BEATRICE - Szenzációs videofelvétel az 1980-as Kisstadion koncertről

A klasszikus felállás szinte teljes koncertje

2018. november 30. (péntek) 08:27 | utoljára módosítva: 2018. november 30. (péntek) 10:06

Néhány hete egy eddig sosem látott videofelvétel került ki a Youtube-ra, egy 36 perces, profi felvétel a klasszikus Beatrice 1980-as Kisstadionban adott koncertjéről (csak a bevezető Szignál, a Jerikó hiányzik az elejéről, valamint a Kislány Boogie.)
(Köszönet Hunya Lászlónak a feltöltésért!)

Feróék ekkor az Omegának és az LGT-nek köszönhetően egy országos turnén vehettek részt a két zenekarral, ennek egyik állomása volt ez a koncert. Kisstadion '80 címmel kiadásra került akkor egy közös élő album (a Szignál mellett 3 Ricse dallal), majd a 2004-es remaszter-verzióra újabb 4 Beatrice dal került fel, de ez még mindig nem a teljes élő anyag volt, arról pedig nem is lehetett tudni, hogy létezik ilyen profi videó. A klasszikus Beatricéről ez az eddig előkerült legjobb korabeli videoanyag.


BEATRICE - Kisstadion 1980 (csaknem a teljes koncert)

 Németh Alajos (Bikini) interjúja 2004-ben Németh Marcellnek:


1981 nyarán feloszlott a Beatrice, és a Nagy Feró – Vedres József – Waszlavik trió tovább koncertezett Backing Group, CsigaBiga és Bikini neveken. Pár hónappal később feloszlott a Dinamit együttes is, amiből te, Gábor bátyád és Szűcs Antal Gábor gitáros igazoltatok át a Bikinibe. Hogyan talált egymásra ez két társaság?

Ha ilyen könnyű lett volna, akkor odamentünk volna Feróhoz, hogy „helló, nem csinálunk egy zenekart?” Nehéz fajsúlyú gyerek a Feró, és nehezen állt kötélnek. A Som Lajos is hívta énekesnek a Piramisba, Szigeti Feri pedig a Karthagóba, de ő már se rockot, se heavy metalt nem akart énekelni. Bele volt teljesen zavarodva az akkori alternatívokba, a Bizottságba és a Waszlavik Gazember-féle vonalba, nem is akart mást látni és hallani.

Akkoriban Közgáz-klub volt a termőtalaja az alternatív zenének, és a Jobbágy (Jobbágy Gyula, a Közgáz-klub vezetője – a szerk.) fölléptetett mindenkit, akinek lila volt a haja, vagy olyasmi zenét játszott, amit más nem értett meg. Ott találkoztam a Feróval, aki nekem akkor már régóta jóbarátom volt. Jártam a Ricse után a Fiatal Művészek Klubjába, gyakran mesélte, hogy milyen új dalszövegeket írt, és marhára tetszett a lendület, ahogy a Ricsét is kezelte.

Szerintem az a Beatrice volt minden idők legjobb magyar rockzenekara, amelyik az LGT–Omega–Beatrice turnét csinálta. Még a Presser is megdöbbent, amikor a Kisstadionban tízezer ember térdre dobta magát a Térden állva című Beatrice-bluesra. Amikor Feró feloszlatta a Ricsét, nem is nagyon értettem, miért tette. Azóta persze tudom, hogy sokkal jobban járt, hogy akkor – ha csak három évre is – elengedte a zenekar kezét.Akkoriban történt, hogy a Beatricét ellehetetlenítették, és azon a bizonyos 1981 augusztusi Szuperkoncerten már nem is léphetett fel.

A zenészszakma összefogásának volt köszönhető, hogy az LGT–Omega–Beatrice turné létrejöhetett, ugyanis hallani sem akartak róla az ORI-ban. Presserék ragaszkodtak hozzá, és így mehetett a közös turné. Feró tényleg le volt tiltva, ráfogták, hogy csirkét darált, a nemzet ellensége, a nemzet csótánya, ismered a történetet. Én nagyon szerettem őt, és szóltam neki, hogy csináljunk egy zenekart. Egy forint nem volt a zsebünkben, és úgy alapítottunk zenekart, hogy azt sem tudtuk, másnap mit eszünk. De nekifogtunk, és elkészítettük azt a két megismételhetetlen Bikini-lemezt (Hova lett…, XX. századi híradó – a szerk.),amiknek az egyik nagy erénye, hogy teljesen kilógnak az akkori rockpalettáról. Sajnos az első pillanatban tudtam, hogy ez nem fog tovább tartani két-három évnél. Az első koncertünk úgy kezdődött, hogy „egyetlen szerelmem volt, a Beatrice”, és hát így indulni egy Bikini nevű új zenekarnak nem túl szerencsés…A karhatalom egyértelműen üzent Ferónak, hogy nem tűri a ténykedését. Nem tűnt kockázatosnak összeállni egy ilyen zavarkeltővel?

Én nagyon nagy művészt láttam benne. A dalszövegei megrendítően jók voltak, abban a korban talán a leglogikusabban és legérthetőbben fogalmazott, nézd meg például a Katicabogárkát: „Kizárva önmagamból, tartom a szám, míg szétrobbanok / A gyújtózsinór holnapra leég, nem marad más, csak bombatölcsér / Félek, ez így nem jó, de ha nem baj, nekem nyóc / Mindenki elhagyta a földet, az autók a sztrádán üresen jönnek / És én még most is az üléshez kötve, a biztonsági öv lefog”. Zseni! És marhára szerettem volna vele dolgozni, hogy végre én is értelmes dolgokat játsszak a színpadon. Mert az egy dolog, hogy jól zenéltünk, a Miniben is marha jól zenéltünk, de én tényleg arra vágytam, hogy ha harc, akkor legyen harc! Sajnos nem tudtam Feróból kihozni abban a Bikiniben azt, amit a Ricsében kiadott magából, de olyan szövegeket sikerült vele összehoznunk a későbbi Bikiniben, amire a mai napig büszke vagyok.A napokban találtam rá a Bikini 1982. szeptember 4-i miskolci bemutatkozó koncertjére, ezen már rendkívül jól játszottatok, a közönség pedig tombolt. A számok fele azonban még Beatrice-repertoár volt. Számítottatok rá, hogy a közönség követelni fogja ezeket a dalokat?

Ha vallást változtatsz, a lerombolt templomok helyére építed a saját templomaidat. Odaszokott a nép, és így könnyebb becsalogatni őket az újba. Azért kevertünk bele egy pár Beatrice-dalt, hogy ne felejtsük el, hogy ez egy marha jó zenekar volt, és ráépíthetjük a saját Bikininket is. Később is a Rolls Frakcióra építettem az újabb Bikinit, aztán szépen lemaradtak a Rolls dalok, és megmaradt a Bikini.A Bikini első nagylemeze, az 1983-as Hova lett… a hanglemezgyár „újhullámos” Start kiadójánál jelent meg. Volt olyan dal, ami a cenzúra áldozata lett?

Már tanultunk a múltból, és a Feró is máshogy fogalmazott, mint azelőtt, de voltak olyan kimondott gondolatai, amik még mindig nem feleltek meg az akkori hatalomnak, például a Sárga bögre, görbe bögre című dal eredeti szövege így szólt: „Ahogy öregszem, úgy leszek egyre szenilisebb, irigyebb és rosszindulatúbb. A nagy dolgok tényleg úgy történnek, ahogy a történelemkönyvek megírják. Csakhogy én teljesen máshogy érzem, mert nem vagyok beavatva semmibe.” Most gondolod, hogy ezt alá írta volna a Bors Jenő? (nevet)

A koncerteken azért eredeti szövegekkel játszottuk a dalokat. Például volt egy olyan is, hogy „jó szelet kívánok minden lobogónak, a csonkig égett fáklyáknak, B-nek és R-nek” – azaz Brezsnyevnek és Reagannek –, és bizony a Jó szelet kívánok se jelenhetett meg. Ez egy jó kis komolyzenei intró volt, és igazából ennek is kihúzták a sava-borsát, annyi maradt belőle, hogy „akárhogy is fáj, lehull minden sztár...” (dúdolja) Úgy voltak bele, hogy ha nem szól semmiről, hadd ordítsa! A Nem félek és az Esti mese viszont annyira alternatív volt, hogy a hatalom fel sem fogta, hogy miről szól. Úgyhogy nagyon keveset engedtek, és abba is belejavítottak.

 


BEATRICE - Üsd ki! (Mire megy itt a játék - a Pulzus tévéműsorból, 1980)Bálint Csaba az 1980-ban kiadott kislemezről:

"Egy kislemezoldal, egy szám. Ennyi, és három szám egy vegyes koncertlemezen (Omega - LGT - Beatrice) jutott a Ricsének 1978 és 1981 között, miközben írtak kb. 40 dalt, ami közt nemigen volt töltelék. Nem voltak elkényeztetve.

Az A-oldal a Pofonok völgye című filmből egy beszélgetés részlete, Papp Laci emlékszik vissza a gyerekkorára, hogyan kezdett bunyózni. A B-oldal a Beatricéé, az Üsd Kit játszák rajta, bár a kislemezen Mire megy itt a játék címen fut, szerzőként egy személyben Bródy Jánost feltüntetve szerzőként. Nagyon érdekes.

Azt még csak-csak megértem, ha a szöveget ő írta, de az már elég furcsa, hogy nem stróman neve alatt futtatta, mint például az Omegának írt szövegeit. Az meg aztán mindennek a teteje, hogy ezt a zenét – legalábbis a kredit szerint – nem a Beatrice legénysége írta. Érdekes a tekintetben is Bródy szereplése, hogy pár hónap múlva Feró már őt tekintette a Beatrice kivérzéséért leginkább felelősnek, mikor a zenészek szakszervezete nem állt ki a Ricse mellett se a tatai találkozón, se a '81-es Hajógyárin. (lásd Bikini: Sárga Bögre)

Nagyon hatásos a szöveg, Bródy és Feró is van ekkora zseni, más talán így meg se tudta volna írni. (Hacsak nem olyan személy, aki valamelyik előbbi strómanja, ugye.) A dal végén a rászámolás nagyon jó ötlet. A dalhoz Pulzus klip is készült, nagyon pimasz, Miklóska a playbackre úgy reagált, hogy végig a körmét reszeli a klipben, míg a többiek úgy tesznek, mintha. Miklóska őszinte és kőkemény.

Itt említeném meg, hogy az első Nagy Beatrice kislemezdal a Minek él az olyan? lett volna, az 1980-as Tessék választani slágere. Úgy is volt, hogy megjelenik, de aztán mégsem jelent meg. (PM cikk)

Megkérdeztem Bródy Jánost a kislemezről, ezt mondta: 1980-ban már látszott, hogy a Beatricét nem nagyon fogják engedélyezni. Nekem szimpatikusak voltak, és mikor ehhez a filmhez felkérést kaptam, a dalhoz, melynek mind a zenéjét, mind a szövegét én írtam, őket ajánlottam. Akkoriban a cenzúra a filmes világra nem olyan módon volt érvényes, mint a lemezkiadásra. Ha valami filmzeneként futott, és a tévé stúdióiban lett felvéve, arra más szabályok voltak érvényesek, így lett lehetősége a Beatricének kiadványon szerepelni."

Hozzászólások

[017773]
lackovkin
jaj,fantasztikus!nem baj,hogy nem teljes,fo,hogy van.a hoskorban tobbszor volt szerencsem latni a ricset...ez a felvetel egy melto emlek...halas koszonet a feltoltonek...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!
2019. június 14. (péntek) 18:37

Rise címmel jelenik meg június 21-én a Hollywood Vampires második albuma. Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Johnny Depp zenekarától máris itt egy alapos lemezelőzetes - ízelítő minden dalból. A 2015-ös bemutatkozó album folytatásának producere Tommy Henriksen volt, és ezúttal mindössze három feldolgozás született: Heroes (David Bowie), People Who Died (Jim Carroll Band), You Can't Put Your Arms Around A Memory (Johnny Thunder).  Alice Cooper: "Erre a lemezre mindannyian írtunk dalokat, Joe, Johnny, Tommy és jómagam is. Ettől függetlenül a Rise nem tér el teljesen az első Vampires album vonalától, ugyanakkor semmi máshoz nem hasonlítható, amiben valaha is részt vettem. Nagy különbség, hogy most egyik dalt sem próbáltam 'alice-esebbre' venni. Szerintem ezzel az albummal valóban megmutatjuk a Vampires valódi arcát, mert az első lemezzel elsősorban az elbukott rock'n'roll testvéreink előtt hajtottunk fejet."  ...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite

Satellite címmel egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

SKILLET - Dupla dalpremier az augusztusi albumról: Anchor & Save Me
SKILLET - Dupla dalpremier az augusztusi albumról: Anchor & Save Me

Victorious címmel augusztus 2-án jelenik meg az új Skillet album, a 2016-os Unleashed lemez folytatása, amelyről az első előzetes dal, a szöveges videóval kísért Legendary után most...

BARONESS - Megjelent az új lemez, klippremier: Tourniquet
BARONESS - Megjelent az új lemez, klippremier: Tourniquet

Gold & Grey címmel a mai napon jelent meg a progos, sludge-os metalt játszó amerikai Baroness új albuma, a 2015-ös Purple lemez folytatása, és a monstre, 17 tételes albumhoz most egy...

INVADER - Szeptemberben új album, friss előzetes dal: Nem leszek
INVADER - Szeptemberben új album, friss előzetes dal: Nem leszek

Nem leszek címmel egy újabb albumelőzetes dallal jelentkezett a budapesti Invader. A heavy metal csapat következő albuma Valóságelvonó címmel érkezik majd szeptemberben, holnap pedig...

HATE - Albumpremier a lengyel extrém metal csapattól: Auric Gates Of Veles
HATE - Albumpremier a lengyel extrém metal csapattól: Auric Gates Of Veles

Auric Gates Of Veles címmel a mai napon jelent meg az extrém metalos lengyel Hate tizenegyedik albuma, a 2017-es Tremendum lemez folytatása, amelyet teljes egészében végig is hallgathatsz....

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS