VIII. TATTOO THE SUN - "a magyar underground most is tele van szuper bandákkal"

Uzseka Norbert beszámolója és fotói a Dürer Kertből

2018. szeptember 9. (vasárnap) 09:16 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 10:20

Csak néhány órára tudtam beszabadulni a Dürerbe az immáron nyolcadszor megrendezett Tattoo The Sun fesztiválra, de így is sűrű volt a program, és a kisteremben lévő tetováló stúdiókat alaposan meg sem tudtam nézni, nem szólva Kovács "Nihil AK" Attila (Sear Bliss/Varso/ex-WMD gitáros) remek kiállításáról.

 A Stabbed volt az első fellépő a nagyteremben, és hozták az - úgy látszik - szokott szintet: iszonyat megtekert témák és mégiszonyatabb őrlés (nem szólva a groove-okról), s dalok között, néha közben is a jó értelemben fárasztó humorú idétlenkedéseik. Az énekes Alex megfelelő szögből nézve szinte Elvis-jellegű új frizurája alól kedélyesen ordította le az egybegyűlt egyelőre kevesek arcát, s a többiek is random váltogatták a mosolygást a vicsorgással. Várom már az új albumot, ami készül, mégsem játszottak róla semmit, de így is kerek műsor volt ez. Szeretem ebben a csapatban, hogy szinte vásott kölykös pimaszsággal tudják előadni a legkomplexebb és legsúlyosabb témákat is - ettől baromi szórakoztatóak is, miközben a dalaik egyik-másika mérhetetlenül félelmetes és sötét.

 

 

Eztán belenéztem a "tetovált falú" 041-es teremben a Hatvan City Hard Core műsorába. A két énekessel felálló csapat, amennyire én értek hozzá, a New York HC legszebb hagyományait ülteti át magyar közegbe, bár a gitáros Hatebreed pólója sem az ő bandán belüli különcségét jelölte. Elég frankón tolták az ugrálásra, együtt üvöltésre késztető témákat, és az sem zavart igazán, hogy mikor eljátszották az Ignite-tól a Falut, akkor azért Zoli eredeti magasai hiányoztak.

 Velük párhuzamban játszott a nagyteremben a Vendetta Inc., ott az énekesen volt árulkodó póló, Pantera felirattal, de szó sincs arról, hogy merő kópiája lenne ez a négyes annak. Van a zenéjükben thrash, death, de dallamos heavy metal témák is, meg kellő erő, amivel úgy megdörrentek, hogy odakinn az ég sem különbül (pedig amúgy irdatlan felhőszakadás és vihar volt aznap éjjel). Olyan téma nem volt, ami azonnal, elsőre megfogott volna, de nem láttam a teljes műsort, és azért így is tetszett a dolog.

 A 041-ben jött aztán a Dystopia koncertje. Vári Gáborék az év egyik legjobb lemezét tették le az asztalra, ezért is sajnáltam, hogy a csúszás miatt egy számot ki kellett húzniuk a programból. Kellett egy kis idő, mire bemelegedett Gábor torka, de aztán sem az énekbe, sem a zenébe nem lehetett belekötni, sőt, a hangzás is rendben volt. Legalábbis engem magával ragadott a koncert, melynek három csúcspontja is volt: a What Does the Beast Say? azzal az AIC-es verzével és ütős refrénnel, meg a két klipnóta (Purge Yourself, The Remedy Engine).

 Számtalan különféle hatás érvényesül a zenéjükben, de így egyben egészen sajátos valami, szuper elegye a fogós dallamoknak, az óriási riffeknek és groove-oknak, a kiváló, mégis alázatos zenészi játéknak, s mindehhez jön az a plusz is, ami nélkül ez is kevés lenne, és amit én a hangulatban, s ezzel összefüggően a szövegek mondanivalójában találok meg. Ahogy Kovács Bedlam barátom mondta, hasonlítanak az Alter Bridge-re, s tényleg, az ő zenéjükben is megvannak ezek.

 Időm elfogytán már csak két számot tudtam megnézni a Room Of The Mad Robots-ból, a hangulatos és vicces intrót követően (azt a Froggy Went A-Courting c. folknótát játszották be az Eraserhead képei elé, amit Crambone címmel én a Tom és Jerry rajzfilmek egyik legkiválóbbikából ismerek). A Lynch film az intro után is maradt, a színpadot kevéske kék fény világította meg csupán, s aztán rájöttem, hogy a füstszagot, amit érzek, a pofám égése okozza. Mert szégyen, hogy én ezt a bandát csak most szerettem meg. OK, élőben most láttam először, de akkor sincs magyarázatom arra, hogy hogy tudott elmenni mellettem az eddigi x különféle anyaguk. Ez van, tán jobb későn, mint soha.

 Mindenesetre az öt lynch-i figura (mert azért ez a koncert Eraserhead nélkül is befért volna egy filmbe, amit ő rendez) elképesztően ízes, hangulatos, hátborzongató zenét tolt - legalábbis az a két daluk ilyen volt. Van itt minden, a Tooltól a Faith No More-on át a Mastodonig és Gojiráig, s még megannyi más, de ahogy ezek kiálltak és zenéltek, hát, az elképesztő volt.

A többi fellépőtől bocs, nekem most csak ennyi fért bele, de így is azzal a semmivel össze nem hasonlítható jó érzéssel eveztem haza az özönvízben, hogy a magyar underground most is tele van szuper bandákkal.

U.N.


További UN fotók -
katt ide!

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hammer TV

 
THULCANDRA - Hat év után új album jön, itt a harmadik dal: Scarred Grandeur
2021. október 27. (szerda) 14:36

A Dying Wish címmel pénteken jelenik meg a melodikus black/death vonalas Thulcandra negyedik nagylemeze, a 2015 elején kiadott Ascension Lost album utódja, harmadik előzetesként pedig már itt is van a Scarred Grandeur dal. Thulcandra: "Egy hátborzongatóan hideg dallamokkal, jeges vibrálással és a svéd legenda, Dan Swanö által az Unisound stúdióban készített produkcióval térünk vissza! A hat év utáni első albumon a tiszta black & death metal esszenciáját ünnepeljük, minden eddiginél több ikergitárral és blastbeatekkel. Az A Dying Wish megjelenését követően Európa-turnéra indulunk majd, hogy alaposan megzúzzunk minden hűséges rajongónkat és támogatónkat." A többek között az Obscurából és a Death DTA-ből ismert Stefan Kummerer csapata eredetileg még 2003-ban alakult, de egy sajnálatos haláleset miatt csak 2008-ban éledt újjá a csapat. A Thulcandrához 2014-ben csatlakozott Erebor dobos (Secrets Of The Moon,...

STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában
STAR ONE - Tony Martin és Roy Khan énekel a februárban érkező album első epikus dalában

Arjen Lucassen (Ayreon) prog metal projektje, Star One egy új albummal jelentkezik február 18-án, a Revel In Time lemez első előzeteseként pedig már itt is van a Lost Children Of The...

RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream
RIVERSIDE - Új klipes dallal jelentkezett a lengyel prog rock csapat: Story Of My Dream

Story Of My Dreams címmel egy klippel kísért új dallal jelentkezett a a lengyel prog rock mester Riverside, mégpedig a zenekar húsz éves jubileuma alkalmából. A születésnapra két...

CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar
CIRCUS OF POWER - Új dal Danko Jones-szal és a Junkyard énekesével: Working Class Superstar

Working Class Superstar címmel egy új dallal jelentkezett a legendás New York-i dirty, motoros rocker Circus Of Power. Az új nótában vemdégeik is vannak: Danko Jones és David Roach, a...

DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"
DAVID ELLEFSON - "Májusban még attól is stresszeltem, hogy bemenjek egy Starbucksba"

A Talk Toomey podcast vendégeként a Megadethből tavasszal kitett David Ellefsont többek között arról is megkérdezte Joshua Toomey, hogy izgult-e a reakciók miatt, miután májusban...

THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes
THE OTHER - Új dal és klip a horror punk csapattól: Demon Eyes

Demon Eyes címmel egy klipes új dallal jelentkezett a The Other, a kölni horror punk brigád. Feltámadt sírjából a legendás horror punk kiadó, a Fiend Force Records (többek között a...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS