AXEL RUDI PELL - "Néztek már Iggy Popnak is, igaz, az Párizsban volt..."

Ma este végre Budapesten játszik a német gitárhős

2018. október 21. (vasárnap) 15:42

Knights Call címmel még tavasszal jelent meg Axel Rudi Pell tizenhetedik nagylemeze, az őszi turnéval pedig ma este végre Budapesten is fellép csapatával a német gitárhős. A koncert a Barba Negra klubban, vendégként pedig a The Unity és a Freedom Call frontembere, Chris Bay csatlakozik majd a túrához.

Axel Rudival készült interjúnk a HammerWorld magazin májusi számában jelent meg.

 www.facebook.com/axelrudipellofficial


A koncert Facebook oldala
Közel 30 éve létezik a szólócsapatod, a Knight's Call pedig már a 17. sorlemezed. Sosem fogysz ki az ötletekből?

„Hiszed, vagy sem, de nagyon alaposan felkészülök a lemezekre. Általában két éven át gyűjtögetem az ötleteket, írom, csinosítom a dalokat, és persze arra is próbálok figyelni, hogy minden albumnak legyen egy sajátos karaktere. Még ennyi év után is azt érzem egy-egy lemez kiadása után, hogy legközelebb volna mit javítani."

AXEL RUDI PELL - The Wild And The Young (szöveges videó a 2018-as albumhoz

 Ez az új lemez pörgősebb, keményebb lett, kevesebb rajta a billentyűs hangszer. Ezt jól érzem?

„Ezt igazán a hallgatónak kell megítélnie, de egy biztos, Bobby Rondinelli egy zseniális dobos, és mostanra ő os megtalálta a helyét köztünk. Nyilván ismertem a Rainbow lemezekről, a videókról, de amikor először hallottam a színpadon dobolni, még az én sokat tapasztalt füleim is majd' leestek. Irgalmatlan erő van benne. És elegancia is.

Ami pedig a billentyűs hangszereket illeti, nincs most kevesebb téma, nem is rejtettük el Ferdyt a háttérbe, viszont kevesebb sávon szól a hangszere, mint az utóbbi időben. Ez adhatja azt az érzést, hogy karcosabb, gitár-központúbb ez az anyag. Egyébként Ferdy nagyon kreatív figura, és hagyni is kell egyes dalokban, hogy kiélje magát, néha azonban hajlamos túlzásokba esni. Imádja a hangszerét, ezért nem is lehet rá haragudni, de nem árt néha tudatni vele, hogy a lemez Axel Rudi Pell név alatt jelenik meg!" (nevet)

Van olyan album a 17 között, amelyikkel nagyon nem vagy elégedett?

„Apró-cseprő hangzásbeli gondjaim szinte mindig akadnak, de igazán csak a 2008-as Tales Of The Crown lemezzel vagyok elégedetlen. Azzal nagy küzdelmeim voltak, mert valami máig érthetetlen ok miatt nem született elég jó ötletem. Ilyesmi sem korábban, sem azóta nem fordult elő velem. A végén már rohamtempóban kellett írnom a dalokat, mindössze hat hetem volt az album javának megírására. Azóta különösen odafigyelek arra, hogy minden héten alkossak, írjak, gyűjtsem az ötleteket."

Mióta Bobby Rondinelli is csatlakozott a bandához, már két amerikai zenésztársad van. Nem sírod vissza a régi Steeler időket, amikor sokat tudtatok együtt próbálni?

„Még csak az hiányzik! Ez a banda, ez a felállás pont azért szuperál ilyen jól már nagyon hosszú ideje, mert ritkán találkozunk! (nevet) A Steelerrel annak idején heti öt alkalommal próbáltunk, plusz a koncertek, a sörözések. Túl sokat voltunk együtt, és a végén már egymás agyára mentünk. A mostani társaimmal csak a stúdiózás és a turnézás előtt találkozunk, és olyan jó a hangulat ilyenkor, hogy azt elmondani nem lehet. Másoknak is csak javasolni tudom ezt a receptet! (nevet) Völker egyébként az egyik legjobb barátom, már a Steelerben is együtt játszottunk, 17-18 éves korunk óta ismerjük egymást. De ő Hannoverben él, az sem a szomszédban van. Ferdyt pedig 3-4 hetente meglátogatom Görögországban, mert remek társaság, kevés nála szórakoztatóbb figurát ismerek. Szóval, jóban vagyunk, csak éppen nem töltjük folyton együtt az időnket."Bobby és Johnny még nem vetette fel, hogy az USA-ban is turnézhatnátok néha?

„Épp ellenkezőleg. Tökéletesen ismerik az ottani zenei színteret, és mindketten azt mondják, hogy csak akkor gondolkozzak egy USA-turnén, ha rengeteg pénzt akarok veszíteni. Vannak odaát is rajongók, akik hűségesen veszik a lemezeket, alkalmanként még a koncertekre is átrepülnek Európába, de ahhoz kevesen vannak, és szanaszét abban a hatalmas országban, hogy érdemes legyen turnéra indulnunk. De nem is baj, mert Európában is tudunk eleget játszani. Lesz most egy tavaszi kör, aztán ősszel egy újabb, amikor olyan helyekre is eljutunk, ahol még sosem koncerteztünk. És az sem kizárt, hogy 2019 elején csinálunk majd egy harmadik kanyart is.

Szóval, nincs okom panaszkodni. Sőt, kimondottan ragaszkodom egyes klubokhoz, nem akarok nagyobb helyeken fellépni, ahol nincs olyan jó hangulat. Inkább legyen teltház egy általam kedvelt klubban, mint 3/4 ház egy nagyobb helyen. Pár éve a Wackenen is játszottunk, és klassz volt látni a 100 ezer embert, de őszinte leszek, a kisebb fesztiválokon jobb a hangulat, mert oda a zenéért, a zenekarokért mennek el az emberek, nem az élményért."

AXEL RUDI PELL - Live - Rockpalast 2018

 Németországban mennyire vagy ismert? Felismernek az utcán?

„Inkább a koncerteken, ezért is járok keveset mások bulijára. Szeretem a rajongókat, ne érts félre, de amikor élvezni akarok egy bulit, akkor nem annyira jó, ha sorban jönnek az emberek fotózkodni. A múltkor is úgy láttuk a Whitesnake-et a feleségemmel, hogy már ment az első nóta, amikor besétáltunk a sötétben. A koncert egyébként nagyon jó volt. De van vicces sztorim is az utca kapcsán, ugyanis rendre összekevernek másokkal. Azt látják, hogy valami ismertebb figura lehetek, csak nem tudnak hova tenni. Néztek már Iggy Popnak is, igaz, az Párizsban volt, de valami ostoba tévés celebbel is összekevertek már. Hiába mondtam, hogy nem ő vagyok, nem lehetett elkerülni a fotózást! (nevet)

Ma már egyébként csak azokat ismerik fel az emberek, akik a tévében bohóckodnak, és ez elég szomorú. Épp az új lemez kapcsán írt nekem pár hete valaki, hogy véletlenül megismerkedett vele, sosem hallott rólam, de annyira bejött neki, hogy már az összes albumot begyűjtötte! Közel 30 éve adom ki a lemezeimet, és még csak nem is hallott rólam... Ez azért sok mindent elárul a német médiaviszonyokról. De nehogy panaszkodásnak vedd ezt, mert elégedett vagyok az életemmel!"


Az interjú eredetileg a májusi HammerWorld magazinban jelent meg. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
METALLICA - Így született meg az Enter Night Pilsner, a hivatalos sörük
2019. január 16. (szerda) 07:29

A 2018-as észak-amerikai Metallica turné arénakoncertjein már megkóstolható volt a Metallica és a Stone Brewing közösen elkészített söre, az Enter Night Pilsner, mostantól pedig már az amerikai boltokban is kapható lesz. A csapat tervei szerint a tavaszi-nyári turnéval egyidejűleg Európában, Ausztráliában, de még Kínában is hozzá lehet majd jutni. Az Enter Night Pilsner sör háttérsztorijáról egy 10 perces dokufilmet is közzétett a Metallica.          

ANGERTEA - Új klippel jelentkeztek: Loam
ANGERTEA - Új klippel jelentkeztek: Loam

Új klippel jelentkezett a nagymágocsi Angertea trió, amelyet az A Sidetrack (An Acoustic Act to Eradicate Torture) című akusztikus EP Loam dalához forgattak Lóránt Demeterrel. Az Angertea...

SLIPKNOT - Már a stúdióban
SLIPKNOT - Már a stúdióban

Az idei Volt fesztiválon június 26-án fellépő Slipknot új albuma a nyárra várható, és a legfrissebb Corey Taylor Instagram-kép alapján minden a terv szerint halad: már a stúdióban...

PAGANINI - Elhunyt Marc Paganini svájci énekes
PAGANINI - Elhunyt Marc Paganini svájci énekes

57 évesen elhunyt Marc Paganini svájci énekes, a német Viva, majd a svájci Paganini frontembere. A haláleset még január 11-én történt, de a körülményei egyelőre ismeretlenek. Marc...

KING DIAMOND - Premier a januári koncert DVD-ről: Black Horsemen
KING DIAMOND - Premier a januári koncert DVD-ről: Black Horsemen

King Diamond régóta várt új koncertanyaga, a Songs For The Dead Live DVD/Blu-ray január 25-én jön majd ki, és két teljes koncert felvételét fogja tartalmazni. Az egyik bulit 2016....

QUEENSRYCHE - Az új album dalait Todd Le Torre énekes dobolta fel
QUEENSRYCHE - Az új album dalait Todd Le Torre énekes dobolta fel

The Verdict címmel március 1-jén jelenik meg a Queensryche új stúdióalbuma, a 2015 őszén kiadott Condition Hüman lemez folytatása. A The Verdict lesz a csapat harmadik albuma Todd La...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS