BEATRICE - "Csinált a fene botrányt! A botrány magától jött."

Rockmusical a baboskendős legendáról

2017. november 20. (hétfő) 09:35

November 24-én lesz a bemutatója az Újszínházban annak a Ricse, Ricse, Beatrice című rockmusicalnek, amely Nagy Feró és Beatrice legendás történetéről szól és ennek kapcsán a nullahategy.hu egy alapos, hosszú interjút készített Feróval.
(Fotók: Urbán Tamás, 1979)
 Részletek PZL interjújából:Harminc éve játszottál a punkos Hamletben, és a szintén radikálisnak mondható Hairben. Az Új Színház is biztosítja a teljes alkotói szabadságot?

"Nem lehet igazán radikális a megközelítésünk, mert a színház ma már más teret nyit az elképzeléseinknek. Sok a prózai elem a darabban, mert fontosnak tartottuk, hogy tájékoztassuk a közönséget arról a korról, amelyben a történet játszódik. Ma már nehezen felfogható és nehezen érthető a szövegvilágunk és a hozzáállásunk a Kádár-rendszerhez. Azt fogjuk megmutatni, hogy milyen volt a világ a hetvenes évek végén, és majd a nézők leszűrik, hogy nem sokat változott."


A történetnek vannak fókuszpontjai?

"Belenézünk a Gyere, kislány, gyere!-korszakba, ahol Csuka Mónika a főhős, majd utána jön a szétválásunk, amikor is elkezdem a saját életemet élni. Az a legizgalmasabb része a Beatricének, amikor a saját elképzeléseimet valósítottam meg. Főleg az 1978-tól 1984 tartó időszakra fókuszáltunk, mert talán ez az életem legizgalmasabb periódusa. Aztán egyszer csak a mában találjuk magunkat. Nem kell szolgai módon lekövetni az életrajzokat, alapvetően a szimbolikus ügyekre fókuszáltunk, és arra, hogy szociografikusan is 'legyen meg a kor'. Hogy milyen volt abban az időben alkotni.

Sokan azt hiszik, hogy arról szólt az életünk, hogy botrányokat csináljunk… Csinált a fene botrányt! A botrány magától jött. Írtál valamit a világról, és kiderült, hogy azt nem lehet leírni vagy elénekelni. Vagy: neked nem lehet. Mi volt akkor? Bevittek, megvertek, de ennek ellenére mi éltünk vidáman, majd aztán megint jött valami, amitől rettegtünk. Mondjuk az, hogy hajnalban megint bevisznek, anyám pedig egész éjjel nem alszik, mert megérzi, hogy újra elviszik a fiát…"

„1987, a Beatrice újra él”… Mennyire volt más a közeg akkor 1980-hoz képest?


"Amikor felléptünk a Pokolgép meghívására 1987-ben a Petőfi Csarnokban, kíváncsi voltam, hogy ki az, aki emlékszik egy akkor már hat éve feloszlott zenekarra. Az a hat év a popban nagy idő, teljesen el lehet felejteni zenekarokat, új korszak jön. A koncertünkön minden dalukat énekelte a közönség, pedig ők már a heavy metal nemzedékhez tartoztak, de kiderült, hogy ez a bizonyos 'Beatrice-mítosz', vagy 'Beatrice-jelenség' őket nagyon megérintette, és vitték tovább a zenekar szellemét. Első pillanatban arra gondoltam, hogy egy afféle nosztalgia zenekarként összeállunk.

Nekiálltunk próbálni, és két hónap után rájöttem, hogy képtelenség azt folytatni, ami 1980-ban történt, mert az elmúlt. Az idő túlhaladta a dolgot, és a régi Ricse már nem volt igazán érdekes. Elkezdtem hajtani a bandát, hogy írjunk új dalokat, kezdjük újra az egészet. Ez ösztönös dolog volt, de megéreztem azt is, hogy az emberanyag sem elég jó már ehhez.

Ami 1978-ban zseniális volt, az már nem működött úgy 1987-ben. Voltak, akik elfáradtak fizikailag és lelkileg is, csomó mindent nem tudtunk 1980-tól folytatni, és akkor elkezdtünk egy új csapatot építeni. Aztán beérett a dolog, hihetetlen sikere lett az Utálom az egész XX: századot című lemezünknek, nagyon sikeres volt a 1988 és 1992 közötti időszak, de maga a zenekar nem volt elég jó."


Valóban, ez az 1978-1988 című dupla lemez, azaz a Pöttyös album nem szól igazán jól. Ha régi Ricsét akarok hallgatni, inkább az 1979-es Megkerült hangszalag című felvételt veszem elő…


Úgy történt a dolog, hogy Donászy Tibi elment az Eddába dobolni. A Hamlet-bemutató idején szereztem egy profi dobost, aki kottából nyomta végig, de egy rockzenekarnál már ezt nem lehet. Ott álltunk dobos nélkül a bemutató előtt és egy Beatrice lemezszerződéssel a zsebünkben. Hívtam Barile Pasquale-t, aki nem ismerte a dalokat, viszont tudtam, hogy jól fogja megoldani a dolgot. Nyilván ez egy megalkuvás volt, mondhattuk volna azt is, hogy oké, nem vesszük fel a lemezt, de ha azt mondom, nem kell, akkor még az se lett volna."


Mit szólt Erdős Péter, hogy minden gáncsoskodása ellenére 1988-ban mégis lett nagylemeze a Beatricének, te pedig a Hanglemezgyár legfőbb riválisának, a Magyar Rádiónak lettél a munkatársa?

"Emlékezetem szerint Erdős Péterrel végig jóban voltam…. Ez az én oldalam. Az ő oldaláról persze ez nem így volt. Aztán egy 1989-es nyilatkozata szembesített engem a tényekkel 1998 körül. 1989-ben már semmi hatalma nem volt, de azt mondta, hogy ha tehetné, a Beatricének nem lenne lemeze ebben az országban. Akkor döbbentem le, hogy ha minden marad a régiben, ha nem jön rendszerváltás, nekünk soha nem lett volna lemezünk…

Persze, mi sokat találkoztunk, megbeszéltünk ezt-azt, szóval, azt hittem, hogy egyszer majd lesz lemez, csak ki kell várni. Ha rajta múlott volna, nincs lemez. De mi eközben – ez a sors iróniája – az egykori főnökével, a rendszerváltáskor már a Quint kiadó élén álló Bors Jenővel megegyeztünk, és megjelent az Utálom az egész XX. századot, ami platinalemez lett."

 Jövőre felléptek az Arénában a punk-rockos Beatrice 40 éves fennállása alkalmából... Kik lesznek a vendégek az Arénában?

"Ahhoz, hogy egy profi koncertet adjunk, a mostani felállás kell hozzá, élete legjobb formáját mutatja most a zenekar… Játszik velünk Wahorn András a Bizottságból és efZámbó Öcsi. Remélem, hogy eljátsszák a Szerelem című nagyszerű számukat, végre egy rendes zenekarral. Mert hiába voltak zsenik, az egy fing zene volt. Mondtam nekik, hogy figyeljetek! Beviszem alátok a Ricsét és azt hülyéskedtek alá, amit akartok. Miklóska Lajos is színpadon lesz, ő nyitja meg a bulit. llletve Donászy Tibi és Gidófalvy Attila is.

Talán még a Paks, az atomvárost is elnyomjuk, ami ugye Ricse-dal volt, de Gidó aztán vitte a Karthagóba, de már nem haragszunk, mert kit érdekelt, hogy mi történt Cattarónál. A zenekarom azt mondta, hogy a Hamlet nem maradhat ki. Valószínűleg színházi elemekkel valamit előadnánk. Itt, az Új Színháznál vannak profik, a dán királyfi már nem én lennék, mert ő egy fiatalember, nem egy vén szar.

Az elején eljátsszuk majd a Lenni vagy nem lennit, lesz majd egy ős-Beatrice blokk, lesz az 1980 körüli műsorból szintén fél óra, és a legvégén pedig a nagy slágerek, a 8 óra munkával, a Mielőtt végleg elmegyekkel. Lesz talán egy-egy Pokolgép-szám, hiszen én írtam például a Jelet is… De elhívtam Mező Misit, Pásztor Annát és Varga Miklóst is. A Nem kellt úgy játsszuk el – aki jár Ricse bulikra az tudja -, hogy átvált az István, a király Nem kelljébe… Mert maradjunk annyiban, hogy Bródyt e dalnak az írásakor a Beatrice ihlette. Hogy Varga Miklós mit énekel, az nem tudom. Amit akar."


A teljes interjúhoz kattints ide!

A Falussy Lilla szövegkönyvéből írt kétfelvonásos "rock hórukkot" Bozsogi János rendezi, a zenét pedig maga a Beatrice, illetve a színpadon lévő színészek szolgáltatják majd. A fiatal Ferót Kurkó József színész személyesíti meg, de Feró is megjelenik majd a színpadon, a Beatrice 2015-ben elhunyt gitárosát Lugosi Lászlót végül az AWS énekese, Siklósi Örs alakítja majd.


A történetnek a szórakoztatás és a legendás dalok  (Jerikó, Angyalföld, Nagyvárosi farkas, Motorizált nemzedék, Térden állva, Azok a boldog szép napok stb.) felelevenítése mellett egyfajta korfestés is a célja: hogyan tudott egy zenekar hitelesen és szabadon működni a megfigyelések, letiltások korszakában.
 

 "A rockmusical középpontjában Nagy Feró és a Beatrice története áll, amely mostanra már rocktörténeti csemege. Nagy Feró évtizedeken keresztül folyamatosan meg tudott újulni, magas művészi színvonalon valósította meg zenei elképzeléseit. Személyisége alkalmas arra, hogy a magyar hőst, az egyszerű 'nép fiát' tárja a nézők elé, aki öntudatosságával, hitével, tehetségével és született színészi képességeivel mindig átlépett az elé gördített akadályokon.

A múlt rendszerben a Beatrice a titkosszolgálat által megfigyelt együttes volt, a Történeti Hivatal dokumentumainak tanúsága szerint folyamatosan jelentettek koncertjeikről és figyelemmel kísérték a zenekar tagjainak életét. A műben elhangzanak a Beatrice emblematikus dalai, mint a Jerikó, Angyalföld, Nagyvárosi farkas, Motorizált nemzedék, Térden állva, Késő már és természetesen a későbbi slágerek, mint az Azok a boldog szép napok."

 

 

 

"Erdélyből származom, ahogyan Feró is - mondta a Ferót alakító Kurkó József a Demokratának. - 1989-ben, amikor betiltottak mindent, titokban a Beatrice dalai szóltak nálunk is, nagy részüket jól ismertük és szerettük. Nem beszélve az István, a királyról, amit meg kitéve-betéve tudott mindenki.

Visszanézve erre az időszakra, ezért is nagyon-nagy megtiszteltetés ez a feladat. És egyben óriási kihívás: egyrészt Nagy Feró utánozhatatlan karaktere miatt, másrészt mert minden szerepemben, így most is az a fő célom, hogy manír és pluszok nélkül természetes maradjak. És ha a végén Feró csak annyit mond, 'jól van, öcsikém, ez már nagyjából megvan', akkor nagyon boldog leszek – mondja a színész.

Hozzátéve: nem csak a szerepformálás, a dalok megtanulása sem lesz egyszerű feladat, a látszólag könnyűnek tűnő Beatrice-nótákhoz ugyanis rengeteg gyakorlás és megalapozott zenei tudás kell."FALUSSY LILLA
RICSE, RICSE, BEATRICE
– Rock hórukk két felvonásban –Szereposztás:
Fiatal NAGY FERÓ – KURKÓ JÓZSEF KRISTÓF
NAGY FERÓ – NAGY FERÓ
KUTYI – Feró szerelme – FARKASHÁZI RÉKA
MIKLÓSKA LAJOS – FEHÉRVÁRI PÉTER
LUGOSI LÁSZLÓ – SIKLÓSI ÖRS
DONÁSZY TIBOR – VASS GYÖRGY
GIDÓFALVI ATTILA – SZAKÁCS TIBOR
NYOMOZÓ – KONCZ GÁBOR
CSURKA – CSURKA LÁSZLÓ
KORDA GYÖRGY – ALMÁSI SÁNDOR
DEÁK BILL GYULA – ifj. JÁSZAI LÁSZLÓ
CSUKA MÓNIKA – GREGOR BERNADETT
ERDŐS PÉTER – INCZE JÓZSEF
KISZ BIZOTTSÁG ELNÖKE – OROSZ CSENGE eh.
NŐ – TIMKÓ ESZTER
HORVÁTH BELÜGYMINISZTER – NAGY ZOLTÁN
Rendőrök, KISZ–titkár, KISZ–tag, Lány I., Lány II., táncosok

Díszlet – Jelmez: Húros Annamária
Zenei vezető: Papp Gyula
Ügyelő: Báhner Péter
Súgó: Ádám Dorottya
Asszisztens, koreográfus: Szelőczey Dóra

RENDEZŐ: BOZSOGI JÁNOS

Bemutató: 2017. november 24.


Újszínház - katt!

 
 

 

Hammer TV

 
DARKMESS - EP-premier a budapesti groove metal brigádtól: Ark
2021. október 17. (vasárnap) 11:07

Ark címmel megjelent és végig is hallgatható a groove metalos budapesti Darkmess ötdalos EP-je. A 2019-ben feloszlott Vendetta Inc. két tagja, József Mátyás énekes és Nemes Nimród basszusgitáros alkotta eredetileg a csapatot, tavaly azonban már kialakult a négyes felállásuk. "Az utóbbi két évben folyamatosan csepegtetett dalaikat most egy csokorban, impozáns borítóval (Lowlife Prod.) ellátva tette közzé a budapesti Darkmess zenekar. Az így immáron keretbe foglalt 5 számos kislemez egy közel 30 perces utazásra invitál. Az egyes tételek különböző alapvető kérdéseket dolgoznak fel, általában komor hangvételben. A 4 angol nyelvű dal között 'kakukktojásként' egy magyar nyelvű szerzemény is fellelhető, az Agancstúlsúly, amelynek szövegét Varga Balázs írta...   www.facebook.com/darkmessband   ...A kislemez meghallgatható, és borítóval, szövegekkel együtt ingyenesen vagy támogatás mellett...

MÖTLEY CRÜE - Vince Neil leesett a színpadról, bordatörést szenvedett
MÖTLEY CRÜE - Vince Neil leesett a színpadról, bordatörést szenvedett

Súlyos sérülést szenvedett Vince Neil, a Mötley Crüe énekese, amikor péntek este a Tennessee állambeli Monsters On The Mountain fesztiválon a szólózenekarának koncertje közben leesett...

BUTCHERS - 30 év után megszólalnak a régi dalok, itt az új EP: Félelmek közt élni
BUTCHERS - 30 év után megszólalnak a régi dalok, itt az új EP: Félelmek közt élni

2020 végén Füst, tűzvész, romok... címmel egy 3 tételes EP-t adott ki a Butchers, egy 1988 és 1995 között aktív barcsi thrash csapat. Az 1987-ben alakult zenekart két eredeti tag...

EMIGRATE - Till Lindemann és Richard Z Kruspe együtt: Always On My Mind
EMIGRATE - Till Lindemann és Richard Z Kruspe együtt: Always On My Mind

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

EMPEROR - Samoth volt felesége az íjjal elkövetett norvégiai támadás egyik áldozata
EMPEROR - Samoth volt felesége az íjjal elkövetett norvégiai támadás egyik áldozata

A szerdai norvégiai gyilkosságsorozat egyik áldozata az északi folk vonalas Hagalaz' Runedance, valamint a dark ambient világú Aghast német születésű volt énekesnője, az 52 éves Andrea...

FLESHCRAWL - Budapesten találta meg új énekesét a német death metal horda
FLESHCRAWL - Budapesten találta meg új énekesét a német death metal horda

44 évesen hunyt el júniusban a death metal veterán Fleshcrawl frontembere, Sven "Svenson" Gross; a 80-as évek vége óta aktív német death metal banda Budapesten találta meg a rákban...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS