ALVIN ÉS A MÓKUSOK - "Leírhatatlan érzés, hogy nyomot hagysz a világon!"

A 25 éves banda dupla koncertet ad a Barbában november 16-án és 17-én

2018. november 13. (kedd) 14:51 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 11:07

Ezen a hétvégén, november 16-án és 17-én különleges dupla koncerttel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Alvin és a Mókusok. A Barba Negrás kettős buli és a 25 év kapcsán Szénégető Richárd beszélgetett Alvinnal.

Az idén 25 éves punk rock zenekar az év eleje óta úton van; az Alvin 25 turnéval bejárják a fél világot, Marosvásárhelytől New Yorkig. A dupla buli azonban teljesen más lesz, mint amit a közönség eddig megszokott Alvinéktól. A két estére eltérő műsorral készülnek: a több száz szerzeményt tartalmazó Alvin-repertoárból összesen 50 dalt adnak elő, melyeket úgy válogattak össze, hogy a negyedszázados pályafutásuk minden fontos szakaszát érintsék. Koncertenként 25 dallal áll színpadra a csapat, azaz egyetlen olyan nóta sem lesz, amely mindkét estén elhangzana.  


www.facebook.com/Alvin.es.a.Mokusok


A dupla koncert Facebook oldalaKicsit megdöbbentő belegondolni, hogy már 25 évesek vagytok. Amikor ez először tudatosult benned, mi volt az első gondolatod?


"Félelmetes belegondolni is! (nevet) Egyszerű garázszenekarként indultunk... Egyáltalán nem terveztünk hosszú távra, aztán eltelt 25 év... Az egyik legjobb és legfontosabb része lett az életemnek! Negyed évszázad alatt szinte mindent elértünk, sőt, messze túlszárnyaltuk, amit egy magyar punk rock banda elérhet. Azt csinálom, amit a legjobban szeretek és ezért a legszerencsésebb embernek érzem magamat a világon!"Azon zenekarok egyike vagytok, amelyeknek a közönsége kitart a csapat mellett, sőt, ma már leviszi a bulira a gyerekeit is. Szerinted is mondhatjuk Rátok, hogy többgenerációs zenekar vagytok?


"Abszolút! Legyen bármilyen nagy is a tábor, ez egy igazi hatalmas család. Ide hazajárnak az emberek! Tudják, hogy lehet bármilyen nyomás az életben, itt mindig otthonra és barátokra lelnek, így a mai napig is visszajárnak azok is, akik a kezdetektől ott voltak és együtt szórakoznak a többi generációval. Nagyon büszke vagyok rájuk!"A hazai punk/rock színtéren messze a népszerűségi lista élén álltok, a dalaitokat mégsem tűzi műsorára egyetlen rádió, vagy tv sem. Mit szólsz ehhez? Ha ez változna, szerinted befolyásolna bármit is?

"Ez egy örök harc. Minden média mögött érdekek állnak, bármit is mondjanak, legyen az lemezkiadó, produkciós cég, politikai párt, vagy más egyéb, mi viszont mindig is kínosan ügyeltünk arra, hogy semmi ilyesmit ne rántsunk magunkra. Az embereknek a kendőzetlen valóságot próbáljuk megmutatni, sokszor egyfajta tükröt állítva, hogy ne csak egy vályúból felnézve lássák a világot, ez viszont nagyon kevés esetben áll érdekében média szinten bárkinek is. Fogaskerekek között őrlődünk, de mindent elkövetünk! A dalok így is eljutnak rengeteg emberhez, a banda népszerűbb, mint valaha, bármennyire is igyekeznek ezeket elnémítani, de azért ijesztő belegondolni, mi lenne, ha a csapból is ez folyna..." (nevet)Ha már így említed a lemezkiadókat… Ti abból is sajátot csináltatok, magatok intéztek mindent, a shoptól a lemezkiadáson át a szervezésig. Ezt is tudatosan alakítottátok így, vagy mondjuk úgy, a kényszer szülte?


"Azért csináltuk így, hogy ne kelljen senkihez alkalmazkodnunk. Magunk rajzoljuk meg így a határainkat, ezek nélkül nem lenne ilyen a banda!"

 
ALVIN ÉS A MÓKUSOK - Rendet a fejekben (a 2017-es Rendet a fejekben albumhoz)
 

 A hétvégén dupla jubileumi bulitok lesz a Barba Negrában -maratoni, 2x25 dalos műsorral. Nyilván odalenne a meglepetés, ha mindent elárulnál, de azért bízom benne, hogy egy kis kulisszatitkot megosztasz velünk... Milyen szisztéma szerint válogattátok a dalokat? Milyen vendégekre lehet számítani?

"Nagyon nem szokványos koncertekre számíthat, aki eljön a Barbába! Mindkét napra kétórás műsorral készülünk, a két program között semmilyen átfedés nem lesz. Vegyesen válogattuk ki a dalokat, időszaktól függetlenül. Tehát ami egyik nap elhangzik, az a másik nap biztosan nem! Velünk lesz egy-egy dal erejéig néhány régi jó barátunk, Papp Szabi (Supernem), Siklósi Örs (AWS), Imre Norbi (Prosectura), s néhol fúvósszekció is támogatja majd az estét. Lesznek még további meglepetések, amiket nem szeretnék ellőni!"Tavaly megjelent a Rendet a fejekben! című lemezetek, amit rendesen meg is turnéztattatok. Milyennek hallod a korongot most, elégedett vagy vele?

"Szeretem ezt a lemezt és úgy vettük észre, hogy a közönség is! Úgy érzem, kihoztuk a maximumot magunkból ennél a lemeznél, ami persze nem azt jelenti, hogy a következővel nem fogjuk megpróbálni túlszárnyalni. Eredetileg 12 szerzemény készült a korongra, de kettő lemaradt róla, mert száz százalékosan nem voltam elégedett a szövegekkel. Ezeket újragyúrjuk és a közeljövőben meg fogjuk jelentetni, emellett természetesen íródnak az új dalok is miközben végigturnézzuk a fél világot."A külföldi koncertek között van minden: Anglia, USA, Ausztrália, tehát nem csak a szomszédos országok. Nem volt merész vállalkozás ebbe így belevágni?


"De, viszont imádjuk feszegetni a határainkat és fontosnak tartjuk, hogy elérjük a külföldön élő magyarokat is!A 25 év alatt bőven történt veletek annyi minden, hogy meg lehetne örökíteni akár egy könyvben is, főleg, hogy nálatok sosem volt szünet vagy hosszabb pihenő. Sosem fordult meg a fejedben, hogy papírra vessétek az Alvin-sztorit?

"Nagyon régóta tervezek egy könyvet kiadni, remélem sikerül összehozni a közeljövőben!"

 

 
Mindig is adtatok a vizualitásra is: a klipek, a flyerek mindig rendesen össze vannak rakva és ez már a Facebook-korszak előtt is így volt. Fontosnak tartod, hogy minden kreatív cuccról azonnal felismerhető legyen, hogy azok Ti vagytok?


"Fontosnak tartom, hogy mindent magunk csináljunk, és mellette nagyon szeretem is csinálni. Ez, ha úgy vesszük, a hobbim a hobbimon belül. Így legalább pontosan az történik, amit üzenni szeretnék."Honnan meríted az ihletet? És mivel kapcsolódsz ki? Van a fent említetten kívül más hobbid?


"Egészen egyszerűen így élem meg a körülöttem lévő történéseket. Imádok például horgászni. Hajnalban a Tiszára menet rengeteg dal született már meg a fejemben. Ilyenkor minden csendes és letisztul... Nem szennyezi be a gondolataidat még semmi - egyszerűen ideális. Amikor nem zenélek, igyekszem minden percemet a családommal tölteni!"Van olyan számodra, hogy kedvenc film, könyv, esetleg zenekar, előadó?


"A másik nagy szenvedélyem a filmek és sorozatok! Ezeken belül mindenevő vagyok. A zenével ugyanígy vagyok, Damien Rice-tól a Napalm Deathig minden jöhet, ami értékes."Melyik volt számodra az elmúlt 25 év legkínosabb és melyik a legfelemelőbb színpadi élménye?

"Sok bandától eltérően és mindig fontosnak tartottam, hogy koncerten ne csak a színpadon találkozzak a közönséggel, hanem utána - ha kifújtuk magunkat -, lemenjünk és váltsunk velük pár szót, megismerjük az újakat, megtudjuk, hogy élték meg az aznap estét. Önzés lenne egyetlen pillanatot kiemelni, de talán az a legfelemelőbb, amikor egy ilyen alkalommal - 25 év után - azzal keres meg valaki, hogy mennyi mindent adtál a munkásságoddal, mennyi nehéz időszakon segítettél át. Leírhatatlan érzés, hogy nyomot hagysz a világon!"

 Alvin:

"Rengeteg szerzemény született ennyi év alatt, és mindig is probléma volt, hogy egy átlagos koncerten maximum 20-22 dalra jutott csak idő, melyek nagy része a „kötelező eljátszani” kategóriába esik, az aktuális újdonságokkal karöltve.

Ötven dal nagyobb lehetőséget ad bepillantást nyerni mindabba, amit a banda képvisel, hiszen jóval átfogóbb képet tár elénk a zenekar munkásságáról. Ráadásul lesz néhány olyan nóta is, amely még soha nem hangzott el koncerten. A dalok között archív dokumentumrészleteket láthat a közönség, garantált lesz az időutazás! Iszonyúan várjuk, nagyon készülünk rá!"


A jubileumi eseményhez vendégművészek is csatlakoznak: a Fish!, a Prosectura, az AWS és a Supernem együttes frontembere, valamint egy régi, gyerekkori barát, a televíziós és rádiós műsorvezetőként ismert Szakál Miklós is színpadra áll a születésnapos csapattal. Egyes nótáknál fúvósokkal egészül ki a produkció, a debreceni Kelet Brass Band tagjainak közreműködésével.  


A dupla koncert Facebook oldala

 

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FOO FIGHTERS - Hivatalos klip az új dalhoz: Waiting On A War
2021. január 19. (kedd) 17:29

9 dallal és Medicine At Midnight címmel érkezik majd az új Foo Fighters album február 5-én. A klippel kísért Shame Shame volt az első előzetes daluk, a második kedvcsináló új számhoz, a Waiting On A War-hoz pedig most a hivatalos klip is megérkezett. Dave Grohlék a minap a Jimmy Kimmel Live! show-ban vezették elő a Waiting On A War és a No Son Of Mine dalokat, azt a felvételt is mutatjuk. Ez lesz a tizedik Foo Fighters album, a 2017-es Concrete And Gold lemez utódja. Az anyag producere maga a zenekar volt, Greg Kurstin mellett. Dave Grohl: "A múlt ősszel épp a lányomat fuvaroztam a sulijában, amikor odafordult hozzám és megkérdezte: 'Apa, háború lesz?'. Össze is szorult a szívem, amikor leesett, hogy ugyanaz a sötét felleg nyomasztja, mint engem 40 évvel ezelőtt. Aznap meg is írtam a Waiting On A War dalt. Minden nap arra számítani, hogy leszakad az ég. Csakis erről szól ez az egész? Nincs is több, csak annyi, hogy számítasz...

NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins
NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins

Még tavaly tavasszal történt, hogy Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos váratlanul kiszállt a brazil thrasher csajtrió Nervosából, Prika Amaral gitáros pedig hamarosan...

GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek
GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek

Egy 5 dalos új EP-n dolgozik a brutális death/grind vonalon a hazai színtér elitjéhez tartozó Gutted. A csapat legutóbbi, negyedik albuma 2016-ban jött ki Martyr Creation címmel. "Üdv...

ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt
ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok az Iced Earth főnökét, azt követően, hogy január 6-án Jon Schaffer is behatolt tüntetőkkel a washingtoni Capitolium épületébe. Ismert, hogy...

DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS