MAYHEM - Csihar Attila a De Mysteriis... albumról és az extrém metalról

A Mayhem korai sztoriját feldolgozó Lords Of Chaos film május 9-én kerül a magyar mozikba

2019. március 12. (kedd) 15:08 | utoljára módosítva: 2019. március 12. (kedd) 15:12

Május 9-én a magyar mozikban is bemutatják azt A sötétség gyermekei című filmet, amely a norvég black metal színtér leghírhedtebb korszakát feldolgozó - és joggal kritizált - Lords Of Chaos könyvre épül. A játékfilm a Mayhem korai sztoriját dolgozza fel ("igazságra és hazugságokra alapul"), Euronymous gitáros meggyilkolásáig, és jó részét Magyarországon forgatták. Sokan hiszik azt, hogy a norvég zenekar elhatárolta magát a filmtől, ezzel szemben a valóság az, hogy a zenéjük felhasználását is engedélyezték Jonas Åkerlund rendező számára, mi több, a norvég Mayhem magyar énekesét, Csihar Attilát, a saját fia, Csihar Arion alakítja a moziban.

Euronymous gyilkosa, a Burzumból ismert Varg Vikernes basszusgitárosként játszott a Mayhem első nagylemezén, a Euronymous halála után 8-9 hónappal, 1994-ben kiadott De Mysteriis Dom Sathanas albumon, amely a black metal színtér egyik alapműve lett. A brit Hammer erről a lemezről beszélgetett Attilával, aki a Mayhem mellett az eredeti magyar csapatával, a Tormentorral is aktív.

Dead öngyilkossága után kért fel arra a norvég Mayhem, hogy énekeld fel a De Mysteriis Dom Sathanas albumot. A demókról mi volt az első benyomásod?


"Nagyon lenyűgözők voltak, mert egy új megközelítést mutattak fel, egy új struktúrát, egy új típusú hozzáállást a zenéhez. Volt bennük egyfajta lassított felvétel jelleg, akár egy ingánál, ugyanakkor voltak igazán gyors blastbeatek is, igazán technikás játékkal kísérve."A lemez különleges atmoszférájához sokat hozzátesz a hangod is, amely az akkori black metal világban valami egészen újat képviselt. Honnan jöttek ezek az énektámák?

"Először úgy gondoltam, hogy üvölteni fogok, de aztán jött egy másfajta vízió, mégpedig a különleges dallamok miatt. A feléneklő helyiség köré függönyöket raktunk fel és gyertyákat is kértem, hogy senki ne láthasson. Azt kellett éreznem, hogy amolyan csatornaként vagyok jelen, éreznem kellett azt a sötét energiát. Az atmoszféra pedig megnyilvánult. Ez egy olyan mágikus valami, amire nem lehet számítani, előre megtervezni. Egyszerűen csak megjelent."
Miután Varg Vikernes (Burzum, a Mayhemben akkor basszusgitározott) 1993 augusztusában meggyilkolta a gitárost, Euronymoust, a lemez megjelenését elhalasztotta a zenekar. Milyen emlékeid vannak arról az időszakról?


"Hozzám mindketten nagyon kedvesek voltak, de hogy őszinte legyek, néha odajöttek hozzám azzal, külön-külön, hogy 'Figyelj, szerinted az a fickó nem fura?' De a stúdiózás után már senki sem hívott fel, és még agyaltam is azon, hogy 'Mi a franc történik itt?' Azt is hittem, hogy talán nyaralni mentek. Aztán amikor értesültem a történtekről, az kib...ottul megrázott. Komolyan depressziós lettem, aztán lassan összeállt a kép, hogy miért nem tudom elérni egyiküket sem."Végül 1994 májusában jött ki a De Mysteriis... lemez. Mikor kezdett leesni neked, hogy az album mérföldkő lett a black metalban?

"Eleve tudtam, hogy egy kib...ott mestermű. Tudtam, hogy a zene nagyon-nagyon előremutató, és hogy számos tekintetben művészi értékekkel rendelkezik. De azt persze elképzelni sem tudtam, hogy milyen fontos lesz az album. Ebben természetesen a hozzá kapcsolódó történet is szerepet játszott, de a De Mysteriis... egyike minden idők legmisztikusabb albumainak. Lehetetlenség megismételni. Ilyesmi csak egyszer adódik az életben. Transzcendentális, természetfeletti. Rendkívül büszke vagyok, hogy részese vagyok, de ez egyben komoly teher is."
 

 
A De Mysteriis... mérföldkő volt. A 90-es évek metal színterét milyennek tartottad? 

"A 80-as évek végén valami történt az extrém metal színtéren. Ha megnézed a Sodom, a Destruction, a Possessed, a Celtic Frost lemezeit, ezek változásról tanúskodtak - a Slayert leszámítva. Mindenki elhagyta a sátánista megközelítést, a szélsőséges megközelítést. De egyben ez volt a kezdet kezdete a black metal második hulláma számára. A De Mysteriis... lemezzel pedig végre megszületett egy jó hangzású album. Nem is igazán hasonlíthatod a korabeli lemezekhez, ezért is volt annyira fontos. A templomok leégtek, és azokkal együtt a Mayhem is odaveszett akkor, de ez teret engedett az összes többi bandának: Emperor, Enslaved, Immortal. Ott volt egy hullám, ami a hátára vette őket."
 

 

A sötétség gyermekei – Lords Of Chaos
angol-svéd dráma, thriller, 120 perc, 2018
Bemutató – május 9.

2019. május 9-én kerül bemutatásra A sötétség gyermekei – Lords of Chaos, mely minden idők valószínűleg leghírhedtebb zenekara, a norvég Mayhem történetét dolgozza fel.

Az erőszakos jelenetek miatt csak felnőtt nézők számára ajánlott film nemcsak a black metal műfaj egyik legismertebb bandájának megalakulásával foglalkozik, de bemutatja a botrányokhoz, sőt olyan bűncselekményekhez, mint templomgyújtogatáshoz és gyilkossághoz is köthető, mindmáig aktív, magyar taggal is rendelkező formáció akkori mindennapjait.

Az elhangzó Mayhem dalokon túl, a számos fesztivált megjárt, Magyarországon forgatott alkotás zenéjét a világhírű izlandi csapat, a Sigur Rós jegyzi.Rendezője pedig az a Jonas Åkerlund, aki videokliprendezőként olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint többek közt a The Smashing Pumpkins, a U2, a Metallica, a The Prodigy vagy épp a Rammstein.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS