INTER ARMA - „A Sulphur English egy kicsit szokatlanabb megfogalmazása annak, amit bűzlő retorikának neveznénk"

Április közepén jelent meg az új albumuk

2019. május 9. (csütörtök) 14:33

Sulphur English címmel április közepén jelent meg a pszichedelikus sludge metalt doom, grind, death és black elemekkel epikus formában keverő richmondi Inter Arma negyedik nagylemeze.. 

Milán Péter az új album kapcsán is készített egy interjút a csapattal, amely az áprilisi HammerWorld magazinban jelent meg, most pedig itt, a honlapon is elérhető, s mellé az új lemezt is végighallgathatod.

 


www.facebook.com/interarmaA 2006-ban alakult Inter Arma a jelen metal színterének egyik legkiemelkedőbb képviselője. A Richmond városából származó zenekar alapvetően doom/sludge hangzással rendelkezik, azonban lemezről lemezre egyre progresszívebb, rétegzettebb lett az ötösfogat zenéje, ily módon meglehetősen nehéz lenne őket beskatulyázni. A 2016-os kolosszus, a Paradise Gallows után három évvel érkezett meg az Inter Arma eddigi legváltozatosabb lemeze, a Sulphur English, amely, ha lehet, legalább még egy lépéssel továbbviszi monolitikus elődje irányvonalát. Milán Péter kérdéseit T. J. Childers dobos válaszolta meg.A Paradise Gallows című előző albumotok nagyon erős anyag volt, a színtér is szívélyesen fogadta. Három év elteltével a lemez elfoglalta helyét a zenekar diszkográfiájában. Mi a véleményed róla ennyi idő után?


„Rendkívüli mértékben büszkék vagyunk a Paradise Gallows-ra, hatalmas élőben játszani azokat a számokat. Úgy vélem, a dalok most is ugyanolyan jók, mint akkor, sőt, még jobbak, mivel már éltek valamennyit. Érettebbek lettek."Az új album megírása során éreztetek bármilyen pressziót a Paradise Gallows kiemelkedő minősége okán, vagy ilyesmi fel sem merül?

„Nincsen nyomás, egyértelműen a legjobb lemezt akarjuk megírni, amire csak képesek lehetünk. Folyamatosan törekszünk arra, hogy zenészekként és dalszerzőkként is egyre jobbak legyünk, és mivel így áll a helyzet, akármilyen is az új anyag, a legjobbnak kell lennie, legalábbis elméletben. Az egyetlen dolog, amire valóban törekszünk, hogy zeneileg ne másoljuk önmagunkat túl nyilvánvalóan."

 


INTER ARMA - Sulphur English (a 2019-es album)A Sulphur English alapján az új szerzemények még rétegzettebbnek tűnnek; több a különféle részlet, az atmoszferikus szekciók, anélkül, hogy a kohézió eltűnne...

„Most sem tettünk sem többet, sem kevesebbet annál, mint amit a múltban tettünk a stúdióban az effektek hozzáadásával, vagy bármi ilyesmivel. Úgy gondolom, hogy ezek a dalok így szólnak természetesen. Amikor disszonáns hangok közepette kezdesz el dolgozni, akkor nemcsak az említett hangok kezdeti disszonanciáját kapod meg, hanem ezeket az őrült harmonikus felhangokat is, amelyeket bizonyos értelemben csak tudat alatt érzékelsz. Erről van szó és a drogokról."A Sulphur English egy olyan zenekart mutat, amely semmilyen trendhez, irányvonalhoz nem tartozik, felülemelkedik bármiféle kategorizáláson. A művészete eredeti jelentéséről van szó: az alkotásról, az ősforrásból való merítésről, valami különleges létrehozataláról, legalábbis én mindig ezt tapasztalom, valahányszor meghallgatom a lemezt. Ha klisés is a kérdés, kíváncsi vagyok, hogy zajlott a dalszerzés...

„Köszönjük a kedves szavakat. Miután most már több mint egy évtizede vagyunk részei a heavy metal színtérnek, az egész téma kapcsán valahogy jogfosztottak lettünk. A színtér rettentően homogén és - őszintén szólva - unalmas. Sokszor ugyanazok a riffek, ötletek és dalok cirkulálnak újra és újra és újra... Ezért mi úgy döntöttünk, hogy olyasvalamit hozunk létre, ami egy nagy 'ba...átok meg' felkiáltást jelent ezzel az egésszel szemben. Valamit, ami nem úgy szól, mint bármelyik másik zenekar vagy stílus, vagy egyéb. Ez az érzés volt a legnagyobb hajtóereje ennek a lemeznek. Ez a hozzáállás, valamint, mint mindig, hogy a lehető legjobb számokat írjuk meg."

 


INTER ARMA - Howling Lands (a 2019-es Sulphur English albumhoz)Mivel a Sulphur English jóval több, mint puszta alkotóelemek összessége, így, feltételezem, hogy alkotás közben élt egy vízió a zenekar előtt. Gondolom a dalszerzés folyamata is eltér valamelyest a bevett módszerektől...

„Nem igazán volt ilyen koncepció, vagy bármi hasonló, leszámítva azt, amit az előző kérdésnél már elmondtam: hogy valami olyat alkossunk, amely nem úgy szó, mint bármi más, amit jelenleg a színtéren hallani lehet. Még egy dolog, amit elmondhatok a dalszerzés folyamata kapcsán: mi soha nem voltunk benne túlzottan ebben a 'verze-refrén-verze' dologban. Általában van egy riffünk, vagy kettő, vagy három, eljátsszuk őket, megnézzük, milyen érzés előadni, hogy hová tudunk továbbmenni a témával, hogy milyen hosszú legyen... Számukra a lényeg abban áll, hogy a dal milyen érzést hordoz, hogy a dal milyen irányt akar venni, nem csupán arról van szó, hogy A riffet négyszer, B riffet pedig nyolcszor nyomjuk el."Az Inter Arma lemezeinek egyik legfigyelemreméltóbb eleme a dobolás, amely önmagában zenei élményt nyújt. A Sulphur English dobjátéka megmutatja, hogy a dobokat is lehet valódi hangszerként alkalmazni, nem csupán az ütem tartására...


„Ismét köszönöm a nagyon kedves szavakat. Az egyik nagy nyitja a Melvins hallgatásának az, ahogy Dale Crover írja a 'riffeket' a dobon. Ezek az ütemek és minták azonnal felismerhetők, különlegesek. Úgy gondolom, hogy ez ennek a zenekarnak a legfontosabb része. Amikor megnézel egy Melvins koncertet, az egész közönség légdobol. Néha szeretek ilyen dolgokat alkotni. A másik fele pedig a Phil Rudd-féle megközelítés, amikor nagyon nyílegyenesen játszol, és hagyod, hogy a gitárok és az ének foglalják el a központi teret. Ez ugyanilyen fontos, és ugyanilyen hatásos."Mike Paparo hangján érezni a fejlődést, mind az előadásmód, mind az énektémák terén. Mike a zenével párhuzamosan dolgozta ki a témáit, vagy már a befejezett dalokat kapta meg?

„Mike kétségtelenül minden egyes lemezen egyre jobb lesz. Már a stúdiózás előtt is voltak Mike-nak kidolgozott ötletei, ezek mellett olyanok is, amelyeken már a stúdióban dolgozott. Mike sok különféle zenét hallgat, és tudja, hogy a különféle zenei részek, vagy dalok, milyen énekstílust igényelnek."Elődjéhez hasonlóan a Sulphur English is természetes, organikus hangzással rendelkezik. Milyen volt a stúdiómunka? Hogy értétek el ezt a telt, erőteljes dobhangzást, valamint a hangszerek közötti megfelelő arányokat?

„Nos, a lemez dobhangzása kombinációja az én beállított élő dobhangzásomnak és a felvételeinknek, amelyeket ebben az őrült Nashville-i, Tennessee-beli stúdióban készítettünk. A dobfelvételi szoba falai egy folyó medréből származó kőből vannak, és több mint 9 méter magasak. A dobjaim szó szerint úgy szóltak ebben a szobában, mint egy ágyú. A dobszerelés 50 ezer dolláros mikrofonjai sem ártottak senkinek. Az emberünk, Mikey Allred volt a kontrollhelyiségben, aki, mint mindig, gondoskodott arról, hogy minden fantasztikusan szóljon. Mi nem taktjelre vesszük fel a zenét, a gitárok valódi gitárerősítőkön és hangfalakon át szólnak, mikrofonokkal, és nem aggódunk túl sokat olyan dolgokon, hogy a hangzás tökéletes legyen. Azt akarjuk, hogy olyan legyen a hangzás, amilyen egy igazi zenekaré, igazi zenészekkel, ahogyan egy rock'n'roll lemeznek szólnia kell."
 INTER ARMA - The Atavist's Meridian (a 2019-es Sulphur English albumról)
Tavaly történt egy tagcsere: a basszusgitáros, Joe Kerkes kilépett. Mit kell tudni az utódjáról, Andrew Lacourról?

„Joe Kerkes a távozás mellett döntött, hogy megvalósítsa élete álmát és bárt nyisson, amely csak alkoholmentes kevert italokat szolgál fel. A Laser Eye's megnyitása 2019 nyár végére van tervbe véve. Mi már ismerjük a kínálatot, tehát anélkül, hogy túl sok mindent elárulnék, íme néhány példa: a The Transitioner egy tantaluszi kínokat okozó főzete a LaCroix Pamplemousse-nak, jégsalátának, helyi forrásból származó kolbásznak, mindez egy kétliteres iglu-kancsóban szervírozva. A The Circle Head egy ínycsiklandozó keveréke a Perrier gyöngyöző ásványvíznek, zabpehelynek, Whole Foods-márkájú, teljesen természetes mogyoróvajnak, Fresco-stílusú burritónak, amely a sistergő tökélyig van grillezve, mindez őseredeti harmóniában pépesítve, szobahőmérsékleten szervírozva egy második világháborús lengyel katonai sisakban. Történelmi és meggyőző!"Egy új album esetében az első benyomás általában a borítóé. Látványos az új borító ezzel az égő fával. Netán a tavalyi kaliforniai tűzvész idején készült a fotó?


„A természetnek megvan a szép módszere arra, hogy megtisztítsa önmagát. Bizonyos értelemben minden lemez egy tiszta lap, amelyen elindulunk. Feltételezem, hogy te is átlátod ezt a megközelítést."Mit jelent a furcsán csengő Sulphur English cím és miről szólnak a szövegek?

„A Sulphur English egy kicsit szokatlanabb megfogalmazása annak, amit bűzlő retorikának neveznénk. Csak annyit kell tenned, hogy bekapcsolod az amerikai híreket, és tudni fogod, mit jelent a cím. A szövegek olyan témákat érintenek, amelyekről az előzőekben volt szó, továbbá személyes jellegű problémákat, és szélesebb értelmű állásfoglalásokat az emberi fajról a modern időkben."Tudomásom szerint az Inter Arma koncertfelállását egy teremin-játékos is gazdagítja, Jon Liedtke. Hogy jött az ötlet? A koncerteken Liedtke felel az atmoszferikus részekért?


„Szeretjük Jont, és bárcsak gyakrabban lépne fel velünk. Sajnos csak kb. a koncertjeink negyedén tudjuk őt igénybe venni. A lemezeinken csak néhány teremin-rész található, és amikor Jon velünk játszik, megduplázza ezeket a részeket és még néhányat."Az Inter Arma hamarosan a kanadai Thantifaxath társaságában indul turnéra. Mi a véleményed a zenekarról? Ti választottátok ki őket?


„A Thantifaxath zseniális, izgatottak vagyunk, hogy velük turnézunk. Mi akartunk velük turnézni, és minden össze is jött, mindkét részről, ami az időzítést illeti."Lesznek idén európai Inter Arma koncertek?


„Még az év vége előtt vissza kellene térnünk Európába."


(Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin áprilisi számában jelent meg.)

 

INTER ARMA - Sulphur English
(04/12 - Relapse)

01. Bumgardner
02. A Waxen Sea
03. Citadel
04. Howling Lands
05. Stillness
06. Observances Of The Path
07. The Atavist's Meridian
08. Blood On The Lupines
09. Sulphur English 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SKYBLOOD - Jön Mats Levén énekes első szólólemeze, dalpremier: The Voice
2019. szeptember 21. (szombat) 07:59

Skyblood névvel és címmel jelenik meg november 22-én a Mats Levén énekes (Malmsteen, Candlemass, Therion, Krux, At Vance stb.) első szólóalbuma, amelyről máris meghallgatható az első dal, a The Voice. Mats Levén: "Skyblood - ez vagyok én. A Skyblood egyenlő a büszkeséggel, az empátiával és a haraggal. A The Voice dal magasra emeli ezt a zászlót. Harc az igazság ügyéért."   www.facebook.com/SkybloodM   SKYBLOOD - The Voice (szöveges videó a 2019-es Skyblood albumhoz)  

DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High
DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High

Pár nap múlva a Volbeat vendégeként indul Európa-turnéra a kanadai punk'n'roll mester Danko Jones, az áprilisban kiadott A Rock Supreme című album Fists Up High dalához pedig elkészült...

TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen
TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen

Új album kiadására készül a Turbo zenekar, mégpedig csupa magyar nyelvű dallal, melyek közül az elsőt egy videóval tette közzé a 2015 óta csupán szórványosan koncertezett. Lesz...

SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert
SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert

A brit metal legenda Saxon lemondani kényszerült minden további idei koncertjét, mert a frontembermek, Biff Byfordnak azonnali szívműtétre van szüksége. Az operáció utáni lábadozás...

PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It
PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It

A legendás Motörhead gitáros, Phil Campbell első szólóalbuma október 25-én lát majd napvilágot Old Lions Still Roars címmel, és most megérkezett a második előzetes nóta, a szöveges...

EDENBRIDGE - Dal- és klippremier a szimfo-metal csapattól: On The Other Side
EDENBRIDGE - Dal- és klippremier a szimfo-metal csapattól: On The Other Side

Dynamind címmel jelenik meg október 25-én a Sabine Edelsbacher énekesnő és Lanvall gitáros/billentyűs vezette Edenbridge tizedik albuma. A linzi szimfo-metal csapattól máris itt a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS