DALRIADA - "A dalok epikus jellegét teljes mértékben 'kimaxoltuk'..."

Pénteken új album és koncert a Barba Negrában

2018. január 17. (szerda) 17:02 | utoljára módosítva: 2019. január 6. (vasárnap) 06:14

Két nap múlva, pénteken jelenik meg a Nyárutó, a folk metalos soproni Dalriada új stúdióalbuma, amelynek nemzetközi terjesztését a Plastic Head Distribution végzi majd. Aznap koncert is lesz a Barba Negrában, ahol természetesen kapható lesz az új lemez is, valamint az lesz a búcsúbulija a távozó Tadeusz Rieckmann dobosnak. Utódja, Monostori Ádám (Vesztegzár) is színpadra lép majd a bulin.

"Tadeusz utódja Monostori Ádám, akit a komáromi Vesztegzár dobosaként ismerhettek, és akivel az első teljes hosszúságú bemutatkozó bulinkat január 20-án, Pécsett fogjuk adni, de néhány számban már január 19-én, a budapesti Barba Negrás turnényitón is közreműködik majd."

 


www.facebook.com/Dalriadahu


A pénteki koncert Facebook oldalaA Nyárutó album kapcsán a rockvilág készített egy interjút a Dalriada billentyűsével, Szabó "Szög" Gergellyel (Mandara):


Három és fél éve vagy billentyűse Magyarország egyik legsikeresebb metal bandájának. Hogyan értékeled, ami eddig történt a zenekar háza táján? Most is követem az eseményeket, de az utóbbi időben kifejezetten kapkodtam a fejem! Mi újság ezzel a spanyol fesztivállal?

"Rengeteget tapasztaltam zeneileg, stúdiómunkában, koncertezésben, szervezésben és emberileg egyaránt, valamint gyönyörű helyekre juthattunk el az évek során, szóval mindenképp pozitívan értékelem.

Spanyolországba kaptunk egy csábító felkérést, amit elfogadtunk, ennyi. Jó érzés a Rocklegendák nevű fesztivál fellépői közt lenni, tény."Olvastam, hogy mentek Svédországba is, a Sabaton meghívására. Ez hogyan jött?


"Nemrégiben bekerültünk az RTN Touring nemzetközi koncertszervező ügynökség Rising Talent Agency részlegébe, ahol fiatalabb, feltörekvő bandákkal foglalkoznak, és innen jött a Sabaton Open Air-es felkérés. Reméljük ez által a jövőben még több országba eljuthatunk majd."
Menetrend a Barba Negrában:

19.00 - kapunyitás
19.30 - Niburta
20.30 - Dalriada
22.20 - Firkin


 Január 19-én érkezik a nyolcadik stúdióalbum, a Nyárutó. Mit árulhatsz el már most a lemezről?

"Úgy érzem, ez az eddigi legjobb, legkimunkáltabb Dalriada lemez. A dalok epikus jellegét teljes mértékben 'kimaxoltuk', a hangszerelés és a megszólalás szintúgy etalon, köszönhetően a Denevér Stúdiós Töfinek, aki szívvel-lélekkel dolgozott a keverésen, valamint a Finnvoxos Mika Jussilának, aki a maszterelést végezte. Ő egyébként olyan zenekarokkal dolgozott már együtt, mint a Nightwish, az Apocalyptica vagy a Stratovarius. A szakma egyik legnagyobbja."


DALRIADA - Búsirató (a 2018-as Nyárutó albumhoz)
Hogyan álmodjátok meg a dalcímeket? Szemet szúrt pl. a Thury György balladája, mely az új albumon szerepel majd, és nem tűnt ismerősnek a név. Ő kicsoda? Egyáltalán hogyan születik meg nálatok egy dal, ki írja a szövegeket, ki néz utána a történeti forrásoknak?


"A zenekarban Ficzek Andás a fő agytröszt. Ő a zeneszerző és a szövegíró, rendszerint ő néz utána a történelmi háttérnek vagy épp a népzenei forrásoknak. Thury György a 'magyar El Cid', egy végvári vitéz és várkapitány, aki a 16. századi európai oszmán hódítás ellen küzdő magyar seregek egyik legjelentősebb alakja volt."

 

Az új és a régi dobos: Monesz és Tadeusz (pénteken mindketten színpadra lépnek)


 


Azt is látom, olvasom, hogy külföldön nagyon szeretnek titeket. Szerinted mitől ilyen vonzó és magával ragadó a Dalriada a külföldi metalosok számára? (Nem csak arra gondolok, hogy számukra egzotikusan hangzó nyelvünk van.) Szokták énekelni a szövegeket? Mit tapasztaltál ezzel kapcsolatban? Hol volt eddig a legnagyobb sikeretek?

"A dallamközpontú, népzenei elemekkel tarkított, heavy/power metal alapú zenénk magyar szövegekkel mindenképp kuriózumnak számít. Emellett élőben egyenesen tarolunk a színpadon, zúzunk, mint az állat, és persze headbangelünk ezerrel."

Minden külföldi bulinkon van pár ember, aki szinte végig énekel, méghozzá látható módon a helyes szövegeket. Biztos mind nyelvész vagy nyelvkutató, én nem tudom, mindenesetre jó érzés!

A legnagyobb sikereink talán Oroszországban és Franciaországban voltak. Az oroszok teljesen elvetemültek: a Folk Summer Fest-es koncertünk alatt például végig táncoltak, őrjöngtek, utána meg úgy fogadtak minket a dedikálásnál, mintha mi lennénk a magyar Beatles. Pedig csak a magyar Dalriada vagyunk..."

A teljes Szög-interjúhoz kattints ide!


 
DALRIADA - Alapos előzetes a 2018-as Nyárutó albumhoz
Ficzek András zenekarvezető a 9 dalt - egy átvezetőt és egy népzenei outrót - tartalmazó, január 19-én megjelenő Nyárutó lemezről:


"Egységes, ambiciózus, zenei megoldásaiban helyenként a korai lemezek szilaj vadságát is megidéző anyag született, amelyet mélyen át- meg átsző a magyar népzene és kultúrkincs hatása, ereje.

A feldolgozott témák között szerepel Szent István korabeli, a magyar államalapítás idejéből származó monda, megtalálható ősi magyar népi rege, szerepel a középkori magyar boszorkányperekkel kapcsolatos dal, de egy 2 tételes dalfüzérben emléket állítunk a 'magyar El Cid', Thury György törökverő vitéznek is, aki a 16. századi európai oszmán hódítás ellen küzdő magyar seregek egyik legjelentősebb alakja volt.

 A lemezen jelentős szerepet vállalt a Fajkusz Banda is, akik autentikus magyar vonós zenéjükkel tovább segítettek erősíteni a Nyárutó lemez népzenei kötődéseit.

A Nyárutó felvételei a szolnoki Denevér hangstúdióban zajlottak, a dalok a végleges formájukat pedig a finnországi Finnvox stúdióban nyerték el Mika Jussila irányítása mellett, aki olyan zenekarokkal dolgozott már korábban (a teljesség igénye nélkül), mint a Nightwish, az Amorphis, a Stratovarius, vagy a Sólstafir.

A lemez borítófestménye ismét Lakihegyi- Binder Júlia munkája."

 


Közelgő koncertdátumok:

2018.01.19. - Budapest / Barba Negra Club (Nyárutó lemezbemutató)2018.01.20. - Pécs / Est Café
2018.01.26. - Szolnok / Váróterem Club
2018.01.27. - Szekszárd / Est Café
2018.02.03. - Sopron / Hangár Music Garden
2018.02.10. - Miskolc / Helynekem
2018.02.23. - Debrecen / Kaptár Klub
2018.02.24. - Kecskemét / TEKA
2018.03.03. - Győr / Bridge Klub
2018.03.10. - Zalaegerszeg / Atlantis
2018.03.17. - Szombathely / Végállomás Klub
2018.03.24. - Jászberény / Ifjúsági Ház2018.04.20-21-22. - Osaka, Tokyo, Tokyo
(három koncert Japánban az Orphaned Land és a Myrath társaságában)  
2018.07.11. - Dunaújváros / Rockmaraton Fesztivál (w/ Powerwolf stb.)
2018.07.12. - Vizovice, Csehország / Masters of Rock
(w/ Helloween, Powerwolf, Korpiklaani, Orden Ogan, Van Canto stb.)
2018.08.08. - Villena, Spanyolország / Leyendas del Rock
(w/ Saxon, Nightwish, Sepultura stb.)
2018.08.15. - Falun, Svédország / Sabaton Open Air
(w/ Powerwolf, Battle Beast, Beast In Black, Primal Fear stb)

További bejelentések hamarosan...Online streaming és letöltés:
songwhip.com/artist/dalriada
 

 A Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ASENBLUT - Melodikus pagan death metal, dal- és klippremier: Seite An Seite
2020. január 27. (hétfő) 18:09

Die Wilde Jagd címmel április 17-én jelenik meg a pagan metalos német Asenblut negyedik albuma, a 2016-os Berserker lemez folytatása, a melodikus death metal brigád első előzetes dalával, a klippel kísért Seite An Seite tétellel pedig már lehet is ismerkedni.   www.facebook.com/asenblutband     ASENBLUT - Seite An Seite (a 2020-as Die Wilde Jagd albumhoz) ASENBLUT - Die Wilde Jagd (04/17 - AFM) 01. Die Wilde Jagd 02. Codex Gigas 03. Seite An Seite 04. Irminsul 05. Drachentöter 06. Penumbra 07. Weder Gott Noch Könige 08. Wolfshunger 09. 300 10. Seite An Seite (hosszabb verzió - bónuszdal)  

BÜTCHER - Régisulis speed metal, albumpremier: 666 Goats Carry My Chariot
BÜTCHER - Régisulis speed metal, albumpremier: 666 Goats Carry My Chariot

666 Goats Carry My Chariot címmel január 31-én, most pénteken jelenik meg a speed metalos belga Bütcher második nagylemeze, a 2017-es Bestial Fükkin' Warmachine debüt folytatása, amelyet...

VADER - Májusban jön ki az új album, itt az első dal: Shock And Awe
VADER - Májusban jön ki az új album, itt az első dal: Shock And Awe

Solitude In Madness címmel május 1-jén jelenik meg a Vader új stúdióalbuma, amely már a tizenhatodik lesz a sorban. A lengyel extrém metal színtér egyik veterán csapatától máris itt...

BLACK SWAN - Friss videoklip Reb Beach gitáros új csapatától: Big Disaster
BLACK SWAN - Friss videoklip Reb Beach gitáros új csapatától: Big Disaster

Shake The World címmel február 14-én jelenik meg a bemutatkozó albuma annak a Black Swan nevű új csapatnak, amelyben Reb Beach gitáros (Winger, Whitesnake), Jeff Pilson basszusgitáros...

COOL HEAD KLAN - Tűzben edzett (lemezkritika)
COOL HEAD KLAN - Tűzben edzett (lemezkritika)

COOL HEAD KLAN Tűzben edzett (NAIL/HMP)   Amikor az előző CHK lemez (Benzin és vér, 2016) kritikáját írtam, azt mondtam, el kell fogadni, hogy a CHK bizony nem a CHC,...

AT NIGHT I FLY - Mirror Maze (lemezkritika)
AT NIGHT I FLY - Mirror Maze (lemezkritika)

AT NIGHT I FLY Mirror Maze (NAIL/HMP)   Az At Night I Fly bemutatkozó EP-je, a September Kills még 2012-ben jelent meg, jó sokat kellett hát várni az első albumra. Az...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS