TODI KONCERTUTAZÁSOK - "Már várjuk az első olyan babát, akinek a szülei nálunk ismerkedtek meg!"

Az interjú a HammerWorld magazin december-januári számában jelent meg

2019. március 17. (vasárnap) 19:26 | utoljára módosítva: 2019. december 7. (szombat) 06:52

Ugye, előfordult már, hogy el akartál volna menni egy külföldi koncertre, de nem tudtad, hol vedd meg rá a jegyet és hogyan juss el az úticélodhoz? Esetleg nincs társaságod, akikkel megéld a kalandot? Hennel "Todi" Tivadar is pont ebben a cipőben járt és úgy gondolta, az a legjobb, ha erre saját maga talál megoldást.

A ma már Todi Koncertutazások néven futó vállalkozás a négy évvel ezelőtti indulás óta több ezer rajongónak segített megvalósítani az álmait, egy-egy feledhetetlen utazást a kedvenc zenekar külföldi koncertjére. Todival Cselő ült le, hogy megismerje Tivadart és a Todi Koncertutazások négy esztendős történetét.


 


www.facebook.com/todi.huA hazai rockzenei színtérre ritkán érkezik új, innovatív szereplő, aki valami olyat hoz létre, ami korábban nem létezett. Én magam autós koncertre járó vagyok, szeretek vezetni, kis társasággal vagy egyedül utazni. Ezért nem is figyeltem fel idejében a külföldi buszos túrákat szervező, Todibusz néven indult kezdeményezésre. Gondoltam, ez a Todi srác elvisz néhány jelentkezőt egy-egy külföldi bulira, talán van egy kisbusza, azt szeretné maximálisan kihasználni. Nagyobbat nem is tévedhettem volna! Todi szinte egyedül egy komplex és immár sok ezer rajongó igényeit kiszolgáló vállalkozást épített mindössze néhány év alatt. Saját buszra nem, csak egy jó ötletre és kitartó munkára volt szüksége.

A rendkívül pozitív, mosolygós és beszédes Todival egy belvárosi közösségi irodában találkoztam, hogy végre megismerjem az észrevétlenül igen nagyra nőtt Todi Koncertutazások sztoriját. Mikor pattant ki a fejedből az ötlet, hogy hozzád hasonló fanatikus rockereket vigyél külföldi koncertekre?


"Az első pillanatig kicsit messzebbre kell visszamenni. Egészen odáig, hogy rock-rajongó édesapám megmutatta a lemezgyűjteményét, amelyben ott volt a Pink Floyd The Wall dupla albuma, az összes Led Zeppelin és Deep Purple korong. Na, a Deep Purple nagyon beakadt, így amikor Debrecenben játszottak, nyilván elmentem megnézni őket. Ez még 2003-ban történt. Debreceni vagyok, és ez a város egyébként is a rock hazája, nehéz ott nem szeretni ezt a muzsikát! (nevet)

Később egy cimborámmal kimentem Lengyelországba egy U2 stadionkoncertre és ott csapott meg az az érzés, hogy nemcsak a koncerten lenni jó, hanem oda - és vissza - utazni is. Stoppoltunk, vittünk sátrat is. Annyira bejött ez a feeling, hogy onnantól rendszeresen jártunk ki Bécsbe, Prágába. Nekem autóm nincs, meg egyébként is, ki ne akarna meginni egy-két sört a buli előtt és ki akarna éjjel, hajnalban hullafáradtan haza vezetni? Közlekedésmérnökként tanultam és már a diplomamunkámat is hasonló témából írtam."

 

Lukács Laci és Todi
Melyik volt az első út, amelyre már másokat is hívtál?

"2014-ben történt, hogy a Black Sabbath az éppen esedékes sokadik búcsúturnéján a Nova Rockra érkezett. Erre hirdettem meg az első utat a Facebookon. Szeretek nagyban gondolkodni, így kibéreltem egy 40 fős buszt, anélkül, hogy tudtam volna, hányan is jönnek. És meg is lepődtem, hogy hirtelen megjelent 22 ember a helyszínen. A Metallica bulira már 50 fő jött velünk, az Arctic Monkey-ra a Volt fesztiválra pedig 60."Már akkor te szerezted be a jegyeket is a bulikra?

"Ez eleinte csak az utazásról szólt, mindenki maga vette meg a jegyeket, ahol és ahogyan tudta. De aztán kiderült, nagy igény van arra, hogy a jegyek beszerzésével is mi foglalkozzunk."A legtöbb jegyrendszer nem enged 4-5 jegynél többet vásárolni egyszerre. Mi volt a megoldás?


"Elkezdtem kiépíteni a kapcsolatokat a hazai jegyterjesztő hálózatokkal, s később azokon keresztül a külföldiekkel. Ma már ott tartunk, hogy Közép-Európában bármelyik helyi koncertszervezőnek odatelefonálok, bármennyi jegyet igényelhetek."

 Könnyedén odaadták neked a sok jegyet? Mit mondtál nekik?


"Azt, hogy 2015-ben már 200 olyan embert vittünk ki az AC/DC koncertre, akik egyébként is kimentek volna és egyedileg szerezték be a jegyet. Akkorra már látszott, hogy egyre többen akarnak majd velünk utazni. Nemrég 340 főt vittünk Slayerre és ilyen 6-7 buszos sztoriból évente elég sok van. Volt már 700 fős út és jövőre 1600 embert viszünk ki a Bon Jovi koncertre. Ezek számunkra is jelentős lépcsőfokok."Egy ilyen utazásnak rengeteg pici részlete, sok buktatója van. Hogyan lehet mondjuk 1600 főt kiszállítani külföldre?


"Az majd kiderül! (nevet) Ebben a tekintetben a nagy előnyöm a közlekedésmérnöki vénám és végzettségem. Összeraktam egy olyan rendszert, amely teljesen automatizált. Ha csak valami egyedi kívánság miatt nem írsz e-mailt, akkor a rendszer az első megrendeléstől folyamatosan küldi neked az infókat, attól kezdve, hogy sikeres volt a megrendelés, a kifizetés, egészen addig, hogy mennyi pénzt érdemes magaddal hozni, hol és mikor van az indulás. A rendszer figyelmeztet, ha még nem adtál meg valamilyen adatot. Kapsz értesítést két héttel, három nappal és két órával az indulás előtt. Utóbbi egy sms, amely az összes fontos, az adott utazással kapcsolatos infót tartalmazza, beleértve a buszodon utazó utaskísérő nevét és telefonszámát."

 Mi történik akkor, ha valaki már megvette a jegyét, de végül nem tud menni, vagy kiderül, hogy itthon is játszik majd az adott zenekar?

"Ha megkötötted a vásárláshoz tartozó, de szabadon választható biztosítást, akkor lemondás esetén kérdés nélkül visszautaljuk a teljes összeget. Ha nem, akkor sajnos nem tudjuk visszaadni a pénzt. Érdekes, hogy nem nagyon mondják vissza a külföldi utakat, ha kiderül, hogy a banda játszik Magyarországon is. Sokszor az van, hogy az adott csapat itthon egy fesztivál részeként, rövid műsorral jön, míg kint teljes programot játszik egy önálló koncert keretében, így érdemesebb kint megnézni. Vagy sokan elmennek mindkét bulira."Az utazások során van egyedi szabályrendszeretek arra, hogyan kell viselkedni a buszon? Végül is rock koncertre induló közönségről van szó, tehát gondolom, megy a piálás...

"Van egy itinerünk és ha azt elolvastad volna, akkor nem ezt kérdeznéd, hanem azt, hogy Todi, te épelméjű vagy?! (nevet) Nálunk fel lehet hozni a buszra a piát, de nyilván elvárjuk, hogy a hangulatba kerülés kulturált módon történjen. A mostani Slayer úton azért volt egy kisebb borulás, majdnem leszállítottunk egy társaságot, mert már zacskóba pisiltek. De ez nem jellemző. A közönségünk nagy többsége tényleg kulturált és tőlünk is elvárják, hogy rendet tartsunk. Ilyen téren is sok tapasztalatot szereztünk. Az első időkben még büféztünk is a buszon, lehetett sört, ropit kapni. De rájöttünk, ha mi pumpáljuk az emberekbe a sört, akkor annyiszor kell majd megállnunk útközben, hogy soha nem érünk oda. Most már Bécsig meg tudjuk oldani az utat egy, maximum két megállással."


 
És mi van akkor, ha valaki vállalhatatlanra issza magát a buli végére vagy nem ér vissza időben a buszhoz?


"Általában a koncert befejezése után egy órát adunk az indulásig. Ez bőven elég arra, hogy megigyál még egy sört, sorban állj a ruhatárnál és visszasétálj a parkolóba. Volt már olyan, hogy valaki nem ért vissza. Ilyenkor megtesszük, amit lehet, de tekintettel kell lennünk a többségre, így volt már olyan, hogy otthagytuk az utast. És olyan is, hogy annyira készen volt a rocker, hogy nem engedtük fel a buszra. De szerencsére ezek tényleg nagyon ritka, elszigetelt esetek, mert a közönségünk fegyelmezett és kulturált."Milyen zene szól a buszon?


"Legtöbbször én csinálok válogatást, amit igyekszem az adott koncert hangulatához igazítani. Ha Slayer bulira megyünk, akkor nyilván a thrash van a fókuszban, keményebb nótákat gyűjtök össze. És attól függően, hogy hány busszal megyünk, minden buszra másolok egy-egy CD-t. De mindenki hozhat saját zenét, adott esetben azt is betesszük."

 
Nem szokott vita kialakulni, hogy mit hallgassatok?

"Mindig van, aki reklamál. Ha a válogatás szól, akkor 'miért ezt a szart hallgatjuk?', de ha az éppen koncertező banda zenéjét tesszük be, akkor meg a másik tábor azért hőbörög, hogy 'hát ezt hallgatjuk majd este, addig meg fogjuk unni!' (nevet) Ez az egyetlen részletkérdés, amire még nem találtunk jó megoldást!" (nevet)Ha te is utazol, akkor van "főnöki" busz vagy csak felülsz az egyikre?

"Nincs főnöki busz. Ha nem dolgozom, akkor csak úgy felülök az egyikre. Sokszor fel sem fedem a kilétemet, 'elmátyáskirálykodom' magam! (nevet) De már sokan ismernek, szóval nem gyakran tudok inkognitóban maradni."Szoktál ilyenkor véleményeket, esetleg konkrét fikázást hallani?


"Nagyon ritka a fikázás. A buszon ki lehet tölteni egy úgynevezett mosolykártyát, amelyen elmondhatod a véleményedet. Ugyanezt megteheted a Facebookon is. De sokkal inkább jó véleményeket hallok és olvasok. Szeret minket a közönségünk és mi is szeretjük a közönségünket!" (nevet)Van zárt Facebook-csopor­to­tok is. Ezt miért hoztad létre?

"Nekem célom a közösségépítés. Ebben a Facebook-csoportban meg lehet osztani bensőségesebb infókat, lehet ökörködni is. Most elkezdtünk apróbb, hazai koncerteket szervezni a tagjaink számára Todi's Nights néven. Érdekes, hogy sokan egyedül jönnek az utazásokra, mert tudják, hogy lehet ismerkedni, biztosan lesz jó társaság. Még szerelmek is szövődnek, már várjuk az első olyan babát, akinek a szülei nálunk ismerkedtek meg!"

 
Te is részt veszel minden általatok szervezett utazáson?

"Most már annyi koncert van, ami az én igényeimen is túlmutat. Mondjuk egy Michael Bublé vagy Justin Timberlake bulira el nem mennék, az hótziher! (nevet) De ami érdekel, azon ott vagyok."A sok külföldi út mellett itthon is jársz koncertekre?

"Persze, rendszeresen. Most a Dead Daisies-t várom nagyon, de megyek majd a Whitesnake-re, a Toto-ra is. Rendesen tele a naptáram. Mi még a családi nyaralásokat is a koncertekhez igazítjuk!" (nevet) Ennyi koncert mellett el tudtok menni nyaralni? „A rendszer annyira automatizált és a munkatársak annyira jól végzik a dolgukat, hogy ha én egy hétre lecsukom a laptopot, akkor is nyugodt lehetek. Néha már úgy érzem, hogy az egész jobban működik nélkülem, mint velem!" (nevet)Jelenleg mi a te fő feladatod a cégnél?


"Fontosnak érzem, hogy a munkatársak jól érezzék magukat ebben a csapatban, így a lelkük simogatása, az, hogy mindenki nagyon boldog legyen! (nevet) És persze a jövő kigondolása, a termék fejlesztés. Most épp azon dolgozom, hogy a koncertek mellé egyéb élményeket is biztosítsunk egy-egy úton, mondjuk legyen prágai városnézés, sörözés, étteremlátogatás is."

todi.hu
 
Az interjú a HammerWorld magazin december-januári számában jelent meg.

 


 

 
A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS