SIGH - Új videoklip a japánoktól: Aletheia

Milán Péter interjúját a decemberi-januári HammerWorldben olvashatod el

2018. november 25. (vasárnap) 16:48

Heir To Despair címmel november közepén látott napvilágot a Sigh tizenegyedik stúdióalbuma, a lemez nyitódalához pedig klipet is készített Japán legendás underground metal bandája. A 2015-ös Graveward lemezhez képest Mirai Kawashima énekes szerint az új anyaguk egészen más súlyos, pszichedelikus és egzotikus, olyan prog bandák hatásaival, mint pl. Brainticket, Embryo, Gentle Giant, Modulo, Black Widow. A decemberi-januári HammerWorld magazinban egy interjút is találsz majd Miraival.

Az új Sigh album borítóját Eliran Kantor készítette, aki korábban is dolgozott már a japán bandával (Scenes From Hell - 2010, In Somniphobia - 2012).

 


A Sigh Facebook oldal
A japán Sigh 1990-ben alakult, s kisebb kiadványok után 1993-ban jelent meg a Scorn Defeat album (Euronymous egykori Deathlike Silence kiadójánál), mellyel nevet szerzett magának a zenekar az erősödő black metal mozgalomban. A Sigh, már japán mivoltából következően is, teljesen egyedi hangot ütött meg a BM-on belül, s a kezdeti lépéseket követően minden egyes albummal új és új oldalukat mutatták meg. Az állandóan kísérletező, de a metalnak soha hátat nem fordító Sigh Heir To Despair című új albuma kapcsán Milán Péter a rengeteg hangszert megszólaltató, alapító Mirai Kawashima frontembernek tette fel kérdéseit. Először egy szomorú esemény kapcsán kérdeznélek.


Idén márciusban elhunyt Killjoy, a Necrophagia frontembere. Gondolom, megérintett, ami történt. Korábban pár évig te is tagja voltál a Necrophagiának. Milyen emlékeid vannak arról az időszakról?


"Annak ellenére, hogy tudtam, hogy Killjoy nem fog sokáig élni azzal az életstílussal, sokkolt a hír. Úton voltam Európa felé, és a gép leszállása után, amint bekapcsoltam a telefonomat, láttam, hogy tele van rossz hírt közlő e-mailekkel. Killjoy halála után tele volt az internet róla szóló 'szép szavakkal', de őszintén szólva, ő egyáltalán nem volt szent. Ugyanolyan őrült volt, mint a Necrophagia zenéje.

Amikor egyszer egy hotelszobában voltam Killjoy-jal, elkezdte összevizelni a szobát. Ő ezt viccesnek találta, pedig nem volt az! Végre észrevette, hogy valóban dühös vagyok, és akkor abbahagyta. Sokat szórakoztunk, de sokat is harcoltunk."


Heir To Despair címmel jelent meg a tizenegyedik Sigh album. A zene még tágabb határok, sőt, szélsőségek között mozog, mint a korábbi lemezeken. Milyen kép élt benned, amikor elkezdted gyűjteni az ötleteket az albumhoz?

"Három különálló elem határozza meg az albumot, amelyek eltérnek az előző lemezektől. Először is, ez az első lemez, amelyen célzottan alkalmaztunk japán/ázsiai hatásokat. Az európai vagy az amerikai hallgatók valószínűleg már korábban is észleltek japán/ázsiai hangulatokat, de ezek inkább spontán módon jelentek meg. Ezúttal olyan tradicionális japán hangszereket is használtunk, mint a Taisho-Goto, a Shamisen, a Shakuhachi stb., én pedig hagyományos japán módszerrel is énekelek.

Másodszor: ezen a lemezen a fuvolát is rátettem a zenei palettámra. Nagy rajongója vagyok a Black Widow-nak és a Jethro Tull-nak, és mindig is szerettem volna fuvolát a lemezünkön. Néhány évig tanultam fuvolán játszani, s végül képes voltam rá, hogy megszólaltassam.

A harmadik dolog pedig a szöveg. Ezen a lemezen a legtöbb szöveg japánul szól. Biztos vagyok benne, hogy ez teljesen más hangzást kölcsönöz a zenének. A lökést ehhez az új lemezhez egyértelműen a Graveward adta, amit nem szeretek. Először a Graveward is valami hasonló dolognak indult, mint a Heir To Despair, de túl sokáig tartott, míg be tudtuk fejezni a lemezt, mivel számos problémán kellett keresztülvergődnünk, pl. kirúgni a gitárost. Végül meggondoltam magam, és egy erősen szimfonikus jellegű albummá alakítottam a Graveward-ot. Viszont ez nem volt túl jó ötlet. A szimfonikus irány helyénvaló, ám túlzottan a megszállottja lettem. Úgy fogalmaznék, hogy a Heir Ton Despair a reakció az előző lemezre."

A teljes interjút a HammerWorld magazin decemberi-januári számában olvashatod majd el.


SIGH - Aletheia (a 2018-as Heir To Despair albumhoz)
Mirai: "A Homo Homini Lupus az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb dal az új lemezen. Ne számíts arra, hogy a többi is ilyen lesz! A lemezcím latinul van, a jelentése pedig 'Ember embernek farkasa'. A The Walking Dead sorozat például tökéletesen leírja, hogy valójában milyenek is vagyunk. Az emberek farkasokká lesznek, vagy még inkább, valójában is azok. Elég csak arra gondolni, hogy az eleink miket tettek a háborúk folyamán. Vagy éhínség idején. Mindannyiunkban ott lakozik a farkas.

Ami Philt illeti, vele 20 éve ismerkedtem meg, amikor a Necrophagiában gitározott, később pedig én is csatlakoztam a bandához. Óriási megtiszteltetés, hogy végre szerepel az egyik lemezünkön. Hatalmas hangulatot teremt benne a nagyon mély hangjával. Könnyen meg is lehet állapítani, hogy melyik hang Philé."

 


SIGH feat. PHIL ANSELMO - Homo Homini Lupus (a 2018-as Heir To Despair albumhoz) 

SIGH - Heir To Despair
(11/16 - Candlelight Records)

01. Aletheia
02. Homo Homini Lupus
03. Hunters Not Horned
04. In Memories
Delusional Heresy Trilogy
05. Heresy I: Oblivium
06. Heresy II: Acosmism
07. Heresy III: Sub Specie Aeternitatis
08. Hands Of The String-Puller
09. Heir To Despair 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FOO FIGHTERS - Hivatalos klip az új dalhoz: Waiting On A War
2021. január 19. (kedd) 17:29

9 dallal és Medicine At Midnight címmel érkezik majd az új Foo Fighters album február 5-én. A klippel kísért Shame Shame volt az első előzetes daluk, a második kedvcsináló új számhoz, a Waiting On A War-hoz pedig most a hivatalos klip is megérkezett. Dave Grohlék a minap a Jimmy Kimmel Live! show-ban vezették elő a Waiting On A War és a No Son Of Mine dalokat, azt a felvételt is mutatjuk. Ez lesz a tizedik Foo Fighters album, a 2017-es Concrete And Gold lemez utódja. Az anyag producere maga a zenekar volt, Greg Kurstin mellett. Dave Grohl: "A múlt ősszel épp a lányomat fuvaroztam a sulijában, amikor odafordult hozzám és megkérdezte: 'Apa, háború lesz?'. Össze is szorult a szívem, amikor leesett, hogy ugyanaz a sötét felleg nyomasztja, mint engem 40 évvel ezelőtt. Aznap meg is írtam a Waiting On A War dalt. Minden nap arra számítani, hogy leszakad az ég. Csakis erről szól ez az egész? Nincs is több, csak annyi, hogy számítasz...

NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins
NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins

Még tavaly tavasszal történt, hogy Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos váratlanul kiszállt a brazil thrasher csajtrió Nervosából, Prika Amaral gitáros pedig hamarosan...

GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek
GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek

Egy 5 dalos új EP-n dolgozik a brutális death/grind vonalon a hazai színtér elitjéhez tartozó Gutted. A csapat legutóbbi, negyedik albuma 2016-ban jött ki Martyr Creation címmel. "Üdv...

ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt
ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok az Iced Earth főnökét, azt követően, hogy január 6-án Jon Schaffer is behatolt tüntetőkkel a washingtoni Capitolium épületébe. Ismert, hogy...

DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS