DEATH METAL - Ez a zene örömet okoz, és nem erőszakot szül

Ezúttal ausztrál tudósok végeztek pszichológiai kísérleteket

2019. március 13. (szerda) 13:22 | utoljára módosítva: 2019. március 13. (szerda) 13:40

"I've had one desire since I was born; to see my body ripped and torn."

A death metalos Bloodbath zenekar kannibál-tematikájú dala, az Eaten, nem igényel nagy képzelőerőt. De sem ez a szám, sem a death metal műfaj egyéb hátborzongató szövege nem ösztönzi az erőszakot. Ezt állapította meg a Macquarie Egyetem zenei laborja, amely egy pszichológiai teszt során használta fel a Bloodbath dalát. Az derült ki, hogy a death metal rajongók nem "érzéketlenek" az erőszak ábrázolására. Az eredményeket a Királyi Természettudományos Társaság által kiadott Open Science folyóiratban tették közzé:

 "A death metal rajongók kedves emberek - fogalmaz Bill Thompson professzor a Sydney-beli ausztrál egyetemről - Nem mennek az utcára, hogy ott bárkit is bántsanak."

Ez a friss tanulmány része Thompson professzornak és munkatársainak több évtizedes vizsgálatának.


"A zene által kiváltott érzelmi hatások összetettek."

"Sokan élvezik a szomorú zenét, és ez egy kisebb paradoxon - miért akarjuk elszomorítani magunkat? - teszi fel a kérdést a professzor. - Ugyanez mondható el az agresszív vagy erőszakos tematikájú zenék kapcsán is. Számunkra ez egy pszichológiai paradoxon - tudósokként kíváncsi vagyunk, ugyanakkor tudjuk jól, hogy a médiában megjelenő erőszak társadalmi szempontból egy jelentős kérdés."


De hogyan tesztelik a tudósok az embereknek az erőszakhoz kapcsolódó érzékenységét?

Egy olyan klasszikus pszichológiai kísérlettel, amelyik az emberek tudatalatti reakcióit szondázza, s ezekbe a kísérletbe death metal rajongókat is bevontak. A teszt során 32 rajongó és 48 nem-rajongó hallgatott death metalt vagy popzenét, miközben meglehetősen felkavaró képeket mutattak nekik.

Yanan Sun - vezető kutató - elmagyarázta, hogy a kísérlet célja annak meghatározása volt, hogy a résztvevők agyában mennyire tudatosultak az erőszakos jelenetek, és ehhez képest a zenei kíséret hogyan befolyásolta az érzékenységüket.

A különböző zenei stílusok hatásának teszteléséhez egy olyan dalt is használtak, amelyet az Eaten című szám éles ellentétének gondoltak.


"Pharrell Williams-től használtuk a Happy című dalt" - mondja Sun doktor.


A teszt minden alanyának a Happy-t vagy az Eatent adták be fejhallgatón, miközben két képet mutattak nekik, egyik szemnek az egyiket, a másiknak a másikat. Az egyik kép egy erőszakos jelenetet ábrázolt, például egy olyat, hogy valakire rátámadnak az utcán, a másik kép pedig ártalmatlan volt, mondjuk egy kisebb csapatnyi ember az utcán sétálva.

"Ezt binokuláris rivalizálásnak nevezik  - magyarázza Sun doktor. Ennek a pszichológiai vizsgálatnak az az alapja, hogy a legtöbb ember ha egy semleges képet lát az egyik szemével, a másikkal meg egy erőszakosat, akkor az utóbbit erőteljesebben érzékeli.

"Feltételezhetően ennek biológiai oka van, az emberek agya fenyegetést, veszélyt érzékel" - magyarázza Thompson professzor.

"Ha az erőszakos zene rajongói az erőszakra érzéketlenek lennének, ami miatt egyébként számos szülői, vallási csoport aggódik, ahogy a cenzúra hívei is, akkor náluk más eredmény mutatkozna. De ők is éppen úgy reagáltak ezekre az erőszakos képekre, mint azok, akik nem death metal rajongók."


És mit gondol maga a zenekar arról, hogy a zenéjüket ilyen tesztelésre használták fel?

"Nincs ezzel semmi bajunk - mondja a BBC News-nak a Bloodbath (és a Paradise Lost) frontembere, Nick Holmes. - Ezek a szövegek teljesen ártalmatlanok, ahogy ezt a tanulmány is bizonyította. Holmes azt is hozzátette, hogy a Bloodbath szövegek leginkább a 80-as évekbeli horrorfilmekhez hasonlíthatók.

"A death metal rajongók többsége intelligens, értelmes ember, akiknek szimplán a zene a szenvedélye - mondja Nick Holmes. - Épp olyanok, mint azok, akik a horrorfilmeket szeretik, vagy mondjuk azok, akiknek a különféle csaták felidézése a szenvedélyük."


És miért fontos mindez?

Thompson professzor szerint hasznos megnyugtatni az erőszakos zene miatt aggódó szülői vagy vallási csoportokat. Tágabb értelemben pedig az is sokakat aggaszt, hogy a médiában megjelenő erőszak társadalmi problémákhoz vezet.


"Ha valaki érzéketlen az erőszakra, akkor talán az sem érdekli, ha az utcán azt látja, hogy valaki megsérül, nem segít neki."


De míg a kutatás néhány bizonyítékot talált ilyesfajta érzéketlenségre azokban, akik sok erőszakos videójátékot játszanak, úgy tűnik, a zene más kategóriába esik.

"A zenére adott domináns érzelmi válasz az öröm és a bátorítás, megerősítés - mondja Thompson profeszzor. - És azt hiszem, hogy a zenehallgatás, valamint ennek egy hatalmas, szép élménnyé alakítása egy csodálatos dolog."


Ezzel Nick Holmes is egyetért, mondván, hogy számára a legtöbb élvezetet a "melankolikus, dramatikus, szomorú vagy agresszív zene jelenti, ami pedig ezek között található, az nem annyira".

"Számomra is örömöt és megerősítést adnak ezek a stílusok" - mondta a BBC News-nak.


Ami pedig az Eaten dal szövegét illeti, még hozzátette:


"Ezt a szöveget nem én magam írtam, de őszintén meglepődnék azon, ha valaki a szám meghallgatása után arra vágyna, hogy megegye egy kannibál."


(A BBC News nyomán - az eredeti cikk)
 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SCORPIONS - Már stúdióztak is, 2020-ban új stúdióalbum jöhet
2019. május 19. (vasárnap) 17:52

Azt már két hónapja tudjuk, hogy november 18-án ismét eljön hozzánk a Scorpions, egy friss interjúban azonban Klaus Meine énekes azt is elárulta, hogy lesz folytatása a legutóbbi albumuknak, a 2015-ös Return To Forever lemeznek. Klaus Meine: "Miután a legutóbbi bulin, Ciprusban (februárban) lejöttünk a színpadról, azt mondtuk egymásnak, hogy mielőtt újra turnéra indulunk, klassz lenne visszatérni a stúdióba, nekilátni néhány új dal megírásának. Amikor Rudolf hazajött Thaiföldről, és újra összegyűltünk, pár héttel ezelőtt, azonnal mentünk is a stúdióba. És fantasztikus volt. Annyira jól éreztük magunkat és annyi ötletünk támadt! Nagyon jó érzés minden nyomás és feszültség nélkül dolgozni, csak összejönni, megírni pár dalt, élvezni a stúdiózást. Ha valaki feltenné nekem azt a kérdést, hogy van-e esély egy új Scorpions lemezre, akkor azt mondanám, hogy ennek lehetősége most sokkal nagyobb, mint pár...

OMEN - Interjú Nagy Máté gitárossal
OMEN - Interjú Nagy Máté gitárossal

Hamarosan nagyon jó hírek jönnek az új Omen albummal, a Halálfogytiglannal kapcsolatban, többek között érkezik egy új klipes dal is. Az alábbiakban pedig elolvashatod azt az interjút,...

TRILLION - Új videoklippel jelentkeztek: Scumbag
TRILLION - Új videoklippel jelentkeztek: Scumbag

A tavaly októberben Like Water címmel megjelent második album Scumbag dalához készült el a budapesti Trillion új videoklipje. A videó megálmodója, rendező-forgatókönyvíró-vágója...

GRIMCITY - Fokozatosan sötétedő világot fest le az új EP: Vesper
GRIMCITY - Fokozatosan sötétedő világot fest le az új EP: Vesper

Vesper címmel egy 8 tételes EP-vel jelentkezett a blackes, crustos punk/HC vonalas budapesti Grimcity, azaz Fráter Dani énekes/gitáros, Palkó Balázs gitáros, Nagy Geri basszer és...

MAJESTICA - Új klipes dal a Sabaton gitáros szimfo-power csapatától: Night Call Girl
MAJESTICA - Új klipes dal a Sabaton gitáros szimfo-power csapatától: Night Call Girl

Above The Sky címmel június 7-én lát napvilágot a Sabaton gitárosaként is ismert Tommy Johansson szimfonikus power metal bandájának bemutatkozó lemeze. A Majestica nevet viselő banda...

ZONDER / WEHRKAMP - Klipes új dal a prog metal színtér két veteránjától: If It's Real
ZONDER / WEHRKAMP - Klipes új dal a prog metal színtér két veteránjától: If It's Real

If It's Real címmel május 24-én lát napvilágot annak az űj progos projektnek az első albuma, amelyet a Fates Warning ex-dobosa, Mark Zonder (Arch/Matheos, Warlord, Dramatica) és régi...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS