FLOUT - EP-vel és mini-interjúval mutatkozik be a budapesti ötös

"A közönség által 5 legkedveltebb nóta került fel az EP-re"

2019. május 7. (kedd) 13:35 | utoljára módosítva: 2019. december 10. (kedd) 05:32

Nemrég jelent meg a modern, dinamikus metalt játszó budapesti Flout bemutatkozó EP-je, amelyet azonnal végig is hallgathatsz - egy mini-interjú kíséretében. A csapatot élőben is elcsípheted a Heedless Elegance vendégeként május 31-én az S8 Undergroundban tartandó lemezbemutató bulijukon, a Snailgardn és a Nest of Plagues társaságában.

Megszámlálhatatlan magyar nyelvű modern vonalas zenekart hallhattunk már mindnyájan, elég csak az élvonalbeli AWS-t, A Nova Prospectet, a USEME-t, vagy a Down For Whatevert megemlíteni. Mindezek mellett viszont ha nyitott fülekkel és szemekkel járunk, akkor friss, tehetséges, karakteres produkciókat találhatunk a beton alatt, melyek arra várnak, hogy kiássák őket.

 


www.facebook.com/floutband


Debreceni Márk - ének
Matula Dávid - gitár
Kocsis Szabolcs - gitár
Lengyel Dávid - basszusgitár
Kmetyó Levente - dobok
A budapesti modern metal formációt még a tavalyi S8 Underground tehetségkutatóban volt szerencsém megismerni azáltal, hogy ismét beülhettem a négy zsűri-szék egyikébe Képíró Sándornak köszönhetően. Alapból mindig nagy izgalommal vártam az év ezen eseményét, hiszen eddig minden évadban remek bandákat ismerhettem meg. Így lett ez a Flout zenekarral is, akik az előző verseny dobogójának harmadik helyére állhattak fel, nem is ok nélkül.

A zenekar kisugárzása, felkészültsége és imidzse már az első selejtezőn felkeltette az egész zsűri érdeklődését, viszont minden kezdő gyermek-betegségétől eltekintve kerek, összeszedett műsort raktak le az asztalra. A jelenlegi felállásuk gyakorlatilag a tehetségkutatón debütált, most háromnegyed évvel később pedig elkészítették az első bemutatkozó kislemezüket, mely a zenekar neve után nemes egyszerűséggel a Flout címet kapta. Erre a picit kevesebb, mint húszperces anyagra a közönség 5 legjobban kedvelt dalát választották ki a srácok.FLOUT - Flout EP (2019)A koncerteken a frontember, Debreceni Márk intenzív színpadi jelenléte, valamint a közönséggel való kivételes kommunikációja remekül működik a dögös riffekkel, de a dalok szerkezetéből adódóan is egy dinamikus produkciót kaphat az, aki élőben is szeretne meggyőződni az anyagról. A zenekar már a következő anyagon munkálkodik, így mi is magasabbra rakjuk azt a bizonyos lécet mind zeneileg, mind technikailag, mind esztétikailag. Kezdők létére úgy vélem egy kiemelkedő, metál-köntösbe csomagolt lírai sztorit kínálnak, melyre a megfelelő fülek biztosan fel fognak figyelni, csak idő kérdése.


Mit jelent a zenekar neve?

Lengyel Dávid, Dáci basszusgitáros: "Gúnyolódást, valaminek a semmibe vételét jelenti nagy vonalakban. Számunkra ez inkább a társadalmi elvárásokra való fütyülést jelenti."


Egy év után már első kislemez? Látszik a művészeti céltudatosság, de zeneileg mennyire vagytok tudatosak?


Debreceni Márk énekes: "Meglepően jó tempóban haladtunk a tavalyi év során. Rengeteg ötletünk volt és amik egyeztek, azokat kidolgoztuk, így az első 4 hónap alatt már egy 40 perces műsort össze is sikerült raknunk. A 2018-as show dalai közül a közönség által 5 legkedveltebb nóta került fel az EP-re."

Dáci: "Zeneileg próbálunk egy általunk meghatározott, vegyített stílusnál maradni. A számok felépítése általában szövegtől, annak hangulatától függ."


 
Miért döntöttetek a magyar szöveg mellett?

Márk: "Úgy gondolom magyar embernek magyar szó jár, és ha van egy ilyen szép és kifejező nyelvünk akkor azt igenis használnunk kell. Ha van mondanivalója a szövegeidnek és szeretnéd, hogy célba is érjenek a legkönnyebb módszer, ha az embereket a saját anyanyelvükön szólítod meg."


Dalszerkezet szempontjából úgy éreztem hogy a több néhol lehetne kevesebb is. Hogyan állnak össze a dalok? Próbán együtt rakjátok össze, vagy egyesek kész témával érkeznek?


Dáci:
"A zeneszerzés folyamatában mindenkinek megvan a maga szerepe. Vanamikor valaki majdnem kész témával érkezik, és azt alakítjuk véglegessé, de olykor próba alkalmával száll meg minket az ihlet."


 
Szimpatikus, hogy bátran nyúltok a líraibb kontextushoz. Van ennek valami különleges értékkel bíró genezise?

Márk: "Nagyon szeretem a verseket és nagy slam poetry fan vagyok. Amikor írok igyekszem minőségben felérni ezekhez a műfajokhoz. Első körben én is verselek, majd ezek alakulnak át idővel dalszövegekké. Mindig is igényem volt arra, hogy a váltakozó riffekhez választékos szöveg párosuljon. Nekem ez egy jó játék, az átlag hallgató figyelmét pedig felkelti és talán kicsit közelebb hozza a metalhoz azok szívét is akik alapból nem hallgatják."Mik a jövőbeli terveitek?


Márk:
"Nyáron tervezzük befejezni a nagylemezünket amit jövő év elején szeretnénk megjelentetni. Ezt Ősszel kezdjük el felvenni, ha minden jó ütemben halad. Fut mellette egy másik projekt is ami egy tematikus, történetet elmesélő 5 dalos kislemez de ezt most jegeltük, amíg a nagylemez dalai nem véglegesek."


 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HINAYANA - Dal- és klippremier a melodikus death-doom csapattól: Cold Conception
2020. július 7. (kedd) 17:44

Death Of The Cosmic címmel augusztus 28-án jelenik meg a melodikus death / doom vonalas texasi Hinayana új EP-je. A Napalm kiadóhoz szerződött csapatot a frontember Casey Hurd indította el még 2014-ben, az első album pedig 2018-ban jelent meg Order Divine címmel. Az új EP lesz az első kiadványuk a Napalmnál, első előzetesként pedig itt a klippel kísért Cold Conception dal, amelyben vendégként a Tengger Cavalry tavaly júniusban elhunyt énekese, frontembere, Nature Ganganbaigal játszik kéthúros, mongol lófejes hegedűn. Casey Hurd: "Ez a dal arról a céltalan, hideg, modern világról szól, amit az ember egyrészt létrehozott, másrészt valahogy belekeveredett. Ez a felgyorsult utazás eljutott már arra pontra, ahonnan nincs visszatérés, ahol a múltban számos civilizáció összeomlott. Megtiszteltetés, hogy a halála előtt együtt dolgozhattunk Nature Ganganbaigallal, aki izgatott és lelkes volt a projekt kapcsán..."  ...

THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back
THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back

Egy Step Back című klippel kísért dallal vezeti fel júliusra, de legkésőbb augusztusra várható bemutatkozó albumát a budapesti The Whatevers zenekar. "A banda 2016 júniusában...

GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia
GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia

Limbo címmel július 24-én lát majd napvilágot a portugál black metal színtér egyik friss alakjának számító Gaerea második nagylemeze, harmadik előzetesként pedig már lehet is...

PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black
PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black

As The Kingdom Drowns címmel még 2018 novemberben jelent meg a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic hetedik albuma, amellyel hozzánk is eljutottak tavaly februárban. A...

DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit
DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalt hagyományos módon megközelítő svéd Desolator második albuma. Az Unearthly Monument című debütáló albumuk még...

CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága
CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága

Romlás virága címmel egy új dallal jelentkezett a modern metalos Carolina Reaper. A 2019-ben alakult veszprémi csapatban Bodnár Juci énekesnő, Stefanics Dávid basszusgitáros, Németh...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS