SIGH - Új videoklip a japánoktól: Aletheia

Milán Péter interjúját a decemberi-januári HammerWorldben olvashatod el

2018. november 25. (vasárnap) 16:48

Heir To Despair címmel november közepén látott napvilágot a Sigh tizenegyedik stúdióalbuma, a lemez nyitódalához pedig klipet is készített Japán legendás underground metal bandája. A 2015-ös Graveward lemezhez képest Mirai Kawashima énekes szerint az új anyaguk egészen más súlyos, pszichedelikus és egzotikus, olyan prog bandák hatásaival, mint pl. Brainticket, Embryo, Gentle Giant, Modulo, Black Widow. A decemberi-januári HammerWorld magazinban egy interjút is találsz majd Miraival.

Az új Sigh album borítóját Eliran Kantor készítette, aki korábban is dolgozott már a japán bandával (Scenes From Hell - 2010, In Somniphobia - 2012).

 


A Sigh Facebook oldal
A japán Sigh 1990-ben alakult, s kisebb kiadványok után 1993-ban jelent meg a Scorn Defeat album (Euronymous egykori Deathlike Silence kiadójánál), mellyel nevet szerzett magának a zenekar az erősödő black metal mozgalomban. A Sigh, már japán mivoltából következően is, teljesen egyedi hangot ütött meg a BM-on belül, s a kezdeti lépéseket követően minden egyes albummal új és új oldalukat mutatták meg. Az állandóan kísérletező, de a metalnak soha hátat nem fordító Sigh Heir To Despair című új albuma kapcsán Milán Péter a rengeteg hangszert megszólaltató, alapító Mirai Kawashima frontembernek tette fel kérdéseit. Először egy szomorú esemény kapcsán kérdeznélek.


Idén márciusban elhunyt Killjoy, a Necrophagia frontembere. Gondolom, megérintett, ami történt. Korábban pár évig te is tagja voltál a Necrophagiának. Milyen emlékeid vannak arról az időszakról?


"Annak ellenére, hogy tudtam, hogy Killjoy nem fog sokáig élni azzal az életstílussal, sokkolt a hír. Úton voltam Európa felé, és a gép leszállása után, amint bekapcsoltam a telefonomat, láttam, hogy tele van rossz hírt közlő e-mailekkel. Killjoy halála után tele volt az internet róla szóló 'szép szavakkal', de őszintén szólva, ő egyáltalán nem volt szent. Ugyanolyan őrült volt, mint a Necrophagia zenéje.

Amikor egyszer egy hotelszobában voltam Killjoy-jal, elkezdte összevizelni a szobát. Ő ezt viccesnek találta, pedig nem volt az! Végre észrevette, hogy valóban dühös vagyok, és akkor abbahagyta. Sokat szórakoztunk, de sokat is harcoltunk."


Heir To Despair címmel jelent meg a tizenegyedik Sigh album. A zene még tágabb határok, sőt, szélsőségek között mozog, mint a korábbi lemezeken. Milyen kép élt benned, amikor elkezdted gyűjteni az ötleteket az albumhoz?

"Három különálló elem határozza meg az albumot, amelyek eltérnek az előző lemezektől. Először is, ez az első lemez, amelyen célzottan alkalmaztunk japán/ázsiai hatásokat. Az európai vagy az amerikai hallgatók valószínűleg már korábban is észleltek japán/ázsiai hangulatokat, de ezek inkább spontán módon jelentek meg. Ezúttal olyan tradicionális japán hangszereket is használtunk, mint a Taisho-Goto, a Shamisen, a Shakuhachi stb., én pedig hagyományos japán módszerrel is énekelek.

Másodszor: ezen a lemezen a fuvolát is rátettem a zenei palettámra. Nagy rajongója vagyok a Black Widow-nak és a Jethro Tull-nak, és mindig is szerettem volna fuvolát a lemezünkön. Néhány évig tanultam fuvolán játszani, s végül képes voltam rá, hogy megszólaltassam.

A harmadik dolog pedig a szöveg. Ezen a lemezen a legtöbb szöveg japánul szól. Biztos vagyok benne, hogy ez teljesen más hangzást kölcsönöz a zenének. A lökést ehhez az új lemezhez egyértelműen a Graveward adta, amit nem szeretek. Először a Graveward is valami hasonló dolognak indult, mint a Heir To Despair, de túl sokáig tartott, míg be tudtuk fejezni a lemezt, mivel számos problémán kellett keresztülvergődnünk, pl. kirúgni a gitárost. Végül meggondoltam magam, és egy erősen szimfonikus jellegű albummá alakítottam a Graveward-ot. Viszont ez nem volt túl jó ötlet. A szimfonikus irány helyénvaló, ám túlzottan a megszállottja lettem. Úgy fogalmaznék, hogy a Heir Ton Despair a reakció az előző lemezre."

A teljes interjút a HammerWorld magazin decemberi-januári számában olvashatod majd el.


SIGH - Aletheia (a 2018-as Heir To Despair albumhoz)
Mirai: "A Homo Homini Lupus az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb dal az új lemezen. Ne számíts arra, hogy a többi is ilyen lesz! A lemezcím latinul van, a jelentése pedig 'Ember embernek farkasa'. A The Walking Dead sorozat például tökéletesen leírja, hogy valójában milyenek is vagyunk. Az emberek farkasokká lesznek, vagy még inkább, valójában is azok. Elég csak arra gondolni, hogy az eleink miket tettek a háborúk folyamán. Vagy éhínség idején. Mindannyiunkban ott lakozik a farkas.

Ami Philt illeti, vele 20 éve ismerkedtem meg, amikor a Necrophagiában gitározott, később pedig én is csatlakoztam a bandához. Óriási megtiszteltetés, hogy végre szerepel az egyik lemezünkön. Hatalmas hangulatot teremt benne a nagyon mély hangjával. Könnyen meg is lehet állapítani, hogy melyik hang Philé."

 


SIGH feat. PHIL ANSELMO - Homo Homini Lupus (a 2018-as Heir To Despair albumhoz) 

SIGH - Heir To Despair
(11/16 - Candlelight Records)

01. Aletheia
02. Homo Homini Lupus
03. Hunters Not Horned
04. In Memories
Delusional Heresy Trilogy
05. Heresy I: Oblivium
06. Heresy II: Acosmism
07. Heresy III: Sub Specie Aeternitatis
08. Hands Of The String-Puller
09. Heir To Despair 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS