THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - "Több ABBA, több Toto... És valamivel kevesebb Slayer!"

December 11-én koncert az A38 Hajón

2018. november 16. (péntek) 12:03

A Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos rock csapata, a The Night Flight Orchestra a nyáron adta ki a negyedik albumát, a tavalyi Amber Galactic lemez folytatását.

A Sometimes The World Ain't Enough című új albummal Európa-turnéra is indulnak, és lesz budapesti állomás: december 11-én az A38 Hajón. A turné vendégcsapata a belga Black Mirrors. Speeddel készült interjúnk a HammerWorld nyári számában jelent meg.

 


www.facebook.com/thenightflightorchestraofficial

 
A koncert Facebook oldala

 

A Journey, Kansas, ELO, REO Speedwagon hatásokat is felmutató muzsikát játszó csapat ötlete még 2007-ben született meg Björn Strid és a Soilworkben alkalmanként kisegítő Mean Streak gitáros, David Andersson fejében, majd csatlakozott hozzájuk Sharlee D'Angelo, aztán Richard Larsson billentyűs (Von Benzo) és Jonas Källsbäck dobos (Mean Streak) is. A 2015-ös második albumon (Skyline Whispers) már egy hatodik tagja is volt a csapatnak, a kongás/perkás Sebastian Forslund.


A Soilwork énekese, Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszusgitárosa, Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) már évek óta együtt zenél egy klasszikus rock, AOR vonalas csapatban, a The Night Flight Orchestrában, amelynek június végén már a negyedik albuma jelent meg.

A Sometimes The World Ain't Enough címet viselő új lemezzel december 11-én végre Budapestre is eljutnak majd, az alábbi interjúban pedig azt is elmondja Björn kapitány, hogy miért ennyire fontos egy Soilworker számára egy Survivor, Toto, KISS és ABBA hatású zenekar.
Alig több, mint egy évvel az Amber Galactic album után máris itt az új lemezetek. Hogyhogy ilyen tempóban tudtok dolgozni?


„Eddig nem sokat turnéztunk, de ez ősszel majd megváltozik, mert lesz egy komolyabb turnénk. Időnk tehát volt, nem is lakunk egymástól nagyon messze, a dalok javát pedig a billentyűsünk, Richard írja. Ő aztán képtelen leállni! (nevet) A múlt héten is azzal hívott fel, hogy megírt öt új nótát..." (nevet)Tehát 2019-ben is jön majd egy új Night Flight Orchestra lemez?

„Naná! (nevet) Ez persze nincs kőbe vésve, ezt a zenekart pontosan azért csináljuk, mert imádjuk, élvezzük minden pillanatát. De elárulok valamit, ezúttal még az is felmerült, hogy dupla albumot adunk ki. Nagyjából a nóták felénél tartottunk, amikor feltettem a kérdést a Nuclear Blast kiadónál: 'Mit szólnátok egy dupla albumhoz?' Óriási csend támadt a vonal végén... (nevet) Aztán csak annyi volt a válasz, hogy 'Meglátjuk'. Ebből azért leszűrtem, hogy annyira nem tartják jó ötletnek, de közben mi is meghánytuk-vetettük a dolgot, és arra jutottunk, hogy ez talán valóban túlzás lenne. De hát mit tegyünk, ha ilyen tempóban jönnek a dalok? Végül 35 nóta közül válogattuk ki a Sometimes The World Ain't Enough album 12 tételét. És hozzáteszem, hogy egyetlen dal sincs a lemezen, amit tölteléknek gondolunk."Az új anyagot az Amber Galactic egyenes folytatásának érzem, akár az ikertestvére is lehetne. Ezzel egyetértesz?

„Maximálisan. Sőt, az sem titok, hogy eredetileg az Amber Galactic II címet szántuk neki! (nevet) Már a keverés vége felé jártunk, amikor végül a Sometimes... cím mellett döntöttünk. Zenében és szövegvilágban is erős a párhuzam, de azért vannak különbségek is. És pontosan ezért akarjuk önálló albumként kezelni."Talán egy kicsit poposabbnak érzem most a dalokat... Helyenként erős Toto-ízekkel.

„Egyetértek, bár a Toto korábban is referenciapont volt nálunk, talán a billentyűs témák miatt. Azt szoktam mondogatni, hogy ez most az ABBA-lemezünk! (nevet) Több ABBA, több Toto... És valamivel kevesebb Slayer! (nevet) De értem, mire gondolsz. Ott van például a Turn To Miami refrénje, arról nekem mindig a Tears For Fears jut eszembe. De a helyenként felbukkanó popos dallamok mellett azért van ezen a lemezen kísérletezés is, és a hangszerelés kimondottan komplex."Ahhoz mit szólsz, hogy az ABBA új albumot készít?

„Örülök, hogy újra összejönnek, és kíváncsian várom, hogy mire jutnak. Ők aztán biztosan nem a pénzért csinálják! (nevet) Szerintem tényleg hiányzott nekik, hogy újra együtt zenéljenek."Szerinted lesz valaha is olyan sikeres svéd csapat, mint az ABBA?

„Kizárt. Svédországban minden zenész az ABBA árnyékában létezik, ugyanakkor mindenkiben ott is van a hatásuk. Az a dallamgazdagság, az a fogósság, azok a harmóniák... Alapvetően vidám dalokat írtak, de azért ott volt bennük a szentimentalizmus is. Ez minket is jellemez, szerintem ezért is tudunk annyi embert megérinteni."THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Can't Be That Bad
(a 2018-as Sometimes The World Ain't Enough albumhoz)
Szerinted melyik új dalotokban hallani leginkább az ABBA hatását?

„Például a címadóban. Szerintem az tisztára olyan, mintha 1982-ben vette volna fel az ABBA a Bahamákon, a Compass Point stúdióban. Van benne egy kis old school Eurovíziós-érzet is, még abból az időszakból, amikor az Eurovíziós Dalfesztivál jó volt."Sajnos azon a rövid turnén nem tudtalak elcsípni titeket...

„Akkor ősszel be kell majd pótolnod ezt a mulasztást!" (nevet)Rajta leszek, ígérem. De nemcsak rátok lettem volna kíváncsi, hanem arra is, hogy milyen arcokból áll a közönségetek.

„Hú, az aztán teljesen vegyes! Korban, külsőleg, mindenben. Vannak korosabb prog és klasszikus rock rajongók a gyermekeikkel, vannak teljesen normális, hétköznapi figurák, aztán fiatalabb hipsterek is, gondosan nyírt szakállakkal, egészen bizarr ruhákban, mellettük meg ott állnak a metal arcok Behemoth meg Amon Amarth pólóban... És persze vannak csinos lányok is! (nevet) Ilyen vegyes közönséget talán még sosem láttam egyetlen koncerten sem."Soilwork rajongókkal is találkoztál a koncerteken?

„Persze, de elsődlegesen nem a Soilwork miatt érdekes a Night Flight, és pláne nem miattam. Nyilván vannak olyan Arch Enemy rajongók is, akik Sharlee miatt kezdték el hallgatni a lemezeinket, de nem ez az általános. Az Amber Galactic lemez még sokkal sikeresebb lett, mint az elődjei, és szerintem ez azért van, mert az embereknek tényleg hiányzik ez a zenei világ. Mástól ilyet nem nagyon hallanak. Eleinte persze mindenki furán nézett rám, amikor a Night Flightról beszéltem nekik, de a harmadik albumnál már megértették, hogy ezt szívből csináljuk. És ha lehetek ilyen szerénytelen, jól is.

A Night Flight nem olyan, mint a Steel Panther, itt nincs viccelődés, nincs ironikus összekacsintás. Tudom, hogy a Steel Panther is szívből nyomja azt a glames, 80-as évek hard rock vonalat, de náluk azért mindig ott van egy kis paródia-jelleg is. A Night Flightból ez teljesen hiányzik. Vidám emberek vagyunk, sokat viccelődünk, akár a színpadon is, de a zenekart halálosan komolyan vesszük. Ez inkább amolyan tribute-ja a 70-es, 80-as évek AOR, rock-pop zenéjének, de csakis saját dalokkal, saját gondolatokkal."THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Turn To Miami
(a 2018-as Sometimes The World Ain't Enough albumhoz)
Nehéz dolog ennyire jól elcsípni a 70-es és 80-as évek világát, hangulatát?


„Ha az ember ezeken a zenéken nőtt fel, akkor szerintem nem kimondottan nehéz. Hozzáteszem azért, hogy ebben a csapatban csupa kiváló muzsikus játszik. És ezt nyugodtan mondhatom, mert én csak az énekes vagyok! (nevet) De ez nem puszta nosztalgia, sokkal inkább egyfajta komponálási, hangszerelési mód, amit elég jól elsajátítottunk, úgy gondolom. Én nagyon rajongója vagyok a 70-es, 80-as évek popkultúrájának. Imádom az akkori zenéket, klipeket, filmeket, de még a tévésorozatok zenéit is. Annak idején gyűjtöttem is ezeket. És persze megszállottan néztem a sorozatokat, a Kojaktől a Dallason, a Falcon Cresten és a The Greatest American Hero-n át a Dynastyig. Svédországban ezek mind nagyon népszerűek voltak, a zenéikkel együtt."Ez tehát a skandináv dallamos rock titka?


„Meg az ABBA!" (nevet)Az új lemez epikus záró­száma, a bő kilencperces The Last Of The Independent Roman­tics sem egy szokványos nóta lett.


„Azt én is imádom! Egy igazi utazás, nem igaz? Nem akarunk kiszámíthatók lenni, szeretjük magunkat és a közönséget is meglepni."Ezúttal is a harmadik nótát érzem a legnagyobb slágernek.

„Ez nálam már mánia, a Soilwork­nél is igyekszem harmadik nótának tenni azt a dalt, amelyikben komoly potenciált érzek. De őszintén mondom, a Paralyzed csak egy az új lemez slágerei közül. Amikor elkészült az anyag, megkérdeztem jó pár barátomat, ismerősömet, hogy melyik nótát tartja a legerősebbnek, a legjobbnak, a legfogósabbnak, és szinte mindegyik más-más dalra voksolt."Szerinted melyik dal lehet még nagy siker az új lemezről?


„Szerencsére nem egy, nem kettő van ilyenből. És nálam is naponta változik, hogy melyik a legnagyobb kedvencem. De a Lovers In The Rain nótát mindenképp megemlíteném, mert azt egészen különlegesnek tartom. Abban egyértelműen ott van az a szentimentalizmus, amiről korábban már szót ejtettem. És ahogy megszólal, egyből visszarepít a gyerekkoromba. De az epikus záródal is nagy-nagy kedvenc, noha az biztosan nem lesz sláger a maga kilenc percével. Viszont olyan dallamok vannak benne, hogy azokért külön köszönetet mondtam Richardnak. Nem viccelek!"
 THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Lovers In The Rain
(a 2018-as Sometimes The World Ain't Enough albumhoz)
Az Amber Galactic lemezhez képest most nincs olyan dal, amelynek egy női név lenne a címe. Ennek van valami különleges oka?

„Van ilyen. Kettő is. Az egyiket talán még nem hallottad, mert az bónuszdal lett. Annak Marjorie a címe. A másik pedig a Barcelona. Az ugyanis nem a városról szól, hanem egy lányról. Kevesen tudják, de a Barcelona egy női név."És mit jelent "A világ néha nem elég" lemezcím?

„Eredetileg csak egy számcím volt, de ha megnézed az Amber Galactic album borítóján szereplő lányt, az elég elveszettnek, zavarodottnak tűnik. Mintha nem is tudná, mit keres ott. Az új lemez borítóján viszont már nagyon is elszánt, céltudatos. Már rajta a szkafander... Ehhez a képhez nagyon is passzolt ez a cím. De a címben lehet érezni némi szarkazmust is, mert a világ néha nagyon is elég, túl sok is! (nevet) A zenénkben nem kevés eszképizmus rejlik. Azt akarjuk, hogy aki hallgatja a dalainkat, teljes mértékben kikapcsoljon, egy másik világba, egy másik dimenzióba kerüljön. Minél messzebb az idegesítő hétköznapoktól!"Muszáj pár kérdést feltennem a Soilworkról is, hiszen egy új albumon dolgoztok, a 2015-ös The Ride Majestic folytatásán...

„Így van, már javában zajlik a stúdiózás. Vagy az év legvégén, vagy 2019 legelején jön majd ki az album, és lesz egy nagyszabású turné is Európában, az Amorphis-szal. Január 11-én lesz az első buli és február közepéig úton leszünk. Mindig is imádtam az Amorphist, úgyhogy rajongóként is nagyon várom a turnét!"A Night Flight-tal szerzett tapasztalatok megjelennek majd a Soil­workben?

„Noha a két zenei világ teljesen más, az ének terén bizonyosan, mert a Night Flight is csak fejlesztett a hangomon. A tavalyi évben alig volt pár hónap, amikor nem énekeltem, és ez nyilván erősített a hangomon is. Meg persze az is, hogy a Night Flightban másfajta ének is megjelenik, mint a Soilworkben. De ahogy mondtam, a két banda tök más világban mozog, így aztán attól nem kell tartania senkinek sem, hogy az új Soilwork lemez tele lesz AOR-dallamokkal!" (nevet)


Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin nyári számában jelent meg.THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - This Time (a 2018-as Sometimes The World Ain't Enough albumhoz)
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Saját szavaikkal a 2018-as Sometimes The World... albumhoz #1
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Saját szavaikkal a 2018-as Sometimes The World... albumhoz #2
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Saját szavaikkal a 2018-as Sometimes The World... albumhoz #3


THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Gemini (a 2017-es Amber Galactic albumhoz)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIGANTIK - Punk rock Várpalotáról, itt az új EP, az Aktuális düh
2021. január 21. (csütörtök) 09:11

Aktuális düh címmel megjelent és végig is hallgatható a várpalotai punk rocker Brigantik öt dalos második EP-je. "A Brigantik egy 6 éve létező punk rock banda Várpalotáról. A tagok már régi 'motorosok', metal és punk bandákban muzsikáltak korábban. A gitárosunk, Madjoe a Septicmen zenekar énekes gitárosa volt. A Brigantik egyik érdekessége, hogy a dobos egyben az énekes is. Többször nyertünk beszavazást a Nagy Karácsonyi Punkünnepre, jászottunk a Fezen fesztiválon, a Rockpalota fesztiválon, visszatérő vendégei vagyunk a Hétköznapi Csalódásoknak, ha a Veszprém-Fehérvár tengelyen  koncerteznek, kisebb és nagyobb bulik részvevői voltunk és vagyunk...   www.facebook.com/Brigantikpunk ...Két éve jelent meg a Munkásosztály EP anyagunk, amelyből három nyomásnyi CD-adagot is megvett a becses publikum, most pedig Aktuális düh címmel jelent meg a második EP-nk, amit tavaly októberben,...

ICED EARTH - Jon Schaffer péntekig biztosan rács mögött marad
ICED EARTH - Jon Schaffer péntekig biztosan rács mögött marad

Péntekig biztosan rács mögött marad az Iced Earth főnöke, Jon Schaffer, aki vasárnap délután adta fel magát az amerikai hatóságoknak. Ismert, hogy január 6-án Jon Schaffer is...

ORDEN OGAN - Dalpremier a tavaszi albumról: Inferno
ORDEN OGAN - Dalpremier a tavaszi albumról: Inferno

Eredetileg ősszel adta volna ki az új albumát a power metalos német Orden Ogan, végül azonban csak márciusban jön majd ki a Final Days lemez, egészen pontosan március 13-án.   A...

WOLFHEART - Ukrán vendéggel készült el az új dal: Skull Soldiers
WOLFHEART - Ukrán vendéggel készült el az új dal: Skull Soldiers

Skull Soldiers címmel egy 4 tételes és 2 új dalt tartalmazó EP-vel jelentkezik március 5-én a melodikus death metalt különlegesen fagyos hangulattal kísérő finn Wolfheart. A címadó...

ARCHITECTS - Videoklippel a harmadik új dal: Dead Butterflies
ARCHITECTS - Videoklippel a harmadik új dal: Dead Butterflies

Dead Butterflies címmel már a február végén érkező új album harmadik lemezelőzetes dalát is bemutatta a brit Architects. Az új nótát kísérő látványos videót a londoni Royal...

TORTUGA - A Dal 2021-ben is törnek majd az ablakok, új dal és klip
TORTUGA - A Dal 2021-ben is törnek majd az ablakok, új dal és klip

Ahogy korábban már beszáűmoltunk róla, a nyíregyházi Tortuga is ott lesz A Dal 2021 versenyben, most pedig meg is ismerkedhetsz a "tornacipős rock'n'rollerek" dalával. A Törnek az ablakok...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS