AZ IRODALOM VISSZAVÁG - Magyar írók és a rock/metal zene - 8. rész

Írók vs. rock - Uzseka Norberttől

2018. április 21. (szombat) 08:11 | utoljára módosítva: 2019. január 6. (vasárnap) 07:18

Arra, hogy sok metalos szeret olvasni, maga a HammerWorld magazin a bizonyíték. Persze, nem csak fémmel él az ember, néha jól esik elmerülni egy regényben, visszaásni a különféle mítoszokig és legendákig (melyek rengeteg metal bandára hatottak), vagy épp csak élvezni a költészet remekeit.

Ám nem csupán olvasók vannak, akik a könyveket és a rockzenét is szeretik, hanem írók és költők is. Uzseka Norbert keresett meg előbb néhányat, majd egyre többet közülük, mert kiderült, hogy a fantasy világától a szépirodalomig, az undergroundtól a mainstreamig mindenütt találni olyan alkotókat, akik nem csak azt tudják, hogyan lehet berántani az olvasót a műveikbe, de azt is, hogy a rock az jó.
1. rész: A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter, Babiczky Tibor, Bán Mór, Bíró Szabolcs, Bukros Zsolt
Az 1. részhez kattints ide!

2. rész: Cserna-Szabó András, Dobai Bálint, Dörnyei Kálmán, Dragomán György, Gaura Ágnes
A 2. részhez kattint ide!

3. rész: Vivien Holloway / Sasvári Vivien, Imre Viktória Anna, Kleinheincz Csilla, Kukorelly Endre,  László Zoltán
A 3. részhez kattint ide!

4. rész: Mickey Long / Rákosi Miklós, Molnár Krisztina Rita, Nemes István / John Caldwell, Jeffrey Stone, Riley E. Raines / Bódis Éva, Holden Rose / Kovács Attila
A 4. részhez kattint ide!

5. rész: Szécsi Noémi, Szöllősi Mátyás, Totth Benedek, Veres Attila, Waldmann Szabolcs / Michael Walden
Az 5. részhez kattint ide!

6. rész: Balaskó Ákos, Benyák Zoltán, Berta Ádám, Bleeding Bride, Kae Westa / Barsiné Gál Erika
A 6. részhez kattint ide!

7. rész: Leiner Laura, Kiss Balázs Kunó, Lauer Gábor, Nagy Koppány Zsolt, Nemes Z. Márió
A 7. részhez kattint ide!Ahogy arra számítani lehetett, a fantasy/sci-fi írók között sokan szeretik az ilyesmi történeteket feldolgozó metal zenéket, és az sem volt nagyon meglepő, hogy aki történelmi regényeket ír, az szívesen hallgat rockot, amikor csatajeleneteket kell írnia.

De vajon számított-e arra bárki, hogy az egyik legsikeresebb, külföldön is elismert magyar szépíró írásaira a Thy Catafalque is hatott, egy másik nagy nevű szépirodalmi író a Rammstein ütemeire szeret írni, vagy hogy egy magyar költő írta meg a világirodalom első metal mítoszát?!Mindenkinek ugyanazt a két-három alapkérdést tettem fel, s ki-ki kedve szerint válaszolt rá, hol rövidebben, hol hosszabban. Amennyiben igaz, hogy a változatosság gyönyörködtet, akkor készülj fel, mert nem akármilyen élményben lesz részed!


Az alapkérdéseim ezek voltak:

1. Kérnék egy rövid bemutatkozást, és pár szót a legutóbbi könyvedről!
2. Melyek a kedvenc rock/metal/stb. zenéid?
3. Volt-e olyan zene, amely hatott az írásaidra, esetleg konkrét jelenetet vagy történetet ihletett? (Akár idézet is jöhet.)
Poós Zoltán

1. "Poós Zoltán 1970-ben született Battonyán. 1988-ban díjazott volt a Diákírók és Diákköltők Országos találkozóján, majd 1992-ben megjelent első kötete a Cserépfalvi gondozásában.

Hat verseskötetet négy regényt és számos dizájnnal és popkultúrával foglalkozó esszékötetet publikált. 2002-ben Zelk Zoltán-díjat, 2012-ben Füst Milán-díjat kapott, Inzultusok című Örkény István ösztöndíjas drámáját beválogatták a Dramaturgok Céhe antológiájába. Az alkony fokozatai, a Szív határai és az Állami Áruház című könyveiből rádiójátékok készültek.

 
Legutóbbi könyve: az Étvágy az imákra című regény különös utazásra hívja olvasóját, bejárhatja a rendszerváltás Magyarországát, de Poós Zoltán regénye megmutatja azt is, hogy a világ közepét mindenki maga jelöli ki. Akár úgy is, hogy szerelmével együtt rámutatnak egy pontra. Kádár János temetésének napján 1989. július 14-én Vitus Istvánnak nem jut eszébe a Miatyánk néhány sora, és ahogy emlékezni próbál az imára, olyan dolgokat is felidéz, amelyek talán meg sem történtek vele.

Elhagyni készül egy számmal jelölt majorságot, mert Budapestre költözik, és ahogy egyre távolodik a gyerekkor vidékétől, úgy építi fel az egykori Pereget, ad identitást a településnek, ahogy identitását keresi az ország is, és persze maga a tizennyolc éves Vitus is, akivel ezen a bizonyos napon megtörténik minden, a szex, a drog és a rock and roll. És persze a legfontosabb is: szerelmes lesz.

Utazása közben megismerjük családját, az apját, akit kivágtak a Műszaki Egyetemről 1957 elején, mert beazonosították a Köztársaság téri ostrom képsorain, megismerjük az apja történeteit, aki hallotta Mindszenty egyik utolsó prédikációját Makón, ott volt Ribbentrop és Horthy mezőhegyesi vadászatán, megtudjuk, hogy Vitus ősei kapálták az aranyat termő szőlő földjét, és hogy Pereg mellett volt a Monarchia utolsó nagy hadgyakorlata. A könyv második részében már nem járnak autók, alig van mozgás Budapesten, a taxisblokád idején a már tizenkilenc éves fiú az esküvőjére készül, ami könnyen lehet, hogy elmarad, és olyan kudarccal végződik minden, mint amilyen elveszettnek tűnt 1990 októberében, a szabad választások után néhány hónappal a hitét vesztett Magyarország.

 Poós Zoltán április 21-én, szombaton, 14.00 órakor a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Kalligram standja mellett dedikálja Étvágy az imákra című új regényét.

Az esemény Facebook oldala
 


2. A gyerekkoromnak főleg a hard– és heavy rock volt a háttérzenéje, az első meghatározó élményem az 1977-es Metronom ’77 fesztivál volt, ahol a Piramis előadta az Égni kell című számát. Ezután már csak kemény riffek érdekeltek, a Rádió és Televízió Újságot átlapozva minden Tánczenei koktél listát végigbújtam és aláhúztam a rockzenekarokat, így ismertem meg már alsóban a P. Mobilt, a Korált, a Deep Purple-t.

Később a már gimis unokabátyám hatott rám, aki volt építőtáborokban, számos Beatrice és P.Mobil koncerten, és 1981-ben már nekem is volt babos kendőm, csöves farmerem, később bőrdzsekim. Az első koncertem 1981 tavaszán egy Korál-buli volt a battonyai művelődési házban.

Főleg a hard rock érdekelt abban az időben, persze az Edda, a Beatrice és a P.Mobil…, aztán a HBB is, majd hatodikban már hozzájutottam Deep Purple (In Rock, Machine Head) lemezeihez, később az Iron Maiden (The Number Of The Beast, Powerslave) albumaihoz is, ami nagy dolog volt a szocializmus kellős közepén egy dél-békési kisvárosban. Aztán 1983 és 1984 körül a tévé leadott egy Judas Priest koncertrészletet és egy Iron Maiden showt, és a Világ Ifjúsága is a műfaj mellé állt.

Számomra a legnagyobb hatású rocklemez talán a Purple Machine Head című albuma volt (talán azért is, mert még gyerek voltam, amikor megismertem), de a Black Sabbath Heaven and Hell és a Mob Rules című lemezei is etalonnak számítottak. Ugyancsak nagyon szerettem a punkos húzású Motörheadet is, az Iron Fistet a műfaj egyik csúcslemezének tartom. Anno csak kazettán volt meg a Judas Priest Unleashed In The East koncertalbuma, emlékszem, ezt hallgattam egy Sanyo-magnón 1984 tavaszán, miközben az egész kertet felástam. Ezt az albumot helyzetbe hoztam az Étvágy az imákra című regényemben is.

 
 


A Judas Defenders Of The Faith lemezét már sikerült vinylen is megszereznem, ez akkora hatással volt rám, hogy magyar szövegeket írtam a Freewheel Burning (Romlott a világ) és a Jawbreaker (Cserbenhagyásos gázolás) című számokra.
Aztán 1985 januárjában dobos lettem a TBC nevű punkzenekarban, és innen már az érdeklődésem főleg a punk és a karcosabb new wave irányába vitt, a Dead Kennedys, a Sex Pistols, a UK Subs és a Lords Of The New Church mindent vittek, de amikor a magyar rádió leadta 1984-ben az első két Metallica lemezt, már tudtam, hogy valami megváltozott a rocktörténelemben.

Voltam 1986 augusztusában Scorpionson az MTK-pályán, majd ugyanitt egy hónap múlva Iron Maidenen, szóval, nem lettem hűtlen a metalhoz, bár kétségtelen, hogy a Joy Divison, a Cocteau Twins, a Bauhaus és a The Cure elrabolták a szívemet. De a rockzene is örök szerelem maradt, része a gyerek– és kamaszkoromnak, a mai napig vinylen is gyűjtöm azokat rocklemezeket, amelyek kamaszként hatottak rám.

Amit most keresek: Uriah Heep - Abominog, Def Leppard - Pyromania, Scorpions - Tokyo Tapes. Szóval, ha leprofilozna az FBI, akkor az indie-rockot (jelentsen ez bármit) jelölné meg nálam első helyen, de soha nem fogom letagadni azt, hogy szeretem az olyan minőségi rockzenekarokat, mint a Whitesnake.

Ugyanakkor, valamennyire letapogattam a kortárs metalt is, hosszú évekig vettem a Hammert is, és ami számomra a kilencvenes években a legizgalmasabb volt, az a Paradise Lost (főleg a Draconian Times című lemezük), de bírtam az Anathemát is.

Kihagyhatatlan a Sepultura (már 1993-ban is láttam őket), de jöhet a Mastodon, a Pantera (őket is láttam), System Of A Down vagy éppen a Gojira…"
 

 

 
3. A metal közvetlenül nem hatott az írásaimra (bár Paradise Lostot szívesen hallgatok korrektúrázás közben), ugyanakkor a Táskarádió című esszékötetemben hosszan írtam a Piramisról, a Beatricéről, a P. Mobilról, az Eddáról és a Pokolgépről is."

  


 

 


Térey János

1. "1970-ben születtem Debrecenben, verset, prózát és drámát írok, húsz könyvem jelent meg idáig. (Majdnem) a legutóbbi könyvem A Legkisebb Jégkorszak. Ez a leginkább téli, és ez van a leginkább átitatva zenével:

'Befagy a Duna, és megnyílik a síparadicsom a Svábhegyen. 2019-et írunk, Európát és benne Magyarországot az izlandi vulkánok heves aktivitása nyomán bekövetkező globális lehűlés keríti hatalmába… A vulkáni tél lassanként beköszönt Magyarországra is. Vajon miként birkózik meg a magyar társadalom a váratlan katasztrófahelyzettel? Mihez kezd az épp regnáló szociáldemokrata-jobbközép kormány Magyarországon? Miközben a felső középosztály fényűző díszletek között zajló kényelmes életét felborítani látszanak a hó és jég alatt is forrongó szélsőséges csoportok. Mi történik, ha csődöt mond a logisztika, a pénz sem bizonyul hathatós cserealapnak a túléléshez, és előbújnak a hegy kísértetei is?'

(Fotó: Gálos Viktor)

 

 2. Depeche Mode. The Cure. Laibach. Nine Inch Nails. Rammstein.


 


 3. Szinte csak olyan írásom van, amelyik zenére vagy zene közelében született
(lásd a novelláim térkép- és zenemellékletét: katt ide!


És ez a bizonyos Jégkorszak is pont Metallicával kezdődik:  www.litera.hu/hirek/terey-janos-ex


  

Tisza Kata

1. "Tisza Kata, öregedéskutató, író, coach.

Legutóbb megjelent kötete az 'akik nem sírnak rendesen' a gyászt, a magányt, a gyerekkori mintákat dolgozza fel, mintegy előszobája annak a kötetnek, amely már a vívódást követő döntéshozást, a válást, és a válás traumájának feldolgozását tűzi célul. A szerző pszichológiai doktori kutatásait ötvözi coaching praxisának élményeivel, és a saját életének legfájóbb momentumaival, így jön létre a könyvfesztiválra megjelenő terápiás verseskötete.

  2. Gyerekkoromban, miután a bátyám rockdobos, egy csomó zenét tőle örököltem, ilyenek voltak a Scorpions, a Metallica, a Whitesnake. Ezek mellett elég korán kialakult a saját zenei ízlésem, amit kezdetben a grunge fémjelzett, nagy kedvencem a Nirvana volt.

Aztán egyre nagyobb hatást gyakorolt rám a magyar underground zenei világa és szövegei, és ez most már több, mint húsz éve elkísér, erre írok, dolgozom, takarítok.

 
 


3. Egészen konkrétan a Balaton, Trabant, Európa Kiadó, Sziámi, Neurotic, amiket egyvégben hallgatok, több szövegemben is megjelenik a zene, és terápiás célokra is használom, ugyanis zenével és költészettel olyan érzelmi színterekre is be tudunk jutni, ahová máshová nehezebben, és így számos elfojtás szabadítható fel.

Idézet: pl. Akik nem sírbak rendesen, 125. oldal:

'Tisztességes lánynak neveltek. A szüleim óvtak, féltettek. Azt akarták, hogy jó legyen nekem. Anyám egyre figyelmeztetett: erőszakos férfit sose szeressek. Apám pedig hozzátette: ne adjam könnyen magam. Egyszer megjelent álmomban egy angyal: azt mondta, a zenében van a férfiak lelke. A férfiak pedig jöttek, az éveim mentek. És nem adtam könnyen magam. A kocsijukba beültem, de a lakásukra nem mentem fel soha.

A kocsiban azt figyeltem, amire az angyal intett: hogy milyen zene szól. Ha olyan, amit én is szerettem, tudtam, hogy bennem van a lelke. De a férfiak mindig csak azt tették be, amit ők akartak hallgatni aznap este. Erről beugrott az anyám intése, hogy erőszakos férfit sohase szeressek. Nem is mentem fel a lakására egynek sem. Egyszer aztán az autót olyan férfi vezette, aki megkérdezte, mit hallgatnék szívesen. Nagyot dobbant a szívem: találkozott az anyám, az apám, meg az angyal intelme! A lakására hívott; mentem vele. Ott aztán meggyilkolt a kedvenc zenémre.'

 

1. rész
A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter
Babiczky Tibor
Bán Mór
Bíró Szabolcs
Bukros Zsolt
Az 1. részhez kattints ide!


2. rész
Cserna-Szabó András
Dobai Bálint
Dörnyei Kálmán
Dragomán György
Gaura Ágnes
A 2. részhez kattints ide!


3. rész
Vivien Holloway / Sasvári Vivien
Imre Viktória Anna
Kleinheincz Csilla
Kukorelly Endre
László Zoltán
A 3. részhez kattints ide!


4. rész
Mickey Long / Rákosi Miklós
Molnár Krisztina Rita
Nemes István / John Caldwell, Jeffrey Stone
Riley E. Raines / Bódis Éva
Holden Rose / Kovács Attila
A 4. részhez kattints ide!


5. rész
Szécsi Noémi
Szöllősi Mátyás
Totth Benedek
Veres Attila
Waldmann Szabolcs / Michael Walden
Az 5. részhez kattints ide!


6. rész
Balaskó Ákos
Benyák Zoltán
Berta Ádám
Bleeding Bride
Kae Westa / Barsiné Gál Erika
A 6. részhez kattints ide!


7. rész
Leiner Laura
Kiss Balázs Kunó
Lauer Gábor
Nagy Koppány Zsolt
Nemes Z. Márió
A 7. részhez kattints ide!
 

 

 

 

 

 

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
YNGWIE MALMSTEEN - Egy hét múlva új album, dalpremier: Blue Lightning
2019. március 22. (péntek) 17:27

Blue Lightning címmel március 29-én jelenik meg a svéd gitáros legenda Yngwie Malmsteen új albuma, amelyen a blues / rock világ azon előadóiról emlékezik meg, akik jelentős hatással voltak rá, mint pl. Hendrix, Deep Purple, Rolling Stones, ZZ Top. Az albumról már két dalt ése gy alapos előzetest is bemutattunk, most pedig itt a címadó szám, szöveges videóval. "Mindig is játszogattam régi dalokat, koncerten és stúdióban egyaránt. 1996-ban készítettem is egy hasonló felfogású lemezt, az Inspirationt, ezúttal pedig a Mascot kiadó vetette fel, hogy előrukkolhatnék egy blues albummal. Egy klasszikus zenészekkel teli családban nőttem fel, a legtöbben pedig neoklasszikus stalusúnak nevezik a játékomat. De amikor 5 évesen gitárt kaptam a születésnapomra, John Mayall & The Bluesbreakers témákat igyekeztem játszani, az Eric Claptonnal készített lemezükre gitározgattam. Ez valami olyasmi, amit kevesen tudnak velem kapcsolatban,...

GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm
GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm

Wolf God címmel április 19-én jelenik meg az ex-Spiritual Beggars énekes, Janne "J.B." Christofferson vezette Grand Magus kilencedik albuma, a 2016-os Swords Songs lemez folytatását, és a...

JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!
JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!

A januárban Micro címmel kiadott EP Teacher, Teacher! dalához készült el a Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer friss klipje. Ismerkedj meg vele!  ...

DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide
DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide

Humanicide címmel május 31-én jön majd ki a Bay Area thrasher Death Angel új albuma , a 2016-os The Evil Divide lemez folytatása, és máris itt az első előzetes dal, az új anyag címadó...

SOTO - Jön a harmadik album Jeff Scott Soto csapatától, az első dal: BeLie
SOTO - Jön a harmadik album Jeff Scott Soto csapatától, az első dal: BeLie

Origami címmel május 24-én jelenik meg Jeff Scott Soto énekes (Sons Of Apollo, ex-Malmsteen, Talisman stb.) által 2014-ben életre hívott, keményebb, modernebb hangzású Soto zenekarának...

STEVE PERRY - Új videoklip az ex-Journey énekestől: We're Still Here
STEVE PERRY - Új videoklip az ex-Journey énekestől: We're Still Here

Tavaly októberben jelent meg az ex-Journey énekes, Steve Perry harmadik szólóalbuma, a Traces, amely most kapott egy deluxe kiadást öt bónuszdallal (October In New York, Angel Eyes, 'Call On...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS