DEATH METAL - Ez a zene örömet okoz, és nem erőszakot szül

Ezúttal ausztrál tudósok végeztek pszichológiai kísérleteket

2019. március 13. (szerda) 13:22 | utoljára módosítva: 2019. március 13. (szerda) 13:40

"I've had one desire since I was born; to see my body ripped and torn."

A death metalos Bloodbath zenekar kannibál-tematikájú dala, az Eaten, nem igényel nagy képzelőerőt. De sem ez a szám, sem a death metal műfaj egyéb hátborzongató szövege nem ösztönzi az erőszakot. Ezt állapította meg a Macquarie Egyetem zenei laborja, amely egy pszichológiai teszt során használta fel a Bloodbath dalát. Az derült ki, hogy a death metal rajongók nem "érzéketlenek" az erőszak ábrázolására. Az eredményeket a Királyi Természettudományos Társaság által kiadott Open Science folyóiratban tették közzé:

 "A death metal rajongók kedves emberek - fogalmaz Bill Thompson professzor a Sydney-beli ausztrál egyetemről - Nem mennek az utcára, hogy ott bárkit is bántsanak."

Ez a friss tanulmány része Thompson professzornak és munkatársainak több évtizedes vizsgálatának.


"A zene által kiváltott érzelmi hatások összetettek."

"Sokan élvezik a szomorú zenét, és ez egy kisebb paradoxon - miért akarjuk elszomorítani magunkat? - teszi fel a kérdést a professzor. - Ugyanez mondható el az agresszív vagy erőszakos tematikájú zenék kapcsán is. Számunkra ez egy pszichológiai paradoxon - tudósokként kíváncsi vagyunk, ugyanakkor tudjuk jól, hogy a médiában megjelenő erőszak társadalmi szempontból egy jelentős kérdés."


De hogyan tesztelik a tudósok az embereknek az erőszakhoz kapcsolódó érzékenységét?

Egy olyan klasszikus pszichológiai kísérlettel, amelyik az emberek tudatalatti reakcióit szondázza, s ezekbe a kísérletbe death metal rajongókat is bevontak. A teszt során 32 rajongó és 48 nem-rajongó hallgatott death metalt vagy popzenét, miközben meglehetősen felkavaró képeket mutattak nekik.

Yanan Sun - vezető kutató - elmagyarázta, hogy a kísérlet célja annak meghatározása volt, hogy a résztvevők agyában mennyire tudatosultak az erőszakos jelenetek, és ehhez képest a zenei kíséret hogyan befolyásolta az érzékenységüket.

A különböző zenei stílusok hatásának teszteléséhez egy olyan dalt is használtak, amelyet az Eaten című szám éles ellentétének gondoltak.


"Pharrell Williams-től használtuk a Happy című dalt" - mondja Sun doktor.


A teszt minden alanyának a Happy-t vagy az Eatent adták be fejhallgatón, miközben két képet mutattak nekik, egyik szemnek az egyiket, a másiknak a másikat. Az egyik kép egy erőszakos jelenetet ábrázolt, például egy olyat, hogy valakire rátámadnak az utcán, a másik kép pedig ártalmatlan volt, mondjuk egy kisebb csapatnyi ember az utcán sétálva.

"Ezt binokuláris rivalizálásnak nevezik  - magyarázza Sun doktor. Ennek a pszichológiai vizsgálatnak az az alapja, hogy a legtöbb ember ha egy semleges képet lát az egyik szemével, a másikkal meg egy erőszakosat, akkor az utóbbit erőteljesebben érzékeli.

"Feltételezhetően ennek biológiai oka van, az emberek agya fenyegetést, veszélyt érzékel" - magyarázza Thompson professzor.

"Ha az erőszakos zene rajongói az erőszakra érzéketlenek lennének, ami miatt egyébként számos szülői, vallási csoport aggódik, ahogy a cenzúra hívei is, akkor náluk más eredmény mutatkozna. De ők is éppen úgy reagáltak ezekre az erőszakos képekre, mint azok, akik nem death metal rajongók."


És mit gondol maga a zenekar arról, hogy a zenéjüket ilyen tesztelésre használták fel?

"Nincs ezzel semmi bajunk - mondja a BBC News-nak a Bloodbath (és a Paradise Lost) frontembere, Nick Holmes. - Ezek a szövegek teljesen ártalmatlanok, ahogy ezt a tanulmány is bizonyította. Holmes azt is hozzátette, hogy a Bloodbath szövegek leginkább a 80-as évekbeli horrorfilmekhez hasonlíthatók.

"A death metal rajongók többsége intelligens, értelmes ember, akiknek szimplán a zene a szenvedélye - mondja Nick Holmes. - Épp olyanok, mint azok, akik a horrorfilmeket szeretik, vagy mondjuk azok, akiknek a különféle csaták felidézése a szenvedélyük."


És miért fontos mindez?

Thompson professzor szerint hasznos megnyugtatni az erőszakos zene miatt aggódó szülői vagy vallási csoportokat. Tágabb értelemben pedig az is sokakat aggaszt, hogy a médiában megjelenő erőszak társadalmi problémákhoz vezet.


"Ha valaki érzéketlen az erőszakra, akkor talán az sem érdekli, ha az utcán azt látja, hogy valaki megsérül, nem segít neki."


De míg a kutatás néhány bizonyítékot talált ilyesfajta érzéketlenségre azokban, akik sok erőszakos videójátékot játszanak, úgy tűnik, a zene más kategóriába esik.

"A zenére adott domináns érzelmi válasz az öröm és a bátorítás, megerősítés - mondja Thompson profeszzor. - És azt hiszem, hogy a zenehallgatás, valamint ennek egy hatalmas, szép élménnyé alakítása egy csodálatos dolog."


Ezzel Nick Holmes is egyetért, mondván, hogy számára a legtöbb élvezetet a "melankolikus, dramatikus, szomorú vagy agresszív zene jelenti, ami pedig ezek között található, az nem annyira".

"Számomra is örömöt és megerősítést adnak ezek a stílusok" - mondta a BBC News-nak.


Ami pedig az Eaten dal szövegét illeti, még hozzátette:


"Ezt a szöveget nem én magam írtam, de őszintén meglepődnék azon, ha valaki a szám meghallgatása után arra vágyna, hogy megegye egy kannibál."


(A BBC News nyomán - az eredeti cikk)
 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AS KARMA BRINGS - Brutális új dal a salgótarjáni csapattól: Hate Seems Help
2019. március 24. (vasárnap) 07:46

Hate Seems Help címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett a deathcore, extrém metal vonalas salgótarjáni As Karma Brings. A brutális új nóta a nyárra várható friss EP előzetese. Ezúttal is Diószegi Kiki (Stray Heart Records) segítségével dolgoztak, a keverés pedig Simon István (No Silence Studio) munkája. Április 5-én a Dürer Kertben el is csípheted őket, méghozzá a Sleepless, a Nest Of Plagues és a Devoid társaságában. Tari Bálint énekes: "A következő EP-nk mondanivalója nem egy igazán nagy megfejtés... Személyes tapasztalásokból eredő konklúziók töltik meg tartalommal a muzsikát. Nem áll szándékunkban utat mutatni, megmondani a frankót, vagy valami globális problémát a nyakunkba venni, mert ehhez túl kicsik vagyunk, így hétköznapi gondok, érzések kerültek terítékre, amit a Hate Seems Help dal tökéletesen példáz. Ez a szám arról szól, hogy 'mennyire utálok mindenkit'."    ...

MACHINE HEAD - Már folynak a meghallgatások, keresik az új tagokat
MACHINE HEAD - Már folynak a meghallgatások, keresik az új tagokat

Az oaklandi Sharkbite stúdióban már zajlanak a meghallgatások a Machine Headnél, Robb Flynn és Jared MacEachern basszusgitáros keresi a kilépését múlt ősszel bejelentő Dave McClain...

YNGWIE MALMSTEEN - Egy hét múlva új album, dalpremier: Blue Lightning
YNGWIE MALMSTEEN - Egy hét múlva új album, dalpremier: Blue Lightning

Blue Lightning címmel március 29-én jelenik meg a svéd gitáros legenda Yngwie Malmsteen új albuma, amelyen a blues / rock világ azon előadóiról emlékezik meg, akik jelentős hatással...

GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm
GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm

Wolf God címmel április 19-én jelenik meg az ex-Spiritual Beggars énekes, Janne "J.B." Christofferson vezette Grand Magus kilencedik albuma, a 2016-os Swords Songs lemez folytatását, és a...

JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!
JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!

A januárban Micro címmel kiadott EP Teacher, Teacher! dalához készült el a Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer friss klipje. Ismerkedj meg vele!  ...

DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide
DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide

Humanicide címmel május 31-én jön majd ki a Bay Area thrasher Death Angel új albuma , a 2016-os The Evil Divide lemez folytatása, és máris itt az első előzetes dal, az új anyag címadó...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS