DINAMIT - "Teljesen leblokkolt az az izmos, szilaj énekes..."

Szeptember 7-én a Várkert Bazárban játszanak majd

2018. június 25. (hétfő) 08:01 | utoljára módosítva: 2019. január 7. (hétfő) 06:11

Szeptember 7-én lép fel a Várkert Bazár kertjében, az egykori Budai Ifjúsági Parkban az 1982 elején feloszlott, de 2009 óta újra együtt zenélő Dinamit. PZL a nullahategy.hu számára készített interjút Szűcs Antal Gáborral, a legendás zenekar szólógitárosával aki olyan emblematikus számokat írt, mint a Dinamit Tinédzser dal című hard rock sikernótája, vagy a Skorpió Így szólt hozzám a dédapám című örökzöldje.

 


www.facebook.com/dinamitegyuttes


A szeptemberi koncert Facebook oldala


1979-ben a Dinamit két kislemezt is kiadott. Egyszerre két kislemezt nem volt szokás kiadni….


"Talán ezzel a két kislemezzel kezdődött, hogy a Dinamitra rásütötték az 'állami rockzenekar' címkét, amit szerintem Schuster Lóri talált ki, mert elvittük tőlük Vikidál Gyulát. Négy nótánk volt készen, amire azt mondta a Hanglemezgyár, hogy adjuk ki kislemezen, szóval semmi különös nem történt. Támogatva mondjuk a Neoton volt.

Mi is megmutathattuk magunkat, de hát egy olyan szupergroupról volt szó, amelynek a zenészei korábban eladtak több, mint egymillió lemezt. Vikidál korábbi zenekara, a P. Mobil is tízezreket mozgatott meg egy-egy nagyobb koncerten, és egyébként a legjobb torkú énekes volt abban az időben. Ez tehát MHV kereskedelmi döntése volt, azaz bizalmat szavazott egy profikból álló, korábban már számtalanszor bizonyított zenekarnak." Vikidál hozott dalt a Mobilból, ez volt a Neked adnám a világot. Nektek volt olyan témátok a Skorpióban, amit aztán áthoztatok a Dinamitba?

"Nem vittünk át semmit, hiszen azért mentünk el a Skorpióból, mert az a zenekar 1979-re elfáradt. Abban az időben exkluzív szerződéseket kötött a Lemezgyár, aminek értelmében évente kellett albumokat kiadni. A Skorpió első lemeze, a Rohanás korszakalkotó munka volt, a második, az Ünnepnap is jól sikerült, de aztán némileg leült a dolog, mert rengeteget játszottunk. Általában féléveket töltöttünk külföldön, sokszor napi 2-3 koncertünk is volt.

Többet voltunk együtt, mint a családunkkal, és hiába játszottunk 1974-ben Kanadában és az Egyesült Államokban is, túl sokat voltunk összezárva. Az utolsó lemezünkben pedig már nem volt igazi temperamentum. Mindenki érezte, hogy változtatni kell, mi pedig kitaláltuk a Dinamitot. Jött egy új énekes, akinek más volt a hangfekvése, mint Karesznak, és azonnal jöttek az új témák és az ötletek..." Soha nem jelentek meg önálló CD-n a Dinamit lemezei, egyetlen CD-re zsúfolták össze a két album dalait. Nem volt szó arról, hogy önálló CD-ken is megjelenjen a két album?

"
Nem, mert amikor a CD-k megjelentek, már több, mint tíz éve nem létezett a Dinamit. Mi nem is tudtunk róla, hogy ez a bizonyos CD megjelent, de komoly jogdíjvitáink is voltak az egykori MHV-val… Előfordult, hogy egy 200.000 példányban eladott Skorpió album után 5000 Ft jogdíjat kaptam, de ez régi történet..."

 
Mit szólt ahhoz az MHV, hogy az 1981-es A híd című lemez megjelenése után azonnal fel is oszlott a zenekar?

"
Pénzt gyakorlatilag nem ölt a produkcióba az MHV, az első 1000 eladott lemez után megtérült az album bekerülési költsége, mi gyorsan dolgozunk a stúdióban, minden lemezünket (korábban a Skorpió anyagokat is) felvettük 1-2 nap alatt. Tény, hogy az 'állami rockzenekar' címke, és a koncerteken Gyula árulózása megmérgezte a csapatot. Főleg Vikidálra hatott ez, egy idő után már nem a színpad elején énekelt, hanem a dobok mellett. Teljesen leblokkolt az az izmos, szilaj énekes, aki egy személyben testesítette meg az erőt."


A teljes interjúhoz kattints ide!


  A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FATAL ERROR - Jön a Halandó album, videoklippel a címadó dal
2019. szeptember 22. (vasárnap) 15:43

Halandó címmel október 8-án jelenik meg a Fatal Error harmadik nagylemeze, a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel pedig máris megismerkedhetsz. "Fogadjátok szeretettel az új lemezünk címadó dalát, valamint a hozzá készült klipet! Nagyon köszönjük a stábnak és a barátainknak, akik miatt létrejöhetett a dal/videó! Rendeld meg a Halandó CD-t, és hallgasd meg egy héttel a megjelenés előtt! A CD mellett elérhetőek pólók, valamint ha támogatni akarsz minket, választhatod a támogatói csomagot. Találkozunk a lemezbemutatónkon az Instantban nov. 15-én!"   www.facebook.com/fatalerrorzenekar   A lemezbemutató buli Facebook oldala   FATAL ERROR - Halandó (a 2019-es Halandó albumhoz)   Az előrendeléshez kattints ide!    

SKYBLOOD - Jön Mats Levén énekes első szólólemeze, dalpremier: The Voice
SKYBLOOD - Jön Mats Levén énekes első szólólemeze, dalpremier: The Voice

Skyblood névvel és címmel jelenik meg november 22-én a Mats Levén énekes (Malmsteen, Candlemass, Therion, Krux, At Vance stb.) első szólóalbuma, amelyről máris meghallgatható az első...

DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High
DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High

Pár nap múlva a Volbeat vendégeként indul Európa-turnéra a kanadai punk'n'roll mester Danko Jones, az áprilisban kiadott A Rock Supreme című album Fists Up High dalához pedig elkészült...

TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen
TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen

Új album kiadására készül a Turbo zenekar, mégpedig csupa magyar nyelvű dallal, melyek közül az elsőt egy videóval tette közzé a 2015 óta csupán szórványosan koncertezett. Lesz...

SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert
SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert

A brit metal legenda Saxon lemondani kényszerült minden további idei koncertjét, mert a frontembermek, Biff Byfordnak azonnali szívműtétre van szüksége. Az operáció utáni lábadozás...

PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It
PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It

A legendás Motörhead gitáros, Phil Campbell első szólóalbuma október 25-én lát majd napvilágot Old Lions Still Roars címmel, és most megérkezett a második előzetes nóta, a szöveges...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS