THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Pénteken egy különleges budapesti helyszínen

Az est másik fellépője a Pirkan zenekar

2018. január 10. (szerda) 14:28

A neofolk, medieval folk vonalon Nyugat-Európában is jól ismert Moon And The Nightspirit különleges helyszínen ad koncertet pénteken, január 12-én. A koncert a budapesti Nádor teremben lesz, a Vakok intézetének egy műemlék termében. Az est másik fellépője a Pirkan zenekar.

"A The Moon and the Nightspirit az egyik legkülönlegesebb hazai duó. Kiforrott zenei és képi világukat a lélek legmélyebb rétegeiből alkotják meg. A kreativitás önálló útját járva kutatják a sámánvilág, a pogányság, a belső világok és a letűnt korok szépségét. Eddig hat albumuk jelent meg, melyeken a folkzene kiapadhatatlan forrásának vissza-visszatérő dallamai, zenei megoldásai, és Tóth Ágnes igéző hangja ejtik bűvöletbe a hallgatókat...

 


www.facebook.com/TheMoonAndTheNightspirit


A koncert Facebook oldala
...A legendás Hyperborea koncertsorozat hosszabb szünet után újraindul. Az estet nyitó Pirkan a debütáló lemezét vezeti elő. Archetipikus mélységű zenéjükben a moldvai és a mongol népzene ötvöződik, a nagybőgő és az analóg szintetizátorok pszichedelikus világa találkozik a kaval, a citera és a kobza dallamaival.

A Nádor Terem, mint helyszín, igazi kuriózum. Az esemény hangulatához minden vonatkozásban illő szecessziós belső tér fenséges üvegablak-együttese és kiváló akusztikája bárkit elvarázsol.

Csupán a rock'n'roll életmód híveinek kell kicsit odafigyelni, hiszen a rendezvény helyszín szabályzata miatt a teremben nem engedélyezett az alkoholfogyasztás.
A The Moon And The Nightspirit hatodik albuma 2017 márciusában jött ki a Metanoia címmel a német Prophecy gondozásában. Az új lemez kapcsán Szabó Mihály gitáros-énekessel beszélgetett Uzseka Norbert.
 A The Moon And The Nightspiritet még 2003-ban alapította két egykori Evensong muzsikus, a gitáros-énekes Szabó Mihály, és párja, Tóth Ágnes énekesnő/hegedűs/perkás. Neofolkos zenéjükben nyoma sem maradt az Evensong-féle metalnak, mégis sokan szeretik őket a metal színtérről is, köszönhetően annak, hogy ősi hangulatot árasztó, pogány/népzenei elemekkel teli muzsikájuk annyira tiszta és szép.


A The Moon And The Nightspirit komoly pályát tudhat magáénak a neofolk/világzenei vonalon. Új, Metanoia című albumuk a sötét atmoszférikus zenék egyik legfőbb bástyájának számító Prophecy Records-nál jelent meg (akárcsak az előző Holdrejtek), és már túl vannak egy alapos Európa turnén is. Uzseka Norbert tette fel kérdéseit Misinek.Közel 3 év telt el az előző album, a Holdrejtek óta. Az új lemeznek kellett ennyi idő, hogy megérjen, vagy más dolgok miatt telt el ennyi idő?

"A Holdrejtek megjelenése után nem sokkal már elkezdtük az új számok írását, de semmiképp nem szerettük volna elkapkodni ezt az új albumot. Szerencsére a kiadó sem sürgetett minket. A megszokott két év helyett egyszerűen most három évbe telt elérni a végső formát. Szerintünk jót tett ez a plusz idő a számok beéréséhez."Mire utal a lemez címe?


"A 'metanoia' kifejezés megfordulást jelent, visszafordulást a létezés eredeti állapotához, egy tisztább, spirituális világhoz. Ez egy belső történés, egyfajta fordulópont."És milyen lett maga az album?

"Mi nagyon meg vagyunk vele elégedve. Úgy érezzük, sikerült megvalósítanunk azt, amit mindig is szerettünk volna. A koncepció egyfajta "(spi)rituális tündérzene" megalkotása volt. A Metanoia egy összefüggő album, ahol a számok egymást kiegészítve szövődnek eggyé, és maga az album csak egészében meghallgatva érthető meg igazán. Egy szinten koncept album, egy egység, melynek van bevezetése, tárgyalása és befejezése.

Törekedtünk arra, hogy újabb elemekkel gazdagítsuk a hangzásvilágot. Megjelent például nálunk a zongora, ami egy éteri, kozmikus minőséget adott a zenének, továbbá nagy szerepet kapott a doromb is, ami samanisztikus, rituális éllel ruházta fel a dalokat. A fő inspiráció az ébredés, a spirituális eszmélés transzcendentális témaköre volt."Minthogy duóban írjátok és veszitek fel a lemezeiteket, felmerül a kérdés: hogyan íródnak a dalok?

"Akkor kezdjük el a szám írását, amikor a koncepciója fejben már megszületett, így pontosan tudjuk, mit szeretnénk kifejezni. Az alapok általában a gitár-hegedű kettősére épülnek, de az új albumnál a zongora is belépett harmadiknak. Ezek után kerülnek rá a plusz hangszerek, dallamok, végül a dobok. Persze ez nem egy kötött dolog, íródott már szám például énekdallamra is."

 És tudtok kettesben is zenélni, próbálni, vagy csak a turnéra felkészüléskor hangzanak fel élőben teljes egészükben a dalok?

"Teljes egészében - az összes hangszerrel - természetesen csak Gabi (dobok) és Geri (basszus) segítségével játszhatók el a dalok. Sőt, az utóbbi időben a samplert is segítségül hívtuk, hogy ez a sűrű hangszerelés koncertkörülmények között is megfelelően megszólalhasson. Gondolkoztunk további kisegítőzenészek szerepeltetésén, de sajnos ezt egyáltalán nem egyszerű megoldani. Mi így négyen amúgy is egy jól összeszokott csapat vagyunk."Esetleg végigvehetjük egyenként a dalokat?


"A Hajnal köszöntése: Valóban a hajnal köszöntéséről van szó. Az első napsugár várása/hívása ez, ami átvitt értelemben a lélek sötét éjszakájának végét jelzi. Ez a világ fénybetérésének rituáléja. Kinyílik a hajnal harmat-kapuja és aranyba borul a világ.

A dalt magát a kertünkben lakó madarak napváró/napköszöntő éneke és annak változásai ihlették. A középső énekdallam konkrétan egy feketerigó énekéből merít!" =nevet)


Az első Tündér megidézése: Az első tavaszi virág nyílásának dala ez. A gitár- és a zongoradallam összefonódásából egy nagyon törékeny harmónia bontakozik ki, ami csak a végén vált át egy kinyíló, rituálisabb részbe.

 

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Az első tündér megidézése (a 2017-es Metanoia albumról)"Mystérion Mega: A cím jelentése: a végső titok, a bennünk szunnyadó nem-keletkezett és nem-múló örök igazság. A lélekről és a torzítatlan öröklétről, a mindenség összhangjáról szól. Zeneileg az egész dal egy 7/8-os lebegésre épül."
 


THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Mystérion Mega (a 2017-es Metanoia albumról)"Kilenc híd: A cím arra a kilenc égi hídra utal, ami a Védák szerint kezdetben az embereket és a felsőbb, spirituális világokat kötötte össze. Ez egy pszichedelikusabb szám, egy örvénylő, kavargó, álomszerű látomás.


A Fény diadala: Az album talán legkedvesebb, legfényesebb dala. Az ének akár egy gyerekdal is lehetne.


Metanoia: A címadó szám, ami egy monoton, hipnotikus basszustémára épül. Nagyon nagy szerepet kap itt a zongora és a doromb kettőse is. Az egyik legkomplexebb felépítésű és hangszerelésű dal.


Kristálymezők: A szabadság, a lélek megszabadulásának dala. Ez a szám tulajdonképpen egyetlen, folyamatosan változó, hol bővülő, hol csendesülő részből áll. Nagy kedvenc koncerteken.


Hen Panta Einai (Minden Egy): A zárótétel. Talán a legszínesebb dal az albumon, egyfajta összegzés, mely a végén egy egyszerű, éteri, meditatív résszel zárul. Szerintünk tökéletes zárása az egész albumnak."


 
Hen Panta Einai (Minden Egy). Nekem úgy tűnik, ebben a világban, ebben az országban ez olyan gondolat, amelyet nagyon sok ember nem tudna magáénak érezni. Elmagyaráznád, mire utal, mit jelent?

"A Hen Panta Einai (Minden Egy) Hérakleitosztól származik. Eszerint minden dolog ugyanannak az Egynek más és más megjelenése, maszkja. Minden mindenben megvan és minden egy végső egységet alkot, melynek mindannyian részei vagyunk."Mi az az Aranykor? És mit lehet tenni, hogy visszatérjen, hogy megjelenjen az életünkben?

"Erre csak egy Hamvas Béla idézettel tudok válaszolni, ami az album egyik ihletője is: "Az aranykor nem történeti korszak, hanem állapot, és ezért minden időben jelen van; csak attól függ, hogy van-e valaki, aki megvalósítja". Hogy megjelenjen az életünkben, nem kell mást tenni, mint ezt felismerni, és eszerint élni. Ez tulajdonképpen egyfajta nézőpontváltás, ahol az ember önmagát felismeri, megismeri és helyreállítja."Milyen ezt a zenét játszani? Azért kérdem, mert tudom, hogy számomra milyen hallgatni, mennyire ki tud emelni a hétköznapi káoszból, hogy el tud varázsolni, de vajon számotokra is megváltozott tudatállapotot jelent, vagy inkább a dalokba szőttétek, amit nektek jelent, s előadni csupán "reprodukció"?

"Minden koncerten arra törekszünk, hogy az általunk zenébe-szőtt világot átadhassuk, megosszuk a hallgatóval és ez csak úgy érhető el, ha mi magunk is újraéljük azt. Tehát igen, számunkra is egy kilépést jelent a hétköznapi káoszból, amikor a számokat előadjuk."Nekem úgy tűnik, a The Moon And The Nightspirit egy út, egy ösvény kifejeződése, melyen kevesen járnak, és a média agymosásában megfáradt emberek számára követhetetlen, vagy akár teljesen elérhetetlen dimenziónak tűnik. Ti hogy látjátok, hogy élitek meg ezt? Egyáltalán hogy tudtok létezni ebben a világban?...

"Valóban egy személyes és belső ösvény kifejeződése ez a zene. Egy ösvény, amire néhányan szívesen rálépnek, esetleg valami segítséget is ad nekik, mások pedig messziről elkerülik. Soha nem volt cél, hogy mindenkinek tetsszen a zenénk. A cél inkább az, hogy utat nyissunk a zene által egy tisztább, igazabb világra/tudatállapotra. Van, akinek szüksége van erre, van, akinek nincs. Nekünk mindenesetre segít."

 

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Metanoia (a 2017-es album)
Az új lemezt én egy kicsit komorabbnak érzem a korábbiaknál, legalábbis táncosabb pillanat kevés van rajta. Ha egyáltalán így van, az válasz a jelenkorra, vagy egyszerűen csak olyan szakasza az útnak, ami innen nézve komorabbnak tűnik…?

"Mi nem érezzük komornak, de értem, hogy mire gondolsz. Talán az lehet az oka, hogy ezúttal kevesebb a folk zenei és több a komolyzenei hatás. Maga a koncepció is komolyabb, de a rétegek között szerintünk sok játékosság és akár táncosság is rejlik."Nekem úgy tűnt, ez az album áll a legközelebb a régi metal zenekarotok, az Evensong világához. Ti láttok bármi párhuzamot, hasonlóságot?


"Talán a kísérletezésben és a hangszerelés szabadságában lehet hasonlóságot felfedezni. A cél már akkor is hasonló volt, csak más eszköztárral, más köntösben."


 
Túl vagytok egy igen alapos Európa-turnén. Milyen volt, merre jártatok, milyen élményekkel gazdagodtatok?


"Az egész turné nagyszerűen sikerült. Az első felében a spanyol Trobar de Morte társaságában jártunk Németországban, Franciaországban és Spanyolországban, míg a második felében a bolgár Irfan csatlakozott hozzánk Romániában, Bulgáriában és Szerbiában. Nagyon kedves és lelkes emberekkel találkoztunk, gyönyörű helyeket láthattunk és nagyszerű volt a szervezés is. Csupa jó élmény. Mindegy, hol járunk, általában pozitívan, érdeklődve fogadják a zenénket, és mindenhol találkozunk olyanokkal, akik hasonlóan gondolkoznak és megértik az üzenetünket. Ez nekünk elég is."2015-ben Dél-Koreában is jártatok. Az hogy jött, és milyen volt?

"Nagyon különleges élmény volt ilyen egzotikus helyen játszani.Ez egy nemzetközi zenei fesztivál volt Ulsan városában. Fogalmunk sincs, hogy találtak ránk, de nagyon jól sikerült mindkét fellépésünk. Utána lehetőségünk nyílt még ott maradni és részt venni a pont akkor zajló tradicionális Fény Fesztiválján. Felejthetetlen volt."És mik a kilátások további koncertekre?

"Nyáron több fesztiválon fogunk játszani, mint például a német Hörner Fest és Festival Medieval, a francia Ragnard Rock Fest és az olasz Yggdrasil Festival. Továbbá lesz egy koncertünk egy nagyon különleges helyen, egy barlangban, a kiadónk által szervezett Prophecy Fest keretében. Itt egy speciális koncertet fogunk adni, ahol az Irfan fúvósa fog minket kisegíteni. Nagyon izgatottan várjuk."Milyen a kapcsolatotok a Prophecy kiadóval? Ők hogy állnak a zenétekhez?


"Eddig minden a lehető legjobban működik. Nagyon profi és tapasztalt kiadóról van szó, akik mindenben segítenek nekünk, amiben kérjük, és kellő művészi szabadságot biztosítanak az összes zenekaruknak. Nagy megtiszteltetés egy ilyen különleges kiadó szárnyai alatt albumokat kiadni. Eddig ők is meg vannak elégedve velünk. A Metanoiát például nagyon lelkesen fogadták."Mi olyan van a mai világban, legyen bár zene, más művészet, hely, élmény, amit jónak találtok, vagy ami, urambocsá, közelít az általatok megénekelt Aranykorhoz?

"Igyekszünk mindenben megtalálni az értékeset, a tisztát. Rengeteg jó zene, könyv, rengeteg gyönyörű hely van a világon. Az Aranykor magja bentről fakad és bárki megtalálhatja, felébresztheti."Ezt a lemezt én valahogy határvonalnak érzem, vagy mintha átlépne egy ajtón, kapun. Ti magatok hol tartotok most?

"Az új albumba mindent beleírtunk. A szövegek, a hangulat, a zene tökéletesen reprezentálják a jelenlegi szintünket."És mi jön ezután a Moon… számára?

"Amint lesz késztetésünk, és lesz mit mondanunk, írunk egy újabb albumot. Addig is törekszünk, hogy minél több helyre eljuttassuk a zenénket."


Koncertképek: Uzseka Norbert

 
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS