ZORALL - "Ennyire metalos albumunk még nem volt"

A Mahasz-lista 2. helyén nyitott a Presszó Metal album

2018. november 11. (vasárnap) 18:57 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 11:02

Presszó Metal címmel jelent meg pár hete a Zorall új albuma, amely a Mahasz-lista 2. helyén debütált, a csapat azóta javában járja az országot, a Barba Negra klubban pedig december 25-én lesz egy ünnepi bulijuk, a Zorall Karácsony.
(Fotó: 2018 © BalooPhoto.com)

"Ha van olyan zenekar a hazai palettán, amelyik folyton jön-megy, mint a távirat, akkor a Zorall minden bizonnyal ilyen. Nemrég egy új lemezzel jelentkeztek, és a basszusgitáros-zenekarvezetővel, Hangyával többek között erről az anyagról is beszélgetett Szénégető Richárd.

 


 

www.facebook.com/Zorallzenekar


A Zorall Karácsony Facebook oldalaOktóber 20-án, a Barba Negrás lemezbemutató napján jelent meg az új lemezetek, a Presszó Metal. Szerintem hosszú idő óta ez lett a legjobb Zorall lemez. Te hogy vélekedsz róla?

"Ennek nagyon örülök, mert én is így gondolom, meg a zenekar is. Szerintem remek Zorall 'házasítások' születtek erre a lemezre. Ráadásul ennyire metalos albumunk még nem volt, élvezet a bulikon játszani ezeket a zúzós számokat."
Závodi Gábornál rögzítettétek az anyagot, ami bizony hallatszik is azon, ahogy megdörren. Sokkal fémesebb, metalosabb, valahogy mégis ízig-vérig Zorall. Más módszerrel rögzítettétek, mint az utóbbiakat?

"Gabival először a Sing Singgel dolgoztunk együtt a 90-es években, azóta is barátságban vagyunk. Már akkor is úgy tartottam, hogy az ország egyik legjobb producere. Talán ez az, ami hallható a lemezen. Gabi olyan mérhetetlen profizmussal áll hozzá minden dalhoz, amilyennel kevés helyen találkoztam eddig. A módszerek ugyanazok, semmi digitalizáció, ugyanúgy kijátszottuk az erősítőket mint 30 évvel ezelőtt."A lemezen tíz dal található, amiből kettő ismét saját dal, illetve az Éjjel soha nem érhet vége című dalnak csak a refrénjét hagytátok meg. A Bringásdal remekül elkapja azt a lazaságot, amit a Zorall Bringatúrákon tapasztalhat, aki teker veletek. Ezekből kiindulva adja magát a kérdés: Lesz valamikor egy olyan Zorall lemez, amelyen csak saját dalok vannak?

"Az elmúlt 10 évben elbújtattunk jó pár saját szerzeményt a Zorall lemezeken. Erre nehezen tudok válaszolni, a Zorall a magyar örökzöldek és a külföldi rockhimnuszok párosításáról szól. A zenekarban mindenkinek megvan a maga side-projektje, ahol kiélheti a szerzői vágyait."A lemez borítóját Gróf Balázs készítette, aki nagyon elkapta a feelinget és egy igazán Zorall borítót rajzolt Nektek. Miért éppen őt kértétek fel? Honnan jött az együttműködés ötlete?

"Balázs az elmúlt években többször csinált olyan munkát, ami tetszett nekem (pl. Junkies: Drog az rossz klip) . Mindenféleképpen valami rajzoltat, valami picit groteszket, már-már polgárpukkasztó dolgot szerettünk volna a lemezre, különösebb művészkedés nélkül, hiszen valahol mi is ezt képviseljük."
Honnan jött az ötlet, hogy Blöróékat, vagyis a Blues Company-t hívjátok meg vendégnek a Barbás lemezbemutatóra?

"Blöróékkal évente találkozunk kb. 10-15 rendezvényen, plusz a Sörolimpián is visszatérő fellépők. Nem gondolom, hogy hasonló lenne a közönsége a két produkciónak, viszont szerintem remekül megalapozták a hangulatot. Az új lemezről játszottunk kapásból 5 számot, a Babylonhoz pedig klipet is forgattunk."Az első lemezetek hosszú évek óta nem kaphatók és ugyebár volt körülötte anno némi jogvita is. Látsz esélyt egy utánnyomásra valamikor, akár limitált példányszámban?


"Erre most nehezen tudok válaszolni, pontosan a fenti okok miatt. Szeretném és úgy gondolom lenne is rá igény, hiszen a mai rohanó digitális világban sorra bearanyozzuk ill. platinázzuk a lemezeinket."

 

ZORALL - Nézz rám tizedes (a 2018-as albumhoz)


Zorall Bringatúra, Zorall Kalóztúra, Zorall Sörolimpia, és lehet, hogy még valamit ki is hagytam. Miért érzed fontosnak, hogy valami extrát is adj a rajongóknak a zenén kívül?

"Már a Sing Sing-időkben is fontosnak találtam, hogy a koncerteken túl valami pluszt adjunk a rajongóknak. Ezt később minden általam menedzselt zenekarba átültettem. A bringatúrák Szasza bringás múltja miatt adták magukat, most ott tartunk, hogy van egy saját bringás csapatunk a Zorall Bringás Baráti Kör, ez kb 50 aktív tagot számol. Évente pedig legalább 10 szervezett túránk van, a velencei kanyaron meg általában 200-an szoktak együtt tekerni. Forgattunk a Bringásdalra egy új klipet, október közepén meg több mint 100-an tekertünk."

 Jelenleg a Kalóztúra lett a zenekar csapatépítő bulija, itt motorral, hajóval és bringával közelítjük meg a célállomást. Sátor, sütögetés, koncert és igazi családi hangulat. A felsorolásból azért is venném külön a Sörolimpiát mert ez az elmúlt 5 évben hihetetlen módon kinőtte magát. 100 %-ig Zorall táborként indult, álmodni se mertem volna, hogy ide eljutunk, de nem sértek meg vele senkit, ha azt mondom, hogy ez már nem csak a zenekarról szól. Jelenleg mi is ugyanolyan fellépő vagyunk, mint a többi 50 zenekar, csak délután a sportos és egyéb programokon van lehetőség a Zorall tagokkal együtt mulatni az időt."A Sörolimpia az évek alatt az ország egyik legnagyobb és legnívósabb rockfesztiváljává nőtte ki magát, ahol fellépni és megjelenni is presztízs. Amikor belekezdtél, tudtad, hogy ez ennyire kinőheti magát? A 2019-esre terveztek valamilyen extrát, újítást?

"Igazad van, mert az ország néhány rockfesztiválja között a Sörolimpia kimagasló. 2018-ban 25 ezer fő volt a látogatottság, amire már sokan felkapják a fejüket. Azon túl, hogy táborból fesztivál lett, a siker mögött azt látom, hogy a csapatunk (ami teljes mértékben egy családi vállalkozás, feleségem, fiam Bence és jómagam) is felnőtt a feladathoz.

Mit is mondjak, még több zenekar, még nagyobb őrület, és újra 4 nap a Balaton-parton, csodálatos környezetben, megfizethető áron. Csak rockzene, család, sport és buli, kell ehhez bármit is újítani? Nem fogunk indokolatlan zenekarokat, és látvány elemeket beemelni ahhoz, hogy elmondhassuk, hogy nálunk van."


 
December 1-jén ünneplitek a Barba Negrában a Sing Sing fennállásának 30. évfordulóját, ahol a Sex Action lesz a vendégetek, akárcsak a régi szép időkben! Adja magát a kérdés: előfordulhatnak régi tagok vendégként a koncerten?

"Sajnos erre nem látok túl sok esélyt, már nem tartjuk a kapcsolatot. A régi tagok élete és céljai köztudottan teljesen más irányt vettek."Pár éve Visszaesők címmel megjelent egy új Sing Sing lemez néhány új dallal és újrarögzített klasszikusokkal. Teljesen új albumot nem terveztetek a jubileumra?


"Nem látok rá sok esélyt. Egy hasonló jellegű album van megint tervben: ezzel a felállással néhány régi Sing Sing klaszikust, és néhány új dal felveszünk."A tavalyi Barba Negra Track-es Hangya 50 buli DVD-je egy nagyon jó hangulatú kiadvány lett, ami a mai letöltős világban is komoly példányszámban fogyott, ráadásul extragyorsan megvágtátok és kiadtátok. Te felügyelted végig ennek az utómunkálatait?

"El kell mondjam, hogy az a buli nagy részben Bence fiam munkája volt. Marha jól éreztem magam, és azon túl is örömmel emlékezek vissza rá. Szerintem egy hasonló kaliberű zenész, mint én nem is kérhetne pazarabb 50 éves kvázi életmű és szülinapi koncertet. 2 színpadon több mint 20 zenészbarátom, közel 7 formációval lépett fel. A DVD utómunkálatokat is túl nyomórészt ő csinálta."
Bence fiad remekül belerázódott a zenei életbe, gitározik, segít a Sörolimpiában is. Botond fiad pedig nemrég utánpótlás világbajnok lett kick box-ban. Mondhatjuk, hogy apaként is maximálisan helyt álltál. Milyen érzés, hogy a fiúk sikert sikerre halmoznak?

"Szerintem nincs is annál nagyobb öröm és elismerés az életben, mint amikor apaként azt látod, hogy a gyerekeid sikeresek. Nem is olyan régen még mindkettőjük egy apró gyermek volt, most pedig egyre messzebb és messzebb szárnyalnak, aminek én nagyon is örülök és igyekszem segíteni őket."Ugyan nem tudom, mikor juthatna erre időd, de nem gondoltál még arra, hogy megírd a memoárodat? Az ötvenes jubileumra adta volna magát a dolog.

"Ha megírja valaki helyettem, akkor elmesélem!"

Amikor éppen nem zenélsz, nem szervezel, van időd kikapcsolódni? Ha igen, mi a hobbid, amivel szívesen múlatod az időd?

"Persze, viszonylag sok. Számomra Botond fiam Kick-boxos karrierjének az egyengetése az egyik legnagyobb kikapcsolódás. Viszem őt a versenyekre, edzésekre, segítem őt a felkészülésben. Szépen felveszem a tréning ruhámat, és tulajdonképpen elfelejtek minden mást. A másik ilyen dolog a hajózás. Mindig is adta magát a víz, hiszen fiatalon versenyszerűen eveztem. Most így az 50-en túl inkább beülök a motorcsónakba és csak szelem a habokat a feleségemmel, családommal barátaimmal."Melyik a kedvenc előadód/zenekarod/filmed/könyved, ha van ilyen?

"Hú, egy zenésztől megkérdezni, hogy melyik a kedvenc előadója... Most éppen azt mondom, hogy a The Winery Dogs, vagy ahogy én hívom Winery 'Gods', az gyakran megszólal a turnébuszban. Emellett imádom a Five Finger Death Punch-ot, ráadásul Leóval még a 90-es években volt közös munkánk is. Mint basszusgitáros Billy Sheehan, Steve Harris a király, de amúgy rengeteg zenét hallgatok, épp ami eljut hozzám, és elcsavarja a fejem.

A film is egy nehéz kérdés, most így néhány év csúszással rákaptam a Trónok Harcára. Könyvek közül pedig a Metro sorozatokat szoktam mindig elolvasni."
ZORALL TURNÉ 2018

November 16 . - Tatabánya, Roxxy Music P, 19:00
November 17 . - Szolnok, Váróterem Klub Szo, 19:00
November 23 . - Répcelak, Korona Klub P, 19:00

December 14 . - Kazincbarcika, Diamond Club P, 19:00
December 15 . - Miskolc, Corner Music Szo, 19:00
December 21 . - Gyöngyös, Start Műhely P, 19:00
December 22. - Hajdúszoboszló, Rock Cafe Szo, 19:00
December 25 . - Zorall Karácsony! - Budapest, Barba Negra Music Club K, 20:00
A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS