HAMMERWORLD - "Feltettük magunknak a kérdést, hogy miért nem csinálunk mi is egy fanzine-t"

Magyar metal a fókuszban - a Recorder magazin friss számában

2018. szeptember 17. (hétfő) 14:34

A Recorder magazin nemrég megjelent 65. számának címlapján az Apey & The Pea szerepel, a lap fókusztémája pedig ezúttal a metalzene hazai története nagyinterjúkkal, történeti idővonallal, alstílusok bemutatásával, legklasszikusabb lemezekkel Magyar metal címen.

"A Magyar metal fókusz ezúttal mélyen behatol egy műfajba, melynek magyarországi történetét több cikk alattt végigfutó idővonalon vázoljuk, beszélgetünk a téma két legavatottabb honi ismerőjével, a több mint három évtizedes múltra visszatekintő HammerWorld-birodalom két alapítójával, Cselőtei Lászlóval és Lénárd Lászlóval."

 A metal alapvetően nem tartozik a Recorder fő profiljai közé, főképp mert a hazai nyomtatott és online zenei sajtóban ez a műfaj a leginkább képviselt, de ettől persze még szeretjük a magyar metalt és van is véleményünk róla. Így a napokban megjelent 65. Recorder magazinban Magyar metal címmel helyeztük a témát fókuszba és először egy idővonalon mutattuk be a zsáner hazai történetét, alább pedig a fókusz nyitóinterjúja a honi metal két legavatottabb ismerőjével, Cselőtei Lászlóval és Lénárd Lászlóval, a Hammerworld magazin-koncertszervező-lemezkiadó alapító-vezetőivel.Ha a magyar metalról akarunk beszélni, a HammerWorld megkerülhetetlen – nemcsak mint színtérformáló magazin, hanem mint koncertszervező és lemezterjesztő cég is (utóbbi tevékenységben Hartmann Kristóf a társuk). A két alapító, Cselőtei László és Lénárd László a kezdetektől végigkövette a műfaj itthoni térhódítását, hogy rajongóból (nem) újságíróvá válva aktívan is részt vegyen benne. A Magyar metal fókuszunk nyitócikkében tehát csakis őket kérdezhettük: a kezdetekről, arról, hogy miben más a magyarok ízlése, a stílussal kapcsolatos stigmákról és nagyon sok másról.Meséljetek a kezdetekről – hogyan jött az életetekbe a metal, azon belül a magyar metal? Milyen volt akkoriban a színtér?


Cselőtei László:
"Gyűjtőkként ismerkedtünk meg. Mindketten egy környékbeli gimnáziumba jártunk Budán – én akkoriban kerültem oda, Laci meg oda járt – és egy közös ismerősünk révén kezdtünk el beszélgetni. Hamar közös nevezőre jutottunk." (nevet)

Lénárd László: "Amikor Cselő megérkezett, én már fel voltam készítve, hogy lesz egy hozzám hasonló figura. (nevet) Biztos, hogy találkoztunk előtte, a parkban vagy gyerekként a közeli játszótéren, de igazából a gimnáziumban kezdtünk beszélgetni. Pont a minap gondolkodtam el rajta amúgy, hogy akkoriban és ott úgy ezer diák között jó, ha volt egy tucat rocker, akik jó, ha hallottak mondjuk az Iron Maidenről vagy a Motörheadről. Szóval törvényszerű volt, hogy össze kell találkoznunk."

Cselőtei László: "Még az általános iskolában öcsémmel elkezdtünk egy zenekart, mellette én grafikus akartam lenni, rajzolgattam és írogattam a suliújságba, volt egy affinitásom ehhez az egész médiadologhoz. Aztán kiderült, hogy Laci is hasonló hozzám, elkezdtünk együtt koncertekre járni, és 1984 körül jött a nagy ötlet. Addigra már voltak külföldi fanzine-ek, amiket ismertünk, egy svédnek még rajzoltam is grafikákat. Aztán mikor lapozgattunk egyet, feltettük magunknak a kérdést, hogy miért nem csinálunk mi is egy ilyet."

Lénárd László:
"Csak aztán a katonaság közbeszólt és mire mindkettőnknél lezárult ez az időszak, már 1986 volt. De akkor tényleg nekiláttunk és november-december táján megjelent az első Metallica Hungarica (balra). De egyébként, itt jegyezném meg a második kérdésedre válaszolva, hogy egyikünk sem a metallal kezdte, mert akkoriban még nem volt olyan! (nevet) Nálam például a Fekete Bárány-zenekarok voltak a kedvencek, de jártunk mindenfélére és amikor felbukkantak az első fecskék, a Stress vagy a Pokolgép, akkor úgy éreztük, hogy végre valami itthon is történik! Én elég nagy lemezgyűjtő voltam már a 80-as évek elején, mindenkit ismertem – de ez csak pár tucatnyi embert jelentett. Nem voltunk sokan."

Cselőtei László: "Igen. A nyolcvanas évek elején kezdett mozgolódni a Stress, majd a Pokolgép, ők voltak az elsők, inkább csak a dallamos hard rock ment, például a Ninive vagy Senator."

Lénárd László: "De kevesen is művelték amúgy a stílust. Még az évtized közepén is alig egy maroknyi ember volt Pesten, akik színpadképesen metalt nyomtak. Úgyhogy tényleg egy nagyon kicsi dologból fejlődött ki minden."László, a Pokolgép ötödik, Adj új erőt című lemezének te írtad szövegeit. Ez hogy jött? Mit gondoltok, miért pont a Pokolgép lett a műfaj hazai origója, egy állandó hivatkozási pont?

Cselőtei László: "Ők voltak az elsők, akik ezt a modern heavy metal imidzset és hangzást, ezt a Judas Priest/Accept-vonalat képviselték Magyarországon profi módon. Aki meg elsőként jól csinál valamit, az meghatározóvá válik, így nekik is sikerült hagyományt teremteni. Mi pedig az öcsémmel közös zenekarunkkal (Naxor – a szerk.) többször felléptünk előttük, aztán amikor elkezdődött az újság, átkerültem a másik oldalra is. (nevet) Eközben jóban lettem Kukovecz Gáborral (a zenekar alapító-gitárosa – a szerk.) és amikor kivált Kalapács József, akkorra már a fő szövegíró Józsa Béla sem igazán írogatott, így gondban voltak ilyen téren. Én viszont tinédzserkoromban írogattam szövegeket és amikor lementem egy próbára és hallottam, hogy milyen jó riffek hangzanak el, mondtam nekik, hogy próbáljunk már összehozni valamit. Ők rábólintottak, elkezdődött a közös munka, amiből végül egy egész lemeznyi anyag kerekedett ki. De ugye egyikük sem könnyű ember, szóval olyan alkotói nehézségek merültek fel, hogy úgy voltam vele, hogy ha ilyen nehéz valakinek szöveget írni, akkor ezt soha a büdös életben nem szeretném többé csinálni! (nevet) Szóval utána már csak egy-két Sing Sing dalt vállaltam, de amúgy is annyi munkát adott az újság, hogy időm se lett volna rá."A HammerWorld az egyetlen magyar zenei magazin, ami évtizedeken keresztül nem csak fent tudott maradni, ráadásul tette mindezt úgy, hogy közben megőrizte a fontosságát, mondhatni színtérformáló erejét is. Mit gondoltok, miért?

Lénárd László: "Az egyik legfontosabb a megszállottság, a másik pedig a tény, hogy egyikünk sem készült újságírónak. Cselő is mást tanult, én is, de amikor adódott a lehetőség, hogy rendesen, újságos standoknál terjesszék a magazint, megragadtuk. De például a kilencvenes évek közepén, amikor a hazai rockszíntér a tuc-tuc miatt szinte teljesen megfulladt, plusz a grunge és az alternatív zenék miatt az iparág is átalakult – nem csak itthon, de külföldön is –, na, az szinte teljesen ellehetetlenítette a hátterünket. De kint is jöttek-mentek a tulajdonosok, a stábtagok (Lénárdék 1986-ban adták ki először a Metallica Hungarica fanzine-t, ami 1989-ben lett a német-angol Metal Hammer testvérlapja Metal Hammer Hungarica-ként (balra az első szám címlapja), 2002 óta teljesen önálló, HammerWorld néven – a szerk.). Ennek a következménye egyébként, hogy azóta teljesen magánkiadásban jelenik meg a lap; nem akartuk, hogy ki legyünk szolgáltatva a trendeknek, mások döntéseinek. De persze nem lehetett csak a lapkiadásra támaszkodni, ezért Hartmann Kristóf kollégánkkal, barátunkkal közösen elkezdtünk lemezeket is terjeszteni, ami a gazdasági válság és az internetes letöltések előretörésének idején megint csak krízishelyzetet eredményezett. De hát, ezt szeretjük! (nevetnek) Soha nem akartunk szélesíteni, mainstreamebb rockmagazin lenni és amióta a kilencvenes évek végére letisztázódtak a szerepek a globális szereplők között, azóta meg pláne nem érdemes. Ennyien vagyunk, ezt szeretjük."

Cselőtei László: "Szerintem fontos kiemelni azt is, hogy mi voltunk az elsők, sikerült kialakítanunk egyfajta hagyományt. Velünk együtt pedig felnőtt egy olyan generáció, akik nem tudtak máshonnan információt szerezni, pedig éhesek voltak rá. Ők nagyon lojálisak voltak az újsághoz."


A Kollár Bálint által készített interjút teljes egészében ide kattintva olvashatod el.


Információ a Recorder friss számáról - katt ide!

  


 

Hammer TV

 
THULCANDRA - Hat év után új album jön, itt a harmadik dal: Scarred Grandeur
2021. október 27. (szerda) 14:36

A Dying Wish címmel pénteken jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, harmadik előzetesként pedig már itt is van a Scarred Grandeur dal. Thulcandra: "Egy hátborzongatóan hideg dallamokkal, jeges vibrálással és a svéd legenda, Dan Swanö által az Unisound stúdióban készített produkcióval térünk vissza! A hat év utáni első albumon a tiszta black & death metal esszenciáját ünnepeljük, minden eddiginél több ikergitárral és blastbeatekkel. Az A Dying Wish megjelenését követően Európa-turnéra indulunk majd, hogy alaposan megzúzzunk minden hűséges rajongónkat és támogatónkat." A többek között az Obscurából és a Death DTA-ből ismert Stefan Kummerer csapata eredetileg még 2003-ban alakult, de egy sajnálatos haláleset miatt csak 2008-ban éledt újjá a csapat. A Thulcandrához 2014-ben csatlakozott Erebor dobos (Secrets Of The Moon,...

STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában
STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában

Arjen Lucassen (Ayreon) prog metal projektje, Star One egy új albummal jelentkezik február 18-án, a Revel In Time lemez első előzeteseként pedig már itt is van a Lost Children Of The...

RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream
RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream

Story Of My Dreams címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a a lengyel prog rock mester Riverside, mégpedig a zenekar húsz éves jubileuma alkalmából. A születésnapra két...

CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar
CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar

Working Class Superstar címmel egy új dallal jelentkezett a legendás New York-i dirty, motoros rocker Circus Of Power. Az új nótában vemdégeik is vannak: Danko Jones és David Roach, a...

DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"
DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"

A Talk Toomey podcast vendégeként a Megadethből tavasszal kitett David Ellefsont többek között arról is megkérdezte Joshua Toomey, hogy izgult-e a reakciók miatt, miután májusban...

THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS