AZ IRODALOM VISSZAVÁG - Magyar írók és a rock/metal zene - 6. rész

Írók vs. rock - Uzseka Norberttől

2018. március 15. (csütörtök) 13:26 | utoljára módosítva: 2019. január 6. (vasárnap) 06:51

Arra, hogy sok metalos szeret olvasni, maga a HammerWorld magazin a bizonyíték. Persze, nem csak fémmel él az ember, néha jól esik elmerülni egy regényben, visszaásni a különféle mítoszokig és legendákig (melyek rengeteg metal bandára hatottak), vagy épp csak élvezni a költészet remekeit.

Ám nem csupán olvasók vannak, akik a könyveket és a rockzenét is szeretik, hanem írók és költők is. Uzseka Norbert keresett meg előbb néhányat, majd egyre többet közülük, mert kiderült, hogy a fantasy világától a szépirodalomig, az undergroundtól a mainstreamig mindenütt találni olyan alkotókat, akik nem csak azt tudják, hogyan lehet berántani az olvasót a műveikbe, de azt is, hogy a rock az jó.
1. rész: A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter, Babiczky Tibor, Bán Mór, Bíró Szabolcs, Bukros Zsolt
Az 1. részhez kattints ide!

2. rész: Cserna-Szabó András, Dobai Bálint, Dörnyei Kálmán, Dragomán György, Gaura Ágnes
A 2. részhez kattint ide!

3. rész: Vivien Holloway / Sasvári Vivien, Imre Viktória Anna, Kleinheincz Csilla, Kukorelly Endre,  László Zoltán
A 3. részhez kattint ide!

4. rész: Mickey Long / Rákosi Miklós, Molnár Krisztina Rita, Nemes István / John Caldwell, Jeffrey Stone, Riley E. Raines / Bódis Éva, Holden Rose / Kovács Attila
A 4. részhez kattint ide!

5. rész: Szécsi Noémi, Szöllősi Mátyás, Totth Benedek, Veres Attila, Waldmann Szabolcs / Michael Walden
Az 5. részhez kattint ide!Ahogy arra számítani lehetett, a fantasy/sci-fi írók között sokan szeretik az ilyesmi történeteket feldolgozó metal zenéket, és az sem volt nagyon meglepő, hogy aki történelmi regényeket ír, az szívesen hallgat rockot, amikor csatajeleneteket kell írnia.

De vajon számított-e arra bárki, hogy az egyik legsikeresebb, külföldön is elismert magyar szépíró írásaira a Thy Catafalque is hatott, egy másik nagy nevű szépirodalmi író a Rammstein ütemeire szeret írni, vagy hogy egy magyar költő írta meg a világirodalom első metal mítoszát?!Mindenkinek ugyanazt a két-három alapkérdést tettem fel, s ki-ki kedve szerint válaszolt rá, hol rövidebben, hol hosszabban. Amennyiben igaz, hogy a változatosság gyönyörködtet, akkor készülj fel, mert nem akármilyen élményben lesz részed!


Az alapkérdéseim ezek voltak:

1. Kérnék egy rövid bemutatkozást, és pár szót a legutóbbi könyvedről!
2. Melyek a kedvenc rock/metal/stb. zenéid?
3. Volt-e olyan zene, amely hatott az írásaidra, esetleg konkrét jelenetet vagy történetet ihletett? (Akár idézet is jöhet.)
Balaskó Ákos

1. "1984-ben születtem Dombóváron, jelenleg Dunakeszin élek. 2014-ben a fiatal írók, költők elismerésére szolgáló Petri György-díjban részesültem, amelynek eredményeképpen a Magvető kiadó gondozásában jelenhetett meg az első verseskötetem 2014-ben - A gépház üzen címmel.

A Tejsav címet viselő második kötetemet szintén a Magvető adja majd ki 2018-ban.
2. A rock/metal zenén belül mindenevőnek mondanám magam. Általában a hangulatomat még inkább felerősítő zenéket szoktam hallgatni, vagyis ha pörögni kell valamilyen határidős munkán, akkor a súlyosabb, tekerős zenék mennek, pl. Machine Head, Insomnium, Five Finger Death Punch vagy Dope.

De ha az életről lejövős kedvem van, akkor a letisztultabb ének- és dallamvilágú, melankolikusabb hangulatú dalokat választom, például a Sólstafir, a Madrugada vagy a Hurt számait. Íráskor egy-egy post-rock- album szokott szólni, az April Rain albumai kiválóak, vagy mondhatnám az If These Trees Could Talk-ot is. Lazulásképpen pedig ott vannak Leo Moracchioli metal átdolgozásai. 
 


 

3. Van, felhasználtam dalszöveg-részleteket, címeket több zenekartól, előadótól is,
pl. Trent Reznortól a Hurt egyes részleteit (persze Johnny Cage hangjától még nyomtatásban sem tudok szabadulni), illetve a Nirvanától is nyúltam elég egyértelműen:

És sosem fog eszünkbe jutni, milyen mély
önzés drótoz műanyag varjat erkélykorlátra,
és milyen súlymagány épít gallyakból neki fészket.

Sőt, azóta minden kiló túlérett meggy illata
smells like teen spirit.

(Meggymag, Élet és Irodalom, 2014)


Ugyanakkor a következő kötet anyagára is hatással voltak rock/metal zenekarok, és ezek nem is csak a hangulatokban érhetőek tetten, például a kötetben szerepel majd egy Fjara című szöveg is, ami a Sólstafir egy számcíme (magyarul Strand), egy másik versbe pedig egy Linkin Park szövegrészlet került.

Sőt, az is megesett, hogy, mintegy terápiás tevékenységként (merthogy megtörtént eseményeket dolgoznak fel), gyerekverssé alakítottam pár Tankcsapda dalszöveget, szám szerint hármat, itt olvashatóak: Ez a kiságy (Ez az a ház), A gyerek legója (a R&R rugója) és a Reggelio (Rio)."

  


 

 

 

 
Benyák Zoltán

1. "Benyák Zoltán vagyok. Mivel én nem szoktam műfajba sorolni az írásaimat, mások teszik meg ezt helyettem.
Ők modern fantasy-nek, szépirodalomnak, mágikus realizmusnak vagy szürrealizmusnak szokták nevezni a könyveimet. Az biztos csupán, hogy folyton olyan témákat igyekszem megragadni, amelyek nehezen megfoghatók. Mint a csodák, az idő, vagy a túlvilág.

 

 


2. Magam is gitározom, még amatőr rockzenekarban is felléptem néhány éve. Az íráshoz is használok zenét, mivel szeretném, ha erős hangulatú szöveg születne, és ezt úgy szoktam elérni, hogy keresek egy, a jelenethez stimmelő dalt, és írás közben rongyosra hallgatom. (Szerencsére a Youtube nem rongyolódik...)

 A régi Maident, Megadeth-et kedvelem, a Panterát, főleg a Cemetery Gates című dalukat.
Néhány filmzenére is gerjedek, mint a Conan, a barbár főcímdalára, vagy Vangelis Szárnyas fejvadászára. A modernebb zenék már nehezebben férkőznek közelebb hozzám, de a Dream Theaternek például sikerült. (Igen, nekem ez újabb keletű zenekarnak számít... :-)). De egyébként változó a hangulatom, egyik nap Nightwish csúszik, másik nap meg korai Black Sabbath.
  3. A zenehallgatásnál azonban nem áll meg a történet. A dalszövegeket olykor be is építem a könyvbe. Hol csak a fejezet elejére kerülnek idézetként, hol szervesen belegyógyulnak a szövegbe.

Azt hiszem, az első könyvemben, a Veszett lelkek városában is volt már dalszöveg. A Rolling Stones Paint It Black-je, és a Megadeth-től a Tornado Of Souls. Az idő bolondjaiba nemcsak a Cats In The Cradle pár sora került, de egy kis LSD-s Doors-utánérzés is.

Az utolsó regényemben, A nagy illúzióban még vaskosan jelen van a rock. Egy frissen elhalálozott festőről szól a sztori, aki bekalandozza a túlvilágot. És mivel ilyen környezetben vagyunk, nincsenek korlátok. Egy temetőben Jimi Hendrix ad koncertet, az út szélén Kurt Cobain stoppol. A révészlány vagány kocsiban cipeli magával főhősünket, a kocsi rádiójából Ozzy Osborne üvölti a Mr. Crowley-t.

A zene egy Benyák-regényben a történet része."
  

Berta Ádám

1. "Friss könyvem, A haramiák című kisregény alapötletét az elmúlt tíz évben ismertté vált, ún. nigériai csalások adták, ahol egy levélíró vagy telefonáló képzelt örökséget kínál valakinek, aztán ennek kapcsán pénzt kér felmerülő – banki, ügyvédi, stb. – költségekre.

A csalás pszichológiája akkor kezdett érdekelni, amikor egy közvetett ismerős azért ment bele az ügyletbe, és ennek következtében vált áldozattá, mert elhitte magáról, hogy túl fog járni a csalók eszén. Ez a csaló nincs tisztában vele, hogy nem én vagyok az igazi örökös – átverem és megszerzem az örökséget, mondta magában a leendő áldozat. A csalás tehát tulajdonképpen ragályos, úgy működik, mint valami fertőzés.
(Fotó: Paprasz Pamela)

  2. A szűkebb értelemben vett metal hallgatás végét nekem a Metallica fekete albuma jelentette, attól kezdve valahogy már nem csúszott annyira. Amik addig a kedvenc lemezeim voltak – Megadeth: Rust In Peace, So Far So Good So What, Slayer: South Of Heaven –, azokat most is szívesen hallgatom, de újakat már nem teszek melléjük.

Bepuhultam, grunge-ot és dirty rock and rollt kezdtem nyomni a hifiben, miközben szorgalmasan ástam ki a gyökereket. Így lett a kedvencem az első Black Sabbath lemez 1970-ből. A magyarok közül a fehérvári Visioned Frailty a befutó.

 
 


3. 'István halott. A homokban játszott a lábujjával. Középen ült, egyik oldalán Brúnó, a másikon Kornél.
– Jön a medve – mondta Brúnó keserűen.
– Nincs bérletem – ál-sikoltotta Kornél enerváltan.
Miki, a gyomaendrődi Bobby Ewing kuporgott a karibi homokban, és próbálta összerakni, hogy egyik barátja Jockynak képzeli őt, a másik meg biciklilánccal fenyegetőző tarajos punk ellenőrnek. Amely utóbbi esetben önmagát Galla Miklósnak képzeli, aki a bérletét elvesztő fiatalembert alakítja.
A pult felől egy régi Cult szám üvöltött. I saw the devil, deklamálta éppen az énekes.'

(Miki nem finnyás, [Kalligram, 2015.])


 
'Reggel tíz felé állt meg a Csalogány utcai szerviz előtt, négy nappal korábban jelentkezett be. A hangfalból üvöltött a Mastodon. A fekete Honda kereke eltaposott egy szürkés hóbuckát, a kocsi oldala maximum egy métert hagyott a műhelyajtóig.
A szerelő segített kirámolni a csomagtartóból a téli abroncsokat, egy kollégája pedig előkészítette a nagy, valaha pirosra festett, keresztforma kulcsot és két guruló, apró, ügyes emelőt. Botond autója előtt BMW X3-as parkolt, szintúgy csere, mellette jóvágású ötvenes szivar, szemre izraeli állampolgár telefonált, és közben egy alacsony huszonévesnek integetett kicsit odébb, aki talán a kisboltból érkezett vissza, kezében papírzacskó és kóla. Botondnak negyven perce volt a dologra, aztán indul fel a hegyre, ahol angolórát tart egy barátja édesanyjának.'

(a Gumicsere c. novella a Baleset az építkezésen című kötetből [Kalligram, 2016.])
 


 

 Bleeding Bride

1. "Papírforma szerint Réka volnék, de Bleeding Bride-ként szignózom az írásaimat és tényleg hallgatok is a 'Blíding' megszólításra. A név több, mint egy évtizede ragadt rám egy garázszenekarnak írt dalszöveg kapcsán. Azóta ők már nem zenélnek együtt, én meg rájöttem, hogy prózában jobb vagyok, mint a lírában.

Hat éve jelent meg az első egyedülálló kötetem, a Fekete fivérek, legutóbbi megjelenésem épp az elsőszülöttem javított, kiforrottabb verziója. Ez a regény valószínűleg mindig a legfontosabb mű lesz a számomra, mert épp a gót szubkultúrában való felcseperedésnek, a metal zene adta életérzésnek, valamint az ebben a világban megnyugvást, otthont találó lelkeknek állít egyfajta elvont emléket.

 
2. Nagyon eklektikus a zenei ízlésem, mert a Sisters Of Mercy, a Skinny Puppy, a Bauhaus mellett az EBM, electropop és industrial is nagyon közel áll a szívemhez,
mégis túlnyomó részt metal zenét hallgatok. Örök kedvenceim: The 69 Eyes, Nevegreen, Agregator, Arch Enemy, Sear Bliss, Christian Epidemic, Slayer, Morbid Angel, Children of Bodom, Amorphis, Amon Amarth, Iced Earth, Venom, Bathory, Fear Factory, Kreator, Nightwish (én elhivatottan a 'Tarja óta nincs Nightwish' vonalat erősítem) és a lista, be kell látnom, végtelen.

Javarészt ugyanazokat az együtteseket meg dalokat hallgatom, mint tíz plusz éve, nagyon nehezen áll rá a fülem az új együttesekre. Kivételt az In This Moment, a Five Finger Death Punch és a tetoválóművészem, a könyvborítóim megálmodójának együttese, a No Sugar képez, az ő dalaik találták meg még hozzám és a szívemhez az utat.
  3. Azt érdemes elmondani, hogy nem teszek meg két lépést sem csendben, még aludni sem nagyon sikerül, ha a fülembe nem dalol valaki, így az egész életemnek van egy folytonos soundtrackje. Minden, amit valaha alkottam, legyen az színdarab, novella, karcolat vagy regény, azt zene ihlette. Bár elég szövegcentrikus vagyok a zenében is, sokkal jobban tudok meríteni az érzésből, amit adnak nekem a dalok.

Mint említettem, a második kiadásban napvilágot látott Fekete fivérek című kötetem teljesen erre is épül, annak ellenére, hogy épp csak megemlítve a szereplőm maga is zenész, mégis sokkal nagyobb hangsúlyt fektettem a hangulatra, az érzékekre. Nehéz lenne emiatt idézetet hoznom, főleg, hogy Mikus Tamás volt olyan kedves, hogy átengedte az Agregator dalszövegek használatát, tucatnyit fel is használtam, mellette pedig Nightwish szövegek is találhatóak benne szabadfordításban, de a Christian Epidemic soraiból is rejtettem el.

 Egyébként azt hiszem, hogy ha az írást zenével akarnám párhuzamba hozni, akkor az én írói világom a Nevergreen hangulatvilágával lehetne egy helyen emlegetni. Írás közben gyakorta Bob Macura dúdol a fülembe, tök jó párost alkotunk, ha ő nincs is ezzel tisztában (MÉG) "

 


Kae Westa / Barsiné Gál Erika

1. "Civilben Barsiné Gál Erikának hívnak, és szerkesztőként dolgozom a Delta Vision Kiadónál, ahol egyebek mellett Sir Arthur Conan Doyle, Orson Scott Card, J. Goldenlane és R. A. Salvatore könyvei is átmentek a kezem alatt. Szerzőként a Kae Westa álnév alatt rejtőzöm, és fantasy regényeket írok.

 A legutóbbi 2017 áprilisában jelent meg Napsötét címmel, és egy régi ötletemet jártam körbe benne: azt, hogy mi lenne, ha egyszer a gonosz úgy tényleg, istenigazából győzne, és nem csak ideiglenesen, amíg a hősök a ragyogó páncéljaikban meg nem állítják.

A Napsötét egyszerre szól a teremtésről és a bukásról, a szereplői mind emberfeletti lények (olyannyira, hogy nemük sincs). Hősök gyakorlatilag nincsenek is, a főszereplő, Vrudla például konkrétan ennek a bizonyos gonosznak a jobbkeze: egykori lázadó tanítvány, aki szabadulni akart a fennálló világrend korlátozásaitól, és a sötétség szolgálatába állt.

 
2. Ha rock, akkor Alice Cooper minden mennyiségben. Rocker szülők mellett nőttem fel, teljesen természetes volt, hogy kisbabakoromban már Pink Floydra altattak el. Otthon mindig szólt valami, nagyjából a Deep Purple-től a Led Zeppelinig terjedő palettán; Alice Cooper inkább édesanyám kedvence volt, neki köszönhetem, hogy mélyebben elmerültem a munkásságában. A nyári fehérvári fellépése életem legmeghatározóbb koncertélményei között van.
 

Idővel aztán magamtól kezdtem keményebb zenéket hallgatni. Nagy kedvencem a Blind Guardian (akikkel – szintén a FeZen alkalmával – volt szerencsém találkozni, beszélgetni is egy kicsit), de egyébként is szeretem a német vonalat (például Freedom Call, Gamma Ray, nagyjából a Rocket Ride albumig az Edguy és az első három Avantasia), ahogy a skandinávokat is (a Sabatontól a Stratovariuson át a HammerFallig). És természetesen ott van a lista élén az Iron Maiden is.3. Rengeteg. A Napsötét megírása közben például nagyon sokat hallgattam a Blind Guardian Nightfall in Middle-Earth albumát, ami egészében is remekül hozta a hangulatot, a Blood Tears című szám pedig (ami a Thangorodrim hegyhez láncolt Maedhros rabságáról szól) kifejezetten hajtott előre azoknál a jeleneteknél, amikor Vrudla a fogságba vetett Vizek Urát gyötri.

Egy másik (egyelőre terv és rengeteg jegyzet formájában létező) regényem főszereplőjének pedig paranoid személyiségzavara van, őrá nagyjából minden harmadik Alice Cooper számot rá tudnám húzni.
Beleolvasó a regényhez - katt ide!"
  

1. rész
A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter
Babiczky Tibor
Bán Mór
Bíró Szabolcs
Bukros Zsolt
Az 1. részhez kattints ide!


2. rész
Cserna-Szabó András
Dobai Bálint
Dörnyei Kálmán
Dragomán György
Gaura Ágnes
A 2. részhez kattints ide!


3. rész
Vivien Holloway / Sasvári Vivien
Imre Viktória Anna
Kleinheincz Csilla
Kukorelly Endre
László Zoltán
A 3. részhez kattints ide!


4. rész
Mickey Long / Rákosi Miklós
Molnár Krisztina Rita
Nemes István / John Caldwell, Jeffrey Stone
Riley E. Raines / Bódis Éva
Holden Rose / Kovács Attila
A 4. részhez kattints ide!


5. rész
Szécsi Noémi
Szöllősi Mátyás
Totth Benedek
Veres Attila
Waldmann Szabolcs / Michael Walden
Az 5. részhez kattints ide!
 

 

 

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
IN FLAMES - Szöveges videóval a Clayman daluk 2020-as verziója
2020. június 5. (péntek) 18:41

Pár napja elkezdte felcsigázni az érdeklődést az In Flames, és ahogy ígérték, meg is érkezett a pénteki bejelentés: új kiadást kap a 2000-ben megjelent, azaz most 20 éves Clayman albumuk. A szeptember 4-én érkező szülinapi kiadás egy frissen remaszterizált változat lesz (Ted Jensen - Pantera, Deftones stb.), de lesznek más újdonságok is, például egy új instrumentális tétel, a Themes And Variations In D-Minor, valamint négy nótát újra fel is vettek Howard Benson producerrel (My Chemical Romance, Papa Roach stb.). A Chris Lord-Alge (Green Day, Rob Zombie stb.) által megkevert négy szám: Bullet Ride, Only For The Weak, Pinball Map Clayman. A Clayman új verziója már meg is hallgatható. IN FLAMES - Clayman 2020 (09/04 - Nuclear Blast) Side A: 01. Bullet Ride 02. Pinball Map 03. Only For The Weak 04. …As The Future Repeats Today 05. Square Nothing Side B: 06....

OCEANS OF SLUMBER - Klippel az őszi album első dala: A Return To The Earth Below
OCEANS OF SLUMBER - Klippel az őszi album első dala: A Return To The Earth Below

Új videoklipes dallal jelentkezett a prog metalos texasi Oceans Of Slumber. A Cammie Gilbert énekesnővel még 2015-ben megerősített banda negyedik albuma, a 2018-as The Banished Heart lemez...

UADA - Jön az amerikai black metal banda új albuma, itt a címadó dal: Djinn
UADA - Jön az amerikai black metal banda új albuma, itt a címadó dal: Djinn

Áprilisban visszatért volna Budapestre a black metalos amerikai Uada, a koronavírus miatt azonban a koncertjük elmaradt. Jó hír viszont, hogy szeptemberben kijön a portlandi brigád...

KANSAS - Klippel a harmadik albumelőzetes dal a prog rock legendáktól: Jets Overhead
KANSAS - Klippel a harmadik albumelőzetes dal a prog rock legendáktól: Jets Overhead

The Absence Of Presence címmel június 26-án jelenik meg az új Kansas album, a legendás amerikai prog rockerektől pedig már lehet is ismerkedni a klippel kísért harmadik előzetes dallal, a...

AEROSMITH - 2021-ben lesz az Európa-turné, megvan a budapesti koncert új dátuma!
AEROSMITH - 2021-ben lesz az Európa-turné, megvan a budapesti koncert új dátuma!

Mielőtt mindent elsöpört volna a koronavírus, úgy volt, hogy július 24-én - 26 év után - visszatér Magyarországra az Aerosmith. Az eddig csak későbbre halasztott 2020-as turnénak most...

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Mennyei folk, új album jön, dalpremier: Égi messzeségek
THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Mennyei folk, új album jön, dalpremier: Égi messzeségek

A neofolk, medieval folk vonalon Nyugat-Európában is jól ismert Moon And The Nightspirit hetedik albuma Aether címmel június 19-én jön majd ki a német Prophecy gondozásában. A 2017-es...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS