BEATRICE "Tudod, hogy mi volt az Angyalföld című nótánk legveszélyesebb sora?"

Április 7-én Életmű koncert a Budapest Sportarénában

2018. március 14. (szerda) 06:24 | utoljára módosítva: 2018. március 14. (szerda) 06:28

Február közepén egy 19 tételes Beatrice koncertlemez látott napvilágot a Hammer Records gondozásában. Az első 40 év Live! címet viselő album limitált digipack CD formátumban jelent meg a Beatrice 40 éves jubileumi Aréna koncertjének tiszteletére.

Nagy Feró és kultikus zenekara április 7-én nagyszabású koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában, Feróval pedig Dávid Imre készített egy alapos interjút az nlcafe.hu számára.

 


www.facebook.com/NagyFeroBeatrice


Az Arénabuli Facebook oldala
Részletek az interjúból:A Gyere kislány gyere dal kapcsán:

"...Volt egy saját zenekarom, a Zárvatermők, amihez szereztem egy énekfelszerelést. Mai aggyal nevetséges kis cucc volt – de volt, a csajok meg meghívtak, hogy menjek velük és hangosítsam le a bulikat. Még egy pár keményebb nótát is megtanultak a kedvemért, együtt énekeltük Jimi Hendrixtől a Fire dalt. Mert én már akkor is rockzenész voltam, a Zárvatermőkkel főleg Led Zeppelin számokat játszottunk. Na mindegy.

Egy idő után állandó tag lettem a Beatricében: én intéztem a bulikat, Mónika tévés fellépéseit, ilyesmit. Aztán jött a Gyere, kislány, gyere, aminek én írtam a szövegét és vokáloztam is benne. Nagyon jól kitalált kis nóta volt, de a népeknek csak annyi maradt meg belőle, hogy a Feró diszkószámot énekelt.

Nemrég fel is kértek, hogy egy televíziós adásban énekeljem el ezt a régi dalt. Mondom, azt egy lány énekelte. Ne haragudjatok, de nem fogom herehangon elzümmögni, hogy 'Egész héten várom a szombat éjszakát'. Hülyék vagytok? Vegyetek be egy csajt is. Amúgy nem is diszkószám volt az, hanem funky, azt meg imádtuk..."A klasszikus Beatrice megalakításáról:

"Amikor a Mónika kirúgott, végre felcsillant a remény, hogy megcsinálhatom a saját zenekaromat. Sokáig együtt éltünk, a feleségem volt, van egy közös gyerekünk is. Addig nem nagyon gondolhattam saját bandára, úgy voltam vele, hogy a gyerekemet nem fogom feláldozni se a karrierért, se a rockzenéért. De kirakott, és ezzel tulajdonképpen felmentett a szülői szerep alól. Persze, szenvedtem, mint a kutya, de legalább nekiállhattam, hogy megcsináljam, azt, amit szeretnék.

Akkor már régóta terveztük Donászy Tibivel, Gidófalvyval és Fischer Lacival, hogy csinálunk egy igazi rockzenekart, olyat, amilyet mindig is akartam. Jól jött, hogy nagyon sokat tanultam Mónikáék mellett, rájöttem, hogy hogyan működik ez a biznisz a hetvenes évek Magyarországán. Hogy hiába jelentkezel a Táncdalfesztiválra, úgyis Korda Gyuri fogja megnyerni. Vagy valaki más – de az biztos, hogy nem te. Hiába vezette a Gyere, kislány, gyere Magyarországon három, Kelet-Németországban meg hat hónapig a slágerlistát, igazából semmit sem profitáltunk belőle. Sőt, olyan is volt, hogy meghívtak minket egy NDK tévéshow-ba, de majdnem a Hungáriát küldték ki helyettünk. Azt mondták, nem érkezett meg a meghívó. Dehogynem, megjött az, csak nem akarták odaadni...."
 A baboskendős Ricséről:

"...Csak fölmentem a színpadra, mert úgy éreztem, hogy fontos dolgokat közölhetek a világgal. Nyilván, provokáltam is. Az ember mindig keresi a határokat, hogy meddig lehet elmenni, és amikor elérte, azt mondja magának, jó, menjünk egy kicsit még tovább. És akkor eszedbe jut, hogy milyen kurva jó lenne, ha úgy kezdődne a szám, hogy 'Támadáááás! Egy-kettő-háárom!'. A rendőr ki fogja kapni a botot, de Jerikó falairól énekelünk, azért csak nem visznek be, mert azt mondod, fontos, hogy az emberek között nagyobb legyen a megértés.

Tudod, mi volt az Angyalföld című nótánk legveszélyesebb sora? 'A Mercedes gyorsan száll, a villamos csak botorkál'. Ez egy punk szöveg, de b...ottul igaz. Tudod, kik jártak Mercedesszel?"

Általában azért vittek be a rendőrök, amit a koncerteken mondtam. Bevittek, és megkérdezték: 'Tegnap mi volt?' Mondom, 'Hoztam egy kazettát, fölvettük a koncertet' – persze, nagyon jól tudták, mi hangzott el, ők is fölvették! (nevet) Egyszer, amikor azt találtam mondani a színpadon, hogy 'Ideiglenesen ihaj-csuhaj!', kitalálták, hogy az 'ideiglenesen itt állomásozó' szovjet hadsereg ellen uszítok. Hiába magyaráztam, csak rosszabb lett, a végén még pofán is vágtak.

 De volt, hogy azért vittek be, mert az egyik bulin beszámoltam, hogy 'Ötvenhárom-ötvennégy-ötvenöt-ötvenhét, ötvennyolc!'. Az ötvenhatot átugrottam, azt akkoriban nem lehetett kimondani. De abból is balhé lett, hogy kihagytam, azt mondták, ellenforradalmi hangulatot provokálok. Mindegy volt, mit csinálunk, a rendszer egyre idegesebb lett. Persze, voltak igazán veszélyes dolgaink is: mint amikor az egyik koncerten betiltottuk a Táskarádiót meg az Ötödik sebességet; betiltottuk, mert az nem nekünk szólt. Vagy amikor leváltottuk Tóth Dezső elvtársat. Kiálltam a színpadra, és azt mondtam: 'Ő nekünk nem elvtársunk többé. Leváltottuk, befejeztük'. Imádta a közönség. A hatalom meg beszart, mert rájöttek, hogy ők is leválthatók."

Nagyon sok csöves járt le a koncertjeinkre, jórészt nekik köszönhetjük, hogy a Ricse két héttel az indulása után már ezer-ezerötszáz fős telt házakat tudott csinálni. Eleinte nem értettük, mit keresnek ott. Ha punk, hát punk, leszarom, de mi azért intellektuálisabb zenét játszunk, mi köze ezeknek a gyerekeknek hozzánk? Összedugtuk a fejünket Miklóskával, és elhatároztuk, hogy az egyik buli után leülünk velük dumálni.

 Ültünk a Fehérvári úton, a Fővárosi Művelődési Ház melletti parkban, a bokrok alatt, és beszélgettünk. Reggel kettőig-háromig ment a traccs, én meg rádöbbentem, hogy nem a rendszernek van igaza, hanem nekik. A rendszer hülye, mert nem veszi észre, hogy baj van ezekkel a gyerekekkel.

És nem az a megoldás, hogy Kádár elvtárs hívó szavára a közegek lemennek az aluljárókba, és gumibottal kiverik onnan őket. Nem. Attól csak rosszabb lesz. Be kéne vinni őket a kultúrházba, és lehetőséget adni nekik, hogy tanuljanak, fejlesszék magukat és hasznos dolgokkal töltsék az idejüket. De nem; inkább kigumibotozták őket az aluljárókból, és ezzel megoldottnak tekintették a 'csöveskérdést'. Akkor döntöttük el, hogy ki kell állnunk mellettük."
 Az ős-Ricse feloszlásáról:

"...a Fővárosi Tanács kulturális osztálya írt egy körlevelet. Nem tiltottak be minket, csak nem javasolták a felléptetésünket, de ez elég volt. Minden tanácselnök meg művházigazgató összeszarta magát, és onnantól nem hívtak minket sehová. Pedig a reformkommunistákkal viszonylag jóban voltunk, 1980-ban a Fekete Bárányok koncert is úgy lett, hogy bementünk a KISZ-be, és megbeszéltük Lendvay Ildikóékkal, hogy szeretnénk megcsinálni a bulit. Ők, a fiatalabb nemzedék akkor már szívesen 'ad acta' tette volna az öreg bolsevikokat, azt gondolták, ha segítenek, a maguk pártjára állíthatják a gyerekeket. Persze, pofára estek, mert a közönség továbbra is leszarta őket..."A Pokolgépről:


"Felfedeztem a Pokolgépet. Megláttam, hogy végre itt a heavy metal. Addig csak 'hevi medál', 'hegyi metál' meg ilyen f...ságok voltak a magyar piacon, de valódi metal banda egy sem. Aztán megláttam Kalapács Józsiékat és felajánlottam nekik, hogy kikupálom őket. Ha akarják, segítek nekik: írok egy-két szöveget, és egy picit rendbe rázom őket. Nagyon megörültek.

Az első két lemezük szövegeinek többségét én írtam, szerettem őket, és szerettem velük dolgozni. Akkor született az Ítélet helyett, a Jel (A jel korábban született, 1982-ben, Paksi Endre írta a szövegét, Feró azt írta át - a szerk.), meg a Mindhalálig Rock 'n' Roll is. Közben csináltam egy Hamlet-feldolgozást, aminek a zenéjében a rockot és a kelet-európai népzenét kevertem, volt is vagy tíz előadás az Egyetemi színpadon – többre nem volt pénzünk...."
 Az emberi hülyeségről:

"Szeretnék valamit közölni a világgal, elmondani, mi az, ami idegesít. A legjobban az emberi hülyeség szokta felb...ni az agyamat, például az, amikor két ember valami olyasmiről vitázik, amihez nem értenek. Az ilyesmi iszonyúan fel tud idegesíteni: mint amikor Hosszú Katinkát savazzák a fórumozók. A kiscsaj bizonyított, ha meglátta, hogy van valahol egy arany, azt mondta, 'Odaúszom és elveszem'. És el is vette. Mégis kritizálják – olyan arcok, akik nemhogy úszni, de írni-olvasni se tudnak. Engem is sokat b...tattak. Amikor szerepeltem a Sztárok a jégen-ben, mindenki azzal jött, hogy egy rocker nem korcsolyázik. Miért, mit csinál? Mi az, hogy nem korcsolyázik? Le van írva valahol, hogy én ezt nem csinálhatom? Hagyjál már! Hát a rock and roll maga a szabadság: azt csinálok, amit akarok – már ha nincs túlzottan a terhetekre..."


A teljes interjúhoz kattints ide!


 "Nagy Feró nevét a Beatrice frontembereként és színpadi szerepei kapcsán mindenki jól ismeri, több évtizede a zenei élet egyik legfoglalkoztatottabb, legkedveltebb előadója határon innen és határon túl. Páratlan pályafutása alkalmából egy egyszeri és megismételhetetlen életműkoncertre készül 2018. április 7-én, a Papp László Budapest Sportarénában. A nagykoncerten a Beatrice 40. születésnapját is megünnepli vendégekkel, meglepetésekkel.


Feró a hatvanas évektől kezdve énekel, zenél, 1970-ben alapította meg a Beatrice zenekart Csuka Mónikával közösen, amely akkor az ország egyetlen női beatzenekara volt. 1978-ban újraalakította a Beatricét, amelynek frontembere lett, de sajnos néhány évvel később a zenekart feloszlatták, s így Németh Alajossal létrehozta az Ős-Bikinit.BEATRICE - Jól érzem magam (a 2018-as Az első 40 év Live! albumról)
BEATRICE - Nagyvárosi farkas (a 2018-as Az első 40 év Live! albumról)

 A Beatrice 1987-ben újrakezdte munkásságát, ezután már sikeres együttesként törtek be a mainstreambe. Az évek során a politikai ellentétek nem kedveztek a csapat különböző felállásainak, ám a sok akadály és buktató ellenére a ’90-es évek közepétől az addig kiadatlan dalaik is lemezre kerülhettek, s népszerűségük egyre csak nőtt.
 
Jegyek az áprilisi koncertre - katt ide!

  

Nemrég a Facebook oldalán jelentette be a Beatrice, hogy Magasvári Viktor gitáros helyét egy új gitáros veszi át a bandában, de a csapatban 2003 óta játszó Viktor a jövőben a Beatrice örökös tagja marad, és április 7-én is ott lesz az Aréna-koncerten. Az új gitáros Kékkői Zalán (Ákos, Káosz Központ, ex-Psycho).

"Egy nagyon szomorú, és egy kicsit örömteli hírt kell megosztanom véletek. Magasvári Viktor Gyula - kitűnő gitárosunk - a családjával ideiglenesen Bécsújhelyre költözik. Nehéz döntés volt ez részéről, hogy a gyerekeit, vagy távol a családjától a zenélést választja. Mindannyian úgy gondoltuk, hogy nyilván a család a fontosabb. Magasvári Viktor Gyula a Beatrice örökös tagja.

Úgy döntöttünk közösen, hogy a jövőben bármelyik koncertünkön beszállhat a bandába. Április 7.-én is ott lesz az Arénában!!!! ...Meg az összes nagyobb fesztiválon, de Viktort ismerve bármikor megjelenhet egy kocsmai klub-koncerten… és akkor nincs kegyelem! Az új gitárosunk Kékkői Zalán. Kérlek szeressétek... mi már szeretjük..." - Nagyferó és a Beatrice.
 

 

 
NAGY FERÓ ÉS A BEATRICE - Az első 40 év Live!
(02/16 - Hammer Records)

01. Üzenetek
02. Csodálkozol, hogy iszom
03. Jerikó
04. Jól érzem magam
05. Lúzer
06. Fáj a szívem
07. Altatás
08. Nagyvárosi farkas
09. Nem kell / Nem kell olyan isten
10. Jáiáó, eládió
11. Térden állva
12. Ronda lány
13. Én is egy kicsit
14. XX. század
15. Fagyi
16. Mielőtt elmegyek
17. 8 óra munka
18. Azok a boldog, szép napok
19. Adja az Isten (Ady Endre)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MORDRED - Új dallal jelentkezett a thrash/funk kult csapat: Not For You
2020. június 3. (szerda) 07:34

Legutoljára 2015-ben lehetett hallani a San Francisco-i Mordredről, akkor egy The Baroness című új dalt tettek közzé, amely szintén felkerül majd a június 18-án megjelenő Volition EP-jükre, akárcsak a vadonatúj nótájuk, a Not For You. Ősszel pedig jön majd egy új album is a 2013 óta ismét aktív csapattól.   www.facebook.com/MordredBand MORDRED: Scott Holderby - énekes James Sanguinetti - gitáros Danny White - gitáros Art Liboon - basszer Aaron (Pause) Vaughn - billentyűs/énekes, +lemezjátszó Jeff Gomes - dobok Ha jó a memóriád, minden bizonnyal emlékszel a Mordredre, akik klasszikus Bay Area thrash csapatként indultak a '80-as évek közepén, de mire kijött az első albumuk, az 1989-es Fool's Game, már funkys hatásokat építettek a zenéjükbe. A Red Hot Chili Peppers és a Faith No More áttörése a Mordrednek is sokat segített, így az 1991-es In This Life lemezen még bátrabban keverték a...

CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album
CANNIBAL CORPSE - Már a stúdióban vannak, készül az új album

Azt már az idei év legelején bejelentette a Cannibal Corpse, hogy készülnek egy új lemez felvételére, George "Corpsegrinder" Fisher énekes legfrissebb posztjából pedig az derült ki,...

ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől
ANTHRAX - Így nyomják a Skid Row gitárosával a Transylvania dalt az Iron Maidentől

Miközben az Anthrax a 40 éves jubileumát egy új stúdióalbummal készül megünnepelni, és már 6-7 nótát meg is írtak a lemezhez, Charlie Benante dobos fáradhatatlanul készíti az...

DEATH - Eddig kiadatlan felvételek a Spiritual Healing és a Human turnékról
DEATH - Eddig kiadatlan felvételek a Spiritual Healing és a Human turnékról

A Relapse Records jóvoltából újabb eddig kiadatlan Death koncertfelvételekkel lehet ismerkedni. A sorozat ötödik darabjaként 8 dalt tettek közzé, amelyeket az 1990-es Spiritual Healing...

CARACH ANGREN - Szimfo-black dalpremier: Operation Compass
CARACH ANGREN - Szimfo-black dalpremier: Operation Compass

Franckensteina Strataemontanus címmel június 26-án, vagyis az eredetileg tervezettnél egy hónappal később jelenik meg a szimfo-black metal vonalas holland Carach Angren hatodik albuma. A...

HELLOWEEN - Október helyett jövő májusban jönnek Budapestre, az egész turnét elhalasztották
HELLOWEEN - Október helyett jövő májusban jönnek Budapestre, az egész turnét elhalasztották

Ahogy az várható volt, az új albumon dolgozó Helloween szeptembertől mégsem folytatja a United Alive turnét, az egész koncertsorozatot 2021 tavaszára tették át. A budapesti koncert így...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS