MOBY DICK - Smiciék a Saját szavaikkal mutatják be a Terápia album dalait

"Ez kemény világ, itt semmi se szent!"

2019. május 8. (szerda) 17:37

Terápia címmel április 20-án jelent meg az új Moby Dick stúdióalbum, amelynek dalait az alábbiakban be is mutatja a saját szavaival a frontember Smici, azaz Schmiedl Tamás, valamint Mentes Norbert gitáros és Pusztai Zoli szövegíró.

Smici a Terápia lemezről: "Több mint 25 éve nem volt olyan Moby Dick album, amit zeneileg kizárólag Norberttal ketten írtunk meg, továbbá - a két legkorábban írt dalt kivéve - újból klasszikus, normál gitárhangolásban vettük fel a dalokat. Ez nagy változás, nevezhetjük egyfajta visszatérésnek is. Hosszú, kemény munka eredményeként egy erős és tartalmas album született, 14 dallal, közel 50 percben. A szövegeket most is Pusztai Zoltán írta, aki ezúttal is nagyon odatette magát. Úgy tud klasszikus Moby Dick-es, Pusztai stílusban írni, hogy közben rengeteg új színt is felvonultat. Sokszor csodálkozom, hogy bírja szóval, hogyan jutnak eszébe ezek a sorok...

 


www.facebook.com/mobydickzenekar...A dalok zeneileg is karakteresen, felismerhetően magukon hordozzák a Moby Dick stílusjegyeit, de rengeteg újszerű megközelítést, hangszerelési megoldást is hallani az albumon. Bátrabban alkalmaztunk vokálokat, dallamosabb énektémákat és rengetek rájátszással díszítettük és tettük még töményebbé, vastagabbá a hangzást.

A thrash nóták mellett két melankolikus, balladaszerű szám is helyet kapott a lemezen, de egyáltalán nem megszokott, hagyományos metal lassú dalokról van szó. A változatosság egyébként is törekvés volt, minél hallgathatóbb legyen az album, ne egy hullámhosszon mozogjanak a dalok.

Ezúttal a gitárszólókat is megosztottuk, ez csak az első lemezeinkre volt jellemző, ez is egy visszatérés és tovább színesíti az albumot, hiszen teljesen más stílusban szólózunk. A stúdiómunkálatok most is az MD Stúdióban zajlottak, ahol komoly energiákat mozgósítottunk, nem kevés időt fordítva a felvételekre és keverésre.

Bízom benne, hogy az eredmény mindenki számára meggyőző lesz, talán az egyik legjobb hangzású Moby Dick albumot sikerült összehoznunk.
"MOBY DICK - Valóság (a 2019-es Terápia albumhoz)VALÓSÁG


Norbert: "Hallgattam előtte egy kis Slayert, aztán bedobtam a Moby Dick bográcsba... És ez jött ki belőle!" (nevet)


Pusztai Zoli:
"A valóság az, hogy ilyen a valóság. Legalábbis egyik olvasata ilyen. Persze több szem többet lát, de én többnyire észreveszem a kákán a csomót."PROGRAM


Smici:
"Az egyik személyes kedvencem, vadul harap, hamar kihozza belőlem az állatot! Súlyos kezdés után tempóváltás, a dal végéig megyünk előre, mint egy veszett bulldog! Agresszív dal, az egyik legjobb szöveggel. 'Ez kemény világ, itt semmi se szent!'"


Zoli: "Metafizikus szöveg, már a cím is sokatmondó. 'Minden Isten gondolata' - ez a szöveg egyik legjobb mondata, talán már ezért is érdemes volt megírni. De emellett sok más sort idézhetnék..."OKOS VILÁG

Norbert: "Ez a szám a Meghalni se érsz rá dallal együtt íródott. Volt egy olyan gondolat, hogy a Mentes 50 című lemezemre kerül fel, de aztán úgy döntöttünk, hogy írunk hozzá még hasonlóan 'jó' témákat és így indult el az új Moby Dick lemez gondolata. Az Okos világ viszont a születésnapi koncertemet már felvezette, a Császár Tamás rendező barátom által kitalált videoklip segítségével."

Zoli: "A szövege önmagáért beszél. Talán csak annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy kezében okostelefonnal az emberiség ezen a bolygón az aranykortól egyre távolabb kerülve, lassan - vagy gyorsan - önmaga karikatúrája lesz. A földhözragadt materializmus, úgy tűnik, sehova sem vezet."TERÁPIA

Smici: "Sodró, lendületes, amolyan első hallásra megnyerő dal, a szokásosnál dallamosabb énektémákkal és rock'n'roll feelinggel. Ehhez a számhoz is készítettünk egy videóklipet."

Zoli:
"A lemez címadó dala. Érdekességként megemlítem, hogy miután véglegesnek mondható lett a lemez címe, akkor került a szövegbe a refrén, s ezzel együtt a 'terápia' szó. Terápia. Ez a szó több szinten értendő, miként reményeim szerint a lemez szövegei is több síkon értelmezhetőek. Mindemellett terápia nem csak az agymosás, de terápia lehet egy-egy jóféle koncert is."
 MOBY DICK - Terápia (a 2019-es Terápia albumhoz)
MINDEN EGY


Smici: "A kezdőtéma a falhoz vág, meggyomroz és micsoda pofátlanság, mindössze egyszer játsszuk el a dalban! (nevet) A legrövidebb dal az albumon, de nincs hiányérzetem, minden benne van. A refrénnél nem akartam kétlábdobot, de Béla esküdött rá, így végül beadtam a derekam, és nem bántam meg. Igaza volt, kellett az oda!"

Zoli: "Álom talán az is, hogy élek' – ez a sor az egyik legtöbbször visszatérő gondolatom. Azt hiszem, hogy nem szorul bővebb magyarázatra. Ellentétpárokra épülő filozofikus gondolatok, személyes jelleggel."MEGHALNI SEM ÉRSZ RÁ

Norbert: "Ez a dal készült el a legkorábban, már 2017 tavaszán, a mostani dobosunk, Király Zoli akkor pont Budai Bélát helyettesítette az egyik soproni koncerten. Zolival együtt ebédeltünk, aztán elugrott hozzám, akkor már mutattam neki, és mindjárt bele is rakott egy-két jó dobbreaket a demóba..." (nevet)

Zoli: "Habár a változás változatlan, és a kirakatokat is gyakorta átrendezik, de ettől még 'a mögöttes tartományban' minden a helyén. Persze, a térfigyelő kamerák se látnak mindenhova."NEM AZ VAGYOK

Norbert: "A Kegyetlen évek album riffeléseinek világát szerettem volna visszahozni ennél a számnál. Nem lett rossz..." (nevet)

Zoli: "Vagyok, aki vagyok', és nem az, mint akinek mások szeretnének olykor beállítani, lefesteni. Ragaszkodjunk önmagunkhoz – ragasztó nélkül."

 
ALKONYZÓNA

Smici: "Különleges dal, szeretem ezt a melankolikus hangulatot! Tulajdonképpen ez is egy balladaszerű dal, de ugyanakkor nagyon súlyos is, zeneileg, szövegileg egyaránt. A hangszereléssel itt kicsit többet eltököltünk, nem volt annyira kézenfekvő hova mit kellene játszani, így futottunk pár kört mire összeálltak a végleges dobok és az énektémával is volt sakkozás. Az egyik kedvenc szólóm, sikerült nagyon eltalálnom a hangulatot. Hangról, hangra ugyanaz, mint amit a demóra feljátszottam, szinte teljesen az első improvizáció maradt meg."

Zoli: "Líraiba hajló szöveg. A magyar nyelv eredendően képi gondolkozású, úgy vélem, sikerült pár eredeti képet bevillantanom. A lemez érdekes színfoltja ez a szám."KÜLDHETNÉL EGY JELET

Norbert:
"Középtempós téma, kell néha ilyen is..." (nevet)

Zoli:
"Egyféle mementó. Valaki(k) emlékére is szólhat majd ez a dal."BIOROBOT

Smici:
"Az első dal volt amit az albumra írtam, ezzel tört meg a jég, itt álltam rá agyilag a feladatra, hogy egy halomnyi dal kellene megírnom az új albumhoz. Végül olyan jól sikerült a ráhangolódás, hogy talán soha nem ment ennyire könnyedén a dalszerzés. Innentől szinte naponta összeállt egy-egy új dal és egyre jobban doppingolt, hogy görcsölés nélkül, lazán jöttek az ötletek. Súlyos kezdés után felpörög a dal és bár a középrészben kis időre ismét visszaveszünk a tempóból, azért összességében ez egy húzós darab."

Zoli: "Szinte már közhelyszámba megy, hogy az ember gép: a futószalag része. A futószalag természetesen nem csak a munkahelyre vonatkozik. A világ lassan egy termeszvárhoz hasonlít, látványos példái ennek a gombamód szaporodó toronyházak. Mint termeszek és hangyák, úgy szaladgál föl-alá látszólag céltalanul az emberiség."EGYEDÜL


Smici: "Nem az a tipikus Moby Dick dal és sok szempontból a különcök közé tartozik az albumon, de ha 2019-ben írok egy balladát, azt valahogy így képzelem el. Örülök, hogy megszületett és felkerült az albumra, megmutathattam a lelkem egy másik zugát. Énekileg azért ez nem a komfortzónám és kisebb feladat elé állított, de úgy érzem hallgatható, én legalábbis megbarátkoztam magammal.

Ennyit még nem szólóztam egy lemezen sem, de az, hogy két szólót játsszak egy dalban, na olyan biztos nem volt még! Nem volt ez szándékos, a véletlen hozta. A demókra jelzés jelleggel feljátszottam a gitárszólókat, hogy na majd ide kell valami 'nyekegtetés', aztán annyira élveztem, meg tetszett is, amit összehoztam, hogy más szólóval már el se tudtam volna képzelni a dalokat."

Zoli: "Ez a szöveg egy szép téli tájkép is. Kissé borongós. Vannak olyan pillanatai az életnek, amikor az ember magányosnak, elhagyatottnak érzi magát. Ennek az érzésnek megfelelője a téli táj."HAZUDNI NEM NEHÉZ

Norbert: "Karakteres gitárkíséret, meglátjuk mire lesz elég!" (nevet)

Zoli:
"Való igaz, hazudni nem nehéz, gyakorolják is sokan. Rock'n'rollos lüktetésű szöveg, az egyik kedvencem, remélem, másoknak is tetszeni fog!"PREDATOR


Smici: "Az utolsóként megírt dalom, már be sem volt tervezve, de jött magától, nagyon gyorsan összeállt. A szöveggel kicsit hezitáltunk, de ha nem mindig csak a jól bevált receptek, sztenderdek mentén akarsz haladni, akkor néha kell egy kis bátorság."

Zoli:
"Kissé fejfájós napon íródott. Természetesen köze van a hasonló című filmhez, de túlmutatva azon, a világban sajnálatosan jelenleg is meglévő brutalitás mellett a maffia, a Fehér Ház, sőt a betlehemi jászol is megjelenik benne."ZÁRSZÓ


Norbert: "Voltam a 2016-os Black Sabbath búcsúturnéjának budapesti állomásán, ennek emléke is benne van a nótában..." (nevet)

Zoli: "Bibliai tárgyú, szintén személyes hangvételű szöveg. 'Van aki üdvözül, van aki nem, a zárszó a templomban Ámen'. A lemez zárszava is ez."


 2014-ben jelent meg az egyik legrégebbi magyar metal banda legutóbbi albuma. A Földi pokol korongot csak a Kegyetlen évek 2016-os újravett verziója követte, majd jött egy új dal, a klippel kísért tavalyi Okos világ, amely erre a 2019-es lemezre is felkerült.

Az új dalok szövegét - régi szokás szerint - Pusztai Zoltán írta, majd a Smici irányítása alatt 'hazai terepen' vették fel őket az MD Stúdióban, ahol szintén ő végezte a keverést és maszterelést. Bár az új dalokat még Budai Béla játszotta fel, őt 2018 végén váratlanul Király Zoli (ex-Akela) váltotta a dobok mögött.


MOBY DICK - Terápia CD + Mentes 50 / Körhinta 25 DVD
(digipak CD+DVD) rendelés:


mobydick.bandHozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE BLACK CROWES - Az újjáalakulás mellé a felállást is bejelentették
2019. november 11. (hétfő) 17:41

Reggel már írtunk arról, hogy 2020-ban újra összejön a The Black Crowes - a debütáló albumuk 30 éves jubileuma alkalmából. Most már bejelentette a komplett amerikai turnét az utóbbi csaknem két évtized során több feloszlást is átélt banda, valamint azt is, hogy a Robinson-testvérek mellett ki áll majd színpadra. Chris és Rich mellé felsorakozik Isiah Mitchell gitáros (Earthless), Tim LeFebvre basszer (aki David Bowie utolsó, Blackstar című lemezén játszott), a billentyűs Joel Robinov lesz, a dobos pedig Ojha (Once And Future Band).   Kibékült tehát az egymással jó ideje rossz viszonyban levő két Robinson-tesó, Chris Robinson énekes, valamint Rich Robinson gitáros (The Magpie Salute), a június közepén startoló turnén pedig teljes egészében előadják majd az 1990 februárjában kiadott Shake Your Money Maker albumot, de más sikerdalaikról sem fognak elfeledkezni.   Chris Robinson: "Izgatott vagyok és...

BRING ME THE HORIZON - Hivatalos klip az új dalhoz: Ludens
BRING ME THE HORIZON - Hivatalos klip az új dalhoz: Ludens

Ludens címmel pár napja egy új dallal jelentkezett az Oli Sykes vezette Bring Me The Horizon, most pedig a nóta hivatalos videoklipje is megérkezett. Ezt a számot a Death Stranding...

HITROCK - Különleges dalokkal és ritkaságokkal érkezik a második jubileumi kiadvány
HITROCK - Különleges dalokkal és ritkaságokkal érkezik a második jubileumi kiadvány

November 22-én jelenik meg a 40 éves jubileumát ünneplő HitRock zenekar idei második jubileumi kiadványa, a Nincs helye a rossznak. A májusban a Hammer Records gondozásában napvilágot...

FATAL ERROR - Új videoklippel jelentkeztek: Néma
FATAL ERROR - Új videoklippel jelentkeztek: Néma

Már javában turnézik a múlt hónapban kiadott Halandó című új albumát a Fatal Error, a budapesti lemezbemutató pedig pénteken, november 15-én lesz az Instantban, vendég a Jackie's Gun....

OZZY OSBOURNE - Itt vannak a kétszer halasztott Európa-turné új állomásai
OZZY OSBOURNE - Itt vannak a kétszer halasztott Európa-turné új állomásai

Ozzy Osbourne október elején jelentette be, hogy kénytelen elhalasztani a korábban 2020 elejére átpakolt európai koncertjeit, most pedig itt vannak a friss koncertdátumok, 2020...

JOE SATRIANI - Jövő májusban visszatér Budapestre
JOE SATRIANI - Jövő májusban visszatér Budapestre

Joe Satriani 2018-ban adott egy kiváló koncertet a Barba Negra Trackben, jövő májusban pedig visszatér majd a tett színhelyére. A koncert időpontja május 8., a helyszín pedig ezúttal is...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS