PERIHELION - Klippremier: Örvény

Április 21-én az A38 Hajón játszanak a Tormentor egyik vendégeként

2018. március 22. (csütörtök) 08:35 | utoljára módosítva: 2018. március 22. (csütörtök) 08:37

Örvény címmel még novemberben jelent meg a debreceni Perihelion harmadik albuma, a 2015-ös Zeng lemez és a 2016-os Hold EP folytatása. A francia Apathia kiadónál dolgozó avantgárd, atmoszférikus post-black vonalas csapat friss lemezét az év albumának választották a 13. HangSúly Zenei Díj szavazáson, a címadó dalhoz pedig most egy videoklip is született - máris megnézheted.

Április 21-én a kultikus Tormentor vendégeként az A38 Hajón játszik a Perihelion, de arra a koncertre már elkelt minden jegy. Viszont a nyári Rockmaratonon is ott lesznek majd.

 


www.facebook.com/perihelionofficial

 


PERIHELION - Örvény (a 2017-es Örvény albumhoz)
A debreceni Perihelion új albuma, az Örvény novemberben jelent meg a francia Apathia Records-nál. Vasvári Gyula énekes-gitárossal és Katonka Barna dobossal Uzseka Norbert beszélgetett.


Volt némi változás a zenekar felállásában. Mi történt, s mit kell tudni az új tagokról?

Barna: "Krisztián, korábbi gitárosunk, egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta már vállalni a zenéléssel, koncertezéssel járó teendőket, ezért néhány hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy nem folytatja velünk. Természetesen a baráti kapcsolat abszolút megmaradt. Krisztiánt végül is sikerült 'házon belülről' pótolnunk. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy Balázs, aki addig basszusgitározott, átvette a gitáros posztot, ami egyébként nem okozott neki problémát, mivel a másik zenekarában, a Karstban is ezen a hangszeren játszik.

Balázson keresztül a Karstból ismertük Tomit is, aki basszusgitáron korábban már kisegített minket néhány koncerten, így a dalok betanulásával sem volt különösebb gond. Tomi emberileg is hamar beilleszkedett, s mondhatom, már teljes értékű tagja a zenekarnak."A többiek - akár új, akár régi tagok - mennyire vettek részt a dalszerzésben?

B: "Az Örvény dalainak megírásánál az előző anyagainknál megszokott munkamódszerhez képest jóval nagyobb szerepet kapott a próbatermi jammelés, demózás. A korábbi gyakorlattal ellentétben, mikor is Gyula kész dalokat hozott, most félkész dalvázlatokból közösen dolgoztuk ki a végleges változatot. Az ötletekhez mindenki hozzátette a magáét, s ha jónak ítéltük meg, ami így kialakult, akkor beépült az adott dalba.

A végeredmény így spontánabb, ösztönösebb, talán letisztultabb is, mondhatjuk, hogy a zene így valóban négyünk közös szüleménye, de azért azt tegyük hozzá, hogy az alapötletek általában ismét Gyulától származtak. Rengeteg verziót elvetettünk, mások állandóan változtak, mivel mind a négyen meglehetősen maximalisták vagyunk."Egyáltalán, hogy zajlik a dalszerzés? Azért kérdezem, mert úgy képzelem, ilyen különleges hangulatú zenét nem lehet "csak úgy" írni.

Vasvári Gyula: "Egy-két alapötletből alakul ki sokszor egy egész dal, ami aztán számos esetben köszönőviszonyban sincs a kiindulási témával. Sokkal érdekesebb és főleg értékesebb végeredmény születik négy ember közös alkotásaként, mint ha egyvalaki leül és kitalál mindent. Nincs különösebb receptünk a dalírásra, azt leszámítva, hogy nekem például a legkülönfélébb élethelyzetekben jut eszembe egy-egy riff, téma, vagy szöveg. Hamar megtanultam, hogy ezeket mindenáron rögzíteni kell ott és akkor valamilyen formában, és ez a hozzáállás már sok olyan dalt eredményezett, melyek meg sem születtek volna, ha nem 'engedelmeskedem' ezeknek a hangoknak."PERIHELION - Örvény (a 2017-es album)
Miben más még az új anyag a korábbiakhoz képest?

Gy: "A legfontosabb, hogy ezt a lemezt egészben érdemes végighallgatni, mivel úgy mutatja meg leginkább a valódi arcát. A zajok, hangképek és átkötők is mind ezt a célt szolgálják. Persze ma már nyilvánvalóan komoly kihívás azt várni az emberektől, hogy üljenek le 40 percre és semmi mással ne foglalkozzanak, csak adják át magukat a zenének, de a helyzet mégiscsak az, hogy másképp lehetetlen megtapasztalni egy lemezanyag igazi mélységét."Milyen most a kapcsolat az Apathia kiadóval?

B: "Ez egy underground kiadó, amellyel hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolatunk, gyakorlatilag az összes Perihelion anyag náluk jelent meg. Érdemes megjegyezni, hogy a lemezeket nem kizárólag munkaanyagnak tekintik: csak olyasmit adnak ki, ami valóban megszólítja őket, amit maguk is szívesen hallgatnak. Ebből is sejthető, hogy valóban szívügyüknek tekintik a kiadványaik gondozását. Napi kapcsolatban állunk velük, főleg lemezmegjelenések környékén, így elmondhatjuk, hogy ők is nagyon lelkesek az új anyaggal kapcsolatban, és mindent megtesznek, hogy megfelelően promotálják a lemezt."
És milyen a Perihelion külföldi megítélése?

Gy: "Kiemelkedően jó, nagyon sok visszajelzés ér el hozzánk és semmi okunk a panaszra. Sokak szerint hatalmas hátránnyal indul ma egy zenekar külföldön, ha történetesen magyar és mindezen felül még magyarul is énekel. Ebből annyi bizonyosan igaz, hogy manapság vannak a magyarnál sokkal népszerűbb, egzotikusabbnak számító zenei színterek a világon, elég csak az izlandi zenekarokra gondolni. Ezzel persze semmi gond, ilyen mindig volt és lesz is, és az ilyen trendek folyamatosan jönnek-mennek. Számunkra csak és kizárólag az a fontos, hogy a lehető legőszintébben öntsük zenei formába az elképzeléseinket, így ha ezzel együtt más országokban is értékelik a dolgainkat, az nekünk már egy hatalmas plusz."Van terv, lehetőség külföldre menni koncertezni?

B: "Nálunk mindig a lehetőség szüli a terveket. Saját magunk ritkán szervezünk külföldi koncerteket, inkább meghívásos alapon működik ez a dolog. Néha indokolatlannak tűnő koncertmeghívásokat is elfogadunk, így jutottunk el például Svájcba, Franciaországba, néha pedig olyanokat mondunk le, melyen más esetleg csodálkozhat. Azt elmondhatom, hogy nem anyagi szempontok alapján szelektálunk, hiszen ezek a bulik többnyire ráfizetéssel végződnek, sokkal inkább szubjektív megítélés alapján döntünk egy-egy koncert elvállalásáról. Többnyire azért élni szoktunk a kínálkozó lehetőségekkel. Erdély például örök kedvenc, de többször játszottunk már Bukarestben is, ahonnan mindannyiszor kellemes élményekkel tértünk haza."


 

Az Apathia támogatta a stúdiózást?

Gy: "Ez igazából fel sem merült, mivel a dobfelvételeket leszámítva mindent magunk csináltunk és ez a munkafolyamat már a kezdetektől így zajlik."És hogy zajlott a stúdiózás?


B: "A dobok a debreceni MMP Stúdióban kerültek rögzítésre, mindössze két nap alatt. Nem először jártunk itt, ezért tudtuk, hogy más megoldásban nem is fogunk gondolkodni. Maximálisan elégedettek vagyunk a végeredménnyel, melyhez jelentősen hozzájárult a hangmérnökök profi hozzáállása is. Szerencsére volt időnk felkészülni, ezért a felvételek viszonylag zökkenőmentesen, gyorsan lezajlottak. Érdekesség, hogy a Bardó című dalunk nyitó dobtémáját Szilágyi Pisti (MMP hangmérnök, tulaj) javaslatára a feljátszás előtt 5 perccel drasztikusan megváltoztattuk. Így a dal merőben más karaktert kapott, de a végeredmény szerintem sokkal jobb lett, mint az eredeti verzióban."

Gy: "Az utóbbi két évtized során sok tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy a munka oroszlánrészét mi magunk végezzük el, arról nem is beszélve, hogy hiába fáradságos és szövevényes ezt saját magunknak intézni, mégiscsak mi tudjuk egészen pontosan, hogy mit szeretnénk hallani."
Továbbra is Costin Chioreanu készíti a borítóitokat. Mennyi szabadságot kap, avagy mennyire érti a zenéteket, a szövegeiteket?


Gy: "A 2014-es Nap fele néz c. EP-nk óta dolgozunk Costinnal és már az első perctől kiemelkedően jó személyes kapcsolatban vagyunk. Ő egy hihetetlenül őszinte és barátságos ember és nagyon tud lelkesedni. Rendszerint egy terjedelmesebb leírást küldünk a borító alapötletéről, esetleg megtámogatva valamilyen hevenyészett skiccel, ami alapján el tud indulni. Ez eddig mind a Zeng, Hold és Örvény anyagok esetében sikeres hozzáállásnak bizonyult, mert azonnal ráérzett a dolgokra, annak ellenére, hogy az összes grafikai alapötlet tőlünk származott. A szövegeket egyébként nem érti."

 

Aki tud magyarul, annak is kihívást jelenthet egyik-másik sorod…

Gy: "Részletesen kibontani és értelmezni a szövegeket felesleges volna. Amellett, hogy én pontosan tudom és érzem, mi áll a sorok mögött, számomra ennél is fontosabb, hogy a befogadó fél saját maga értelmezze azokat, vagy pedig benne keltsen valami új érzést az, amit hall, vagy olvas."Énekeltél a múlt évi Thy Catafalque albumon. Az hogy zajlott, és lesz-e további együttműködés Kátai Tamással?


Gy: "Tamással nagyon régóta ismerjük egymást és tudunk egymás zenei útjáról, időről-időre szoktunk is hosszasan beszélgetni, és a legutóbbi nagylemezére felkért vendégénekesnek. Ez megtisztelő volt, hiszen nagyra értékelem a zenei és versírói tehetségét. A munkamódszerben semmi különös nem volt, elküldte a zenét és a szöveget, én pedig visszaküldtem az éneksávokat. Lesz még együttműködés a jövőben is."A Hold EP-re feldolgoztátok a Twin Peaks sorozat egyik betétdalát. Hogy tetszik a sorozat folytatása?

Gy: "Remegve vártam a harmadik évadot és ma sem tudok napirendre térni a látottak felett. Nem kérdés, hogy a filmművészet remekét és csillogó gyémántját sikerült (ismét) megalkotnia David Lynchnek, és konkrétan semmi nincs a kortárs filmek és sorozatok között, ami felérne hozzá. Persze ma már szinte közhely, hogy nagyítóval kell keresni az értékes filmeket, hiszen ahogy maga Lynch is fogalmazott egy interjúban a Hollywood helyzetét firtató kérdésre: 'The arthouse is dead'."

B: "Nekem az egész egy spirituális utazás volt, a legmagasabb szinten, legalábbis amit egy ilyen jellegű tévésorozat szintjén el lehet érni. Lynch zsenialitása nem képezheti vita tárgyát, így a műveiről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, s nem kivétel ez alól az új Twin Peaks sem, természetesen. Etalon."

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS