DEATH METAL - Ez a zene örömet okoz, és nem erőszakot szül

Ezúttal ausztrál tudósok végeztek pszichológiai kísérleteket

2019. március 13. (szerda) 13:22 | utoljára módosítva: 2019. március 13. (szerda) 13:40

"I've had one desire since I was born; to see my body ripped and torn."

A death metalos Bloodbath zenekar kannibál-tematikájú dala, az Eaten, nem igényel nagy képzelőerőt. De sem ez a szám, sem a death metal műfaj egyéb hátborzongató szövege nem ösztönzi az erőszakot. Ezt állapította meg a Macquarie Egyetem zenei laborja, amely egy pszichológiai teszt során használta fel a Bloodbath dalát. Az derült ki, hogy a death metal rajongók nem "érzéketlenek" az erőszak ábrázolására. Az eredményeket a Királyi Természettudományos Társaság által kiadott Open Science folyóiratban tették közzé:

 "A death metal rajongók kedves emberek - fogalmaz Bill Thompson professzor a Sydney-beli ausztrál egyetemről - Nem mennek az utcára, hogy ott bárkit is bántsanak."

Ez a friss tanulmány része Thompson professzornak és munkatársainak több évtizedes vizsgálatának.


"A zene által kiváltott érzelmi hatások összetettek."

"Sokan élvezik a szomorú zenét, és ez egy kisebb paradoxon - miért akarjuk elszomorítani magunkat? - teszi fel a kérdést a professzor. - Ugyanez mondható el az agresszív vagy erőszakos tematikájú zenék kapcsán is. Számunkra ez egy pszichológiai paradoxon - tudósokként kíváncsi vagyunk, ugyanakkor tudjuk jól, hogy a médiában megjelenő erőszak társadalmi szempontból egy jelentős kérdés."


De hogyan tesztelik a tudósok az embereknek az erőszakhoz kapcsolódó érzékenységét?

Egy olyan klasszikus pszichológiai kísérlettel, amelyik az emberek tudatalatti reakcióit szondázza, s ezekbe a kísérletbe death metal rajongókat is bevontak. A teszt során 32 rajongó és 48 nem-rajongó hallgatott death metalt vagy popzenét, miközben meglehetősen felkavaró képeket mutattak nekik.

Yanan Sun - vezető kutató - elmagyarázta, hogy a kísérlet célja annak meghatározása volt, hogy a résztvevők agyában mennyire tudatosultak az erőszakos jelenetek, és ehhez képest a zenei kíséret hogyan befolyásolta az érzékenységüket.

A különböző zenei stílusok hatásának teszteléséhez egy olyan dalt is használtak, amelyet az Eaten című szám éles ellentétének gondoltak.


"Pharrell Williams-től használtuk a Happy című dalt" - mondja Sun doktor.


A teszt minden alanyának a Happy-t vagy az Eatent adták be fejhallgatón, miközben két képet mutattak nekik, egyik szemnek az egyiket, a másiknak a másikat. Az egyik kép egy erőszakos jelenetet ábrázolt, például egy olyat, hogy valakire rátámadnak az utcán, a másik kép pedig ártalmatlan volt, mondjuk egy kisebb csapatnyi ember az utcán sétálva.

"Ezt binokuláris rivalizálásnak nevezik  - magyarázza Sun doktor. Ennek a pszichológiai vizsgálatnak az az alapja, hogy a legtöbb ember ha egy semleges képet lát az egyik szemével, a másikkal meg egy erőszakosat, akkor az utóbbit erőteljesebben érzékeli.

"Feltételezhetően ennek biológiai oka van, az emberek agya fenyegetést, veszélyt érzékel" - magyarázza Thompson professzor.

"Ha az erőszakos zene rajongói az erőszakra érzéketlenek lennének, ami miatt egyébként számos szülői, vallási csoport aggódik, ahogy a cenzúra hívei is, akkor náluk más eredmény mutatkozna. De ők is éppen úgy reagáltak ezekre az erőszakos képekre, mint azok, akik nem death metal rajongók."


És mit gondol maga a zenekar arról, hogy a zenéjüket ilyen tesztelésre használták fel?

"Nincs ezzel semmi bajunk - mondja a BBC News-nak a Bloodbath (és a Paradise Lost) frontembere, Nick Holmes. - Ezek a szövegek teljesen ártalmatlanok, ahogy ezt a tanulmány is bizonyította. Holmes azt is hozzátette, hogy a Bloodbath szövegek leginkább a 80-as évekbeli horrorfilmekhez hasonlíthatók.

"A death metal rajongók többsége intelligens, értelmes ember, akiknek szimplán a zene a szenvedélye - mondja Nick Holmes. - Épp olyanok, mint azok, akik a horrorfilmeket szeretik, vagy mondjuk azok, akiknek a különféle csaták felidézése a szenvedélyük."


És miért fontos mindez?

Thompson professzor szerint hasznos megnyugtatni az erőszakos zene miatt aggódó szülői vagy vallási csoportokat. Tágabb értelemben pedig az is sokakat aggaszt, hogy a médiában megjelenő erőszak társadalmi problémákhoz vezet.


"Ha valaki érzéketlen az erőszakra, akkor talán az sem érdekli, ha az utcán azt látja, hogy valaki megsérül, nem segít neki."


De míg a kutatás néhány bizonyítékot talált ilyesfajta érzéketlenségre azokban, akik sok erőszakos videójátékot játszanak, úgy tűnik, a zene más kategóriába esik.

"A zenére adott domináns érzelmi válasz az öröm és a bátorítás, megerősítés - mondja Thompson profeszzor. - És azt hiszem, hogy a zenehallgatás, valamint ennek egy hatalmas, szép élménnyé alakítása egy csodálatos dolog."


Ezzel Nick Holmes is egyetért, mondván, hogy számára a legtöbb élvezetet a "melankolikus, dramatikus, szomorú vagy agresszív zene jelenti, ami pedig ezek között található, az nem annyira".

"Számomra is örömöt és megerősítést adnak ezek a stílusok" - mondta a BBC News-nak.


Ami pedig az Eaten dal szövegét illeti, még hozzátette:


"Ezt a szöveget nem én magam írtam, de őszintén meglepődnék azon, ha valaki a szám meghallgatása után arra vágyna, hogy megegye egy kannibál."


(A BBC News nyomán - az eredeti cikk)
 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PROSECTURA - 30 éves a banda, novemberben jubileumi koncert jön
2019. augusztus 18. (vasárnap) 12:20

1989-ben alakult a Prosectura és ebből könnyedén kiszámolható, hogy az ország egyetlen önkéntes tűzoltó- és lendületzenekara éppen 30 éves. A csapat fennállásának eddigi legfontosabb koncertje, azaz a születésnapi bál a Dürer Kertben lesz, november 9-én. Vendégként az éppen negyedszázados Macskanadrág lép fel. "30 év... Aranylemezek, kurvák, kábítószer, fotómodellek, gigapartik... Egy zenekar 30 éve általában erről szól. Mi büszkén számolhatunk be több ezer fagyasztott hamburgerről benzinkúton, néhány lightos tanyabuliról Szekszárdon, valamint egy színpadra dobott bugyiról még '93 -ban a Fekete Lyukból, és persze pár sírva röhögős, ám szalonképtelen történetről fél-, vagy akár tök részegen! Rendkívül büszkék vagyunk magunkra, úgyhogy ünnepelni fogunk! Legszebb éveinket adtuk Nektek, ezért ünnepeljünk együtt november 9-én a Dürerben. Utána átvonulunk egy benzinkútra és behambizunk...

FOR THE FALLEN DREAMS - Last minute metalcore-zúzda a Dürer Kertben
FOR THE FALLEN DREAMS - Last minute metalcore-zúzda a Dürer Kertben

Egy elég súlyos last minute buli kerekedett a Dürer Kert 041 termébe augusztus 22-re, csütörtökre: 11 év után visszatér a michigani metalcore fogat, a For The Fallen Dreams, ráadásul...

MAGOR - Új dalok, vendégek és különleges látvány - szerdán a Barba Negra Trackben
MAGOR - Új dalok, vendégek és különleges látvány - szerdán a Barba Negra Trackben

A Magor zenekar éppen a harmadik nagylemezén dolgozik, az első önálló szabadtéri koncertjük pedig szerdán, augusztus 21-én lesz a Barba Negra Track kisszínpadán, a Phoenix RT...

GATE69 - Új videoklip a fiatal debreceni rocktriótól: Cold Coffee
GATE69 - Új videoklip a fiatal debreceni rocktriótól: Cold Coffee

A Cold Coffeee című dalhoz készült el a 2016-ban alakult debreceni Gate69 új videoklipje. Ez a szám a 2018 februárjában megjelent bemutatkozó EP-n szerepelt, a Hungry-n, április óta...

HÁRSH - Instrumentális post-rock, egy kis noise-zal, az első album: Vénkert
HÁRSH - Instrumentális post-rock, egy kis noise-zal, az első album: Vénkert

Vénkert címmel megjelent és végig is hallgatható az instrumentális post-rock trió, a 2016-ban alakult budapesti Hársh 8 tételes bemutatkozó albuma. "Egy 3 tagú, 2016-ban alakult pesti...

KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez
KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez

Megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze, a Bujdosók II, amelyet a Pittyendáré zenekar közreműködésével készítettek el. A CD megrendelhető a zenekar online...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS