AXEL RUDI PELL - "Néztek már Iggy Popnak is, igaz, az Párizsban volt..."

Ma este végre Budapesten játszik a német gitárhős

2018. október 21. (vasárnap) 15:42

Knights Call címmel még tavasszal jelent meg Axel Rudi Pell tizenhetedik nagylemeze, az őszi turnéval pedig ma este végre Budapesten is fellép csapatával a német gitárhős. A koncert a Barba Negra klubban, vendégként pedig a The Unity és a Freedom Call frontembere, Chris Bay csatlakozik majd a túrához.

Axel Rudival készült interjúnk a HammerWorld magazin májusi számában jelent meg.

 www.facebook.com/axelrudipellofficial


A koncert Facebook oldala
Közel 30 éve létezik a szólócsapatod, a Knight's Call pedig már a 17. sorlemezed. Sosem fogysz ki az ötletekből?

„Hiszed, vagy sem, de nagyon alaposan felkészülök a lemezekre. Általában két éven át gyűjtögetem az ötleteket, írom, csinosítom a dalokat, és persze arra is próbálok figyelni, hogy minden albumnak legyen egy sajátos karaktere. Még ennyi év után is azt érzem egy-egy lemez kiadása után, hogy legközelebb volna mit javítani."

AXEL RUDI PELL - The Wild And The Young (szöveges videó a 2018-as albumhoz

 Ez az új lemez pörgősebb, keményebb lett, kevesebb rajta a billentyűs hangszer. Ezt jól érzem?

„Ezt igazán a hallgatónak kell megítélnie, de egy biztos, Bobby Rondinelli egy zseniális dobos, és mostanra ő os megtalálta a helyét köztünk. Nyilván ismertem a Rainbow lemezekről, a videókról, de amikor először hallottam a színpadon dobolni, még az én sokat tapasztalt füleim is majd' leestek. Irgalmatlan erő van benne. És elegancia is.

Ami pedig a billentyűs hangszereket illeti, nincs most kevesebb téma, nem is rejtettük el Ferdyt a háttérbe, viszont kevesebb sávon szól a hangszere, mint az utóbbi időben. Ez adhatja azt az érzést, hogy karcosabb, gitár-központúbb ez az anyag. Egyébként Ferdy nagyon kreatív figura, és hagyni is kell egyes dalokban, hogy kiélje magát, néha azonban hajlamos túlzásokba esni. Imádja a hangszerét, ezért nem is lehet rá haragudni, de nem árt néha tudatni vele, hogy a lemez Axel Rudi Pell név alatt jelenik meg!" (nevet)

Van olyan album a 17 között, amelyikkel nagyon nem vagy elégedett?

„Apró-cseprő hangzásbeli gondjaim szinte mindig akadnak, de igazán csak a 2008-as Tales Of The Crown lemezzel vagyok elégedetlen. Azzal nagy küzdelmeim voltak, mert valami máig érthetetlen ok miatt nem született elég jó ötletem. Ilyesmi sem korábban, sem azóta nem fordult elő velem. A végén már rohamtempóban kellett írnom a dalokat, mindössze hat hetem volt az album javának megírására. Azóta különösen odafigyelek arra, hogy minden héten alkossak, írjak, gyűjtsem az ötleteket."

Mióta Bobby Rondinelli is csatlakozott a bandához, már két amerikai zenésztársad van. Nem sírod vissza a régi Steeler időket, amikor sokat tudtatok együtt próbálni?

„Még csak az hiányzik! Ez a banda, ez a felállás pont azért szuperál ilyen jól már nagyon hosszú ideje, mert ritkán találkozunk! (nevet) A Steelerrel annak idején heti öt alkalommal próbáltunk, plusz a koncertek, a sörözések. Túl sokat voltunk együtt, és a végén már egymás agyára mentünk. A mostani társaimmal csak a stúdiózás és a turnézás előtt találkozunk, és olyan jó a hangulat ilyenkor, hogy azt elmondani nem lehet. Másoknak is csak javasolni tudom ezt a receptet! (nevet) Völker egyébként az egyik legjobb barátom, már a Steelerben is együtt játszottunk, 17-18 éves korunk óta ismerjük egymást. De ő Hannoverben él, az sem a szomszédban van. Ferdyt pedig 3-4 hetente meglátogatom Görögországban, mert remek társaság, kevés nála szórakoztatóbb figurát ismerek. Szóval, jóban vagyunk, csak éppen nem töltjük folyton együtt az időnket."Bobby és Johnny még nem vetette fel, hogy az USA-ban is turnézhatnátok néha?

„Épp ellenkezőleg. Tökéletesen ismerik az ottani zenei színteret, és mindketten azt mondják, hogy csak akkor gondolkozzak egy USA-turnén, ha rengeteg pénzt akarok veszíteni. Vannak odaát is rajongók, akik hűségesen veszik a lemezeket, alkalmanként még a koncertekre is átrepülnek Európába, de ahhoz kevesen vannak, és szanaszét abban a hatalmas országban, hogy érdemes legyen turnéra indulnunk. De nem is baj, mert Európában is tudunk eleget játszani. Lesz most egy tavaszi kör, aztán ősszel egy újabb, amikor olyan helyekre is eljutunk, ahol még sosem koncerteztünk. És az sem kizárt, hogy 2019 elején csinálunk majd egy harmadik kanyart is.

Szóval, nincs okom panaszkodni. Sőt, kimondottan ragaszkodom egyes klubokhoz, nem akarok nagyobb helyeken fellépni, ahol nincs olyan jó hangulat. Inkább legyen teltház egy általam kedvelt klubban, mint 3/4 ház egy nagyobb helyen. Pár éve a Wackenen is játszottunk, és klassz volt látni a 100 ezer embert, de őszinte leszek, a kisebb fesztiválokon jobb a hangulat, mert oda a zenéért, a zenekarokért mennek el az emberek, nem az élményért."

AXEL RUDI PELL - Live - Rockpalast 2018

 Németországban mennyire vagy ismert? Felismernek az utcán?

„Inkább a koncerteken, ezért is járok keveset mások bulijára. Szeretem a rajongókat, ne érts félre, de amikor élvezni akarok egy bulit, akkor nem annyira jó, ha sorban jönnek az emberek fotózkodni. A múltkor is úgy láttuk a Whitesnake-et a feleségemmel, hogy már ment az első nóta, amikor besétáltunk a sötétben. A koncert egyébként nagyon jó volt. De van vicces sztorim is az utca kapcsán, ugyanis rendre összekevernek másokkal. Azt látják, hogy valami ismertebb figura lehetek, csak nem tudnak hova tenni. Néztek már Iggy Popnak is, igaz, az Párizsban volt, de valami ostoba tévés celebbel is összekevertek már. Hiába mondtam, hogy nem ő vagyok, nem lehetett elkerülni a fotózást! (nevet)

Ma már egyébként csak azokat ismerik fel az emberek, akik a tévében bohóckodnak, és ez elég szomorú. Épp az új lemez kapcsán írt nekem pár hete valaki, hogy véletlenül megismerkedett vele, sosem hallott rólam, de annyira bejött neki, hogy már az összes albumot begyűjtötte! Közel 30 éve adom ki a lemezeimet, és még csak nem is hallott rólam... Ez azért sok mindent elárul a német médiaviszonyokról. De nehogy panaszkodásnak vedd ezt, mert elégedett vagyok az életemmel!"


Az interjú eredetileg a májusi HammerWorld magazinban jelent meg. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
RUDÁN JOE - "A koncert azzal kezdődött, hogy kimásztam egy koporsóból..."
2018. november 18. (vasárnap) 09:44

Húsz éven át volt a Pokolgép frontembere, tíz éven át a P. Mobilban énekelt, saját csapatával és a Dinamittal is járja az országot, de számos rockoperából is ismerhetjük Rudán Joe énekest, aki 55. születésnapja alkalmából életműkoncertet ad a pécsi Kodály Központban, november 23-án. A koncertre már hetek óta elkelt minden jegy, pénteken pedig a főpróba is nagy sikerrel zajlott le Szigetváron. Rockzenéről, nemzeti értékekről és a róla készülő könyvről beszélgetett Joe-val Pataki Tamás.   www.facebook.com/rudan.joe.5 A pécsi Kodály Központban ad életműkoncertet november 23-án. A hasonló rendezvényeket általában Budapesten tartják. "Én 'tüke' pécsi vagyok. Ez a szülővárosom, itt nőttem fel, a Kodály Központ pedig Európa egyik legjobb akusztikájú koncertterme. Önálló koncertem még nem volt ott, ezért gondoltam, hogy most eljött az ideje. Pécstől számítva az első faluban,...

PHIL ANSELMO - Komplett Pantera-programmal lépett fel Los Angelesben, videóval
PHIL ANSELMO - Komplett Pantera-programmal lépett fel Los Angelesben, videóval

Pénteken a Los Angeles-i Viper Roomban komplett Pantera-programmal állt színpadra Phil Anselmo és csapata, a The Illegals. Anselmo az amerikai turné során is játszott olyan Pantera...

STONEDIRT - "Mindhárom lemezünkről annyit tudok mondani, hogy ez METAL"
STONEDIRT - "Mindhárom lemezünkről annyit tudok mondani, hogy ez METAL"

Backlash-Zone címmel szeptemberben jelent meg a southern thrash/groove metalos budapesti Stonedirt harmadik albuma, a 2012-es Inherited Fever lemez folytatása. A Kemencei Balázs gitáros (Wall...

SOEN - Dalpremier az ex-Opeth dobos prog bandájától: Rival
SOEN - Dalpremier az ex-Opeth dobos prog bandájától: Rival

Lotus címmel február -jén jelenik meg a negyedik albuma annak a svéd prog metal bandának, a Soennek, amit Martin Lopez dobos alakított 2003 táján, amikor még az Opeth tagja volt. A...

NITA STRAUSS - Szólóalbum Alice Cooper gitárosától, új dal: The Quest
NITA STRAUSS - Szólóalbum Alice Cooper gitárosától, új dal: The Quest

Controlled Chaos címmel tegnap jelent meg az Alice Cooper gitárosaként ismert Nita Strauss szólólemeze, amelyről a The Quest című dallal máris megismerkedhetsz . Nita: "Számos...

RED DRAGON CARTEL - Új videoklip Jake E. Lee csapatától: Bitter
RED DRAGON CARTEL - Új videoklip Jake E. Lee csapatától: Bitter

Patina címmel a múlt pénteken jelent meg a Jake E. Lee gitáros vezette Red Dragon Cartel második albuma, amelynek Bitter dalához most megszületett egy videoklip. Ozzy Osbourne egykori...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS