DE PROFUNDIS - Megjelent az Aornos-szal közös split-anyag

A kazettát a Fekete Terror Productions-től lehet megrendelni

2018. március 16. (péntek) 12:43 | utoljára módosítva: 2018. március 16. (péntek) 16:03

Die Nacht címmel már bemutattunk egy vadonatúj dalt a nyers, dallamos black metalt játszó, szombathelyi de profundis zenekartól, most viszont már a teljes új anyaguk meghallgatható. A 2014-ben kiadott This Winter In My Heart című első nagylemez folytatása egy split-anyag az Aornos-szal.

"Már kapható, letölthető, teljes egészében meghallgatható a szombathelyi de profundis legújabb, 4 számos anyaga, mely az Aornos zenekarral közös kazettán látott napvilágot, Hymnen an die Nacht címmel. A két északi típusú black és két atmoszférikus, dallamos doom dalt tartalmazó EP a Fekete Terror Productions kiadásában jelent meg."

 


www.facebook.com/deprofundishu
 


Zoltan: "2015-ben álltam neki új dalokat írni. Az első nagylemez, a 2014-es This Winter In My Heart megjelenése után az volt a célom, hogy kissé visszakanyarodom a black metal gyökereink felé, kevesebb szintetizátort használva, inkább a gitárriffekre, harmóniákra alapozva akartam hangulatot teremteni. Hangzásban is inkább a 2010-ben megjelent demónk, a Haunted By Ill Angels Only koszosságát, nyersességét akartam visszahozni, amely jobban illik a magunkfajta puritán black metalt játszó csapathoz.

Ekkor jelentkezett az akkoriban induló Fekete Terror Productions feje, Dudás Attila, hogy szeretne velünk egy split-kazettát összehozni az Aornos zenekarral közösen. Mivel ez egy különleges alkalom volt, jött az ötlet, hogy mi lenne, ha megcsinálnánk egy szám black metal és doom metal verzióját is. Ebből alakultak ki a Die Nacht és a Ha eljön az éjjel című dalok, amelyek 80%-ban ugyanazokra a témákra épülnek, mégis teljesen más lett a hangulatuk.

Ehhez raktuk még hozzá a 90-es évek BM vonalát képviselő Wenn die Nacht kommt nótát és egy régebbi projektemhez készült, ám teljesen áthangszerelt, komplex, de dallamos doom szerzeménnyel lett teljes az EP, mely Az éjszaka címet kapta. Ezt a négy dalt aztán Yzokras a szövegeivel még jobban összefonta, mintegy konceptlemezt alkotva ezáltal."Yzokras: "A split-album címadója Novalis Hymnen an die Nacht című költeménye, amelyből egy rövid részlet el is hangzik németül és magyarul is egy-egy dalban. A dalszövegek ugyanakkor inkább csak hangulatukban kapcsolódnak az eredeti költeményhez.

Az éjszaka toposzához kapcsolódó elszigeteltség, elrejtőzés, elmúlás érzését próbáltam a tőlem telhető legnagyobb igényességgel megformálni a magyar nyelvű dalszövegekben, amelyeknél a sokszor többszólamú énekdallamok kidolgozását is igyekeztem minél jobban megoldani. A durva, black metal dalok szövegei valójában a magyar szövegek német nyelvű átiratai, fordításai. A szövegileg egymásnak megfelelő Az éjszaka és Die Nacht dalokban inverz megoldással szerepel az említett Novalis idézet.”DE PROFUNDIS - Hymnen an die Nacht (a 2018-as EP)Tátrai Csaba az Aornos dalokról:


INTO THE NIGHT

"A nyitó dal (eredetileg a Mors Sola című másodikalbum kezdő száma is), amely feltárván az Éjszaka birodalmának kapuját, egyenesen annak a szívéig utaztat. Az Éj azon időszak, amikor felébred a Sötétség és a rejtett zugokból előbújnak azon ősi árnyak, amelyek meglétéről a nappali ébrenlétben már régen megfeledkeztünk. Nüx istennő ideje ez, aki az egyik legmélyebb misztérium, mióta világ a világ.

A szöveget a német romantika ikonikus, enigmatikus figurája; Novalis jegyzi, jobban mondva dalszöveg gyanánt a Himnusz az Éjszakához című művéből használtam fel szemelvényeket. A beköszönő téma talán az eddigi egyik legfogósabb riff, ám mivel a szélvész tempó ellenére ez a variált kezdő dallam is tizenhatodokban van kipengetve, a dal szemernyivel sem kelt lágyabb benyomást, mint bármelyik más régebbi vagy újabb társa, sőt a 'neverending ebullient life what rushes into Me' ismétlődő sorai alatt az egyik legmániákusabb zenei rész hallható, ami eddig felbukkant az Aornos repertoárjában."GELUM

"Eredetileg at Orior című bemutatkozó albumon szerepelt. Ez a dal a Tél uralmát ábrázolja, ami ugye egy bevett séma a BM-ban, de egyrészt ez a témakör a szöveg megszületésekor nem volt még annyira elcsépelt (1998 körül), másrészt a sorok felfoghatóak szimbolikusan is; egyfajta lelki történésre vonatkozóan. Harmadrészt a zene szerencsére nem a kliséhalmazt erősíti.

Elsöprő hóvihar-orkán nyitánya ellenére talán az egyik legatmoszférikusabb szerzemény, főleg onnan, hogy az égi háború elül, s csak a Fehér Csend marad.. A szám az Aornos egész munkásságának egyik legpusztítóbb tempójával nyit (a tétel elején 250, a végén 260 BPM); komoly kihívás volt a gitárokat és basszust pontosan feljátszani a dobra."


AORNOS - Split (2018)


TO THOU WHO DWELLEST IN THE NIGHT

"Az Arcturus első három albuma a legnagyobb kedvenceim közt van, tehát már érlelődött bennem a gondolat egy ideje, hogy jó lenne valamelyik számukat eljátszani, és azt rögzíteni. Választék volt bőven, noha aki ismeri őket behatóbban, az jól tudja, hogy nincs éppen könnyű dolga a feldolgozni vágyónak… Sokáig úgy volt, hogy az Alone című dalt csinálom meg a La Masquerade Infernale felejthetetlen lemezéről, mert azt nagyon szívesen énekeltem volna a kihívás, na és persze a zseniális szöveg miatt, ami ugye egy Edgar Allan Poe vers, azok közül is az egyik legjobb.

Keresve is kevés olyan mondanivalót találhatnék, amivel jobban tudnék azonosulni… Aztán végül belefáradtam a zenei alapok füllel való leszedésébe, mert az alap E hangoláshoz jóval mélyebbre kellett volna hangolnom a gitárt, ami Floyd Rose rendszerű, tehát ilyen téren ez elég problémás lett volna, úgyhogy végül ezt a szintén zseniális, Éjszakához szóló himnuszt választottam, mert ez ugyanott van hangolásilag, ahol az én hangszereim. A dal elején általam hozzátoldott magyar szavaknak pedig egyfajta megszólítás jellege van, aminek az üzenete ugyan az, mint az eredeti angol címnek."
 
 
 

A kazettát a Fekete Terror Productions-től lehet megrendelni:
feketeterrorzine@gmail.com
https://www.facebook.com/feketeterrorprod/

 

 

Aki a digitális formátumot (is) szereti, az beszerezheti Bandcamp oldalunkon:

https://de-profundis.bandcamp.com/album/hymnen-an-die-nacht 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ROMER & CARPATHIAN BRIGADE - Lángba borult a Hősök tere Trianon 100. évfordulójan
2020. június 4. (csütörtök) 13:44

Magyarország egyik legnépszerűbb nemzeti rock zenekara, a Romer, és a válogatott szurkolótábora, a Carpathian Brigade együttműködéséből látványos videó született a trianoni békeszerződés századik évfordulójára. A száz résztvevő bevonásával összehozott kisfilm aláfestő zenéje a zenekar hamarosan megjelenő Diktátum rock requiem című albumán szereplő Koronás címer a szíved felett szimfonikus verziója.   www.romantikuseroszak.hu A csapat frontembere Sziva Balázs a friss lemezanyagról: "A Romer negyedszázados története során számos dalt írt ebben a témában. Ezek álltak össze egy monumentális, egybefüggő 65 perces művé, rock requiem formájában, amelyben komolyzenei és népzenei hangszerelések, valamint Vári-Kovács Péter színművész szívhez szóló szavalatai adnak új értelmezést a tőlük megszokott stílusnak."   ; A friss kiadvány a HammerWorld magazin júniusi...

DALRIADA - Új dal és klip Trianon 100. évfordulójára: Ezer csillag
DALRIADA - Új dal és klip Trianon 100. évfordulójára: Ezer csillag

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából új klipes dallal jelentkezett a Dalriada zenekar. Az Ezer csillag egyben az első előzetese az ősszel érkező Őszelő albumnak....

KAMELOT - Premier a nyári koncert DVD-ből, a Sacrimony az Arch Enemy és az Amaranthe énekesnőivel
KAMELOT - Premier a nyári koncert DVD-ből, a Sacrimony az Arch Enemy és az Amaranthe énekesnőivel

I Am The Empire – Live From The 013 címmel egy koncert DVD-vel jelentkezik augusztus 14-én a Kamelot, első előzetesként pedig már lehet is ismerkedni a Sacrimony (Angel Of Afterlife) dal...

ENSIFERUM - Videó a nyári album első dalához: Rum, Women, Victory
ENSIFERUM - Videó a nyári album első dalához: Rum, Women, Victory

Thalassic címmel július 10-én jelenik meg az új Ensiferum album, a 2017-es Two Paths folytatása. Az eredetileg egy szöveges videóval bemutatott első előzetes dalhoz - Rum, Women, Victory -...

FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is...

WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors
WARKINGS - Klippel a maszkos power metalosok első új dala: Warriors

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának első előzetes dala a Warriors címet viseli, és máris...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS