TALES OF EVENING - "Igenis vannak még, akik hisznek a varázslatban"

Pénteken Kaposváron, szombaton Tatabányán játszanak az Ossiannal

2018. november 11. (vasárnap) 08:48 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 11:04

Májusban jelent meg a Tales Of Evening zenekar A fény nyomában című harmadik lemeze - a HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként. A zalai szimfonikus (melodikus) metal csapat ismét egy pozitív szemléletű, néhol a fantázia világába is bekukkantó szövegvilágú albummal örvendeztette meg rajongóit, amely látványos külcsínnel is bír. Kisebb változásként a szokásosnál színesebb, „merészebb” énekdallamokat, fémesebb gitártémákat lehet kiemelni, nagyobbként pedig azt, hogy ezúttal egy külföldi, ismert zenész készítette el a 12 tételes anyag maszterelését, a németországi GreenMan stúdióban.

Kiss T. Attila a csapat vezetőjével, dalszerző-szövegírójá-val, Ádám Attila billentyűssel beszélgetett.

 A Szilánkok CD megjelenése idején úgy köszöntünk el egymástól, hogy – többek között – azt mondtad: „A harmadik ToE lemezt különlegessé szeretnénk tenni.” Valamint, hogy „A felvételeknél használt munkamódszer is meg fog változni, mert elértünk egy olyan szintre, ahol érdemes kipróbálni új, és építő jellegű, jó dolgokat.” Azt javaslom, akkor folytassuk innen. Maradéktalanul sikerült ezeket megvalósítani?

"Az a legjobb az egészben, hogy nem változunk. Ha szeretnénk, sem tudnánk a tipikus ToE jegyeket levetkőzni. De valahol mégis törekedsz arra, hogy megújítsd a hangzást, a dalok felépítését, bármit, amitől még érdekesebb lehet egy jó ötlet. Ezt az egyensúlyt szerintem most nagyon jól sikerült megvalósítanunk. A munkamódszer annyiban volt eltérő, hogy most Ivettel sokkal többet tudtunk improvizálni, és több időt fordítottunk az énekdallamok kidolgozására. Ez fontos volt, hiszen így a dalok 'igazodtak' a dallamhoz és nem pedig fordítva.

Miután volt egy énekes váz, tudtunk gyorsítani, hozzátenni, vagy épp kivenni részeket. A felvételen kívül most a keverést is én végeztem, mert úgy éreztem, az egyediségünket ezzel is valamennyire 'saját kézben' tudjuk tartani. Hogy ez mennyire szerencsés, arról nyilván megoszlanak a vélemények. Én úgy érzem, ez a jó és a legjobban járható út.

A masztert Sebastian 'Seeb' Levermann végezte, aki remek szakember és az egyik kedvenc zenekarom, az Orden Ogan énekese és gitárosa. A kezdetektől tetszett neki, amit hall, és igyekezett úgy végső formába önteni a dalokat, hogy az eredetiséget meghagyva még 'metalosabb' legyen a végeredmény. És mellette nagyon jó arc! (nevet) Nem értettünk mindenben egyet, de ez így jó. Több ponton kompromisszumokat kötöttünk és figyeltünk egymás érveire és ellenérveire. Szakmailag sokat tanultam ez alatt az időszak alatt.A fény nyomában című album május elején a HammerWorld magazin extra CD mellékleteként látott napvilágot, és szintén három év szünetet követően jött ki, mint ahogy a Hajléktalan lélek után a második anyagotok. Ezek alapján borítékolható, hogy mind a megjelenés formája, mind a lemezkiadások ilyen időintervalluma tökéletesen megfelelő számotokra.

"A Hajléktalan lélek sok-sok év alatt összegyűlt ötletek tárháza, amit a zenekarral aztán végleges formába öntöttünk. Nem tudatos a következő lemezeink megjelenésének időpontja. Egyszerűen úgy érzem, hogy el kell telni ennyi időnek, hogy regenerálódjon a kreativitás. Legalább is nálam. Egy idő után saját magam is észreveszem, ha valami erőltetett, vagy hasonló egy korábbi ötlethez. Ilyenkor egyszerűen csak pihenőt kell tartani. Ez egyébként nem könnyű, hiszen imádunk alkotni, zenélni. De valahol szükségszerű. Kellenek a változások, impulzusok, találkozások, örömök, bukások, tapasztalatok, hogy friss gondolatok szülessenek."

  Ha egy picit visszanézünk, 2016 karácsonyán egy Jégvilág című dallal és egy hozzá készített szöveges videóval jelentkeztetek. Azonban ez a szám nem szerepel az új CD-n.

"Nem te vagy az első, aki ezt kérdezi! (nevet) Eredetileg sem CD-re 'készítettük', hanem kb. minden évben szerettem volna egy 'ünnepi' dalt. Kifejezetten a hó és a jég, a varázslat köré írni. (A kedvenc évszakom köré.) Ha megfigyeled, nem is osztogatjuk, vagy posztoljuk ki az oldalunkra, mert ez egy 'decemberi' mese, egy önálló történet, ami szerintem nagyon megható és pontosan azt váltja ki az emberekből, amire számítottam. Nagyon szerettem volna, hogy tetsszen ez a világ és tényleg sokan azt mondják, hogy ez az egyik legszebb szerzeményünk. Ez azt jelenti számomra, hogy igenis vannak még, akik hisznek a varázslatban és tesznek a saját meséjükért, boldogságukért. Pont, mert önállóan éli az életét a dal, nem hagyjuk, hogy porosodjon a polcon, vannak további terveink is vele."

  Tavaly márciusban aztán az első hivatalos lemez-előfutár is megérkezett, egy hangulatos klipként bemutattátok a Keresni téged című nótát. Ez született meg legelőször az új albumhoz, vagy már több kész szerzemény közül választottátok ki?

"A Keresni téged egy előfutár, ami előkészíti a lemezt. Természetesen egy dallal nem lehet bemutatni, megalapozni a hangulatot, de akkor fontosnak tartottuk, hogy megjelenjen és jelen legyünk az albumok között is vizuálisan, klip és új dal formájában. Most sincs ez másképp, szinte biztos, hogy a közeljövőben jövünk valamivel."

  Idén pedig még további két dalhoz készített videót publikáltatok. A Káprázathoz imidzsklip, Az elérhetetlenhez szöveges videó készült. Kérlek, néhány mondatban meséld már el az ezek elkészítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

"A Káprázat kellően különleges és sodró hangulatú dal lett, így egy kicsit merészségből is e mellett döntöttünk, és egyáltalán nem bántuk meg. Különleges hangulatú és mozgalmas a klip, nagyobb történetet nem is szerettünk volna írni mellé, az volt a fontos, hogy egyszerűen csak lássanak minket az emberek. Az elérhetetlen pedig többek szerint az egyik legjobban minket jellemző és slágergyanús szám, itt engednem kellett!" (nevet)


A teljes interjúhoz kattints ide!

 


 


 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
2020. május 30. (szombat) 10:54

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia harmadik, utolsó tétele, a videokippel kísért Death Diviner. A három kislemeznóta együttes elnevezése: Our Feverish Trinity. "Ezzel a három dallal, pontosabban az általános tematikájukkal, arra teszünk kísérletet, hogy leírjuk a misztikust, a transzcendentálist, azt ami nem elvilági. Az olyan érzéseket, amelyekkel nem tud mit kezdeni a test, azokat a kétségbeesett tetteket, amikor érzed, hogy hív valami, ami sokkal nagyobb nálad, és azt is tudod, hogy ha sikerülne elérned és beszélni hozzá, akkor először az életedben tartoznál valahova... www.facebook.com/soilwork     Mindannyian tartozni akarunk valahova, ez valahogy mégsem stimmel igazán. Az emberben mindig ott van az a némiképp kellemetlen érzés, hogy sokkal többet is...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

ATTILA - Új dallal jelentkeztek: Cancelled
ATTILA - Új dallal jelentkeztek: Cancelled

Cancelled címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett az amerikai metalcore színtér egyik legmegosztóbb csapatának számító Attila. A Chris Fronzak vezette, metalcore/deathcore mixet...

BOB KULICK - 70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer
BOB KULICK - 70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer

70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer, Bob Kulick. A tragikus hírt a zenész testvére, az ex-KISS gitáros, Bruce Kulick is megerősítette. Bruce Kulick: "Összetört...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS