GHOST - Ismert énekesek utasították vissza az ajánlatot, így lett Tobias Forge a frontember

Még a Myspace-en indult el a Ghost története

2018. június 7. (csütörtök) 16:44

Az okkult rocker Ghost új stúdióalbuma a múlt pénteken jelent meg Prequelle címmel, a frontember, dalszerző Tobias Forge, aki most Cardinal Copiaként jelenik meg a színpadon, a Revolvernek mesélt a csapat elindulásáról, valamint arról, hogy eredetileg csak gitáros akart lenni a bandában, de miután a svéd színtér jó pár neves énekese visszautasította, végül a mikrofon elé állt.
 
A Ghost 2006-ban született, amikor Tobias megírt egy Stand By Him című dalt, egybeolvasztva a Mercyful Fate fémes gitárjait és a Blue Öyster Cult napsugaras vokálharmóniáit, a liturgikus hangulatú szám természetesen a Sátánról szólt. Ilyesmi dalt még sosem írt Forge, aki korábban a death metalos Repugnant tagja is volt. Egykori zenésztársát, barátját, Gustaf Lindströmöt kérte meg, hogy segítsen rögzíteni a számot. A Stand By Gim végül a Ghost első albumán, a 2010-ben kiadott Opus Eponymous-on jelent meg, de már nem svéd nyelven, hanem angolul.

"Klasszul szólt a nóta, de nem tudtam hova helyezni. Manapság az okkult rock már egy nagyon bevett kifejezés, de akkoriban csak azt tudtam, hogy a nóta a maga fura módján nagyon is attraktív. Azt mondtam Gustafnak, hogy amennyiben sikerül két hasonló jellegű dalt megírnom, akkor nevet adhatnánk neki és kezdhetnénk is valamit az egésszel."2008 elején rögzítették is az első három Ghost dalt: Stand By Him, Prime Mover és Death Knell.

"Mindent én írtam a gitár mellett, a dobtémákat és a basszust is, szóval már kézben voltak nálam a nóták. Mire vége lett a hétvégének, fel is vettük a három számot. A felvételekkel csaknem párhuzamosan a Ghost név is megszületett."

  Az image kérdése viszont felvetett néhány problémát.

"Mondtam Gustafnak, hogy ezek a dalok nem úgy szólnak, ahogy mi kinézünk. A korábbi projektjeimben nem volt jelen a horror-jelleg, itt viszont éreztem, hogy ennek egy teátrális csapatnak kell lennie. És ha megcsináljuk, akkor névtelennek, ismeretlennek kell maradnunk. Valami egész mást akartam, mint a szokásos rock előadások. És az is világos volt előttem, hogy nem lehet a hagyományos utat járni, bandát összehozni, próbálni aztán elkezdeni koncertezni. Talán előbb egy teljes lemezt fel kéne vennünk, és utána mondjuk felléphetnénk a Roadburn fesztiválon."

 


 Forge azonban nem akart a banda énekese lenni.

"Gitározni akartam. Már kiskölyökként is inkább tudtam azonosulni Keith Richards-szal és Slash-sel, mint a bandák énekeseivel. Noha maximálisan imádom az 1982-es Mick Jaggert, ahogy kinézett, ahogy a színpadot uralta, inkább akartam egy laza gitáros lenni, aki köhécselés nélkül cigizik a játék közben. Úgy voltam a felvételekkel, hogy ezek csak demók az én hangommal. Ezek amolyan mankótémák az énekes számára."
 
 Tobias Forge elsőként a svéd doomster Candlemass volt énekesét, Messiah Marcolint kereste meg, de ő nem vállalta a dolgot, ahogy a mostani Candlemass frontember sem, Mats Levén, aki egy időben Malmsteen mellett is énekelt. És ugyancsak visszautasította az ajánlatot Christer Göransson, aki annak a Mindless Sinner nevű csapatnak volt a régi frontembere, amely Tobias szülővárosában, Linköpingben, amolyan helyi hősnek számított. Christer azt mondta Tobiasnak, hogy megvan a saját csapata, és különben is, ez a projekt kissé lököttnek tűnik. És a Grand Magus énekese, JB Christoffersson is nemet mondott Forge-nak, aki így végül maradt a Ghost frontembere.


Tobias ekkortájt a húszas évei végén járt, nős volt és két csecsemőkorú ikerlányáról is gondoskodnia kellett. Volt persze rendes munkája is, egy svéd mobilcégnek dolgozott, a telefonos ügyfélszolgálatnál. A Ghost már a hatodik zenekara volt.


"Mondhatjuk, hogy korábban nem sok minden történt az életemben. Volt két gyermekem, voltak barátaim, és persze a nősülés is nagy dolog volt számomra, de ami a pályafutásomat illeti, valamint a zenekaros, turnés álmaim valóra váltását, ez a 29 év nem sok eredménnyel járt."Mint akkoriban minden zenész, ő is a MySpace-t használta, oda tette fel a Ghost demós dalait.

"Ez az oldal nagyon titkos volt. Az talán szerepelt ott, hogy Ghost, de ahogy rémlik, egy holdfényes katedrális képét tettem fel fotó gyanánt, és a Ghost név mellé csak valami olyasmit írhattam, hogy sátánista doom. Nagyon-nagyon egyszerű volt minden. Igyekeztem persze belőni a lehetséges célcsoportot, azokat az embereket, akik olyasmi zenéket szerettek, amilyenekhez hasonlónak gondoltam a miénket. A Blue Öyster Culttól a Pentagramig, a Saint Vitusig, beleértve a teljes doom színteret, nyilván a Candlemasst is, de olyanokat is, mint az Angel Witch, a Demon... A komorabb rock/metal bandákat, ahol azért volt valamifajta dallam is."

  Két nappal a dalok feltöltése után máris felbukkantak a kiadók és menedzserek.

"A teljes ismeretlenségből, a totális semmiből, hiszen addig talán csak 10 ember tudott a Ghost létezéséről, 48 óra leforgása alatt egy olyan banda lettünk, amely iránt komoly érdeklődés mutatkozott. A pályafutásom íve nagyobbat változott ebben a 24-48 órában, mint előtte bármikor."A Ghost első dalai 2010 március 12-én kerültek feltöltésre. És ez volt az a nap, amikor Tobias 13 évvel idősebb bátyja, Sebastian elhunyt.

"Akkoriban nem tudtam róla, de szívbeteg volt, van erre egy szakkifejezés is, de arra nem emlékszem. Egy olyan betegség, amikor a szívizmok megvastagodnak. Szóval, Sebastian sajnos épp azon a napon hunyt el, amikor a Ghost dalokat nyilvánossá tettük. Aznap éjjel az egész életem megváltozott."Sebastian már 19 évesen elköltözött otthonról, de az öccsére azért komoly hatást gyakorolt.

"Három vagy négy éves lehettem, amikor adott nekem pár lemezt. Azt hiszem, eredetileg magának vette őket. Siouxsie and the Banshees volt az egyik, aztán Kim Wilde, egy Rainbow lemez, valamint a Love Gun a KISS-től. Hűha, mondtam az utóbbira, mire ő: a tiéd lehet! Lényegében ez annyit jelentett, hogy átkerült az én szobámba, nem túl messze az övétől. De nagyon rendes húzás volt tőle.

Ugyancsak tőle kaptam meg a Shout At The Devilt a Mötley Crüe-tól. Az a lemez ténylegesen beparáztatott. Szerettem, de egyúttal nagyon félelmetesnek tartottam, különösen az intróját. Egy kicsit később nagyon megszerettem a Rolling Stones-t is, az ő diszkográfiájukban pedig ott volt a Sympathy For The Devil dal és a Their Satanic Majesties Request lemez is..."GHOST - Dance Macabre (a 2018-as Prequelle albumról)


Ghost interjú a májusi HammerWorld magazinban
Ghost poszter a májusi HammerWorld magazinban
GHOST - Rats (a 2018-as Prequelle albumhoz)

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KÁRPÁTIA - Trianonra emlékeznek az új albummal: 1920
2020. február 19. (szerda) 08:39

1920 címmel megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze.  "A trianoni tragédia századik évfordulójának évében megjelent lemez olyan dalokat tartalmaz, amelyeket korábban még nem dolgoztak fel. A CD megrendelhető a zenekar online boltjában." A legutóbbi rockos Kárpátia album a 2019 áprilisában kiadott Egyenes gerinccel volt.   www.facebook.com/Karpatiazenekar KÁRPÁTIA - (1920) (a 2020-as album) KÁRPÁTIA - 1920 01. Lesz-Lesz-Lesz 02. Huszonegy, huszonkettő, huszonhárom 03. Mindent vissza! 04. Erdély induló 05. Kassán a szél 06. Az est harang 07. Igazságot Magyarországnak 08. Nem lehet azt parancsolni senkinek 09. Fenyő-fenyő 10. Bús magyarok imádsága      

SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline
SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline

Mad World címmel február 28-án jelenik meg a 25 éves jubileumát ünneplő svájci hard rocker Shakra új stúdióalbuma, amely már a harmadik lemezük lesz az öt év kihagyás után 2014-ben...

USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe
USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe

Üveghely címmel márciusban jön ki a Useme zenekar harmadik albuma, a lemez legfrissebb előzetese pedig a szöveges videóval kísért Mindenből a Semmibe dal. Csongor Bálinték első lemeze...

DEPRIVED OF SALVATION - Hazai régisulis death metal, itt az első album!
DEPRIVED OF SALVATION - Hazai régisulis death metal, itt az első album!

Decemberben egy 3 tételes EP-vel (Destined To Rot) mutatkozott be a régisulis, svédes death metalt játszó budapesti Deprived Of Salvation, most pedig már végig is hallgathatod az első...

ARCHAIC - Jótékonysági koncert a Dürerben: Thrashin' For Charity
ARCHAIC - Jótékonysági koncert a Dürerben: Thrashin' For Charity

Március 3-án az Archaic, a Stonedirt és a Wolverine Blues Brothers (Entombed tribute) a Dürer Kertben ad jótékonysági koncertet - egy rajongó megsegítésére. Archaic: "Miklós Csaba...

MUDFIELD - Közös dal Leanderrel, premier: A jobbik részem
MUDFIELD - Közös dal Leanderrel, premier: A jobbik részem

Kelet népe címmel február 21-én jelenik meg a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása, aznap pedig lesz lemezbemutató buli is a szeghalmi...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS