STORM THE STUDIO - Hárman együtt a régi Bedlamből, a negyedik új dal: Ha kérdeznék

Megjelent a bemutatkozó album

2019. március 21. (csütörtök) 10:21 | utoljára módosítva: 2019. december 7. (szombat) 06:54

Ha kérdeznék címmel már a negyedik lemezelőzetes dallal is lehet ismerkedni a korábbi Bedlam és Fish! tagokból álló Storm The Studio zenekar tegnap megjelent bemutatkozó lemezéről. A Grungery Media Records gondozásában megjelent 10 nótás album negyedik dalát a Lángoló mutatta be, nekik az alábbiakat mondta a csapat:

Fodor Zoltán énekes: „Talán ez a legkedvesebb dal számomra a lemezről, a Bolond leszek! című szám mellett. Az egyik gitárötletemet elküldtem Judynak, végül az lett a főmotívuma a verzének. Az volt az ötletem, hogy a felvétel kezdődjön a refrénnel. Amikor visszaküldte Judy a kész dalötletet, azonnal beütött nálam a refrén akkordbontása."

 


www.facebook.com/stormthestudioBinges Zsolt basszusgitáros: "A kissé keleties verzére vibrálását remekül ellensúlyozza a hömpölyög refrén! A dal remekül működnek egy szál akusztikus gitárral is, épp ezért próbáltam a lehető legkevesebbet játszani, talán a középrészben maradt csak egy apró figura!"

Fodi: "Az eredeti ős-demón a refrén alatt más dob szerepelt, nem nagyon tudtunk vele mit kezdeni, nem volt az igazi. De mire hazamentem énekelni a Petya megváltoztatta és attól életre kelt a dal! Amikor ezt a dalt véglegessé tettük, a szegedi stúdióból kapott felvételt heteken keresztül, vagy tízszer meghallgattam naponta!" (nevet)

Binges Zsolt: "Már akkor énekeltem a refrént, amikor még csak fejben volt meg nagyjából a szólamom. (nevet) Az a fajta téma, ami egyből betapad. Számomra már most sláger!"

Újvári Péter dobos: "Ez egy lazább dal, mint az első három volt. Egyszerű recept alapján készült a Ha kérdeznék: Fodi egy filmélményét vetette papírra, Judy leporolta az akusztikust a villanygitár mellé, Zsolti csak a fináléban lép ki a kíséretből, én feltettem a kérdést a dal születésekor: 'Vajon erre a refrénre mit játszana Tico Torres?' Nem olyan bonyolult dolog ez!" (nevet)


A szöveg kapcsán:


Fodi: "Ez a szöveg kicsit nehezen született meg és nyerte el végső formáját. Nem voltam elégedett azzal, ahogyan eredetileg megszólalt, úgyhogy újabb és újabb dolgokat próbálgattam. Akkoriban néztem a Netflixen a 12 Majom című filmből készített sorozatot. Sok minden inspirált a filmből a végső szöveghez!"

Újvári Péter: "Eddig kevés szót ejtettünk Vári Gáborról, a lemez hangmérnökéről. Amikor a projekt kapcsán először találkoztunk Zsoltival, azonnal mondta, hogy a Fish!-sel Szegedre járnak súdiózni a Miracle Soundba, a rezidens hangmérnök pedig egy aranyfülű géniusz: Vári Gábor. Kevés olyan embert ismerek, aki ennyire érti a dolgát, humoránál van és ezek mellett maximálisan együttműködő! Nagy élmény volt megismerni őt és a szegedi csapatot, azt hiszem nem lehet panasz semmire, főleg a dob soundra. Alig várom, hogy a következő anyagnál visszatérjünk hozzájuk, a Miracle Soundba!" 

 

STORM THE STUDIO - Ha kérdeznék (a 2019-es albumhoz)

Hankó "Judy" Zoltán gitáros: „Mint a legtöbb szám, a Szilícium is a késő esti órákban született. Egyébként én is! (nevet) Hosszú, munkával teli nap után kezdtem bele mindig. Szinte olyan volt, mintha még egy napot ráhúztam volna az előzőre. Sokszor hajnali 3-4 óra lett, mire le bírtam állni. Azonnal elküldtem Fodinak, aki Japánban akkor kelt. Ebben a számban van a kedvenc gitárszólóm: ez számomra a legszebb, legszívhezszólóbb a lemezen."

Újvári Péter dobos: "Itt egy nem létező dalszerkezetet használtunk. Az első fele egy félkomoly rockabilly, a második rész pedig egy mélyebb, már-már drámai finálé. A késői Queens Of The Stone Age-et összeeresztettük a korai Pearl Jammel. Olyan nagy távolságot járunk be, hogy mire a track a végére ér, el is felejtjük honnan indultunk el! (nevet) Az szám első felében Fodi egy új oldaláról mutatkozik be: a '80-as évek nagy magyar rock'n'roll énekeseinek hagyományait követve gördül a dallam, pillanatok alatt nyakig vagyunk az amerikai álomban. Judy és Zsolti egy-egy párhuzamos történetet mesélnek el gitáron és bőgőn, amelyek a dalon belül keringenek egymás körül, hogy aztán a végére találkozzanak. A tempósabb dob-groove-ot először a többiek diplomatikusan, egy lépés távolságból figyelték, aztán jóra hallgattuk, amíg aztán a végén így maradt."


Fodi, a Japánban élő ex-Bedlam énekes: "A Szilícium született meg másodszor, rögtön a Hiénák után, ami ugye beindította az egész projektet. Ebben a dalban is Judy és az én gitár ötleteim keverednek. Ahogy Petya is mondta, zeneileg két részre lehet osztani a felvételt: az első rész heavy-rockabilly őrülete után, egy folyamatosan visszaköszönő motívum veszi át a szerepet, és egy sokkal komolyabb irányt vesz a dal. Ezt a kontrasztot a szöveg is követi és erősíti: a verzék a világ szennyes oldalával foglalkoznak, a következő rész pedig a félelmek társadalmunkon gyakorolt hatalmát és visszásságát boncolgatja. Imádom ennek a két, egymástól teljesen eltérő hangulatnak a dalon belüli egybeolvadását!"


Binges Zsolt basszusgitáros: "Talán ez volt az első tétel, amit mutattak a srácok, de akkor még a szerkezete korántsem volt végleges! Azonnal elkapott egy QOTSA-feeling az első résztől, emlékszem, hogy mindenáron vissza akartam hozni később is, de végül nagyon jó lett így! Szépen építkezik a második fele és a szöveg/ének indokolttá is tette, hogy végül ilyen legyen! Imádom a dobokat, ahogy Petya összeköti a két részt, azt különösen! Olyan tere van ott, hogy csukott szemmel elhiszed, hogy pár lépésre tőled üti a nagy, fekete tamjait! (nevet) A másik kedvenc részem a vége, a minimál szólóval. Olyan, mintha John Frusciante játszaná a Stadium Arcadium lemezen, de a ritmusszekció is erősíti bennem ezt az érzést, és hát mit mondjak, cseppet sem bánom! A szöveg elgondolkodtató és számomra ugyanúgy kettéválik, mint a zene. Tényleg sokat kattogtam rajta!"

 

STORM THE STUDIO - Szilícium (a 2019-es album előzeteseként)


Az Ólomfelhők dalról:


Fodi: "Az Ólom felhők szövegében különböző utalásokat találni arra a kisvárosi szürkeségre, amelyben felnőttünk. Életképek, érzések, valamint az onnan való kitörés vágya... Utóbbi egy sokkal univerzálisabb dolog annál, mint ahogyan azt fiatal koromban gondoltam. Ez a főmotívuma a mondanivalónak, de emellett más, mélyebb értelme is van a soroknak; a hallgatóságra van bízva, hogy mit hall benne. Egy valami azonban nagyon fontos: én a szövegeimet egyfajta szemlélőként írom meg, és nem szeretném, ha valaki megpróbálna belemagyarázni bármiféle nézetet, vagy ilyesmit. A politikától például teljes mértékben elhatárolom magam."


Binges: "Én is nagyon szeretem a dal szövegét, bár kiderült, hogy nekem mást jelent, mint Fodinak. Talán tényleg pont az a lényeg, hogy gondolatokat ébresszen!"

Judy: "A szöveg másként hat rám, mint Fodira. Persze, együtt nőttünk fel Kazincbarcikán, én is a Béke Moziban láttam a Csillagok háborúját, ugyanazt az ólomfüstöt szívtuk be, ugyanazokon a játszótereken. De nekem az ólom felhő már nem csak Kazincbarcika: az egész világot beborítja, mintha mindenhol ott lenne már felettünk."Az Ólom felhők dal zenéjéről:

Binges Zsolt basszer: "Amikor először hallottam a dalt, már nagyjából készen volt, szinte csak a basszus-szólam hiányzott és ez a többi számra is igaz. Számomra ez a helyzet új volt, és a várakozásaimmal ellentétben nagyobb szabadsággal járt, mint gondoltam! Szeretek mindenbe beledumálni, itt pedig nem lehetett, ami szerintem jót tett, mert csak a basszus sávok megírására kellett koncentrálnom, nem gondolkodtam túl a dolgokat."


Hankó "Judy" Zoltán gitáros: "Volt egy régi témám, amivel nem tudtam mit kezdeni. Aztán hallottam egy számot Daron Malakiantől, amiben nagyon gyors tempójú gitár van, és hirtelen bevillant, hogy én is feltekerem odáig a speedet a saját témámban, amennyire még képes vagyok eljátszani azt borogatás nélkül. Gyorsan fel is vettem, aztan a többi gitársáv már adta magát. Visszahallgattam és olyan volt, mint egy doppingszer. Talán ez a szám az, ami leginkább olyanra sikerült, mint amilyennek elképzeltem, sőt, talán még annál is jobbra!"


Binges: "Én is erre a dalra vagyok a legbüszkébb! Sok aprósággal szórakoztatom magam benne - és remélem másokat is – mondja nevetve a basszer. A fő gitársávra és a dobokra kezdtem el dolgozni. A verze gitártémára először azt hittem, hogy Judy egy jó kis Les Claypool-stílusú basszusoktatásban kíván részesíteni, de gyorsan tisztáztuk, és kitaláltam valami egészen mást, ami apróbb változtatásokkal a helyére került. A refrén ment magától, a gitár vezetett, nagyon jól éreztem magamat benne! A szám második fele már egy új történet, később is írtam meg a szólamom, mert először nem találtam, hogy mit is kellene játszani. Aztán mikor legközelebb elővettem, csak úgy kigurult az egész! Nagyon hálás vagyok érte, bárhonnan is jött!" 

 

STORM THE STUDIO - Ólom felhők (a 2019-es album előzeteseként)


Storm The Studio – A lemez

"Egy teljesen új dimenzió nyílt az életemben a Fodival való együttműködés során. Ugyanott nőttünk fel, ugyanabban a zenekarban játszottunk, laktunk is együtt Budapesten, később pedig a munka miatt rengeteget utaztunk egymás mellett. De ahogy a számok megszülettek ebben a Fukuoka-Budapest postaforgalomban, az teljesen szürreális és nagyon valóságos is volt egyben. Teljesen rákattantam" – meséli nevetve Hankó Zoltán „Judy”, a banda gitárosa.

"Hálás vagyok a srácoknak, hogy rám gondoltak, amikor basszusgitárost kerestek. Újvári Petyával már zenéltünk együtt korábban, így tudtam, hogy mire számíthatok, de a többiek miatt sem aggódtam. Szinte rajongóként hallgattam a demókat, mára viszont legalább annyira magaménak érzem, mintha az elejétől a végéig asszisztáltam volna a születésükhöz. Vári Gábor barátunk, a szegedi Miracle Sound producer-hangmérnöke is sokat hozzátett a végeredményhez, ehhez az anyaghoz az ő füle és lelke kellett!” – zárja gondolatait Binges Zsolt.


A Storm The Studio bemutatkozó lemeze március 20-án jelenik meg. Az artworköt és a videót Fodor Zoltán ötletei alapján Studt Bálint, az Isten Háta Mögött korábbi basszusgitárosa készítette.

A lemezt a Grungery Media Records gondozza.


A CD megrendelhető az sts.grungery@gmail.com e-mail címen!


Instagram:

www.instagram.com/storm_the_studio


 
 Fodi a Görbe tükörről:

“Ez a dal született meg utoljára a tíz közül. Budapest és Fukuoka között ide-oda küldözgettük a fájlokat, így írtuk a számokat. A lemezhez három olyan gitártémám is volt, ami felhasználásra került, az egyik ilyen lett az alapja a dalnak. Ez a motívum hallható a bridge-ben és a refrén alatt is, de persze Judy dolgozta ki a lemezre került, végleges verziót.

Ha hallanátok az eredetit, na az kicsit más volt! A kislányom gitárján vettem fel az egyes részleteket, néha be sem volt hangolva rendesen, a kulcsok elég rossz állapotban vannak rajta, úgyhogy elmászkált rendszeresen. A lényeg, hogy elég gyorsan lett kész a komplett a dal, pár nap alatt összeraktuk. Úgymond, dobta magát a téma."


A távolság miatt természetesen esély sem volt arra, hogy a Storm The Studio tagjai rendszeresen találkozzanak és próbáljanak. A tagok szerint ez talán nem is olyan nagy probléma, mint azt sokan gondolnák.


"Imádom, hogy ez a zenekar nem próbál – teszi hozzá Újvári Péter. - Az alkotói folyamat úgy néz ki, hogy Judy küldi e-mailben az új gitártémákat, mi visszaüzenünk, hogy mennyire jót írt, köszönő és dicsérő levelek sokaságát fogalmazzuk meg. Begépeljük, hogy szerintünk mit kéne vele csinálni, aztán mindenki dolgozik a saját részén. Nem emlékszem túl sok instrukciós beszélgetésre: amit hallunk szólamok, mindenki maga hozta, szabadon játszotta fel."


A talán a legjobban az Alice In Chains - Tool - késői Bedlam hármassal behatárolható, de rengeteg egyéni ízt felvonultató zenekar tagjai a múltjukat szerencsére a lemez munkálatai során sem tudták megtagadni.

Petya: "Ahogy Fodi is mondta, a Görbe tükör alapötlete érkezett utoljára. Ennél a témánál nem írtam vállveregető üzeneteket, azonnal rohantam dobolni, a végső verzión ugyanazt a szólamot halljuk. Természetesen gördült minden a dalnál. A groove-ot a Bedlam Accurate Contradictions-éről nyúltam. Bocs!"


Fodi:

"A szöveg régóta megvolt. Általában, ha aktív vagyok valami zenekar miatt, akkor minden gondolatomat leírom. Aztán mikor jön egy-egy zenei ötlet, akkor hangulatban, szótagban hozzá illő szöveget keresek rájuk. Nagyon ritka, hogy a zenére írok egy teljesen új szöveget. Néhány dal nagyon hamar, könnyedén születik, mintha csak leszednénk egy érett gyümölcsöt, más esetben kicsit érlelni kell, ízlelgetni, adni hozzá dolgokat. A Görbe tükör jött szinte magától. Ennek a dalnak a felvételeit élveztük az egyik legjobban a demózásnál.

A szöveget lehet többféleképpen értelmezni, de igazán a mai, kicsit eltorzított világunkról szól, ahol a látszat sokszor nem fedi a valóságot. Lehetne szinte az egész album esszenciája, ami a mondanivalót illeti. Ezért is szerettük volna nyitódalként használni! Mivel az albumnak nem lesz címe, lehetne a 'nyulas lemez' később a borító miatt, vagy a 'Görbe tükör' alcím a nyitótétel miatt. De lehet, hogy aztán az embereknek teljesen mást fog nyújtani. Ez a szép az egészben."


A felvételek, a keverés és a mastering a szegedi Miracle Sound stúdióban készültek, Vári Gábor irányításával. Az artworköt Fodor Zoltán ötletei alapján Studt Bálint, az Isten Háta Mögött korábbi basszusgitárosa készítette. A dalhoz készült, első látásra egyszerűnek tűnő, de valójában igencsak elgondolkodtató videó szintén Studt Bálint munkája. A lemezt a Grungery Media Records gondozza.

 


STORM THE STUDIO - Görbe tükör (a 2019-es album előzeteseként)A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PAUL GILBERT - Új dal a júniusi lemezről: A Thunderous Ovation Shook The Columns
2021. április 16. (péntek) 09:32

Werewolves Of Portland címmel június 4-én jelenik meg Paul Gilbert gitáros (Mr. Big, Racer X) új szólóalbuma, második előzetesként pedig az A Thunderous Ovation Shook The Columns dallal lehet ismerkedni. Mivel a járvány alatt született meg az album, a lezárások miatt Paul Gilbert játszik az összes hangszeren, a gitár mellett dobokon, basszuson, de ő is billentyűzik. "Nem is csak egy, hanem egyenesen két dalt írtam Dmitrij Sosztakovicsról, az orosz zeneszerzőről. Az egyik ez, az A Thunderous Ovation Shook The Columns, amelynek címét egy beszámolóban olvastam. Ilyen volt a közönség reakciója, amikor bemutatták Sosztakovics V. szimfóniáját. Bejött nekik! Szerencsére Sztálinnak is, ő ugyanis nem titkolta, hogy Sosztakovics néhány korábbi műve nem tetszett neki. Azt mondta, hogy jobban tenné, ha rendszerbarátabb műveket alkotna, különben szibériai munkatáborba megy. A jelenkorban is zajlik a kultúrharc, de úgy gondolom, hogy...

LIQUID TENSION EXPERIMENT - Új album Portnoy és Petrucci eszement prog bandájától: LT3
LIQUID TENSION EXPERIMENT - Új album Portnoy és Petrucci eszement prog bandájától: LT3

Az még decemberben derült ki, hogy 22 év után egy új albummal jelentkezik a a Liquid Tension Experiment, azaz John Petrucci (Dream Theater), Mike Portnoy (Transatlantic, Sons Of Apollo),...

THE OFFSPRING - 9 év után új album, már végig is hallgatható a Let The Bad Times Roll
THE OFFSPRING - 9 év után új album, már végig is hallgatható a Let The Bad Times Roll

Kilenc év után végre egy új stúdióalbummal jelentkezett a kaliforniai pop-punk hullám egykori éllovasa, a The Offspring: a Let The Bad Times Roll című lemez már végig is hallgatható....

WHILE SHE SLEEPS - Végighallgatható a modern metalosok új albuma: Sleep Society
WHILE SHE SLEEPS - Végighallgatható a modern metalosok új albuma: Sleep Society

Sleeps Society címmel megjelent és végig is hallgatható a modern metalos brit While She Sleeps ötödik albuma, a 2019-es So What? lemez utódja. A lemezen két vendég is hallható: Simon...

PESTILENCE - Új felállással érkezik a friss album, klippel az első dal: Morbvs Propagationem
PESTILENCE - Új felállással érkezik a friss album, klippel az első dal: Morbvs Propagationem

Exitivm címmel június 25-én jelenik meg a Patrick Mameli vezette holland death metal legenda Pestilence új albuma, a 2018-as Hadeon  lemez utódja. Első előzetesként a videoklippel...

FEAR FACTORY - Júniusban jön ki az új album, itt az első dal: Disruptor
FEAR FACTORY - Júniusban jön ki az új album, itt az első dal: Disruptor

Azt már tavaly ősz óta tudjuk, hogy kijön idén egy új Fear Factory album, a tizedik a sorban, most pedig itt az első dal a június 18-án megjelenő Aggression Continuum lemezről. Ismerkedj...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS