HIINAAR - XIX (lemezkritika)

Uzseka Norbert kritikája eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg

2019. április 8. (hétfő) 14:35

HIINAAR
XIX
(HIINAAR)


 A Hiinaar Veres Gábornak, a Watch My Dying énekes-szövegírójának a projektje, melyben ő pont azt nem csinálja, amit a WMD-ben, de nagyon sok minden mást igen.

Erre a 8 tételes anyagra a magyar underground számos kiválóságát hívta meg, s míg ő írta a dalokat és játszotta fel a hangszeres részek zömét, a szöveget az adott számot éneklő énekes írta. Így pedig egy rendkívül változatos és izgalmas anyag született, melyen jobbára minden vendégszereplő azt hozza, amilyennek eddig megismertük, épp csak többé vagy kevésbé más zenei közegben – ahogy Gaobr szerzeményei is alakulnak ahhoz, aki énekli őket. És úgy tűnik, a WMD-ben megszokott rideg, tördelt ütemű riffelés és borult dalszerkezetek mellett még nagyon-nagyon sok minden belefér Veres úr világába.

Ahogy azt már az egy perc sincs, Karom a szíveken című intro jelzi, ami egy későbbi dalra utal. Itt Pál Zoltán, a Sear Bliss harsonása szerepel. Filmzenés, részben emelkedett, hangulatos darab. Az A Fairy Tale of Candy Pachyderm Mihály Gergő (Angertea énekes-gitáros) dala, melyet Tölcséry Gergely furulya és kaval játéka színesít elképesztő módon. Amúgy távolról WMD-sen, vagy akár Crowbar-osan zúzós, de nagyon erős dallamot is hozó dal. A Lassan a világ-ban is szerepel Tölcséry a két fúvós népi hangszerrel, na meg az Aebsence énekese, Budai Petur. Simán elmenne a saját bandájába is a nóta, amilyen bánatos és fájdalmas, mégis egyértelmű, hogy másvalaki zenéje.

A Black Clockwork sem feltétlenül Wackor vagy Ørdøg, noha Nagy-Miklós Péter énekel és szólózik benne (némileg Psychotic Waltz-ot idézőn). Agyas, elvarázsolt, progba hajló tétel, talán még Devin Townsend is nevére venné. A Mind Palace-ben Bencze Márton (Absent Distance) énekel és csellózik, a gitárszólót Kurtács András (Sublime pickups) tolta fel, a perka pedig Vince Ádám kezének munkája. Keleties-varázsosan indul, szálló ének és gyorsabb zúzda megy benne akár egyszerre, meg jazzbe hajló szóló, és amilyen eklektikus, annyira veszettül jó.

A Judge The Earth az anyag legslágeresebb darabja, köszönhetően Ritzel Ani (Dharma) gyönyörű dallamainak, melyekről persze, hogy a Gathering ugrik be, de a zene kb. VoiVod/King Crimson/PW keverék, Bori Sanyi (WMD) kozmikus szólójával. Ez volt az első, ami kitörölhetetlenül beleragadt az agyamba, a többinek azért több hallgatás kellett. De mindnél nyomban megvolt az asztakurvaeget élmény, így a Vörös András (Ørdøg) által énekelt Lakat a szájon esetében is. Az Adyra is utaló sorok, a kínkeserves, vonszolós zenei alap és John Novak szólója hátborzongató dalt adnak ki.

S végül jön a Sear Blissből Nagy András és Kovács Attila, hogy Tölcséryvel együtt egy újabb különlegességgel gazdagítsák a XIX albumot: a Like Fire Only Colder-ben van Arcturus/Borknagar-vonalas nordikus dallam, de hörgés-suttogás félelmetes párosa, Crimson/jazz-vonalas gitárszóló, s még népdal részlet is, plusz a végén némi prózai hőbörgés Delcsik Balázs Cadaveres basszer részéről.

Pusztán a szereplők névsora és Veres Gábor eddigi munkássága alapján is színes és egyedi anyagra lehetett számítani, de ez itt sokkal több annál, hogy pár földalatti jóarc összedob pár ötletet, aztán úgyis leborul mind a negyvenkettő ember, aki ismeri őket. Ez egy párját ritkítóan kreatív és üdítően izgalmas cucc, melynek minden egyes szerzeménye hozza az alkotóktól megszokott színvonalat, de összességében mégis a meglepetés erejével hat.

Gábor ugyan azt nyilatkozta, hogy minimális költségekkel vették fel és örömzenélés, de nyilvánvaló, hogy iszonyat sok munkát, szívet meg lelket tettek bele ebbe a bő félórába.

U. N.  9
.

Uzseka Norbert kritikája eredetileg a márciusi HammerWorld magazinban jelent meg.


www.facebook.com/hiinaar
 


HIINAAR - XIX (2019)


 


"Az életem felét a WMD által kabalaként használt 42-es szám fétisében éltem le. A negyvenkettedik betöltött évemet szerettem volna emlékezetessel tölteni. Úgy voltam, ezzel, mint Glen Benton a harminchárommal: lemez, vagy esetleg a halál, hahaha! Ehhez a tervhez a Hiinaar látszott a legalkalmasabbnak. Elkészítettem egy albumnyi dalt, és megkerestem azokat a barátaimat, akiknek inspirált a zenéje, hogy vegyenek részt ebben a kalandban.


A végeredmény egy izgalmasan változatos és kísérletező anyag lett amiben végül részt vett:
- Pál Zoltán (harsona) - Sear Bliss
- Mihály Gergely (ének, szöveg) - Angertea
- Tölcséry Gergő (furulya, kaval, hegedű, ének), ex-Franzkafka
- Budai Petur (ének, szöveg) Aebsence
- Nagy-Miklós Péter (gitár, ének, szöveg) - Ordog, Wackor, Necropolo
- Ritzel Ani (ének, szöveg) - Dharma
- Bori Sándor (gitárszóló) - Watch My Dying
- Bencze Márton (ének, szöveg, cselló) - Absent Distance
- Kurtács András (gitárszóló) - Sublime Pickups
- Vincze Ádám (ceglédi kanna) - Redneck Zombies
- Vörös András (ének, szöveg) - Ordog
- John Novak (gitárszóló)
- Nagy András (ének, szöveg) - Sear Bliss
- Kovács Attila (gitárszólók) - Sear Bliss, Kill With Hate
- Delcsik Balázs (Cadaveres, Bloodiest, Emberhalal) - próza, irodalmi percek." 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
OZZY - Négy hét alatt elkészült egy új album
2019. szeptember 17. (kedd) 17:24

A The Sunnak adott friss interjújában Ozzy beszámolt arról, hogy elkészített egy 9 dalos új albumot, mindössze négy hét alatt. Mégpedig azután, hogy a rapper Post Malone friss lemezének egyik dalában, a Take What You Want-ban szerepelt. Post Malone lemezének producere egyébként nem más, mint Andrew Watt gitáros, dalszerző, aki 2013-ban még Glenn Hughes és Jason Bonham oldalán bukkant fel a California Breed zenekarban, majd szólókarrierbe kezdett, de igazából a produceri tevékenysége révén vált ismertté, idén Grammy-díjat is kapott Cardi B lemezén végzett munkájáért. Ozzy: "Készítettem egy új lemezt és az segített, hogy visszatérjek a helyes vágányra. Hónapokon át csak fetrengtem és sajnáltam magam. Ez a legjobb album, amit valaha készítettem.   Post Malone kapcsán: "Soha nem is hallottam korábban erről a srácról. Azt akarta, hogy énekeljek az egyik dalában, a Take What You Want-ban, úgyhogy ezt meg...

PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"
PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"

Phil Anselmo nemrég az egyik chilei Illegals buli előtt adott interjú során azt mondta, hogy ha minden körülmény adott, ő benne lenne a korábban is többször emlegetett Pantera tribute...

ALVIN ÉS MÓKUSOK - Klippel egy vadonatúj dal: Világvége
ALVIN ÉS MÓKUSOK - Klippel egy vadonatúj dal: Világvége

Szombaton, szeptember 21-én a Barba Negra Trackben zárja a szezont az Alvin és a Mókusok, a koncert különleges vendége pedig az Aurora lesz. Egy új kislemezt is kihoztak Alvinék, ismerkedj...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: The Unworthy
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: The Unworthy

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

PAUL GILBERT - Októberben új albumával tér vissza Budapestre
PAUL GILBERT - Októberben új albumával tér vissza Budapestre

A Behold Electric Guitar című, májusban kiadott lemezével tér vissza Budapestre Paul Gilbert, a koncert október 4-én lesz az Analog Music Hall-ban. "Bár a Mr. Big, a G3 és a Racer X...

TŰZMADÁR - 20 év szárnyalás, jubileumi koncert a hónap végén
TŰZMADÁR - 20 év szárnyalás, jubileumi koncert a hónap végén

Egyetlen koncert erejéig újra színpadra lép a 2018-ban feloszlott Tűzmadár zenekar. A jubileumi buli az Analogban lesz, szeptember 27-én. "Bár mint tudjuk, a Tűzmadár zenekar...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS