AZ IRODALOM VISSZAVÁG - Magyar írók és a rock/metal zene - I. rész

Írók vs. rock - Uzseka Norberttől

2017. december 19. (kedd) 19:09

Arra, hogy sok metalos szeret olvasni, maga a HammerWorld magazin a bizonyíték. Persze, nem csak fémmel él az ember, néha jól esik elmerülni egy regényben, visszaásni a különféle mítoszokig és legendákig (melyek rengeteg metal bandára hatottak), vagy épp csak élvezni a költészet remekeit.

Ám nem csupán olvasók vannak, akik a könyveket és a rockzenét is szeretik, hanem írók és költők is. Uzseka Norbert keresett meg előbb néhányat, majd egyre többet közülük, mert kiderült, hogy a fantasy világától a szépirodalomig, az undergroundtól a mainstreamig mindenütt találni olyan alkotókat, akik nem csak azt tudják, hogyan lehet berántani az olvasót a műveikbe, de azt is, hogy a rock az jó.

 Ahogy arra számítani lehetett, a fantasy/sci-fi írók között sokan szeretik az ilyesmi történeteket feldolgozó metal zenéket, és az sem volt nagyon meglepő, hogy aki történelmi regényeket ír, az szívesen hallgat rockot, amikor csatajeleneteket kell írnia.

De vajon számított-e arra bárki, hogy az egyik legsikeresebb, külföldön is elismert magyar szépíró írásaira a Thy Catafalque is hatott, egy másik nagy nevű szépirodalmi író a Rammstein ütemeire szeret írni, vagy hogy egy magyar költő írta meg a világirodalom első metal mítoszát?!


Mindenkinek ugyanazt a két-három alapkérdést tettem fel, s ki-ki kedve szerint válaszolt rá, hol rövidebben, hol hosszabban. Amennyiben igaz, hogy a változatosság gyönyörködtet, akkor készülj fel, mert nem akármilyen élményben lesz részed!Az alapkérdéseim ezek voltak:

1. Kérnék egy rövid bemutatkozást, és pár szót a legutóbbi könyvedről!
2. Melyek a kedvenc rock/metal/stb. zenéid?
3. Volt-e olyan zene, amely hatott az írásaidra, esetleg konkrét jelenetet vagy történetet ihletett? (Akár idézet is jöhet.)

A. M. Aranth - Holló-Vaskó Péter

1. "A nevem Holló-Vaskó Péter, A. M. Aranth kódnéven hazudok sok mindent, amit utána gyakorta megjelentetnek regény formátumban. Piliscsabán lakom a kardgyűjteményemmel, és immár nyolc éve dolgozom a sci-fi és fantasy könyvek környékén - időnként le is fordítok egyet-egyet.

Legfrissebb, és egyben legsikeresebb regényem eddig a 2016-os Oculus című sci-fi akció, ami egy szuperfejlett, félig ír, félig japán kultúrájú, rabszolgatartó társadalom bolygójára viszi el az olvasót, pont, amikor az utolsó világháború évszázados szelei elérik azt.2. Rengeteg olyan kedvencem van, akikhez újra és újra visszatérek. Ilyen a 2006-os The Winter Wake az Elvenkingtől, a 2004-es Once a Nightwishtől, az Eternity album a Freedom Calltól, a Mechanical Poet - Eidoline: The Arrakeen Code című Dűne-inspirálta konceptalbuma, az Images and Words a Dream Theatertől, de említhetném a Stratovarius, a Ghost, a Finntroll, az Arkona, a Kamelot, az Eluveitie, az Ex Deo, az Equilibrium vagy az Amaranthe diszkográfiáit is a teljesség igénye nélkül. Meg hát bármi, ami Mark Knopfler, biztos kap helyet a lejátszóban.

A 2016-os és 2017-es év nagy felfedezése nekem a Leecher zenekar Sightless albuma, most ez a nagy sláger nekem a Beast In Black Berserkerje, a Brothers Of Metal Prophecy Of Ragnarokje és az Equilibrium Armageddonja mellett.

  3. Rengeteg ilyen van - én mindig hallgatok zenét az íráshoz, és ha akarom, ha nem, azok hatnak is a szövegre. Az Oculus írása közben rengeteget hallgattam a Black Veil Brides Wretched And Divine: The Story Of The Wild Ones című albumát, amiről az In The End című dal konkrétan megszülte a végkifejletet (elmondanám, hogyan, de óriási spoiler lenne). De ilyen volt a Gloryhammertől a Universe Of Fire című dal is, ami pedig a végkifejlethez való utat (és az egyik főszereplő karakterét) szülte meg.

Számtalan jó Paddy and the Rats és Firkin koncert emléke él bennem - ezek az Oculusba is begyűrűztek, a bolygón ugyanis az egyik uralkodó zenei irányzat a kelta metal egy (ma még nem létező) ága. A Holdárnyék című ifjúsági fantasy sorozatomban még központibb szerepet kap a rock zene: itt a főszereplők zenekart alapítanak, és a zene képzi egy darabig a főszálat a regényekben. Itt konkrétan meg is jelenik az Equilibrium zenekar, akikkel összefutnak a főszereplőim egy rövid jelenet erejéig.

Most az Oculus folytatását írom, már most köszönhetünk néhány csatát a Sabaton The Last Stand albumának, a meglehetősen apokaliptikus alaphangulatért az Equi Armageddonja felel, a szereplők megtépázott lelkivilágáért örök hála a Leechernek."Babiczky Tibor

1. Szépirodalmi szerkesztőként dolgozom a Scolar Kiadónál. Legutóbbi kötetem Kivilágított ég címmel jelent meg 2015-ben, a Magvetőnél. Egy évvel korábban - ugyanennél a kiadónál - publikáltam első regényemet, a Magas tengert, ami egy krimizsánerbe ágyazott lélektani dráma. Jövő júniusban pedig új könyvem jelenik meg, ezúttal már a Jelenkor Kiadónál.2. Sokféle irányzatot hallgatok a metalon belül. A Pantera és a korai Machine Head állandó vendége a lejátszási listámnak, ahogyan a Down első lemeze, a NOLA is. Sokat hallgatom mostanában a Batushka legutóbbi anyagát, a Litourgiyát. A hazai zenekarok közül az Apey & The Pea-t, az Omega Diatribe-ot (együtt az Audionerve-vel) és az Ørdøgöt preferálom.
(Fotó: Oláh Gergely Máté)


3. A regényemben sok zenei utalás szerepel, Debussytől a Metallicáig. Külön jelenet van a Slayer South Of Heavenjére, és kiemelt helyzetben 'szólal meg' a Creeping Death is."

 

 


Bán Mór


1. "Sci-fi és fantasy műveim jelentek meg először, többek között a magyar mondavilágra is erőteljesen építő Kárpáthia világában játszódó népszerű regények. Jelenleg egy nagyszabású történelmi regénysorozat köti le az energiáimat, ez a Hunyadi, amely tíz kötetben beszéli el Hunyadi János fordulatos életét.

A teljes opusz egyébiránt 25 kötetes lesz, mivel Mátyás király és Corvin János történetével folytatódik a sorozat. A széria a középkori háborúk vad, kegyetlen világát szokatlan nyersességgel mutatja be - népszerűségére jellemző, hogy eddigi kötetei eddig 170 ezer példányban fogytak. Civilben a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője vagyok.

A legutóbbi könyv: Hunyadi 9. kötet: Isten árnyéka: A sorozat utolsó előtti részében Hunyadi János kormányzóságának időszakába nyerünk bepillantást. Az ország a szétesés szélén áll, az egymással háborúzó bárói ligák, rablólovagok belülről bomlasztják a békét, míg Ausztriai Frigyes és Murád szultán kívülről fenyegeti a határokat. A kötet a baljós rigómezei hadjárat megindításáig követi az eseményeket.

 2. Korábban sokat utaztam kocsival, és nagyon sokféle zenét hallgattam. Mostanában szinte csak írás közben tudok zenét hallgatni, ezek többnyire filmzenék, amelyek segítik az éppen írt történetben való hangulat elmélyülést. Nagy kedvenceim ezen felül a történelmi hangulatot árasztó zenék.3. Jelenleg a Sabaton a favorit, hihetetlenül inspiráló a lendület, amit árasztanak az albumaik. A hazaiak közül örök kedvenc a Dalriada, különösen az Arany-balladák feldolgozásai, amelyeket a Hunyadi írása közben rengeteget hallgattam. A Szent László adaptációja megunhatatlan Nr. 1, és nem csak azért, mert ezt a legendát én is feldolgoztam egy novellában, a Kárpáthia világára ültetve."

 
Bíró Szabolcs


1. "Bíró Szabolcs vagyok, a Csallóköz szívében élek, jövőre leszek harminc, és tíz éve folyamatosan jelennek meg könyveim.
Tizenegy éven keresztül amatőr rockénekesként is tevékenykedtem, de néhány éve már főállású regényíró vagyok. A közönség leginkább a történelmi regényeimet ismeri, de idén az Elveszett csillagok c. ifjúsági kalandregényemmel is szép sikereket értem el.

Legutóbb a történelmi regénysorozatom, az Anjouk IV. része jelent meg, Szent György testvérei címmel az Athenaeum Kiadónál. Ez a könyv az 1324 és 1328 közötti eseménydús időszak csatáit és hadjáratait, diplomáciai és egyéb téren lezajlott küzdelmeit dolgozza fel izgalmas, pörgős történetvezetéssel. Élet és halál a középkori Magyar Királyságban. Most épp ennek a könyvnek a folytatásán dolgozom.
(Fotó: Soós Laca)2. Apró korom óta a rock és a metal zenék bűvöletében élek, kiegészítve blues-zal, és mindenféle minőségi hangszeres zenével.
Az óvodába már úgy mentem, hogy otthon Queent, AC/DC-t és XL Sisterst hallgattam. Utóbbira még emlékszik valaki? Igazi mocsokrock volt, két nagyszerű énekessel és Alapi István zseniális gitárjátékával. Tőlük a Nagy test, nagy élvezet c. dal akkoriban alap volt, de az óvó nénik annak már kevésbé örültek, ha nekiálltam ordítani, hogy 'szennyes szextől mocskos az ágy!' Pár pofonnal és hajtépéssel lettem gazdagabb ezekben az években, de Papp Ritát meg Hupikék Törpikéket akkor sem voltam hajlandó hallgatni. (Na jó, az Oroszlánkirály zenéjét igen, de az pár fényévvel minőségibb cucc az előbb említetteknél.)

Az iskola első pár évében az AC/DC volt a nagy kedvenc, emellé jött be nálam akkoriban a Hobo Blues Band, Deák "Bill" Gyula, a Tátrai Band, és persze Horváth Charlie, akinek a zenéjéért máig rajongok (az első két szólólemeze szövegeit szerintem nem is az agyamban, hanem a vénámban tárolom).

Tizenegykét évesen találtam otthon egy kazettát 'valami' Iron Maidentől, az volt ráírva, hogy The Number Of The Beast. Máig emlékszem arra az érzésre, ami az első hallgatás közben rám tört. Ott valami örökre megváltozott. A Maidentől máig ez a kedvenc albumom, a Brave New World mellett.

Nem sokkal később, szintén teljesen véletlenül találtam otthon egy tök fekete kazettát. Azóta vagyok Metallica-rajongó, de annyira, hogy én még a Load/ReLoad érát is szeretem tőlük, a St. Anger az egyetlen kivétel. (Tényleg, a Death Magnetic-et miért marasztalja el mindenki?)

Kamaszként még a Deep Purple volt nagy hatással rám, nekik a hetvenes évekbeli dolgaikat szeretem leginkább: In Rock, Fireball, Machine Head, Burn… Az olyan alapvetéseket, mint a Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Motörhead, szinte említenem sem kell.

A rock/metal színtérről kamaszként sok mindent megismerhettem, a finomabb anyagoktól a legszélsőségesebb brutalitásig, elsősorban a Metal Hammer kazetta- és CD-mellékleteinek köszönhetően, és persze nálam is pörögtek a magyarországi alap metal együttesek: Pokolgép, Ossian, Moby Dick… Végül megmaradtam régivágású hard rockos, heavy metalos arcnak, némi thrash metalos elhajlással. A modernebb állatságok közül egyedül a Rammstein található meg a gyűjteményemben.

 3. Az egész rocker mivoltom kihat az írásaimra, a rock and roll életérzés miatt lehetnek annyira szenvedélyesek a szövegeim. Amikor a Ragnarök c. regényemet írtam, akkor a Corvus Corax mellett folyton Amon Amarth bömbölt a lejátszómban. Konkrét jelenetet nem tudom, hogy ihletett-e zene, de az Elveszett csillagok egyik fejezetének éppen a Tátrai Band előtti főhajtásként adtam azt a címet, hogy Utazás az ismeretlenbe. Arról egyébként meg vagyok győződve, hogy talpig páncélban megrohamozni az ellenséget a legmasszívabb heavy metal a világon."

 

 
Bukros Zsolt

1. "A nevem Bukros Zsolt 1971. augusztus 1-én született Budapesten. Számos zsánerben alkotok, Patrick J. Morrison néven is, kedvenceim a sci-fi és a fantasy. Első helyezést értem el PPX fantasy pályázaton, a Preyer Hugó emlékére kiírt novellapályázaton kétszer harmadik, egyszer második helyezett lettem.

Publikáltam már sci-fi, történelmi és meseválogatásban is, megjelent egy szépirodalmi az IPM magazin Pilvax rovatában. Az oligarcha vérvonala című sci-fi novellám egy 2012-ben kiadott Mysterious Universe antológia címadó novellájaként szerepelt.

2014-től ifjúsági regénysorozatom indult a Főnix Könyvműhelynél Nostradamus Levelei címmel, aminek idáig két része látott napvilágot.

Idén két ifjúsági urban fantasy regénysorozatom indult el a Wexy-Nova Könyvkiadónál: a Hetedíziglen, amely egy megátkozott boszorkányvadász jelenkori leszármazottjának mágikus kalandjait követi nyomon, illetve Újjászületettek címmel egy reinkarnálódott vikingekről szóló sztori.

Legutóbbi megjelenésem egy Márti gyermeke című szépirodalmi novella a Magyar Irodalmi Ház Születés című antológiájában. Ütközőzóna címmel egy sci-fi regényem is publikálásra vár a Delta Vision kiadónál, illetve jelenleg is egy sci-fi regényen dolgozom.

 
2. Kedvenc zenekaraim Linkin Park (R.I.P. Chester Bennington), Metallica, bár tőlük inkább a régebbi albumokat szeretem, mint a Ride The Ligthning vagy az …And Justice For All, nagyon szeretem Manson zenéit és a Rammsteint, az Amaranthe-ot, az Equilibriumot, a Volbeatet, a Limp Bizkitet, a Nightwisht, a Halestormot, a Papa Roach-ot, az Evanescence-t, a Lacuna Coilt, a Skilletet és még jó néhány társaságot.3. A fenti zenék folyamatosan hatással vannak a műveimre, mert az akciójeleneteknél mindig sokat segítenek, vagy éppen olyankor, ha kellene valami sötét hangulat. Konkrétan olyan történetem nincs, amit kifejezetten egy bizonyos rock vagy metal szám ihletett volna, de mindig szól valamilyen pörgősebb-zúzósabb zene, amikor alkotok."
 

Hozzászólások

[017526]
vivaemptiness
Tetszik! Esetleg kesobb konyv formatumban?
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KISSIN' DYNAMITE - Jövő áprilisban önálló turnéval térnek majd vissza Budapestre
2018. október 18. (csütörtök) 11:57

Ecstasy címmel a nyáron jelent meg a Metal Blade kiadóhoz szerződött Kissin' Dynamite új stúdióalbuma, a 2016-os Generation Goodbye lemez folytatása. A Hannes Braun énekes vezette glam/heavy brigád ősszel a Powerwolf vendégeként turnézik majd Európában, így Budapesten is fellépnek. A rajongóknak jó hír, hogy a novemberi buli után 2019 áprilisában önállóan is visszatérnek hozzánk egy teljes programmal. Vendégük a John Diva and The Rockets Of Love lesz, egy, a 80-as évek és a Van Halen, a Mötley Crüe, az Aerosmith valamint Bon Jovi előtt tisztelgő német dallamrocker csapat.   www.facebook.com/Kissindynamiterocks   A koncert Facebook oldala A Hammer Concerts bemutatja: KISSIN’ DYNAMITE vendég: JOHN DIVA and The Rockets Of Love 2019. április 18. Dürer Kert - Room 041 JEGYÁRAK: 3999 Ft - elővételben 4999 Ft - A koncert napján JEGYLINK: jegy.rock1.hu/kissindynamite-durerkert_20190418...

FREEDOM CALL - Új klip a frontember Chris Bay szólóalbumához: Silent Cry
FREEDOM CALL - Új klip a frontember Chris Bay szólóalbumához: Silent Cry

Chasing The Sun címmel még februárban jelent meg a happy metalos Freedom Call frontember Chris Bay első szólóalbuma, amelynek a Sonja Höllering énekesnővel közös Silent Cry dala is...

56 LÁNGJA - Rock a szabadságharc körül
56 LÁNGJA - Rock a szabadságharc körül

A város legvagányabb 1956-os rockmegemlékezésére készül a nemzeti rock egyik legismertebb hazai képviselője, a Romantikus Erőszak. Október 22-én, az 56 lángja elnevezésű fesztiválon...

BAD RELIGION - Dalpremier: The Profane Rights Of Man
BAD RELIGION - Dalpremier: The Profane Rights Of Man

A nyáron közzétett The Kids Are Alt-Right című új dal után ismét egy friss tétel érkezett a Bad Religiontől. A kaliforniai punk rock legenda új számának címe The Profane Rights Of...

BEAST IN BLACK - Novemberben Budapesten a Nightwish-sel, februárban új album
BEAST IN BLACK - Novemberben Budapesten a Nightwish-sel, februárban új album

Egy különlegesnek ígért programmal, élőben ritkán hallott korai dalokkal indul turnéra november elején a Nightwish, november 20-án pedig Budapesten, a Budapest Arénában játszanak majd....

ALL THAT REMAINS - Baleset okozhatta az alapító gitáros, Oli Herbert halálát
ALL THAT REMAINS - Baleset okozhatta az alapító gitáros, Oli Herbert halálát

A TMZ oldal beszámolója szerint az All That Remains 44 évesen elhunyt alapító gitárosát, Oli Herbertet a keresésére indult rendőri egység találta meg, holtan, a connecticuti otthonához...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS