DIVIDED - Öt lemez, ami megváltoztatta a gitáros vOid életét

A Ministrytől Watkin Tudor Jones-ig

2018. október 16. (kedd) 12:21 | utoljára módosítva: 2018. október 16. (kedd) 12:23

Lassan egy éve annak, hogy megjelent a modern dallamos metalt elektronikával fűszerezve nyomató divideD zenekar első nagylemeze, a Modulus (amely az év debütáló anyaga lett a Hangsúly Metal Awards-nál), a bandát pedig október 27-én élőben is elcsípheted a Trip Hajón, a Metal Halloween 2018 fesztivál második napján.

A divideD két gitárossal dolgozik, az egyikük, v0id az alábbiakban elmondja, hogy melyik öt album volt rá sorsfordító hatással.

 


www.facebook.com/dividedofficial

MINISTRY
Rio Grande Blood (2006)


"Egy Hammer válogatás-CD-n bukkantam rá a Senor Peligro című nótára, ami rávett, hogy kidobjam minden zsebpénzem erre a korongra. Fogalmam sem volt, hogy ez a zenekar később fenekestül fölforgatja az életem. Ahogy beraktam a hifibe, éreztem ahogy Al Jourgensen az arcomba hajol és beleüvölti agyonkompresszált hangon, hogy szarjak le mindent amit mások mondanak ízlés terén. Dübörgött a dobgép, reszelt a gitár, süvöltött az ének, sikított a gyári zaj és mekegett a Bush elnök szavaiból összeollózott önparódia. Kicsi lelkem úgy érezte hazatért, és megtalálta azt az áhított keménységet és gépiességet, melyet egyetlen banda sem tudott arcába nyomni.

Az abszolút kedvenc a Khyber Pass című kivezetődal, melynek fő motívuma egy gyönyörű agyontorzított arab női gyászének. Azóta is elkötelezett Ministráns vagyok, oda-vissza tudok róluk mindent, Al Jourgensen életrajzából véletlenül kettő darabom van (mert azt hittem elvesztettem a dedikált példányt, és vettem még egyet), a fénytechnikusukkal mai napig jó barátságot ápolok (szeretlek Zoe és vigyázz magadra, de tudom, hogy nem tudsz magyarul), illetve drága Al papa csőre bebaszva meghívott a házába nyaralni."MINISTRY - Khyber Pass (a 2006-os Rio Grande Blood albumról)UNKLE
Psyence Fiction (1998)


"Kamaszkori szűk kis ízlésem kapuit ez a lemez robbantotta cafatokra. Az UNKLE projekt első korongja, ahol James Lavelle produceri keze alatt dalonként más szerzők és előadók hoznak össze egy katartikus zenei élményt. Itt ugrottam először fejest a triphopba, és azóta is alig másztam ki belőle.

A lemez egy bajba került vadászpilóta mayday hívásával kezdődik, aki a jelzését ismételgeti: "U.N.K.L.E.77". Ezek után egy zavaros zenemedencébe lök az első beat. Downtempótól egy röpke grunge pillanaton át mindent kapunk, szigorúan régi elfeledett filmekből kivágott samplekkel televagdosva. Szívem szerint az összes UNKLE lemezt fölsorolnám, mivel mindent körülölelő munkásság.

Ezt az egy lemezt a nyers dobhangzása miatt és búgós mély dallamai miatt emelném ki, amikért DJ Shadow felelős. Visszatérve az ízléstágulásra, Lavelle bácsinak köszönhetően ismertem meg egy raklapnyi UNKLE kollaboránst, akiken keresztül még egy raklapnyi tehetséges előadóval bővült a gyűjteményem."UNKLE - Unreal (az 1998-as Psyence Fiction albumról)BOOM BOOM SATELLITES
Exposed (2007)


"A fönt említett tehetségraklap egyik kis csomagja ez a japán duó, akiket az electro-rock úttörőinek tartok. Egy DJ Krush remix révén bukkantam rájuk. A zenekar nevét annyira nevetségesnek találtam, hogy azonnal rákerestem Youtube-on,hátha ugyanolyan borzalmas a zene is. Plusz infó, hogy a japán dolgokért kevésbé vagyok oda. Fél órával később tizedjére ment le az Easy Action című dal, mert a refrén oly mód a fülembe vájta magát, hogy fájt nem hallani és énekelni.

Természetesen az egész lemezt is előástam valahonnan. Magukhoz képest hangzásban a legvisszafogottabb album, csak dob + gitár + szintisampler, semmi extra színezés és fogós poprefrének. Megtaláltam benne azt a fúziót, ami mindig is hajtott zeneileg, a gép és az ember élvezhető elegyét. Mostanság javarészt ők uralják a lejátszási listám, mert gyászolom az énekest, aki négy éve távozott közülünk egy agydaganat miatt. Állapota ellenére kezelések között megírt egy utolsó lemezt, melyet turnéra is vittek. Hősöm vagy, Michi."BOOM BOOM SATELLITES - Easy Action (a 2007-es Exposed albumról)
DEATH GRIPS
No Love Deep Web (2012)


"Létezik olyan nyers és őszinte düh, amit semmilyen fémzene sem képes megidézni. Ha ezt a dühöt ötvözzük a pofátlan ördögi kreativitással, (ami még a metrózajból is samplet csinál) megkapjuk az egyik legérdekesebb zenei élményem: a Death Grips névre hallgató industrial hip-hop / digital hardcore triót. Bár nem mindig osztom a világnézeteik, a végtelennek tűnő művészeti talpraesettségük és földhözragadtságuk magával ragadt. Szó szerint a halál marka szorongatja az ember gyomrát zenehallgatás közben.

Az összes többi Grips-anyaghoz képest ez az album a legkonzisztensebb a szétesésben. Nincsenek dallamok, nincsenek refrének csak MC Ride habzószájú mantrái melyek széttekert torz szintik hullámain úsznak, amiket TR 808 ütemek és egy széteső dobszerkó ráznak föl.

Rosszabb napjaimon néha elmormogom a Lock Your Doors sorait, illetve a No Love című dal a koncert előtti kis beöltözős, sminkelős, önhergelő dalom. Olyankor mindenki menekül. (Nemrég turnéztak közösen a Ministry-vel, és borzasztóan szomorú voltam, hogy nem lehetek ott.)"DEATH GRIPS - No Love (a 2012-es No Love Deep Web albumhoz)WATKIN TUDOR JONES
Memoirs Of A Clone (2001)


"Egy álmatlan éjszakán bukkantam a Die Antwoordból megismert Ninja nevű antihősünk debütlemezére, melyet még polgári nevén adott ki. Már csak a cím kedvéért is meg kellett hallgatnom. Az akkori futurisztika hangulatával átitatott szintik, klasszikus bakelitről lelopott dobok, és a régi rap zeneisége.

Amikor először lepörgött a lemez a fejemhez kaptam, hogy miért nem ismerik ezt többen, és honnan tudom beszerezni a többi lemezt?! Egy igazi aranybánya. Waddie megcsillogtatja tehetsége minden oldalát: szédítő színesen rappel, szívhezszólóan énekel, különböző hangokon mesét mesél dalok közt. Ezen a lemezen harangozza be a következő perszónáját, Max Normalt, akiből a már ismert Ninjává változik át a második Max Normal lemezen. (Nem árulom el hogyan, hallgassátok végig!)

A címadó dal Memoirs Of A Clone az abszolút kedvenc, melyben egy Blade Runner-szerű disztópiába kalauzol a szöveg, ahol légdeszkák, őrült tudósok és telekinetikus hősnők várnak ránk. A határtalan képzelet, mesemondás, perszónák és színes zene miatt nőtt a szívemhez ez az ember és teljes zenei munkássága."WATKIN TUDOR JONES - Memoirs Of A Clone (a 2001-es Memoirs Of A Clone albumról)


 

VERY SPECIAL DIVIDED HALLOWEEN!!!


Mivel mindenki zombinak meg texasi lódarázsnak öltözik ilyenkor, mi úgy gondoltuk, szakítunk a hagyományokkal. Irány California, ronda ingek, bikinik, koktélok, beach! Gyere, tarts velünk és ünnepeld a napfényt a legmenőbb modern metal himnuszokkal!

 


Idén a Trip Hajó otthont a fesztiválnak, amelyen a következő zenekarok lépnek fel:


PÉNTEK, OKTÓBER 26.

20.00 - Over My Dawn (radcore, Szolnok)
20.45 - Dreamgrave (neoclassical metal, Szeged-Budapest)
21.30 - Ann My Guard (doll metal, Budapest) - Moira lemezbemutató
22.45 - Esperfall (Metal, Budapest) - A Leap Of Faith lemezbemutató
23.30 - Fall From Everest (CZ) (post-hardcore, Prága)
00.30 - Heedless Elegance (Metal, Budapest) - lemezbemutató
01.15 - Continoom (Electronic Rock, Budapest)


SZOMBAT, OKTÓBER 27.

20:00 - 58 (fusion metal, Budapest)
20.45 - The Tumor Called Marla (alternatív metal, Budapest) - Limbo City lemezbemutató
21.45 - Dystopia (alternatív metal, Budapest) - Building Bridges lemezbemutató
22.45 - Down For Whatever (popmetal, Budapest)
23.30 - Wall Of Sleep (doom metal, Bécs-Budapest) - The Road Through The Never lemezbemutató
00.30 - DivideD (fusion metal, Budapest)
01.15 - Plastic Ocean (metalcore, Sopron)


Jegyek:
Early bird (100 db): 999 HUF
Elővételes (október 1-től): 1499 HUF
A koncert napján és a helyszínen: 1999 HUF
 

A fesztivál Facebook oldala 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
YNGWIE MALMSTEEN - Egy hét múlva új album, dalpremier: Blue Lightning
2019. március 22. (péntek) 17:27

Blue Lightning címmel március 29-én jelenik meg a svéd gitáros legenda Yngwie Malmsteen új albuma, amelyen a blues / rock világ azon előadóiról emlékezik meg, akik jelentős hatással voltak rá, mint pl. Hendrix, Deep Purple, Rolling Stones, ZZ Top. Az albumról már két dalt ése gy alapos előzetest is bemutattunk, most pedig itt a címadó szám, szöveges videóval. "Mindig is játszogattam régi dalokat, koncerten és stúdióban egyaránt. 1996-ban készítettem is egy hasonló felfogású lemezt, az Inspirationt, ezúttal pedig a Mascot kiadó vetette fel, hogy előrukkolhatnék egy blues albummal. Egy klasszikus zenészekkel teli családban nőttem fel, a legtöbben pedig neoklasszikus stalusúnak nevezik a játékomat. De amikor 5 évesen gitárt kaptam a születésnapomra, John Mayall & The Bluesbreakers témákat igyekeztem játszani, az Eric Claptonnal készített lemezükre gitározgattam. Ez valami olyasmi, amit kevesen tudnak velem kapcsolatban,...

GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm
GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm

Wolf God címmel április 19-én jelenik meg az ex-Spiritual Beggars énekes, Janne "J.B." Christofferson vezette Grand Magus kilencedik albuma, a 2016-os Swords Songs lemez folytatását, és a...

JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!
JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!

A januárban Micro címmel kiadott EP Teacher, Teacher! dalához készült el a Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer friss klipje. Ismerkedj meg vele!  ...

DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide
DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide

Humanicide címmel május 31-én jön majd ki a Bay Area thrasher Death Angel új albuma , a 2016-os The Evil Divide lemez folytatása, és máris itt az első előzetes dal, az új anyag címadó...

SOTO - Jön a harmadik album Jeff Scott Soto csapatától, az első dal: BeLie
SOTO - Jön a harmadik album Jeff Scott Soto csapatától, az első dal: BeLie

Origami címmel május 24-én jelenik meg Jeff Scott Soto énekes (Sons Of Apollo, ex-Malmsteen, Talisman stb.) által 2014-ben életre hívott, keményebb, modernebb hangzású Soto zenekarának...

STEVE PERRY - Új videoklip az ex-Journey énekestől: We're Still Here
STEVE PERRY - Új videoklip az ex-Journey énekestől: We're Still Here

Tavaly októberben jelent meg az ex-Journey énekes, Steve Perry harmadik szólóalbuma, a Traces, amely most kapott egy deluxe kiadást öt bónuszdallal (October In New York, Angel Eyes, 'Call On...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS