MAYHEM - Csihar Attila a De Mysteriis albumról, a mágiáról és a Tormentorról

Attila most az USA-ban turnézik a Mayhemmel, de jövőre Tormentor koncertek is lesznek

2017. november 12. (vasárnap) 17:29

Az őszi újabb európai kanyar után jelenleg az USA-ban turnézik a norvég Mayhem, továbbra is a klasszikus debütáló album anyagával, az 1994 tavaszán kiadott De Mysteriis Dom Sathanas-szal. Januárban Ausztráliában folytatódik majd ez a múltidéző turné, amelynek kapcsán a Revolver magazin készített egy interjút a csapat magyar énekesével, Csihar Attilával.
(Fotó: Evelyn Steinweg)

Azt már lehet tudni, hogy Attila és a klasszikus felállású Tormentor jövőre újra színpadra áll majd. Magyar koncertet egyelőre nem jelentettek be, de dolgoznak azon, hogy a kultikus magyar black metal bandának legyen hazai fellépése is.

 


www.facebook.com/mayhemofficialHogy kerültél kapcsolatba Euronymous-szal?

Csihar Attila: "Ez 1991-ben volt. Kaptam tőle egy levelet és az a levél megváltoztatta az egész életemet. Akkor Magyarországon éltem és a Tormentorban énekeltem. Dead (a Mayhem énekese) megölte magát, és ő nagy rajongója volt a Tormentornak, nagyon szerette, ahogy énekelek. Ezért kerestek meg, amikor egy új énekesre volt szükségük. Én meg örömmel csatlakoztam hozzájuk, 1993-ban pedig felvettük a De Mysteriis Dom Sathanas albumot. Tudom, hogy ez őrülten és furán hangzik, de tényleg hiszem, hogy az egy mágikus felvétel volt."Mit értesz azon, hogy mágikus?

Csihar Attila: "A mágikus és spirituális dolgokat, azok léteznek, ez biztos. Mind fiatalok voltunk. És néhányan közülük csináltak illegális dolgokat. Azokban én nem igazán vettem részt. De még én is elég őrülten viszonyultam ahhoz, amit csináltunk. Szerintem minden extrém zene őrültebben indul, mint amivé aztán válik. Azok az emberek, akik a korai időszakban már ott voltak, természetüknél fogva szélsőségesebbek voltak.

Abban az időben ez egy olyan zene volt, ami nem nyújtott perspektívát a jövőre nézve. Ez inkább amolyan kőkemény lázadás volt, és ez különösen igaz a Tormentorra. Senki nem gondolta volna, hogy egy nap a túlélést is hozhatja ez a zene. Kezdetben tehát a szélsőségesebb figurák alkották a színteret, az őrültebb fickók, aztán később az egész egy kicsit kommerszebb lett. De néhány az őrültebb arcok közül őrült dolgokat csináltak, természetesen."

 

MAYHEM - Még Deaddel és Euronymous-szal

 Te magad is szélsőséges ember voltál akkortájt?


Csihar Attila: "Sosem érdekelt az erőszak vagy a templomok (felgyújtása). Számomra mindez a zenéről szólt és pszichedelikus kísérletezéseimről. Akkoriban már érdekelt a sámánizmus és az, hogy hogyan lehet elérni egy transz-szerű állapotot. De az okkult világ is érdekelt. Ez valójában az életünk része volt, mármint a dolgoknak ez a spirituális, művészi megközelítése. És ez azt hiszem, ma is így van.

Szerintem a zene önmagában is misztikus. És az a Mayhem lemez egy nagyon is misztikus anyag, az biztos. Nagyon mágikus is. És természetesen hatással is van az emberekre, szinte egy másik dimenzióhoz képes kaput nyitni. És ami Norvégiában történt, az a dolgok elszabadulása volt, amit képtelenek voltunk kezelni. Az emberek túl fiatalok voltak ahhoz, hogy képesek legyenek kontrollálni, amit tettek és mondtak. Fiatalon az ember nagyon impulzív. Nem mindig gondolja át a dolgokat."Kapcsolatban voltál Deaddel az öngyilkossága előtt?

Csihar Attila: "Nem, sosem találkoztunk vagy beszéltünk egymással. De nagy rajongója volt a Tormentornak. Fura ez számomra, mert ugyanazon az ösvényen haladtunk. Kifestette magát, ahogy mi is a Tormentorban, ugyanabban az időben. De ezt nem corpse paintnek neveztük. Csak smink volt, amitől elb...ottnak néztünk ki, élő halottnak. Abban az időben Magyarországon nem lehetett ilyen smink-cuccot kapni a boltokban. Egy barátommal fejtettük meg a módját, a Tormentor dobosával. Bementünk a gyógyszertárba és egy ilyen spéci krémet kentünk az arcunkra, amitől az olyan száraz, repedezett lett. Aztán volt még grafitunk, tudod, amivel rajzolni lehet. Azt porrá őröltük és szintén festékként használtuk. Mindez improvizáció volt, hogy zeneileg még jobban kifejezhessük magunkat."Mi volt az első benyomásod a De Mysteriis Dom Sathanas album dalairól?

Csihar Attila: "Amikor először hallottam a dalokat, meglepődtem. Tetszettek, nyilván, de annyira más volt, mint amit bárki korábban csinált. A dobok annyira gyorsak voltak, gyorsabbak, mint bármi, amit addig hallottam. Hellhammer (a Mayhem dobosa) ma is szélsőségesen gyorsan játszik mindent. Annyira extrém és új volt a zene, de mégis olyasmi, amihez azonnal kapcsolódni tudtam. Ahogy mondtam is, mágikus volt. És az meg természetes és mágikus volt, ahogy megcsináltam az énektémákat."MAYHEM - De Mysteriis Dom Sathanas (Graspop 2017)Mielőtt Euronymoust megölte volna, Varg Vikernes basszusgitározott a De Mysteriis dalaiban. Milyenek voltak a próbák és a felvételek?

Csihar Attila: "Akkoriban Varg a Mayhemben basszusozott. Jól játszott, tehetséges volt. Volt néhány közös próbánk és akkor is ott volt a stúdióban, amikor felénekeltem a dalokat. Nem voltak óriási drámák."Volt valamifajta feszültség Varg és Euronymous között?

Csihar Attila: "Nos, talán egy kicsit, szerintem. De nem gondoltam, hogy ennyire súlyos a helyzet. Jó hangulatban voltak, legalábbis én mindenkivel jóban voltam, mindkettejükkel. Aludtam is mindkettejüknél. Egyikük sem viselkedett előttem erőszakosan."Milyen volt Euronymous?

Csihar Attila: "Erre nehéz válaszolni. Számomra egy kiváló művész volt. Remek ötletekkel rukkolt elő, zenei értelemben. És barátságos is volt, meg udvarias, mindig. Sosem emelte fel a hangját. Hatalmas lemezgyűjteménye volt, egy csomó zenét át is vettem tőle. Remek meglátásai volt és persze néhány őrült ötlete is. De egészen normálisnak látszott. Ugyanakkor persze, ami számára normális volt, az mások számára nem volt az. Voltak bizonyos szélsőségek, természetesen. De néha ma is hiányzik. Rendes volt velem."Akkor is Norvégiában voltál, amikor Varg meggyilkolta?

Csihar Attila: "Nem, akkor már újra Magyarországon voltam. Pár hetente beszéltünk telefonon, egy lehetséges turnéról is egyeztettünk. Aztán nem hallottam felőle többet. Azt gondoltam, hogy elutazott valahova, vagy csak túl elfoglalt, szóval nem nagyon foglalkoztam ezzel. Csak vártam, hogy megjelenjen a felvett lemez."

 Honnan értesültél arról, ami történt?

Csihar Attila: "A barátaimtól hallottam. Akkoriban még nem voltak mobiljaink, nem volt Internet. Valaki azzal jött, hogy 'Te ismered azt a Mayhem nevű bandát, nem? A gitárosukat meggyilkolták.' Erre mondtam is, hogy rosszul tudják a sztorit, mert a régi énekesük, Dead halt meg, öngyilkos lett. De csak mondták a dolgot, úgyhogy elmentem a boltba és megvettem egy magazint (a magyar Hammert - a szerk.). Abban szerepelt a hír, hogy Varg megölte Euronymoust. Tiszta őrület volt. Hihetetlennek tűnt."Fura érzés ennyi év után a De Mysteriis dalait játszani a koncerteken?

Csihar Attila: "Az hát, de miért ne játszanánk ezeket? Szerintem ez mindig is benne volt a pakliban és most megvalósítottuk. Ez egy mágikus erejű lemez és természetesen komoly történelem is kapcsolódik hozzá, azok miatt, ami történt. De a zene ma is megállja a helyét és ez a legnagyobb dolog. És én erre ma is nagyon büszke vagyok."
 


 

 

 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS