HIINAAR - XIX (lemezkritika)

Uzseka Norbert kritikája eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. április 8. (hétfő) 14:35

HIINAAR
XIX
(HIINAAR)


 A Hiinaar Veres Gábornak, a Watch My Dying énekes-szövegírójának a projektje, melyben ő pont azt nem csinálja, amit a WMD-ben, de nagyon sok minden mást igen.

Erre a 8 tételes anyagra a magyar underground számos kiválóságát hívta meg, s míg ő írta a dalokat és játszotta fel a hangszeres részek zömét, a szöveget az adott számot éneklő énekes írta. Így pedig egy rendkívül változatos és izgalmas anyag született, melyen jobbára minden vendégszereplő azt hozza, amilyennek eddig megismertük, épp csak többé vagy kevésbé más zenei közegben – ahogy Gaobr szerzeményei is alakulnak ahhoz, aki énekli őket. És úgy tűnik, a WMD-ben megszokott rideg, tördelt ütemű riffelés és borult dalszerkezetek mellett még nagyon-nagyon sok minden belefér Veres úr világába.

Ahogy azt már az egy perc sincs, Karom a szíveken című intro jelzi, ami egy későbbi dalra utal. Itt Pál Zoltán, a Sear Bliss harsonása szerepel. Filmzenés, részben emelkedett, hangulatos darab. Az A Fairy Tale of Candy Pachyderm Mihály Gergő (Angertea énekes-gitáros) dala, melyet Tölcséry Gergely furulya és kaval játéka színesít elképesztő módon. Amúgy távolról WMD-sen, vagy akár Crowbar-osan zúzós, de nagyon erős dallamot is hozó dal. A Lassan a világ-ban is szerepel Tölcséry a két fúvós népi hangszerrel, na meg az Aebsence énekese, Budai Petur. Simán elmenne a saját bandájába is a nóta, amilyen bánatos és fájdalmas, mégis egyértelmű, hogy másvalaki zenéje.

A Black Clockwork sem feltétlenül Wackor vagy Ørdøg, noha Nagy-Miklós Péter énekel és szólózik benne (némileg Psychotic Waltz-ot idézőn). Agyas, elvarázsolt, progba hajló tétel, talán még Devin Townsend is nevére venné. A Mind Palace-ben Bencze Márton (Absent Distance) énekel és csellózik, a gitárszólót Kurtács András (Sublime pickups) tolta fel, a perka pedig Vince Ádám kezének munkája. Keleties-varázsosan indul, szálló ének és gyorsabb zúzda megy benne akár egyszerre, meg jazzbe hajló szóló, és amilyen eklektikus, annyira veszettül jó.

A Judge The Earth az anyag legslágeresebb darabja, köszönhetően Ritzel Ani (Dharma) gyönyörű dallamainak, melyekről persze, hogy a Gathering ugrik be, de a zene kb. VoiVod/King Crimson/PW keverék, Bori Sanyi (WMD) kozmikus szólójával. Ez volt az első, ami kitörölhetetlenül beleragadt az agyamba, a többinek azért több hallgatás kellett. De mindnél nyomban megvolt az asztakurvaeget élmény, így a Vörös András (Ørdøg) által énekelt Lakat a szájon esetében is. Az Adyra is utaló sorok, a kínkeserves, vonszolós zenei alap és John Novak szólója hátborzongató dalt adnak ki.

S végül jön a Sear Blissből Nagy András és Kovács Attila, hogy Tölcséryvel együtt egy újabb különlegességgel gazdagítsák a XIX albumot: a Like Fire Only Colder-ben van Arcturus/Borknagar-vonalas nordikus dallam, de hörgés-suttogás félelmetes párosa, Crimson/jazz-vonalas gitárszóló, s még népdal részlet is, plusz a végén némi prózai hőbörgés Delcsik Balázs Cadaveres basszer részéről.

Pusztán a szereplők névsora és Veres Gábor eddigi munkássága alapján is színes és egyedi anyagra lehetett számítani, de ez itt sokkal több annál, hogy pár földalatti jóarc összedob pár ötletet, aztán úgyis leborul mind a negyvenkettő ember, aki ismeri őket. Ez egy párját ritkítóan kreatív és üdítően izgalmas cucc, melynek minden egyes szerzeménye hozza az alkotóktól megszokott színvonalat, de összességében mégis a meglepetés erejével hat.

Gábor ugyan azt nyilatkozta, hogy minimális költségekkel vették fel és örömzenélés, de nyilvánvaló, hogy iszonyat sok munkát, szívet meg lelket tettek bele ebbe a bő félórába.

U. N.  9
.

Uzseka Norbert kritikája eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.


www.facebook.com/hiinaar
 


HIINAAR - XIX (2019)


 


"Az életem felét a WMD által kabalaként használt 42-es szám fétisében éltem le. A negyvenkettedik betöltött évemet szerettem volna emlékezetessel tölteni. Úgy voltam, ezzel, mint Glen Benton a harminchárommal: lemez, vagy esetleg a halál, hahaha! Ehhez a tervhez a Hiinaar látszott a legalkalmasabbnak. Elkészítettem egy albumnyi dalt, és megkerestem azokat a barátaimat, akiknek inspirált a zenéje, hogy vegyenek részt ebben a kalandban.


A végeredmény egy izgalmasan változatos és kísérletező anyag lett amiben végül részt vett:
- Pál Zoltán (harsona) - Sear Bliss
- Mihály Gergely (ének, szöveg) - Angertea
- Tölcséry Gergő (furulya, kaval, hegedű, ének), ex-Franzkafka
- Budai Petur (ének, szöveg) Aebsence
- Nagy-Miklós Péter (gitár, ének, szöveg) - Ordog, Wackor, Necropolo
- Ritzel Ani (ének, szöveg) - Dharma
- Bori Sándor (gitárszóló) - Watch My Dying
- Bencze Márton (ének, szöveg, cselló) - Absent Distance
- Kurtács András (gitárszóló) - Sublime Pickups
- Vincze Ádám (ceglédi kanna) - Redneck Zombies
- Vörös András (ének, szöveg) - Ordog
- John Novak (gitárszóló)
- Nagy András (ének, szöveg) - Sear Bliss
- Kovács Attila (gitárszólók) - Sear Bliss, Kill With Hate
- Delcsik Balázs (Cadaveres, Bloodiest, Emberhalal) - próza, irodalmi percek." 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"
2020. február 23. (vasárnap) 09:18

Ma este az A38 Hajón mutatja be októberben kiadott Spiritual Instinct című új albumát a francia Alcest, előttük pedig a szintén francia és már a hatodik magyar bulijára készülő melodikus hardcore trió Birds In Row, valamint az izlandi szinti-punk trió, Kælan Mikla játszik. Az énekes, gitáros, basszer és szintis Neige, valamint a dobos Winterhalter alkotta Alcest duónak a Spiritual Instinct már a hatodik albuma. A Neige-vezette Alcest a mai színtér egyik igazán különleges csapata, hiszen zenéjükben egészen egyéni formában ötvöződik a black metal, a post-rock és az alternatív vonal. A Spiritual Instinct album egyfelől direktebb, célratörőbb, fogósabb lett, mint közvetlen elődje, a Kodama, másrészt súlyosabb is. A novemberi HammerWorld magazinban megjelent interjút a multihangszeres Neige-zsel most itt, a honlapon is elolvashatod.   www.facebook.com/alcest.official A koncert Facebook oldala A Fekete Zaj...

A DAL 2020 - A Fatal Error és a Tortuga is döntős lett, ilyenek voltak
A DAL 2020 - A Fatal Error és a Tortuga is döntős lett, ilyenek voltak

A Dal 2020 szombat esti első elődöntőjének végeredménye alapján a Fatal Error és a Tortuga is bejutott a március 7-i döntőbe (akárcsak Rácz Gergő és Orsovai Reni, valamint Takács...

JIGOKÜ - Az első EP a súlyos muzsikában utazó szegedi bandától: Hate:Speech
JIGOKÜ - Az első EP a súlyos muzsikában utazó szegedi bandától: Hate:Speech

Hate:Speech címmel megjelent és végig is hallgatható a szegedi Jigokü zenekar 4 dalos első EP-je. A tavaly tavasszal bemutatott első két daluk óta az akkor még kisegítő dobos,...

IRIST - Új név, új zenekar, dalpremier: Severed
IRIST - Új név, új zenekar, dalpremier: Severed

Order Of The Mind címmel március 27-én jelenik meg a három dél-amerikai zenészt is rejtő atlantai (Georgia állam) Irist bemutatkozó albuma, amelynek már a második előzetes dalával, a...

SEMBLANT - Hat év után új album a brazil csapattól, klippel a második dal: Murder Of Crows
SEMBLANT - Hat év után új album a brazil csapattól, klippel a második dal: Murder Of Crows

Obscura címmel március 6-án jelenik meg a brazil Semblant harmadik albuma, a második előzetes dallal, a klippel kísért Murder Of Crows tétellel pedig máris megismerkedhetsz. A két...

BILLY TALENT - Fagyos hangulatú kisfilm is született a Forgiveness II dalukhoz
BILLY TALENT - Fagyos hangulatú kisfilm is született a Forgiveness II dalukhoz

A nyáron visszatér Budapestre a kanadai Billy Talent, a korábban bemutatott Forgiveness II dalukhoz pedig egy fagyos hangulatú kisfilm is született. Nálunk a Szigeten játszottak...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS