VINNIE PAUL - Egy 2014-es interjúval emlékezünk a legendás dobosra

Nyugodj békében, Vinnie Paul!

2018. június 23. (szombat) 08:12

2014-ben játszott első ízben Magyarországon a Hellyeah, a váratlanul, 54 éves korában elhunyt ex-Pantera dobos, Vinnie Paul csapata. A FeZen-fesztiválon léptek fel (egy évvel később pedig a Barba Negrában), akkor volt friss a Blood For Blood című negyedik albumuk, amelynek kapcsán az alábbi interjú jelent meg Vinnie Paullal a HammerWorld magazinban.

 Új felállásban, két új taggal turnéztok az USA-ban az Avenged Sevenfold társaságában, a negyedik album megjelenéséig pedig még úgy 6 hét van hátra. Elég furcsa helyzet, nem?

"Még csak a turné elején vagyunk, de nagyon jól érezzük magunkat és a közönség is veszi a lapot. Eredetileg korábban jött volna ki az új lemez, de esténként 10-15 ezer embernek játszani azért így sem rossz! (nevet) Ez egy óriási lehetőség még így is, ráadásul az Avenged srácokkal nagyon jóban vagyunk már elég régóta. Ez az egyik legjobb turné jelenleg, hülyeség lett volna visszalépni a lemez megcsúszása miatt. Ezért is tettünk közzé két új dalt. Így legalább mindenkit felkészíthetünk az új lemez megjelenésére, ráadásul az új felállás is össze fog érni ezen a turnén."


Greg Tribbett gitáros és Bobzilla basszer távozásának fényében kicsit elhamarkodott volt a legutóbbi albumnak a Band Of Brothers címet adni, nem?

"Inkább amolyan vágyvezérelt gondolkodásnak mondanám! (nevet) Tényleg úgy éreztük, hogy a 2012-es lemez egy óriási lépés a helyes irányba, és az is volt, ezt a rajongók is visszaigazolták. De az is kiderült, hogy a következő szintre csakis akkor juthatunk el, ha ráncba szedjük a bandát. A két srácnak már hosszabb ideje mindenféle személyes problémái voltak, és ezzel az új albummal minimum másfél, de inkább két éven át szeretnénk turnézni, úgyhogy nem engedhettük meg magunknak, hogy a Hellyeah-ben gyenge pontok legyenek."


Akkor ez nem a szokásos "baráti" búcsú volt...

"Nem, valóban nem az volt. Nehéz döntést kellett meghoznunk, meg kellett válnunk tőlük, de biztos vagyok benne, hogy ez volt a helyes lépés. Mégpedig a csapat érdekében. Különösen Chad számára volt kemény a szituáció, hiszen a Mudvayne megalapítása óta együtt zenélt Greggel. Azaz a '90-es évek közepe óta. Mindezt februárban tettük közzé, de már jóval korábban megtörtént."


És mi lesz így a Mudvayne-nel?


"Amennyire én tudom, most hosszabb pihenőt tartanak, és ez már pár éve így van. De ezt inkább Chad tudná elmondani."


Az új lemez munkálataiban még résztvettek Gregék?

"Már a megírásában sem. A lemezt hármasban írtuk és vettük fel, Chad, Tom és jómagam. Az egész Hellyeah sztori azzal indult annak idején, hogy Chad és Tom együtt turnéztak, mármint a Mudvayne és a Nothingface, ahol ők ketten úgy összehaverkodtak, hogy elkezdtek tervezni, szervezni egy közös bandát. Én csak később csatlakoztam hozzájuk, hosszas hezitálás után. Dime halála után elég súlyos időszakom volt, el sem tudtam képzelni, hogy másokkal zenéljek, hogy másokkal legyek a színpadon. Egy éven át csakis a vodkásüveg alján keresztül láttam a világot. De a srácok annyira kitartóak voltak, hogy végül beadtam a derekam."


Az első két Hellyeah album után a Band Of Brothers egy jóval metalosabb, zúzósabb anyag lett. A közzétett két új szám alapján azt a vonalat vittétek tovább...

"Várj csak, amíg meghallod a teljes Blood For Blood lemezt! Minden túlzás nélkül mondom, hogy messze ez a legerősebb anyagunk. A legkomolyabb, legérettebb, a legjobb, de tényleg. Akár meg is esküszöm rá! Valóban a Band Of Brothers metal vonalát folytattuk, de hatványozottabb formában. A riffek, a dallamok is nagyon súlyosak, tőlem pedig olyan brutális, technikás dobtémákat hallasz majd, amilyeneket a Far Beyond Driven lemez óta nem hallhattál!

Hallgasd majd meg a Say When dalt! Mindhárman kitettünk magunkért. Ez a negyedik Hellyeah lemez, és az egész melónak volt egy afféle 'most vagy soha' jellege. Szeretnénk, ha az év vége felé mindenki azt mondaná, hogy a Blood For Blood 2014 egyik legjobb metal albuma. Számunkra már az is. Ha Tom itt ülne mellettem, azt mondaná, hogy ez pontosan az a lemez, amit annak idején megálmodott, amikor Chaddel kitalálták a közös bandát."
 Mitől combosodtatok meg éppen most?

"Már a legutóbbi lemeznél elindultunk ebbe az irányba, de ez egyrészt zenekari kémia kérdése. Korábban túl sok szakács volt a konyhában. Amikor elkezdtünk együtt zenélni, elsődlegesen az volt a cél, hogy a Hellyeah ne akarjon egy újabb Pantera, egy újabb Mudvayne vagy egy újabb Nothingface lenni. Új dolgokat játszottunk, helyenként rockosabbakat, bulizósabb szövegekkel. Olyasmi dalokat írtunk, amilyeneket korábban nem volt módunk a bandáinkban. A legkevésbé sem akartam, hogy panterás legyen a zene, így is elég nehéz volt Dime nélkül játszanom. A másik meg az, és valahol ez is kapcsolódik ehhez, hogy az új Hellyeah lemezt már nem nálam vettük fel Dallasban, hanem Las Vegasban, Kevin Churko-nál. Ő volt a producer is."


Eddig mindig te irányítottad a felvételeket, igaz?

"Én voltam a hangmérnök, a producer, én csináltam a masztereket, de ezt az összes melót most valaki másra akartam bízni. Szép volt, jó volt, elég volt. Most csakis a banda dobosa akartam lenni, aki a szart is kiveri a cájgból. Nem akartam napi 15-16 órán át a stúdióban molyolni, odafigyelni minden apró részletre. Az ilyen munka baromira lezsibbasztja az embert. Azt akartam, hogy legyen egy megbízható külső fül, aki alkalmasint hasznos javaslatokkal is előáll. Mivel Las Vegasban is van egy házam, nem is messze Kevin stúdiójától, tudtam, hogy nála jó helyen leszünk. És amikor ezt az ötletemet feldobtam Toméknak, ők is egyetértettek velem. Utólag pedig beigazolódott, hogy ez volt a legjobb, amit tehettünk. Talán már a legutóbbi lemezt is Kevinnel kellett volna felvennünk. Számos ötlete volt és tényleg kihozta belőlünk a maximumot. Néhány új dal például a stúdióban nyerte el a végleges formáját, méghozzá Kevin tanácsai alapján."


A basszer Kyle Saunders tehát már csak a stúdiózás után csatlakozott hozzátok?

"Igen, a lemezen még nem hallható. De a srácot régóta ismerjük, az öccse egy időben technikus is volt nálunk, ráadásul a tesója, Troy a Mastodonban játszik. Helyén van az agya, jó a színpadon, elsőrangú basszer. A másodgitáros pedig egy vegasi srác lett, Christian Brady. Szerintem bírni fogja a tempót ő is."

 Még a Pantera-időkben mondtad, hogy azt az intenzív dobolást nem lehet vég nélkül nyomni, ahogy mondjuk a Rolling Stones ma is turnézik. Fizikailag hogy bírod a koncertezést?

"Néha az egyik kezem, a csuklóm szokott rendetlenkedni, de ezt leszámítva semmi gond nálam. Igyekszem a bulizásból visszavenni a turnézás közben, ami persze nem könnyű. Pláne, ha az Avenged srácokkal van úton az ember! (nevet) De nagyon motivál, hogy nem akarok megöregedni. Nincs feleségem, nincs családom, nincs gyermekem, nekem csak a zene van. El sem tudom képzelni magam úgy, hogy nem dobolok, hogy nem turnézom. Megtehetném, mármint anyagi szempontból, de imádok úton lenni, színpadon lenni. Kiskölyök korom óta ez az életem.

És tudod, hogy mi motivál még? Láttam Tommy Aldridge-et a Whitesnake legutóbbi turnéján. Kezdő dobosként ő volt az egyik nagy ideálom. Már Pat Travers csapatában kiszúrtam magamnak, aztán Ozzy mellett is óriási dolgokat csinált. Most már 60 fölött van, de amit a Whitesnake-ben dobolt, attól összefostam magam! Egy picivel sem volt gyengébb, mint annak idején! Dumáltam is vele erről, és mondta, hogy nagyon odafigyel az egészségére. Teniszezik, fut, gyúr... Lényegében olyan formában van, mint egy aktív sportoló. Én még csak 50 múltam márciusban, szóval még hosszú ideig a dobok mögött akarok maradni. A turnézást is élvezem. Épp olyan otthonosan érzem magam a turnébuszon, mint Dallasban vagy Vegasban."


Miért élsz ilyen kétlaki életet?

"Így alakult. Dallasban ott a stúdióm, és az a házam inkább olyan, mint egy bár. Óriásikat lehet ott bulizni. Ha ott vagyok, folyton döngetem a zenéket. Az egész környék hallja, hogy megérkeztem! (nevet) De van egy csomó különféle vállalkozásom is, és ezek egy része Vegashoz kötődik. Nem akartam szállodában lakni, úgyhogy vettem ott is egy házat. Az egy kicsit nyugisabb, lazulós hely."

 Milyen típusú vállalkozásaid vannak? A lemezkiadóról lehet tudni.


"A kiadót a kényszer szülte, mert a Dimebaggel és David Allan Coe-val felvett Rebel Meeets Rebel lemezben nem látott fantáziát senki. De a kiadó dolgaival foglalkozom a legkevesebbet. Mivel saját turnébuszaim vannak, ezeket szoktam bérbe adni, ha éppen nem turnézunk. Aztán vannak a különféle bárok. Dallasban a The Clubhouse, ami egy sztriptízbárral összekapcsolt golfpálya. Ha megvolt mind a 18 lyuk, máris mehetsz lazulni a csajok közé! (nevet)

De van latin bárom, sport témájú bárom és van egy nagyobb szórakoztató komplexumom is Forth Worth-ben. Ezek mind lényegesen több pénzt hoznak a konyhára, mint a dobolás. A zenélés a szenvedélyem, de bulizni, bárokba járni is szeretek. Az évek során annyi pénzt ott hagytam a sztripbárokban, hogy logikus volt nyitni egy saját helyet! (nevet) Aztán az egyik hozta a másikat. A közvetlen irányításra persze megvan a megbízható emberem, de azért nem árt nekem is odafigyelni a dolgokra."Van olyan nap, amikor nem gondolsz Dime-ra vagy a Panterára?


"Nincs és soha nem is lesz. Ezzel együtt kell élnem. De Dime nagyon büszke lenne arra, hogy mennyien szeretik, hallgatják ma is, milyen elismeréssel beszélnek róla. És az újabb generációk is felfedezik maguknak. Legenda lett, mint mondjuk Randy Rhoads. Én is igyekszem a jóra, a szépre emlékezni. És mielőtt megkérdeznéd, eszemben sincs a békülés. Sem a volt énekessel, sem Rex-szel. Ha képesek voltak felégetni maguk mögött a hidat, akkor fogadják el, hogy a hídnak annyi. Nem kell üzengetni, nem kell ajánlgatni semmit, mert a Pantera egy lezárt történet." 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CANENS LEAP - Dalpremier a Tolna megyei négyestől: Canens Leap
2018. július 22. (vasárnap) 18:56

Canens Leap címmel egy EP-előzetes dallal jelentkezett a Tolna megyei Canens Leap zenekar, amelynek első EP-je, a Silence Within a nyár végére várható. Ismerkedj meg a szöveges videóval kísért új tétellel! (fotó: Ruip Gergő) "Zenekarunk 2016 márciusában alakult egy Tolna megyei kis faluban, Ladományban, azonban jelenlegi formáját és nevét csak 2018 elején nyerte el. A Canens Leap alapját egy testvérpár és egy barát képezi, akik kisgyermek koruk óta együtt zenélnek, hozzájuk csatlakozott utolsóként az énekes, Gergely Bence. A kezdeti hard rock és punk alapú feldolgozásokat és kezdetleges saját számokat egyre felváltották az összetettebb, érzelmesebb, metalhoz közelebb álló tételek. A dél-dunántúli régió majdnem összes klubjában megfordultunk már olyan zenekarok vendégeként, mint a Kies, a Fatal Error, a Hot Beaver vagy a Don Gatto...   www.facebook.com/canensleapband ...A nevünk a római mitológia...

INNER AWAKENING FESZTIVÁL - Augusztus közepén a Kék Yukban
INNER AWAKENING FESZTIVÁL - Augusztus közepén a Kék Yukban

Idén már tizedik alkalommal kerül megrendezésre az Inner Awakening fesztivál, amely a Kék Yukban lesz augusztus 17-én és 18-án. Már kevesebb, mint egy hónap maradt hátra az elővételes...

AGE OF AGONY - Vinyl-verzióban is kijön a zalai death metalosok For The Forgotten albuma
AGE OF AGONY - Vinyl-verzióban is kijön a zalai death metalosok For The Forgotten albuma

LP-verzióban is megjelenik pár nap múlva a zalai old school death metal gépezet Age Of Agony ötödik albuma, az eredetileg 2016-ban kiadott For The Forgotten. Az első világháborúról...

INHALATOR - Dal- és klippremier a győri thrasherektől: Paralyzing Cecity
INHALATOR - Dal- és klippremier a győri thrasherektől: Paralyzing Cecity

Paralyzing Cecity címmel egy vadonatúj dallal és a hozzá forgatott klippel jelentkezett a győri thrasher Inhalator. Élőben legközelebb a Dürer Kertben csípheted el őket, a...

ALCOHOL - 5 éves a Rockhimnusz, új lemezzel érkeznek majd a Rock On Festre
ALCOHOL - 5 éves a Rockhimnusz, új lemezzel érkeznek majd a Rock On Festre

Már fél évtizede jelent meg és 4 milliós megtekintés felett jár a YouTube-on az Alcohol zenekar (és a Rock On! Fest) Rockhimnusza. A Tóth "Csövi" Sándor vezette Alcohol harmadik...

23. HELLNESS HÉTVÉGE - Augusztusban jön a Tóparty Rockparty Arlón
23. HELLNESS HÉTVÉGE - Augusztusban jön a Tóparty Rockparty Arlón

23. alkalommal kerül megrendezésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Ózdtól néhány kilométerre található Arlón a Hellness Hétvége. Az igazán nagy múltra visszatekintő rendezvény...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS