POISON ALLEY - Ma este az A38 Hajón játszanak

Egy miniturné utolsó állomása lesz ez a buli

2018. január 27. (szombat) 09:03 | utoljára módosítva: 2019. január 6. (vasárnap) 06:15

Flowers Of Evil címmel még tavaly nyáron jelentkezett új EP-vel az egykori The Idoru énekes Bödecs András és a Leander Kills gitáros Czifra Miki csapata, a Poison Alley. A pörgős punk rock és a melodikus hardcore keverékét játszó banda ma este (január 27.) az A38 Hajón játszik a Faminehill és a Tragic társaságában, és ez egy kiváló alkalom volt Kiss T. Attila számára, hogy elbeszélgessen Andrásékkal.www.facebook.com/psnalley


A koncert Facebook oldala
Széllel szemben… sorozatunk ötödik részében a 2015 nyarán elindított, a hazai punk/HC színtér (egy újabb) szupergruppjának is bátran nevezhető Poison Alley a vendégünk, akik két középlemez online megjelenése, és a múlt szeptemberi élő debütálásuk után most januárban már egy – több országon átívelő – nemzetközi miniturnén is bemutatkoztak. Ma este kerül sor ennek utolsó felvonására, amelynek az A38 Hajó ad otthont. Mindezek összessége szolgáltatta az apropót ahhoz, hogy kérdéseinkkel a két alapítót, Bödecs András (ex-Idoru, ex-New Dead Project) énekest, és Czifra Miklós (Leander Kills, Amigod) gitárost megkeressük, akik a körút szarajevói helyszínére menet, és a következő állomásra utazva a buszon válaszolgatták meg kérdéseinket.


Részlet a beszélgetésből...Azt javaslom, ugorjunk fejest azonnal a zenekar történetébe, ami nem is olyan régre nyúlik vissza. Bő két évvel ezelőtt, 2015 nyarán adtatok először életjelet magatokról Poison Alley néven. Ha picit visszatekintünk, hogyan találtatok egymásra, ki keresett meg kit, mik voltak a közös nevezők a megalakuláskor?

András:
"Mikivel először még az Idoru időkben találkoztam. Volt pár koncertünk, mikor Szalkai Tibit kellett helyettesíteni, és ő volt az ember, aki beugrott hozzánk. Szabó Laci dobosunk hozta be a zenekarba, akkoriban mindketten a kőbányai zenesuli padjait koptatták.

Amikor hét év intenzív zenélés után kiszálltam az Idoru-ból, hosszabb időt töltöttem külföldön, hogy kipihenjem az előző esztendőket, és átgondoljam a következőket. Azt tudtam már akkor is, hogy szeretnék még összerakni pár lemezt, így mikor visszaköltöztem Magyarországra, felkerestem egy-két embert az ötlettel. Volt néhány megírt témám és leültem több gitárossal, hogy kidolgozzuk azokat. Még élő próbáink is voltak Fellegi Ádám (Newborn, Idoru, BTS, In Lak’ech) dobossal, Szollár Bálint (BTS, Shell Beach) és Somló Pali (Shell Beach, Sonya) gitárosokkal, valamint Mohácsi Matyi (Shell Beach, GMW, Trillion) bőgőssel, de elég nyögvenyelősen ment a dolog, így aztán egy időre jegeltem ezt a projectet.

Mindig úgy gondoltam, hogy számokat írni sokkal egyszerűbb, mint megtalálni magad köré a megfelelő embereket egy zenekarhoz, de ez akkor be is bizonyosodott. És most nem a zenei kvalitásokra gondolok, sőt, és nem feltétlen a fentebb megemlített emberekre. Sokkal inkább arra, hogy rengeteg stílusbeli zenésztársamból mintha elveszett volna valami az évek során. Elfáradtak, vagy csak megviselte őket a nagy magyar valóság. Sokaknak mások már a céljai, ha hangszert fognak. Nincs is ezzel semmi probléma. Akkor viszont van, ha zenekaron belül mások az érdekek. Szóval, nem egyszerű megtalálni a hasonló gondolkodású és még jó zenészeket is...

Aztán egyszer csak eszembe jutott Miki. Beszéltünk, felvázoltam neki miről is lenne szó, kikötöttem, hogy ez örömzenélés nem pedig világmegváltás és haszonszerzés, lehet még koncertezni sem fogunk, csak vegyünk fel pár számot. Egyből igent mondott, és elkezdtünk ketten dalokat írni. Visszatekintve, nem gondoltam volna, hogy az ország egyik, ha nem a legjobb gitárosa ilyesmire adja a fejét. Majd én közben beléptem a New Dead Project hardcore-punk bandába énekelni kicsit, és mikor gitáros hiány keletkezett, bevittem őt oda."

  

A Facebook oldalatokon egyszerűen punk rocknak tituláljátok a Poison Alley stílusát. Remélhetőleg nem haragudtok meg, de én egy kicsit árnyalnék ezen, hiszen igen-igen messze vagytok jó néhány kutyaütő bandától mind hangzásban, dalszerkezetekben, gitárjátékban, mind énekhangban- és dallamokban… Olvastam már progresszív punk jelzőt is rólatok, de én még mellétenném, hogy melodikus (már-már megadallamos) HC, és modern metal elemekből is építkezik a zenétek. Mindenesetre különös és egyedi egyveleg, az biztos.

András: "Tudnék mutatni olyan punk zenekarokat, akik rád cáfolnak és leesne ez állad olyan zenélés megy ott! (nevet) Szóval, a stílusra már nagyon nem igaz az a berögződés, hogy három akkord és csörömpölés. Tény, hogy a kezdetekkor a punk/HC inkább a lázadásról és a szövegek mondanivalójáról szólt semmint a hangszeres tudásról, de ez is csak félig igaz. Illetve, minden stílusban lehet jót és rosszat is alkotni zeneileg.

Szóval, én nem írnék le egy stílust sem csak azért, mert vannak kevésbé jó zenészek, sőt mindig is többre fogom azokat becsülni, akik hangszert fognak és élőben ügyetlenkednek, mint azokat, akik koncert gyanánt lenyomnak a számítógépükön egy play gombot, vagy playbackelnek és be sem dugják a hangszereiket! Amúgy meg mi is ügyetlenek vagyunk élőben." (nevet)

 


 


Andris, te konkrétan mivel foglalkoztál az Idoru leállása után? Az köztudott, hogy grafikusként, dizájnerként is dolgozol, a portfóliódat is tartalmazó honlapodon meg is tekinthetők a munkáid.

András: "Az Idoru-ból való kilépésem után Kaliforniában töltöttem egy fél évet. Mikor elmentem még nem tudtam, hogy maradok-e, vagy hazajövök. Ahogy már említettem, az előtte való hét évem kizárólag az Idoru-ról szólt. Egyfolytában dolgoztunk, vagy úton voltunk és koncerteztünk. Talán csak a Karácsony maradt meg annak az ünnepnek, mikor otthon tudtunk lenni a családunkkal, ezen kívül mindig készen álltunk, hogy ha hívnak minket koncertre, turnéra, akkor megyünk...

Szükségem volt egy kis pihenőre, hogy lehiggadjak és átgondoljam a dolgaimat. És bár a színpad után az egyetlen hely ahol ki tudok kapcsolni, ha bent vagyok az óceánban a hullámok között… de mivel nagyon hiányzott Magyarország, visszaköltöztem. Azóta is sok időt töltök ott, de egyelőre az állandó lakhelyem Budapesten van.

A grafikuskodás nekem ugyanolyan hobbi és időtöltés, mint a zenélés, nem abból élek. Sokszor csak magamnak festegetek, viszont ha megkeresnek zenekarok, szívesen megtervezem a borítójukat, vagy pólójukat. Bár nem hirdetem magam, néha több külföldi és hazai megrendelés is beesik egyidőben, és nem tudom mindegyiket elvállalni. Figyelek arra is, hogy legyen elég szabadidőm, és ne dolgozzak állandóan. Főállásban és normál munkaidőben egyébként egy nemzetközi fejlesztőcégnél dolgozom, mint tervező mérnök."


 


 Ha csak a zenélésre, éneklésre összpontosítunk, jelenleg csak a Poison Alley van az életedben?

András: "Jelenleg igen. Az elmúlt években kaptam néhány megkeresést, felkérést itthonról és külföldről egyaránt. Ezek közül a legérdekesebb történet az volt, mikor a svéd Atlas Losing Grip menedzserétől kaptam egy e-mailt, hogy nagyon szeretnék, ha én énekelnék a zenekarban. (Sőt, mint megtudtam, akkori kiadójuk az új Idoru lemezre pályázott volna mielőtt én távoztam). Ekkor ők már egy friss svéd énekest fogyasztottak, miután kiszállt a kisebb legendának mondható eredeti énekesük Rodrigo Alfaro (Satanic Surfers), de az új ember ezek szerint nem vált be. Az ALG ekkor már világszerte ismert és felfuttatott zenekar volt a stílusában.

Mindig is imádtam a svéd bandákat, de egy ilyen megkeresésre nem számítottam. Örültem is nagyon, ugyanakkor nem voltam biztos, hogy jó ötlet lenne elvállalni. Sosem egyszerű feladat egy frontember helyére lépni, ráadásul egy ilyen neves előd esetében. Aztán úgy voltam vele, mégsem kellene kihagyni ezt a lehetőséget, és elvállaltam. Elkezdtük demózni az új számokat, egyből ki akartunk jönni egy bemutatkozó kislemezzel.

Minden jól ment, a zenekarnak és kiadónak is nagyon tetszett az új helyzet, voltak nálam Budapesten is haverkodni, már nagyobb fesztiválokat és turnét is lekötötték, sőt itthon lett volna az első koncertünk... aztán hirtelen feloszlatták magukat. Tudtam, hogy nincs minden rendben a csapaton belül, de úgy tűnt már nem tudtak tovább megbirkózni a konfliktusaikkal, és náluk is eljött az idő, mikor mindenki a maga útját választotta inkább. Pedig még poénkodtunk is a haverokkal, hogy anno az Idoru-val azért nem mentünk Csepelre próbálni a gyártelepre, mert túl messze van, de most majd Malmőbe járok repülővel kéthetente... (nevet)

Ezek után szó volt róla, hogy behozom onnan a dobost és a bőgőst a Poison Alley-be, de ők inkább azt szerették volna, hogy csináljunk egy új zenekart End Beginz névvel a már megírt számaikkal. Velük is demóztunk, de végül ezt már nem vállaltam, csak a borítójukat készítettem el. Zeneileg a Poison Alley amúgy is jobban tetszett, maradtam hát csak ennél. Akkoriban kezdtük összeszedni az elő felállást, és így jött képbe Emil Björkander, aki az ALG menedzsere volt, és minden további nélkül betöltötte nálunk a bőgős poszton tátongó lyukat.

Ennek ellenére, továbbra is kerestük a helyi emberünket, hogy ha egy-egy koncertről van szó a környéken, akkor ne kelljen mindig ideutaznia Emilnek. Így találtuk meg Pap Attilát a Svnseas basszerosát, és ezért van most jelenleg két bőgősünk akivel dolgozunk. Az új svéd haverok egyébként jelenleg többek között a No Fun At All-ban és Satanic Surfers-ben zenélnek. Őket megpróbálom még ebben az évben Budapestre csábítani!"
 

  

Januárban egy - egy több országot érintő - turnéra is indultatok, amelynek záróállomása Budapest lesz. Néhány részletbe beavatnátok ezzel kapcsolatban?

András: "Emilnek és az Idoru-s kapcsolatoknak is köszönhetően pár promóterrel, illetve booking agency-vel már tárgyaltunk. Ezúttal nem szerettünk volna még túl messzire menni, illetve hosszabb idő sem fért volna bele, de érdeklődtünk a térségben egy lehetséges januári turné után. Meglepően gyors üzenetváltások után a Comeback Kid promóterétől kaptunk összesen öt – horvát és bosnyák – dátumot. Az egyhetes turnét pedig holnap, Budapesten az A38 Hajón zárjuk.

Nyolc számunk van, de terjedelemben és teljesítményben is ez bőven elég. Nem titkolt szándékom volt ezzel a turnéval az is, hogy összecsiszolódjunk és rutint szerezzünk együtt!

A felállás pedig a következő: Czifra Miki - gitár, Bödecs András - ének, Hornyák Kristóf (Satelles) - dob, Varga Gergő (Wellhello, ex-új Idoru) - gitár, Emil Björkander (ex-Khoma, ex-Children of Fall) - basszus. Az A38 színpadán a PA helyi bőgőse, Pap Attila (Svnseas) játszik velünk."

A teljes interjúhoz kattints ide!POISON ALLEY - Flowers Of Evil EP (2017)


 

POISON ALLEY - Flowers Of Evil EP (2017)

01. Result Of Free Will
02. Chords We Adore
03. Wasted On Someone
04. My Lobotomy
05. Break Away, Cast Away, Fade Away (remaszterizált)
06. Break The Chains, Say A Prayer (remaszterizált)
07. In Hell At Home (remaszterizált)
08. All Gone (remaszterizált)

 
A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
2021. április 10. (szombat) 08:52

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első album, most pedig már végighallgatható a Relentless címet viselő második nagylemez. A 2019-es album Simone Mularoni (a prog metalos DGM gitáros/főnöke) vezetésével készült el, és a tavasszal érkező új lemezen is olasz muzsikusok szerepelnek majd, de ezúttal egy teljesen új gárda sorakozott fel Geoff Tate mellé. Aldo Lonobile gitáros (Secret Sphere, Archon Angel, Timo Tolkki's Avalon) volt az anyag fő zeneszerzője és producere. Geoff Tate: "Az utóbbi években egyre több időt töltöttem Olaszországban, az ottani kultúra és az ott élő emberek rabul ejtették a szívemet. Nagyon élveztem azt is, ahogy az olasz társaimmal elkészítettem ezt a klasszikus metal albumot."   SWEET OBLIVION 2021: Geoff Tate énekes Aldo Lonobile gitáros...

THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2
THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2

A klasszikus Dokken felállás zenészei, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és Mick Brown dobos, valamint a Warrant énekeseként ismert Robert Mason (ex-Lynch Mob) még 2018-ban hozta...

RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn
RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn

Tavaly nyáron már bemutatott egy Time To Die című, klippel kísért lemezelőzetes dalt a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp, most pedig itt egy másik klipes, friss nóta, a Goddamn....

LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light
LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja. Első...

SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard
SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard

Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal...

FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky
FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky

Blood In The Water címmel június 4-én jelenik meg a veterán arizonai metalos Flotsam And Jetsam új albuma, a 2019-es The End Of Chaos lemez utódja. Jason Newsted eredeti bandájának ez lesz...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS