56 LÁNGJA - Rock a szabadságharc körül

Október 22-én az újbudai Analóg Music Hallban

2018. október 18. (csütörtök) 11:01 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 10:52

A város legvagányabb 1956-os rockmegemlékezésére készül a nemzeti rock egyik legismertebb hazai képviselője, a Romantikus Erőszak. Október 22-én, az 56 lángja elnevezésű fesztiválon az Ed Philips & the Memphis Patrol rockabilly zenekarral játszanak majd Budapesten, Újbudán az Analog Music Hallban. 

 „Második alkalommal szervezzük meg a magyar szabadságharcosok előtt tisztelgő 56 lángját – mondta Sziva Balázs a Romer frontembere. A XI. kerületi helyszín is tökéletesen hiteles, hiszen ebben a városrészben is jelentős számú felkelő csoport vette fel a harcot a megszálló szovjetekkel.

Az idei évben speciális műsorral készülünk. A koncert programba erre az alkalomra bekerült a Honvágy című dal is, amit egykoron maga a történelem tett slágerré. 1956. október 23-án délután, Boross Ida a kor népszerű táncdalénekesnője énekelte fel a Magyar Rádióban. Alighogy elkészült a felvétel, valaki berohant a stúdióba, hogy fejezzék be a munkálatokat, mert odakint irtózatos balhé van. Estére eldördültek a fegyverek is.

A szabadságharc bukása után a nóta rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert. A külföldre menekült több mint 200 ezer magyar körében nemcsak slágerré, de a hazájukra emlékeztető kultikus dallá is vált. A Szabad Európa Rádió éjjel-nappal játszotta, de felső utasításra a hazai rádió is ezzel a szívbe markoló melódiával próbálta visszacsalogatni a külhonba szökött szabadságharcosokat.

A dal előadója és szövegírója maga is disszidált 1956 szilveszterén. Ekkor a Honvágy dalt Magyarországon letiltották és nagyon gyorsan új felvételt készítettek. Az eredeti hangfelvételt ettől kezdve csak a Szabad Európa Rádióban lehetett hallani."
 

 

 

"Egyébként nagyon ritka, korabeli archív filmek vetítésével nyitjuk majd az estét, közvetlenül előttünk pedig az Ed Philips & the Memphis Patrol lép majd fel, akik Elvis Presley korai, főként rockabilly stílusú dalainak hiteles előadásával váltak ismertté.

Hangszereik és erősítőik korhűek, koncertjeik energikus és robbanékony stílusa az ötvenes évek közepét, a rockabilly fénykorát idézik. Két éve feldolgozták a Peace In The Valley című dalt, melyet Elvis egy amerikai tévéshow-ban énekelt 1957. januárjában és kiállt a magyar szabadságharc mellett."

 

 
56 LÁNGJA FESZTIVÁL

MENETREND

kapunyitás: 19.30

20.00 - archív filmek vetítése
20.45 - ED PHILIPS & THE MEMPHIS PATROL
22.00 - ROMANTIKUS ERŐSZAK


JEGYEK
2.500 Ft (október 10-től és a koncert napján)

JEGYÉRTÉKESÍTÉS
Szkíta kézművesbolt (1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 6) Nyitvatartás: hétfőtől-vasárnapig 10.00-18:30
Turánia (1027 Budapest, Erőd u. 20.) Nyitvatartás: hétfőtől-péntekig: 10:00-19:00 // szombaton: 10:00-15:00

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS - tixa.hu/56-langja-2018 

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
METALLICA - Így született meg az Enter Night Pilsner, a hivatalos sörük
2019. január 16. (szerda) 07:29

A 2018-as észak-amerikai Metallica turné arénakoncertjein már megkóstolható volt a Metallica és a Stone Brewing közösen elkészített söre, az Enter Night Pilsner, mostantól pedig már az amerikai boltokban is kapható lesz. A csapat tervei szerint a tavaszi-nyári turnéval egyidejűleg Európában, Ausztráliában, de még Kínában is hozzá lehet majd jutni. Az Enter Night Pilsner sör háttérsztorijáról egy 10 perces dokufilmet is közzétett a Metallica.          

ANGERTEA - Új klippel jelentkeztek: Loam
ANGERTEA - Új klippel jelentkeztek: Loam

Új klippel jelentkezett a nagymágocsi Angertea trió, amelyet az A Sidetrack (An Acoustic Act to Eradicate Torture) című akusztikus EP Loam dalához forgattak Lóránt Demeterrel. Az Angertea...

SLIPKNOT - Már a stúdióban
SLIPKNOT - Már a stúdióban

Az idei Volt fesztiválon június 26-án fellépő Slipknot új albuma a nyárra várható, és a legfrissebb Corey Taylor Instagram-kép alapján minden a terv szerint halad: már a stúdióban...

PAGANINI - Elhunyt Marc Paganini svájci énekes
PAGANINI - Elhunyt Marc Paganini svájci énekes

57 évesen elhunyt Marc Paganini svájci énekes, a német Viva, majd a svájci Paganini frontembere. A haláleset még január 11-én történt, de a körülményei egyelőre ismeretlenek. Marc...

KING DIAMOND - Premier a januári koncert DVD-ről: Black Horsemen
KING DIAMOND - Premier a januári koncert DVD-ről: Black Horsemen

King Diamond régóta várt új koncertanyaga, a Songs For The Dead Live DVD/Blu-ray január 25-én jön majd ki, és két teljes koncert felvételét fogja tartalmazni. Az egyik bulit 2016....

QUEENSRYCHE - Az új album dalait Todd Le Torre énekes dobolta fel
QUEENSRYCHE - Az új album dalait Todd Le Torre énekes dobolta fel

The Verdict címmel március 1-jén jelenik meg a Queensryche új stúdióalbuma, a 2015 őszén kiadott Condition Hüman lemez folytatása. A The Verdict lesz a csapat harmadik albuma Todd La...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS