AXEL RUDI PELL - "Néztek már Iggy Popnak is, igaz, az Párizsban volt..."

Ma este végre Budapesten játszik a német gitárhős

2018. október 21. (vasárnap) 15:42

Knights Call címmel még tavasszal jelent meg Axel Rudi Pell tizenhetedik nagylemeze, az őszi turnéval pedig ma este végre Budapesten is fellép csapatával a német gitárhős. A koncert a Barba Negra klubban, vendégként pedig a The Unity és a Freedom Call frontembere, Chris Bay csatlakozik majd a túrához.

Axel Rudival készült interjúnk a HammerWorld magazin májusi számában jelent meg.

 www.facebook.com/axelrudipellofficial


A koncert Facebook oldala
Közel 30 éve létezik a szólócsapatod, a Knight's Call pedig már a 17. sorlemezed. Sosem fogysz ki az ötletekből?

„Hiszed, vagy sem, de nagyon alaposan felkészülök a lemezekre. Általában két éven át gyűjtögetem az ötleteket, írom, csinosítom a dalokat, és persze arra is próbálok figyelni, hogy minden albumnak legyen egy sajátos karaktere. Még ennyi év után is azt érzem egy-egy lemez kiadása után, hogy legközelebb volna mit javítani."

AXEL RUDI PELL - The Wild And The Young (szöveges videó a 2018-as albumhoz

 Ez az új lemez pörgősebb, keményebb lett, kevesebb rajta a billentyűs hangszer. Ezt jól érzem?

„Ezt igazán a hallgatónak kell megítélnie, de egy biztos, Bobby Rondinelli egy zseniális dobos, és mostanra ő os megtalálta a helyét köztünk. Nyilván ismertem a Rainbow lemezekről, a videókról, de amikor először hallottam a színpadon dobolni, még az én sokat tapasztalt füleim is majd' leestek. Irgalmatlan erő van benne. És elegancia is.

Ami pedig a billentyűs hangszereket illeti, nincs most kevesebb téma, nem is rejtettük el Ferdyt a háttérbe, viszont kevesebb sávon szól a hangszere, mint az utóbbi időben. Ez adhatja azt az érzést, hogy karcosabb, gitár-központúbb ez az anyag. Egyébként Ferdy nagyon kreatív figura, és hagyni is kell egyes dalokban, hogy kiélje magát, néha azonban hajlamos túlzásokba esni. Imádja a hangszerét, ezért nem is lehet rá haragudni, de nem árt néha tudatni vele, hogy a lemez Axel Rudi Pell név alatt jelenik meg!" (nevet)

Van olyan album a 17 között, amelyikkel nagyon nem vagy elégedett?

„Apró-cseprő hangzásbeli gondjaim szinte mindig akadnak, de igazán csak a 2008-as Tales Of The Crown lemezzel vagyok elégedetlen. Azzal nagy küzdelmeim voltak, mert valami máig érthetetlen ok miatt nem született elég jó ötletem. Ilyesmi sem korábban, sem azóta nem fordult elő velem. A végén már rohamtempóban kellett írnom a dalokat, mindössze hat hetem volt az album javának megírására. Azóta különösen odafigyelek arra, hogy minden héten alkossak, írjak, gyűjtsem az ötleteket."

Mióta Bobby Rondinelli is csatlakozott a bandához, már két amerikai zenésztársad van. Nem sírod vissza a régi Steeler időket, amikor sokat tudtatok együtt próbálni?

„Még csak az hiányzik! Ez a banda, ez a felállás pont azért szuperál ilyen jól már nagyon hosszú ideje, mert ritkán találkozunk! (nevet) A Steelerrel annak idején heti öt alkalommal próbáltunk, plusz a koncertek, a sörözések. Túl sokat voltunk együtt, és a végén már egymás agyára mentünk. A mostani társaimmal csak a stúdiózás és a turnézás előtt találkozunk, és olyan jó a hangulat ilyenkor, hogy azt elmondani nem lehet. Másoknak is csak javasolni tudom ezt a receptet! (nevet) Völker egyébként az egyik legjobb barátom, már a Steelerben is együtt játszottunk, 17-18 éves korunk óta ismerjük egymást. De ő Hannoverben él, az sem a szomszédban van. Ferdyt pedig 3-4 hetente meglátogatom Görögországban, mert remek társaság, kevés nála szórakoztatóbb figurát ismerek. Szóval, jóban vagyunk, csak éppen nem töltjük folyton együtt az időnket."Bobby és Johnny még nem vetette fel, hogy az USA-ban is turnézhatnátok néha?

„Épp ellenkezőleg. Tökéletesen ismerik az ottani zenei színteret, és mindketten azt mondják, hogy csak akkor gondolkozzak egy USA-turnén, ha rengeteg pénzt akarok veszíteni. Vannak odaát is rajongók, akik hűségesen veszik a lemezeket, alkalmanként még a koncertekre is átrepülnek Európába, de ahhoz kevesen vannak, és szanaszét abban a hatalmas országban, hogy érdemes legyen turnéra indulnunk. De nem is baj, mert Európában is tudunk eleget játszani. Lesz most egy tavaszi kör, aztán ősszel egy újabb, amikor olyan helyekre is eljutunk, ahol még sosem koncerteztünk. És az sem kizárt, hogy 2019 elején csinálunk majd egy harmadik kanyart is.

Szóval, nincs okom panaszkodni. Sőt, kimondottan ragaszkodom egyes klubokhoz, nem akarok nagyobb helyeken fellépni, ahol nincs olyan jó hangulat. Inkább legyen teltház egy általam kedvelt klubban, mint 3/4 ház egy nagyobb helyen. Pár éve a Wackenen is játszottunk, és klassz volt látni a 100 ezer embert, de őszinte leszek, a kisebb fesztiválokon jobb a hangulat, mert oda a zenéért, a zenekarokért mennek el az emberek, nem az élményért."

AXEL RUDI PELL - Live - Rockpalast 2018

 Németországban mennyire vagy ismert? Felismernek az utcán?

„Inkább a koncerteken, ezért is járok keveset mások bulijára. Szeretem a rajongókat, ne érts félre, de amikor élvezni akarok egy bulit, akkor nem annyira jó, ha sorban jönnek az emberek fotózkodni. A múltkor is úgy láttuk a Whitesnake-et a feleségemmel, hogy már ment az első nóta, amikor besétáltunk a sötétben. A koncert egyébként nagyon jó volt. De van vicces sztorim is az utca kapcsán, ugyanis rendre összekevernek másokkal. Azt látják, hogy valami ismertebb figura lehetek, csak nem tudnak hova tenni. Néztek már Iggy Popnak is, igaz, az Párizsban volt, de valami ostoba tévés celebbel is összekevertek már. Hiába mondtam, hogy nem ő vagyok, nem lehetett elkerülni a fotózást! (nevet)

Ma már egyébként csak azokat ismerik fel az emberek, akik a tévében bohóckodnak, és ez elég szomorú. Épp az új lemez kapcsán írt nekem pár hete valaki, hogy véletlenül megismerkedett vele, sosem hallott rólam, de annyira bejött neki, hogy már az összes albumot begyűjtötte! Közel 30 éve adom ki a lemezeimet, és még csak nem is hallott rólam... Ez azért sok mindent elárul a német médiaviszonyokról. De nehogy panaszkodásnak vedd ezt, mert elégedett vagyok az életemmel!"


Az interjú eredetileg a májusi HammerWorld magazinban jelent meg. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
YNGWIE MALMSTEEN - Egy hét múlva új album, dalpremier: Blue Lightning
2019. március 22. (péntek) 17:27

Blue Lightning címmel március 29-én jelenik meg a svéd gitáros legenda Yngwie Malmsteen új albuma, amelyen a blues / rock világ azon előadóiról emlékezik meg, akik jelentős hatással voltak rá, mint pl. Hendrix, Deep Purple, Rolling Stones, ZZ Top. Az albumról már két dalt ése gy alapos előzetest is bemutattunk, most pedig itt a címadó szám, szöveges videóval. "Mindig is játszogattam régi dalokat, koncerten és stúdióban egyaránt. 1996-ban készítettem is egy hasonló felfogású lemezt, az Inspirationt, ezúttal pedig a Mascot kiadó vetette fel, hogy előrukkolhatnék egy blues albummal. Egy klasszikus zenészekkel teli családban nőttem fel, a legtöbben pedig neoklasszikus stalusúnak nevezik a játékomat. De amikor 5 évesen gitárt kaptam a születésnapomra, John Mayall & The Bluesbreakers témákat igyekeztem játszani, az Eric Claptonnal készített lemezükre gitározgattam. Ez valami olyasmi, amit kevesen tudnak velem kapcsolatban,...

GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm
GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm

Wolf God címmel április 19-én jelenik meg az ex-Spiritual Beggars énekes, Janne "J.B." Christofferson vezette Grand Magus kilencedik albuma, a 2016-os Swords Songs lemez folytatását, és a...

JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!
JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!

A januárban Micro címmel kiadott EP Teacher, Teacher! dalához készült el a Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer friss klipje. Ismerkedj meg vele!  ...

DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide
DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide

Humanicide címmel május 31-én jön majd ki a Bay Area thrasher Death Angel új albuma , a 2016-os The Evil Divide lemez folytatása, és máris itt az első előzetes dal, az új anyag címadó...

SOTO - Jön a harmadik album Jeff Scott Soto csapatától, az első dal: BeLie
SOTO - Jön a harmadik album Jeff Scott Soto csapatától, az első dal: BeLie

Origami címmel május 24-én jelenik meg Jeff Scott Soto énekes (Sons Of Apollo, ex-Malmsteen, Talisman stb.) által 2014-ben életre hívott, keményebb, modernebb hangzású Soto zenekarának...

STEVE PERRY - Új videoklip az ex-Journey énekestől: We're Still Here
STEVE PERRY - Új videoklip az ex-Journey énekestől: We're Still Here

Tavaly októberben jelent meg az ex-Journey énekes, Steve Perry harmadik szólóalbuma, a Traces, amely most kapott egy deluxe kiadást öt bónuszdallal (October In New York, Angel Eyes, 'Call On...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS