ARKONA - "Ahogy a 'népművészet', úgy a folk metal sem csak a szórakoztatásról szól"

Pénteken a Dalrioadával játszanak a Barba Negrában

2018. szeptember 27. (csütörtök) 08:52 | utoljára módosítva: 2018. szeptember 27. (csütörtök) 08:54

Szeptember 28-án egy egyedi folk metal páros foglalja el a Barba Negra színpadát: lemezbemutatót tart a folk metalos orosz Arkona és 10 éves születésnapi bulival ünnepli a Szelek című albumot a Dalriada.

Masha Scream énekesnő és csapata az idén megjelent Khram című nyolcadik lemezt mutatja be - teljes programmal Magyarországon most először. A friss korong dalai mellett természetesen a régi kedvencek is elhangzanak majd. Gyuricza Barbi a koncert kapcsán a gitáros Lazart, azaz Sergey Atrashkevichet faggatta ki.
(Fotó: Who Cares)
 


www.facebook.com/arkonarussia


A koncert Facebook oldala
Az Arkonára hosszú ideig úgy tekintettünk, mint egy szláv folk metal zenekarra. Az előző albummal, a Yav című nagylemezzel mindez annyiban változott, hogy a folk metal háttérbe szorult, s egyfajta black hatású postrock jött a helyébe, ami a legújabb, év elején megjelent Khram című lemezetekre is rányomta bélyegét. Ezek szerint a Yav nem egy kirándulás vagy mellékszál volt csupán a zenekar történetében...

"Az Arkona mindig is pagan metalnak nevezte a saját stílusát, s ebben a tekintetben sem érzékelhető változás. A folk motívumok állandó jellemzői a zenénknek, így ezeket a legutóbbi albumainkon is megtalálhatod. Abban persze igazad van, hogy a Yavval jelentős lépést tettünk a black metal és a progresszív elemek felé, amik szintén jelen voltak a korábbi lemezeinken is, legfeljebb nem kerültek annyira előtérbe.

Azt gondolom, a zenekar tagjaként nem én vagyok a legmegfelelőbb ember arra, hogy értékeljem a saját lemezünket, de miután nem vagyok dalszerző, csak elismeréssel szólhatok Masha munkájáról. Az egyik legerősebb és legokosabb zeneszerzőnek tartom, s nagyon büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhatok vele, továbbá arra is, hogy részese lehetek ennek a Khram nevű csodának. Egyértelműen ez a kedvenc Arkona albumom! Ha valaki általánosságban érti a zenét, s elég nyitott az új dolgokra, akkor biztos vagyok abban, hogy egyet ért velem.

Szerencsére elég sok pozitív kritikát kaptunk, és a közönség is elég jól fogadta az új lemezt. Azt gondolom, az Arkona rajongóinak többsége a Yav megjelenése után készen állt arra a zenei irányra, amit a Khrammal követtünk. Olyanok is vannak, akik a Khram megjelenése után fedezték fel maguknak az Arkonát. S persze vannak, akik utálják az új lemezt, de szerintem ez teljesen természetes. Azok a 'vikingek', akik folyamatosan Odin nevét kiabálják a koncertjeinken és semmi mással nem törődnek, csak azzal, hogy minél több sört vedelhessenek, nos, ők valószínűleg már nem élvezik annyira az újabb dalokat."

Ezek szerint Te nem értesz egyet azzal a szemlélettel, miszerint a folk metal azért született, hogy szórakoztassa a rajongókat, jó kedvre derítse őket…

"Ahogy a 'népművészet' általában, úgy a folk metal sem csak a szórakoztatásról szól. A szláv folklór például elég sok szomorúságot tükröz, ott vannak például a temetkezési rituális dalaink. A folk metalt sem csak vidám, harcos motívumok jellemzik. A zene olyan, mint minden más az életben. Egy zenész, egy művész hangulata folyamatosan változik, mindig az adott életkörülményei befolyásolják, ez tükröződik vissza a 'népművészetben'. Az Arkona zenekar munkájára is ez a jellemző, szerintem a mi zenénk nagyon sokszínű, kifejezetten változatos. Szerintem az a jó, ha azt csinálod, amit érzel, hogy tenned kell, s nem azt, amit mások elvárnak tőled."

Előrelépésnek mondanád az Arkona új irányvonalát, vagy inkább a saját gyökereitekhez, a korai zenei világotokhoz tértetek vissza?

"Zenei értelemben mindig fejlődünk. Éppen ezért nem szeretnénk visszatérni azokhoz a zenei megoldásokhoz, amelyeket már egyszer felhasználtunk. Ha a gyökerek alatt a tradicionális folkot érted, akkor ki kell, hogy igazítsalak. Az Arkona dalokban szereplő 'népi' elemek többsége ugyanúgy Masha szerzeménye, mint a dalok többi része. Masha ezeket is saját maga alkotja meg, asszociatívan támaszkodva valamire, amit valaha valahol hallott. A szövegeinkben sincsenek történelmi vagy epikus történetek. Ha röviden meg akarjuk magyarázni a zenénk üzenetét, akkor az Arkona egy olyan személy gondolatait tükrözi, aki a jelenben tekinti önmagát pogánynak, s nem a távoli múltba réved."Az Arkonára most jellemző black hatású post-metal jelentőségét hogyan fogalmaznád meg?

"Csak az a fontos, hogy a szerző érzéseit fejezze ki. Masha a zenei képek révén adja át a mindenkori hangulatát. Sosem az egyszerű utakat keresi, és szerintem a hűséges rajongóinktól sem azt várja el. A Khram nagyon hitelesen fejezi ki Masha jelenlegi érzéseit. Azért változott az Arkona zenéje, mert a tíz évvel ezelőtti és a mostani Masha egy kicsit különböző személyiségek. Tíz év múlva lehet, hogy vissza akar majd térni a 'gyökerekhez', bár ezt kétlem!" (nevet)

Volt előre eltervezett koncepciótok az album megírása előtt?

"Nem készültünk ilyennel, a koncepció dalszerzés közben született meg. Az egyes dalok azt tükrözik, hogy a munkafolyamat során miként élte meg a szerző, azaz Masha a körülötte lévő világot."Más zenekarok munkái sem inspiráltak benneteket?

"De, természetesen voltak olyanok, akik befolyásoltak bennünket. Masha folyamatosan keresi a motivációkat, a különböző inspirációkat a dalszerzésre, s előfordul, hogy ezeket más zenekarok által találja meg. Ott van például a kanadai Panzerfaust, amely a Khram album írásához hozta meg számára a lendületet. A Yav album esetében pedig több ukrán black metal zenekart említhetnék, amelyek szintén hatással voltak rá..."A szövegek tekintetében is hasonló módon szerzi az inspirációit Masha?

"A szövegek nem kevésbé különböznek a zenétől. A témák annyira színesek és váratlanok, hogy néha engem is meglepnek. Időnként el-elcsodálkozom, hogy ezek a gondolatok olyan személytől erednek, akit jól ismerek. Természetesen az Arkona szövegeinek sarokköve az, ahogyan Masha látja a világot. Ahogy a zenében, úgy a dalszövegek megfogalmazásában sincs határ a számára.

Beszélhetnék akár órákon át a dalaink gondolatiságáról, hiszen nagyon mély tartalmúak, de az az igazság, hogy Masha szavaival lenne hiteles a magyarázatuk. A Khram albumhoz készítettünk is olyan videókat, amelyeken Masha minden egyes dalt részletesen bemutat, ezek a rövid kisfilmek angol felirattal elérhetőek a YouTube-on. Azt javaslom, mindenki keressen rájuk, sok érdekes dolog kiderül belőlük."Az Oroszországot hetven éven át sújtó ateista kommunista elnyomás mennyire volt negatív hatással azokra az ősi mítoszokra vagy pogány hiedelemvilágra, amely egyes dalaitokban megjelenik?

"Én magam 15 évig éltem az egykori Szovjetunióban, sok mindenre emlékszem belőle. Tény, hogy az embereket korlátozták az abszolút szabadságukban, és meg kellett felelniük a társadalmi-politikai elvárásoknak, de a modern média sok mindent eltúloz és demonizál az akkori időkről. A valláshoz való jogában például senkit sem korlátoztak. Vallási propaganda nem volt, legalábbis abban a formájában biztosan nem, ami a mai világban jelen van. Ha kereszténynek érezted magad, nyugodt szívvel látogattad a templomokat.*

Templomok a szovjet hatalom alatt is épültek, igaz, nem állami pénzből, hanem a hívek adományaiból. Ami pedig a pogány hiedelemvilágot illeti, az ezekről szóló legfontosabb tudományos munkák éppen a szovjet időszakban készültek. A Szovjetunióban nem létezett egyházi propaganda, nem voltak ezzel foglalkozó hivatalok, senki sem tudta, van talán nem is akarta megakadályozni ezeket a kutatásokat. Akit érdekel a téma, annak javaslom, hogy olvassa el Boris Rybakov tudományos munkáit, amelyek több kutatás eredményeit is magukba foglalják, és remekül mutatják be a pre-keresztény Oroszországot.

A szovjet ateizmussal ellentétben a modern keresztény Oroszországban ez a semlegesség nem létezik. Az Egyház a legnagyobb politizáló testület, a törvényeink alapján ma tényleges börtönbüntetést is kiszabhatnak arra, aki az egyházat vagy annak tanítását bírálja. A nem hívők, vagy a kereszténységet elutasítók érzéseivel valami oknál fogva senki sem törődik."

(* "...Hruscsov után a '60-as években folytatódott az erős állami ellenőrzés és az egyházüldözés. Ebben a légkörben lett az orosz ortodox egyház az Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagja 1961-ben. A ’70-es, ’80-as években kibontakozott, szamizdatokon keresztül terjedt a papok és a hívek tiltakozása, ami kiváltotta a vallásellenes kampány erősödését a Szovjetunióban. Csak 1987-ben és ’88-ban, Rusz megkeresztelkedésének millenniumára emlékezve, Gorbacsovval kezdődött el az olvadás. 1990-ben új vallástörvény lépett életbe, amely szabad vallásgyakorlatot engedélyezett Oroszország minden vallási közösségének és híveinek..."
-
Az orosz ortodox egyház története 1917-től napjainkig - katt)A nem szláv közönségetek is érti, hogy miről szólnak a dalaitok?

"Biztos vagyok abban, hogy igen. Szerintem az embereket zavarja, ha nem értik, miről szól egy-egy dal, így utánanéznek a számukra idegen nyelvű szövegeknek. Mi azzal tudjuk őket segíteni, hogy a hivatalos weboldalunkon elérhetővé tesszük az egyes dalok fordításait, a dalok leírásait."

 


ARKONA - V pogonie za beloj ten'yu (a 2018-as Khram albumhoz)


 


A legutóbbi két stúdióalbum, a 2014-es Yav és az idei Khram közötti időszakban a jelenlegi kiadótok, a Napalm Records jóvoltából végre beszerezhetővé vált az első Arkona album, az annak idején még csak Oroszországban megjelent Vozrezhdenie is…

"Így van, és ennek több oka is volt. Az egyik az, hogy a Vozrezhdenie valóban beszerezhetetlen volt már. A fő indítékunk azonban piaci, kereskedelmi elgondolás volt. 2015 tavaszára egy információs vákuum alakult ki a zenekar körül. A Yav című lemezünk már több mint egy éve megjelent, s minden lehetséges helyen be is mutattuk annak dalait. Elég nehéz időszak volt mögöttünk, nem titok, hogy vannak a zenekarnak olyan tagjai, akik nem teljesen értettek egyet a zenei stílus változásaival, Masha vágyaival. Az az egy év tele volt zenekaron belüli konfliktusokkal, ami mindannyiunkat megviselt, de Masha volt az, aki erkölcsileg leginkább kimerült.

Azokkal a régi rajongókkal, akik nem akarták az új zenei irányvonalat elfogadni, szintén neki kellett megküzdenie. Emiatt alkotói válság ütötte fel a fejét, 2016 közepéig egyetlen új dalunk sem született. Hogy valami módon megmentsük a helyzetet, javasoltam a többieknek egy olyan moszkvai koncertet, ahol a debütáló albumunkat ünnepeltük meg, tehát az összes dalt eljátszottuk arról a lemezről. Nagyon élveztük a próbákat, s azt is, hogy a régi dalok új hangzással elevenednek meg. Miután azt láttam, hogy mindenki jól érezte magát a próbákon, úgy gondoltam, talán fel is vehetnénk újra a lemezt.

Annak idején ugyanis programozott dobokkal rögzítettük a dalokat, és persze a furulyák hangja sem volt igazi, szintetizátorokkal oldottuk meg. Ezektől a momentumoktól most megszabadultunk, s 13 évvel később, de végre úgy készíthettük el azt a lemezt, ahogyan mindig is szerettük volna."Van még olyan régi Arkona lemez, amit szintén szándékoztok újra kiadni? A Lepta és a Vo Slavu Velikim! sem igazán érhető el Oroszországon kívül...


"A Lepta is hasonló körülmények között készült, mint annak idején a Vozrezhdenie, ennek ellenére nem gondolnám, hogy abból is készül egy újabb változat. A magam részéről legalábbis nem tartom jó ötletnek sorban újra felvenni a korai lemezeket, csak megkavarná a zenekar rajongóit. A harmadik albumunk, a Vo Slavu Velikim! esetében már nem is állnak fel azok a negatívumok, amikről az imént beszéltem, így annál még ez sem hozható fel érvként az újrakiadás mellett. Ami pedig a lemezek elérhetőségét jelenti, lehet, hogy CD-n nem beszerezhetőek, de a digitális platformokon könnyen el lehet érni őket."Pár hónappal a Khram kiadását követően egy újabb koncertalbumotok is megjelent, a Zhivoj Hram már a harmadik ilyen jellegű kiadványa a zenekarnak…


"Valóban kicsit soknak tűnhet, hogy egy 15 éves zenekar már a harmadik koncertalbumát készíti el, éppen ezért a Zhivoj Hram (Living Khram) nem is jelent meg fizikai formátumban, csak az internetről tölthetik le a rajongóink. Ezzel az anyaggal az új dalok koncerthangzását szerettük volna megörökíteni. A Khram stúdiófelvételein ugyanis több gitársávot rögzítettünk, de miután a koncerteken csak egy gitár szól, ezért bizonyos sávokat népi hangszerekkel váltunk ki. A Khram dalainak élő verziója ezért sokkal folkosabb, mint azt a lemezen lehet őket hallani."Közel három órás felvételről beszélünk…


"Valóban, ugyanis az új dalok mellé számos régebbi szerzeményünk is felkerült. Ezzel a felvétellel a leghűségesebb Arkona rajongókat szerettük volna megajándékozni, ezért is törekedtünk arra, hogy a lehető legteljesebb élményt nyújtsa. A YouTube-on is megtalálható, bárki meghallgathatja, megnézheti."Az azért elég ritkán fordul elő, hogy három órás koncertet ad egy zenekar. Most Budapesten mit várhatunk tőletek?


"Körülbelül 90 percnyi játékidőnk lesz, azaz teljes programot mutatunk be. Nyáron felléptünk a Rockmaraton fesztiválon, ott értelemszerűen kevesebb időt kaptunk. Budapesten 2015-ben volt a legutóbbi koncertünk, biztos vagyok abban, hogy az ottani rajongóink közül mindenki nem jutott el a Rockmaratonra, most őket is örömmel várjuk. A műsor első felében az új albumról fogunk játszani, a második részben pedig a legnépszerűbb dalokat vesszük elő."A Dalriada társaságában léptek fel, a két csapat útja többször is keresztezte már egymást...

"Nagyon jó barátaink a Dalriada tagjai, nemcsak többször játszottunk már együtt, de több sört is megittunk közösen. Szerintem ők a legfontosabb folk metal zenekar Magyarországon, ami az is jelenti majd, hogy a budapesti koncertre jóval többen érkeznek, mintha csak egyedül lépnénk fel. Ez számunkra is izgalmas helyzetet teremt, már nagyon várjuk a találkozást!"


 

DALRIADA - Hazatérés (a 2008-as Szelek albumhoz)


 


Az Arkona partnere ezen az estén nem más lesz, mint a szintén speciális műsorral érkező Dalriada, akik a gyakran közönség- és zenekari kedvencként emlegetett Szelek album megjelenésének 10 éves évfordulóját ünneplik majd idei utolsó budapesti koncertjükön.

Ebből az alkalomból a teljes Szelek lemezt el fogják játszani, így olyan nagyon ritkán, vagy soha élőben nem hallott klasszikus Dalriada szerzemények kerülnek majd elő, mint a Hajnalpír, a Mégegyszer, vagy A szikla legendája.

Amellett, hogy sokak szerint a legjobb Dalriada album a Szelek, ez a lemez jelentette a soproni zenekar számára a nagy nemzetközi áttörést, de hazai népszerűségük megnövekedését is 2008-ban. A Petőfi Csarnokban tartott Paganfesten mutatták be a Szelek albumot, több ezer ember előtt, ahol olyan zenekarokkal léptek fel, mint az Ensiferum, a Korpiklaani, a Moonsorrow, az Eluveitie és a Tyr. Ezt a bulit két további meghatározó koncert követte, a Sziget Fesztiválon a Sabaton, az Iced Earth, az Avantasia, a Volbeat és az Apocalyptica társaságában, illetve a Rockmaratonon, ahol az Amorphis előtt léptek fel.


A jubileum alkalmából a Szelek új, remaszterizált digipak kiadásban is kapható lesz.

A soproni bandának idén év elején jelent meg a finnországi Finnvox stúdióban, Mika Jussila által maszterelt Nyárutó című albuma, amellyel tavasszal már Japánban is jártak, jelenleg pedig nyári fesztivál-körúton mutatják be 6 külföldi fesztiválon is.


Mindkét zenekar teljes hosszúságú, különleges programot játszik.  

 

A Hammer Concerts bemutatja:

ARKONA és DALRIADA koncertek

Arkona - Khram lemezbemutató
Dalriada - Szelek 10 éves jubileum

2018. szeptember 28. Budapest, Barba Negra

Jegylink:
jegy.rock1.hu/arkona_dalriada_20180929
 

Jegyek:

4999 Ft 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS