DEATH METAL - Ez a zene örömet okoz, és nem erőszakot szül

Ezúttal ausztrál tudósok végeztek pszichológiai kísérleteket

2019. március 13. (szerda) 13:22 | utoljára módosítva: 2019. március 13. (szerda) 13:40

"I've had one desire since I was born; to see my body ripped and torn."

A death metalos Bloodbath zenekar kannibál-tematikájú dala, az Eaten, nem igényel nagy képzelőerőt. De sem ez a szám, sem a death metal műfaj egyéb hátborzongató szövege nem ösztönzi az erőszakot. Ezt állapította meg a Macquarie Egyetem zenei laborja, amely egy pszichológiai teszt során használta fel a Bloodbath dalát. Az derült ki, hogy a death metal rajongók nem "érzéketlenek" az erőszak ábrázolására. Az eredményeket a Királyi Természettudományos Társaság által kiadott Open Science folyóiratban tették közzé:

 "A death metal rajongók kedves emberek - fogalmaz Bill Thompson professzor a Sydney-beli ausztrál egyetemről - Nem mennek az utcára, hogy ott bárkit is bántsanak."

Ez a friss tanulmány része Thompson professzornak és munkatársainak több évtizedes vizsgálatának.


"A zene által kiváltott érzelmi hatások összetettek."

"Sokan élvezik a szomorú zenét, és ez egy kisebb paradoxon - miért akarjuk elszomorítani magunkat? - teszi fel a kérdést a professzor. - Ugyanez mondható el az agresszív vagy erőszakos tematikájú zenék kapcsán is. Számunkra ez egy pszichológiai paradoxon - tudósokként kíváncsi vagyunk, ugyanakkor tudjuk jól, hogy a médiában megjelenő erőszak társadalmi szempontból egy jelentős kérdés."


De hogyan tesztelik a tudósok az embereknek az erőszakhoz kapcsolódó érzékenységét?

Egy olyan klasszikus pszichológiai kísérlettel, amelyik az emberek tudatalatti reakcióit szondázza, s ezekbe a kísérletbe death metal rajongókat is bevontak. A teszt során 32 rajongó és 48 nem-rajongó hallgatott death metalt vagy popzenét, miközben meglehetősen felkavaró képeket mutattak nekik.

Yanan Sun - vezető kutató - elmagyarázta, hogy a kísérlet célja annak meghatározása volt, hogy a résztvevők agyában mennyire tudatosultak az erőszakos jelenetek, és ehhez képest a zenei kíséret hogyan befolyásolta az érzékenységüket.

A különböző zenei stílusok hatásának teszteléséhez egy olyan dalt is használtak, amelyet az Eaten című szám éles ellentétének gondoltak.


"Pharrell Williams-től használtuk a Happy című dalt" - mondja Sun doktor.


A teszt minden alanyának a Happy-t vagy az Eatent adták be fejhallgatón, miközben két képet mutattak nekik, egyik szemnek az egyiket, a másiknak a másikat. Az egyik kép egy erőszakos jelenetet ábrázolt, például egy olyat, hogy valakire rátámadnak az utcán, a másik kép pedig ártalmatlan volt, mondjuk egy kisebb csapatnyi ember az utcán sétálva.

"Ezt binokuláris rivalizálásnak nevezik  - magyarázza Sun doktor. Ennek a pszichológiai vizsgálatnak az az alapja, hogy a legtöbb ember ha egy semleges képet lát az egyik szemével, a másikkal meg egy erőszakosat, akkor az utóbbit erőteljesebben érzékeli.

"Feltételezhetően ennek biológiai oka van, az emberek agya fenyegetést, veszélyt érzékel" - magyarázza Thompson professzor.

"Ha az erőszakos zene rajongói az erőszakra érzéketlenek lennének, ami miatt egyébként számos szülői, vallási csoport aggódik, ahogy a cenzúra hívei is, akkor náluk más eredmény mutatkozna. De ők is éppen úgy reagáltak ezekre az erőszakos képekre, mint azok, akik nem death metal rajongók."


És mit gondol maga a zenekar arról, hogy a zenéjüket ilyen tesztelésre használták fel?

"Nincs ezzel semmi bajunk - mondja a BBC News-nak a Bloodbath (és a Paradise Lost) frontembere, Nick Holmes. - Ezek a szövegek teljesen ártalmatlanok, ahogy ezt a tanulmány is bizonyította. Holmes azt is hozzátette, hogy a Bloodbath szövegek leginkább a 80-as évekbeli horrorfilmekhez hasonlíthatók.

"A death metal rajongók többsége intelligens, értelmes ember, akiknek szimplán a zene a szenvedélye - mondja Nick Holmes. - Épp olyanok, mint azok, akik a horrorfilmeket szeretik, vagy mondjuk azok, akiknek a különféle csaták felidézése a szenvedélyük."


És miért fontos mindez?

Thompson professzor szerint hasznos megnyugtatni az erőszakos zene miatt aggódó szülői vagy vallási csoportokat. Tágabb értelemben pedig az is sokakat aggaszt, hogy a médiában megjelenő erőszak társadalmi problémákhoz vezet.


"Ha valaki érzéketlen az erőszakra, akkor talán az sem érdekli, ha az utcán azt látja, hogy valaki megsérül, nem segít neki."


De míg a kutatás néhány bizonyítékot talált ilyesfajta érzéketlenségre azokban, akik sok erőszakos videójátékot játszanak, úgy tűnik, a zene más kategóriába esik.

"A zenére adott domináns érzelmi válasz az öröm és a bátorítás, megerősítés - mondja Thompson profeszzor. - És azt hiszem, hogy a zenehallgatás, valamint ennek egy hatalmas, szép élménnyé alakítása egy csodálatos dolog."


Ezzel Nick Holmes is egyetért, mondván, hogy számára a legtöbb élvezetet a "melankolikus, dramatikus, szomorú vagy agresszív zene jelenti, ami pedig ezek között található, az nem annyira".

"Számomra is örömöt és megerősítést adnak ezek a stílusok" - mondta a BBC News-nak.


Ami pedig az Eaten dal szövegét illeti, még hozzátette:


"Ezt a szöveget nem én magam írtam, de őszintén meglepődnék azon, ha valaki a szám meghallgatása után arra vágyna, hogy megegye egy kannibál."


(A BBC News nyomán - az eredeti cikk)
 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chymera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS