TALES OF EVENING - "Igenis vannak még, akik hisznek a varázslatban"

Pénteken Kaposváron, szombaton Tatabányán játszanak az Ossiannal

2018. november 11. (vasárnap) 08:48 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 11:04

Májusban jelent meg a Tales Of Evening zenekar A fény nyomában című harmadik lemeze - a HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként. A zalai szimfonikus (melodikus) metal csapat ismét egy pozitív szemléletű, néhol a fantázia világába is bekukkantó szövegvilágú albummal örvendeztette meg rajongóit, amely látványos külcsínnel is bír. Kisebb változásként a szokásosnál színesebb, „merészebb” énekdallamokat, fémesebb gitártémákat lehet kiemelni, nagyobbként pedig azt, hogy ezúttal egy külföldi, ismert zenész készítette el a 12 tételes anyag maszterelését, a németországi GreenMan stúdióban.

Kiss T. Attila a csapat vezetőjével, dalszerző-szövegírójá-val, Ádám Attila billentyűssel beszélgetett.

 A Szilánkok CD megjelenése idején úgy köszöntünk el egymástól, hogy – többek között – azt mondtad: „A harmadik ToE lemezt különlegessé szeretnénk tenni.” Valamint, hogy „A felvételeknél használt munkamódszer is meg fog változni, mert elértünk egy olyan szintre, ahol érdemes kipróbálni új, és építő jellegű, jó dolgokat.” Azt javaslom, akkor folytassuk innen. Maradéktalanul sikerült ezeket megvalósítani?

"Az a legjobb az egészben, hogy nem változunk. Ha szeretnénk, sem tudnánk a tipikus ToE jegyeket levetkőzni. De valahol mégis törekedsz arra, hogy megújítsd a hangzást, a dalok felépítését, bármit, amitől még érdekesebb lehet egy jó ötlet. Ezt az egyensúlyt szerintem most nagyon jól sikerült megvalósítanunk. A munkamódszer annyiban volt eltérő, hogy most Ivettel sokkal többet tudtunk improvizálni, és több időt fordítottunk az énekdallamok kidolgozására. Ez fontos volt, hiszen így a dalok 'igazodtak' a dallamhoz és nem pedig fordítva.

Miután volt egy énekes váz, tudtunk gyorsítani, hozzátenni, vagy épp kivenni részeket. A felvételen kívül most a keverést is én végeztem, mert úgy éreztem, az egyediségünket ezzel is valamennyire 'saját kézben' tudjuk tartani. Hogy ez mennyire szerencsés, arról nyilván megoszlanak a vélemények. Én úgy érzem, ez a jó és a legjobban járható út.

A masztert Sebastian 'Seeb' Levermann végezte, aki remek szakember és az egyik kedvenc zenekarom, az Orden Ogan énekese és gitárosa. A kezdetektől tetszett neki, amit hall, és igyekezett úgy végső formába önteni a dalokat, hogy az eredetiséget meghagyva még 'metalosabb' legyen a végeredmény. És mellette nagyon jó arc! (nevet) Nem értettünk mindenben egyet, de ez így jó. Több ponton kompromisszumokat kötöttünk és figyeltünk egymás érveire és ellenérveire. Szakmailag sokat tanultam ez alatt az időszak alatt.A fény nyomában című album május elején a HammerWorld magazin extra CD mellékleteként látott napvilágot, és szintén három év szünetet követően jött ki, mint ahogy a Hajléktalan lélek után a második anyagotok. Ezek alapján borítékolható, hogy mind a megjelenés formája, mind a lemezkiadások ilyen időintervalluma tökéletesen megfelelő számotokra.

"A Hajléktalan lélek sok-sok év alatt összegyűlt ötletek tárháza, amit a zenekarral aztán végleges formába öntöttünk. Nem tudatos a következő lemezeink megjelenésének időpontja. Egyszerűen úgy érzem, hogy el kell telni ennyi időnek, hogy regenerálódjon a kreativitás. Legalább is nálam. Egy idő után saját magam is észreveszem, ha valami erőltetett, vagy hasonló egy korábbi ötlethez. Ilyenkor egyszerűen csak pihenőt kell tartani. Ez egyébként nem könnyű, hiszen imádunk alkotni, zenélni. De valahol szükségszerű. Kellenek a változások, impulzusok, találkozások, örömök, bukások, tapasztalatok, hogy friss gondolatok szülessenek."

  Ha egy picit visszanézünk, 2016 karácsonyán egy Jégvilág című dallal és egy hozzá készített szöveges videóval jelentkeztetek. Azonban ez a szám nem szerepel az új CD-n.

"Nem te vagy az első, aki ezt kérdezi! (nevet) Eredetileg sem CD-re 'készítettük', hanem kb. minden évben szerettem volna egy 'ünnepi' dalt. Kifejezetten a hó és a jég, a varázslat köré írni. (A kedvenc évszakom köré.) Ha megfigyeled, nem is osztogatjuk, vagy posztoljuk ki az oldalunkra, mert ez egy 'decemberi' mese, egy önálló történet, ami szerintem nagyon megható és pontosan azt váltja ki az emberekből, amire számítottam. Nagyon szerettem volna, hogy tetsszen ez a világ és tényleg sokan azt mondják, hogy ez az egyik legszebb szerzeményünk. Ez azt jelenti számomra, hogy igenis vannak még, akik hisznek a varázslatban és tesznek a saját meséjükért, boldogságukért. Pont, mert önállóan éli az életét a dal, nem hagyjuk, hogy porosodjon a polcon, vannak további terveink is vele."

  Tavaly márciusban aztán az első hivatalos lemez-előfutár is megérkezett, egy hangulatos klipként bemutattátok a Keresni téged című nótát. Ez született meg legelőször az új albumhoz, vagy már több kész szerzemény közül választottátok ki?

"A Keresni téged egy előfutár, ami előkészíti a lemezt. Természetesen egy dallal nem lehet bemutatni, megalapozni a hangulatot, de akkor fontosnak tartottuk, hogy megjelenjen és jelen legyünk az albumok között is vizuálisan, klip és új dal formájában. Most sincs ez másképp, szinte biztos, hogy a közeljövőben jövünk valamivel."

  Idén pedig még további két dalhoz készített videót publikáltatok. A Káprázathoz imidzsklip, Az elérhetetlenhez szöveges videó készült. Kérlek, néhány mondatban meséld már el az ezek elkészítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

"A Káprázat kellően különleges és sodró hangulatú dal lett, így egy kicsit merészségből is e mellett döntöttünk, és egyáltalán nem bántuk meg. Különleges hangulatú és mozgalmas a klip, nagyobb történetet nem is szerettünk volna írni mellé, az volt a fontos, hogy egyszerűen csak lássanak minket az emberek. Az elérhetetlen pedig többek szerint az egyik legjobban minket jellemző és slágergyanús szám, itt engednem kellett!" (nevet)


A teljes interjúhoz kattints ide!

 


 


 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
LABYRINTH - Isten hozott az abszurd cirkuszban! Itt az új album!
2021. január 22. (péntek) 10:15

Welcome To The Absurd Circus címmel megjelent és végig is hallgatható a progos power metalt játszó olasz Labyrinth kilencedik nagylemeze, a 2017-es visszatérő album, az Architecture Of A God utódja. A két gitáros, Olaf Thörsen és Andrea Cantarelli, valamint Roberto Tiranti énekes mellé 2016-ban új társak sorakoztak fel: Nik Mazzucconi basszer (Edge Of Forever), Oleg Smirnoff billentyűs (ex-Eldritch, ex-Vision Divine), valamint a dobos John Macaluso (ex-Ark, ex-TNT, ex-Riot V). Macaluso helyét tavaly egy új dobos, Matt Peruzzi (Shadows Of Steel) vette át.     www.facebook.com/labyrinthitaly   LABYRINTH - Welcome To The Absurd Circus (a 2021-es album) 01. The Absurd Circus 02. Live Today 03. One More Last Chance 04. As Long As It Lasts 05. Den Of Snakes 06. Word's Minefield 07. The Unexpected 08. Dancing With Tears In My Eyes 09. Sleepwalker 10. A Reason To Survive 11. Finally Free LABYRINTH - The Absurd...

TOTO - Klipes új dal Steve Lukathertől, a február végi szólólemez címadója
TOTO - Klipes új dal Steve Lukathertől, a február végi szólólemez címadója

Tavaly októberben a 40 éves jubileumi turné zárásakor a Toto gitárosa, Steve Lukather bejelentette az akkori felállás végét, pár hete azonban friss hírekkel jelentkezett Luke mester....

THERION - Visszatérés a klasszikus hangzáshoz, itt a Leviathan című új album
THERION - Visszatérés a klasszikus hangzáshoz, itt a Leviathan című új album

Leviathan címmel megjelent és végig is hallgatható a svéd Therion új albuma. Christofer Johnsson: "Ezúttal azt csináltuk, amit a megannyi lehetőség közül még sosem próbáltunk ki....

NERVOSA - Itt az új felállás első albuma: Perpetual Chaos
NERVOSA - Itt az új felállás első albuma: Perpetual Chaos

Még tavaly tavasszal történt, hogy Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos váratlanul kiszállt a brazil thrasher csajtrió Nervosából, Prika Amaral gitáros pedig hamarosan...

EKTOMORF - Hallgasd meg az új lemezt, itt a Reborn
EKTOMORF - Hallgasd meg az új lemezt, itt a Reborn

Reborn címmel megjelent és végig is hallgatható az új Ektomorf album, a csapat első lemeze a Napalm Records-nál, az 'újjászületés' cím pedig azt jelzi, hogy ez egy új fejezet az...

PHRENESIS - Modern metal Győrből, az első EP: Acheron
PHRENESIS - Modern metal Győrből, az első EP: Acheron

Acheron címmel megjelent és végig is hallgatható a modern metal / metalcore vonalas győri Phrenesis hat tételt tartalmazó bemutatkozó EP-je. "Dalainkat a kilátástalanság és a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS