ANGERTEA - Friss klip, és mellé egy friss interjú

Októberben jött ki az akusztikus lemezük

2018. november 3. (szombat) 08:17 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 11:02

A nagymágocsi Angertea trió albumait már jó ideje a finn Inverse Records gondozza, és a világ számos pontján tudják róluk, hogy milyen sajátos, sokszor beteg és zúzós, sokszor borult és egyedi muzsikát játszanak. Arra azonban talán senki nem számított, hogy egy akusztikus EP lesz a következő dobásuk. A Sidetrack (An Acoustic Act to Eradicate Torture) című anyag egyszerre hozza a jellegzetes Angertea-ízeket és gazdagítja újakkal.

A csapat november 29-én az A38 Hajón játszik majd a Special Providence vendégeként. Az új lemez The Devil's Last Foil dalához született egy friss klip, mellé pedig született egy interjú is, Uzseka Norbert tette fel nekik a kérdéseket.

Mihály Gergely: "Az új klipünkről annyit, hogy én készítettem a fotókat egy októberi osztálykiránduláson a Magas-Tátrában. Utána meganimáltam őket, Stibál Robi barátom meg összevágta. Egy laza kis hangulatvideó. És több ponton kapcsolódik a The Devil's Last Foil szövegéhez..."

 


www.facebook.com/angerteahun


Az Angertea november 29-én az A38 Hajón játszik, a friss anyag lemezbemutatója egy akusztikus koncert lesz 2019. február 9-én, Szentesen, a Favágóban.
 

Ha nem is minden előzmény nélkül való, de azért szokatlan húzás, hogy egy akusztikus EP- vel jelentkeztetek. Hogy alakult ez?

Gergő: "Igazából mindig is voltak akusztikus dalaink, már a kezdetek kezdetén is kísérleteztünk ilyesmivel a zajos nóták között. Szóval annyira nem volt ez újdonság nálunk. Most viszont egy hangszervásárlás adta az ihletést az egészhez. Pár évvel ezelőtt vettem egy nagyon jó Takamine elektroakusztikus gitárt, és annyira elkezdett inspirálni, hogy egy csomó új téma ezen íródott. Ezek viszont főleg ilyen akkordosabb-ismételgetősebb dolgok voltak. Szóval nagyon nem tipikus angerteas cuccok. Feldemóztam jó pár dolgot, aztán megmutattam a többieknek. Abban sem voltam biztos, hogy ezeket fel kellene használnunk... Talán még egy szólólemez ötlete is megfordult a fejemben. De azért annyira nem tartom magam nagy művésznek, meg úgy gondoltam hogy egyik-másik dal azért túl jó ahhoz, hogy ne használjuk fel az Angertea-vel. Szóval megmutattam a többieknek a dalokat, tetszettek nekik, és közösen kiválogattuk azt a hetet, amit erre a lemezre szántunk."És mit szólt hozzá az Inverse Records?

Gergő: "Igazából semmi ellenvetésük nem volt. Vázoltam neki a helyzetet, ők meg beleegyezően rábólintottak a dologra. Nem is kérdezték, hogy ezúttal miért akusztikus lemezt csinálunk. Úgy gondolom, hogy hallva a dalok minőségét, megnyugodhattak, hogy azért ez is egy igényes dalcsokor, és attól, hogy nincs benne torz gitár, még eléggé súlyos és van mondanivalója. "

 


ANGERTEA - The Devil's Last Foil (a 2018-as Sidetrack lemezhez)


Végigvehetjük az EP dalait? Melyik hogy készült, miről szól...


Gergő: "Ezúttal hasonlóképpen készült majdnem az összes dal. Én előre megírtam őket, először felvettük a gitárt metronómra, utána a többiek hozzátették a részeiket, és végül ráénekeltem. Ez most egy kivételes módszer volt, soha előtte így nem dolgoztunk. Mindig a dob szokott az első lenni, amit rögzítünk, és általában nem metronómra. Szóval ez most egy különleges munkamódszer volt. Egyedül a Loam született másképpen. Ez Migi dala, és ezt ő játszotta fel először, szintén metronómra, én meg utólag írtam meg rá a gitárt és az éneket. Ez amúgy a kedvencem jelenleg a lemezről.

Slaves in Dark Inferno: A mai világ parazitáiról, a politikusokról szól a dal, és arról, hogy rohasztják a hazánkat.

Geese: Egy dal a felnőtté válásról.

Sidetracks: Szintén politikai irányultságú dal, tele kérdésekkel...

Cell: Instrumentális latinkodás.

Loam: Otthon, hazaérés, haza.

Moonsoon: Feldolgozás egy nagy hazai kedvencünktől, a Wackortól, akik az egyik legjobb magyar zenekar.

Stick of Loss: kísértetjárás Nagymágocson.

The Devil’s Last Foil: Úton lenni jó..."
 


ANGERTEA - Sidetrack (An Acoustic Act to Eradicate Torture)(a 2018-as lemez)
Más ilyen anyagot felvenni a stúdióban, mint olyat, amin van zajongás?

Ottó: "Teljesen más, sokkal nehezebb. A sok zúzás közben a pontatlanságok, játékbeli hiányosságok nem annyira jönnek ki. Az akusztikus hangszerelésben minden hang kihallatszik, sokkal összeszedettebben kell játszani és nagyon el kell találni, hogy mi szól jól és mi nem."Ez alkalommal voltak vendégek?

Ottó: "Igen, régi barátaink Kukovecz Pál, Kövi Lóránt és Csontos Péter. Az ő közreműködésük komplexebbé, színesebbé tette a hangképet."Az előző album, a Snakes In Blossom már elmúlt két éves, szóval ideje lenne új stúdióalbumnak is. Azzal mi a helyzet?

Gergő: "Egyelőre egy négy dalos EP van tervben. Olyannyira, hogy a dobokat még novemberben fel fogjuk venni. A többi hangszert meg majd kicsit később. Lesz rajta egy extra hosszúságú új saját dal, egy átdolgozás egy általuk nagyon szeretett amerikai zenekartól, és ha minden igaz, akkor kettő koncertfelvételünk profin keverve. Ez majd csak a jövő év második felében fog megjelenni valamikor. És utána látunk neki a következő nagylemeznek, ami szerintem nagyon beteg és bizarr lesz. De közben szép is… Egyre extrémebb ötleteink vannak, és ezeket szeretnénk megvalósítani."

Migi: "Én folyamatosan ötletelek új hangzásokon, effekteken. Keresem azokat a pedálokat, melyek által még betegebb témákat tudok írni. Ezen felül szépen gyűlnek az új témáim, jó brutális lesz az új album, ha rajtam múlik."És hogy ment a Snakes...? Milyennek látjátok mai fejjel?

Gergő: "Én úgy látom, hogy eladásokban túl sok változást nem hozott az előző lemezeinkhez képest. Szóval nem lettünk sokkal népszerűbbek a hatására. Imádom amúgy, szerintem az eddigi legszínesebb és legérzelmesebb lemezünk. Nagyon jó kritikákat is kapott világszerte különféle magazinoktól, és sokat játszották a rádiók pl. Amerikában is. Szóval én elégedett vagyok vele."

Migi: "A többi lemezünkhöz képest egy igazi 'slágergyűjtemény'. Persze csak a mi szintünkön. Volt, aki azt mondta, hogy ez már túl dallamos és letisztult az Angertea eddigi munkásságához képest, és volt, aki meg erre a változásra várt velünk kapcsolatban, és egy érettebb zenekar letisztultabb lemezét hallgatja. Ennek tükrében el sem tudom képzelni, hogy mi járhat a fejekben az akusztikus albummal kapcsolatban, hehehe."A kiadótok finn, de nem rémlik, hogy valaha is azt olvastam volna, hogy mentek külföldre játszani. Miért van ez? Nem is próbálkoztok, vagy nincs rá keret?


Ottó: "Nem zárkózunk el tőle, ha van megfontolandó lehetőség, ami megéri szakmailag és anyagilag nem ráfizetés, akkor megyünk szívesen bárhová. Másrészről nem vagyunk már húszévesek, több hetes turnékat a munka és család miatt már senki nem tudna vállalni."

Migi: "Én nagyon külföld-párti vagyok a fellépéseket illetően. Sajnos azonban nagyobb volumenű fellépési lehetőség eddig nem jött össze több okból kifolyólag, de bízom benne, hogy ez hamarosan változni fog. Szerbiában többször is játszottunk, nagyon kellemes emlékeim vannak. Már ilyen kis távolság megtétele után is hatalmas a változás a klubtulajok és a közönség oldaláról is. Pozitív irányba természetesen. Érdekes, hogy ott például mennyire jól tudnak működni a dolgok."
 


ANGERTEA - Slaves In Dark Inferno (a 2018-as lemez előzeteseként)Gergő, úgy látom, van barátnőd, és boldognak tűnsz, a többiek meg már tán korábban megállapodtak. Ez mennyiben változtatja meg a zenéteket, és az ahhoz való hozzáállást?

Gergő: "Pontosabban menyasszonyom van, májusban pedig össze is házasodunk. És igen, nagyon boldog vagyok az utóbbi időben. De ez szerintem túl sokat nem változtat a zenénken. Továbbra is a bizarr megoldások híve vagyok zenei téren, és az egyedire törekszem. Mindig is untattak a sztenderd dolgok, nemcsak a zenében, hanem minden másban is. Soha nem fogunk beállni a sorba és ugyanazt csinálni, amit mások, vagy amit mások elvárnak tőlünk. Szóval nincs ok az aggodalomra."És milyen az élet manapság Nagymágocson és környékén? Változott bármi az utóbbi években, netán olyan is van, ami előnyére?

Ottó: "Alapjában véve nem nagyon változott, de talán jól is van ez így."

Migi: "Szépen konzerválódott a környék..."És ha fel kéne sorolni mondjuk öt nagyon jó dolgot, ami ebben az országban van, mi volna az?

Gergő: "Család, barátok, jó kaják, Tisza, otthon..."

Ottó: "Biztosan sok ilyen van az országban, erre nem nagyon van rálátásom. Szerintem a jó dolgok nem feltétlenül terület specifikusak."

Migi: "A fiam, a lányom, a feleségem, az anyukám, az Angerteám."
 ANGERTEA - The Song For Vengeance (At a Hungry Festival) (a 2018-as lemez előzeteseként)
 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS