van szó."A Songs From The North óta két tagcsere is történt. Mi volt az oka Aleksi billentyűs és Markus gitáros távozásának?


„Mindkettejük távozásának számos oka volt, de azt hiszem Aleksinél főleg a stressz, Markusnál pedig hallásproblémák játszottak szerepet. Emellett az emberek különböző irányok felé indulnak el, motivációik átértékelődnek. A Swallow The Sun valamennyi korábbi és jelenlegi tagja jó kapcsolatban van egymással, tehát semmilyen rossz viszonyról nincs szó. Mindkét új tag, Juho (Raihä), valamint Jaani (Peuhu) a zenekar régi ismerőse. Juho az utóbbi turnékon már besegített, Jaani pedig 2007-ben háttérénekelt a Don’t Fall Asleepben. Természetes volt, hogy ők pótolják a távozottakat."Az új lemez dalszövegeiről mit lehetne mondani közelebbről?


„A szövegek egyértelműen a gyász lefolyásáról, valakinek az elvesztéséről szólnak, ugyanakkor a reményről és a gyógyulásról is. Azt hiszem, van a szövegekben egy bizonyos mérvű remény és elfogadás. Úgy gondolom, a cím magától értetődő. Valaki, aki személyes poklon megy keresztül, rábírja az énjét, hogy visszatérjen az élők világába."Érdekes a Lumina Aurea és az album borítója. Mit lehet tudni róluk és az alkotókról?


„A lett Liga Klavina készítette a Lumina Aurea borítóját, Fursy Teyysier (Les Discrets) pedig az albumét. Jobb lenne magukkal a művészekkel kapcsolatba lépni a teljes válaszért. Én a hallgatókra bíznám, mit jelentenek a borítók. Mást és mást jelenthetnek."Koncertek terén mi várható idén a zenekartól?

„Sok koncertünk lesz! Hamarosan a Children Of Bodommal és a Wolfhearttal egy hathetes észak-amerikai turnén veszünk részt, rögtön utána pedig lesz egy rövid európai turnénk. Nyáron fesztiválokon játszunk majd, főleg Finnországban. Valószínűleg ősszel lesz egy hosszabb európai körutunk is. Sűrű évünk lesz!"


Az interjú eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.

 


  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
METALLICA - Ilyen lesz a nyár végén érkező új koncertfelvétel: S&M²
2020. július 15. (szerda) 17:17

S&M²: Metallica And San Francisco Symphony Together Again. Live címmel augusztus 28-án jelenik meg a Metallica új kiadványa, a tavaly szeptemberben a San Francisco-i szimfonikusokkal közös különleges előadás felvétele. A formátumok: 4LP, 2CD, DVD, Blu-ray, Deluxe Box Set, illetve limitált példányos Super Deluxe Box (a Fifth Member rajongók közül 500 juthat hozzá - ez a verzió egy, a négy tag által aláírt eredeti kottát is tartalmaz majd). Máris megismerkedhetsz két dal felvételével. "2019 szeptemberében két hihetetlen este folyamán színpadra léptünk a San Francisco-i szimfonikusokkal az új Chase Center megnyitóján, itt a környéken, egyben megünnepeltük az első S&M anyagunk 20 éves jubileumát is. Csaknem 70 országból érkeztek rajongók ezekre a különleges koncertekre, amelyeknek zenei igazgatója Michael Tilson Thomas volt, a karmestere pedig Edwin Outwater..."     METALLICA - All Within My...

TONY MARTIN - Az ex-Black Sabbath énekes elkészült az új szólólemezével
TONY MARTIN - Az ex-Black Sabbath énekes elkészült az új szólólemezével

Befejezte régóta ígérgetett új szólóalbumát Tony Martin. Az ex-Black Sabbath énekes legutóbbi önálló lemeze a 2005-ben kiadott Scream volt, de a júniusban kiadott új Magnus...

HELLDIVER - Angol nyelvű verzió született A piros, a fehér és a zöld dalukból
HELLDIVER - Angol nyelvű verzió született A piros, a fehér és a zöld dalukból

Jubileumi koncertjén forgatott videoklippel jelentkezett a klasszikus heavy metalt és hard rockot játszó Helldiver. Már 45 ezer megtekintésnél jár a klasszikus heavy metalt és hard rockot...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album második előzetes dala: Fury's Manifesto
INCANTATION - Klippel a nyár végi album második előzetes dala: Fury's Manifesto

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

GORE THROWER - Hamarosan új EP érkezik, dalpremier: Gears Of Gore
GORE THROWER - Hamarosan új EP érkezik, dalpremier: Gears Of Gore

Gears Of Gore címmel már a második előzetes dal is meghallgatható a death metal vonalas budapesti Gore Thrower új EP-jéről, amely július 24-én lát majd napvilágot Vatican Deathfest...

LAZARVS - Dupla dalpremier a szeptemberben érkező új albumról
LAZARVS - Dupla dalpremier a szeptemberben érkező új albumról

Szeptemberre várható az Apey & The Pea-ből Lazarvssá változott csapat új nagylemeze, a 2017-es Hex lemez folytatása, a Lazarvs címet viselő albumról pedig már lehet is ismerkedni...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS