HOBO - "Nem akartam és nem is tudtam 'beilleszkedni'..."

Augusztus 18-án Kolozsváron együtt lép fel Deák Bill Gyula és Hobo

2017. augusztus 13. (vasárnap) 13:49 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 10:00

Már nyomdában van Hobo, azaz Földes László kétkötetes új könyve, a Hobo Ludens. Többek között erről a pályát összegző műről is beszélgetett vele Göbölyös N. László.

"A könyv ötven évet fog át, 1967-től – akkor kezdtem írni – máig. Benne van minden, azt sem gyomláltam ki belőle, amit nem szeretek. Az 1456 oldalba belefért a Rolling Stones-könyv, a dalszövegfordítások, a novellák, a színdarabok, a forgatókönyvötletek és a saját dalszövegek."www.facebook.com/hobo.officialRészletek az interjúból:


Változtak-e a belső motivációid azóta, hogy színpadra léptél?

"Pilinszkyt idézem:

'Amiként kezdtem, végig az maradtam.
Ahogyan kezdtem, mindvégig azt csinálom.
Mint a fegyenc, ki visszatérve
falujába, továbbra is csak hallgat,
szótlanul űl pohár bora előtt.'

Nem változtam semmit. Nem akartam és nem is tudtam 'beilleszkedni'. Úgy gondolom, ezen az úton előttem sem jött senki, és mögöttem sincsenek. Annak a fajta zenének, előadásnak és szövegvilágnak, amit csináltam a Hobo Blues Banddel vagy tőle függetlenül, nem voltak Magyarországon előzményei, és utódok sincsenek, de ugyanez vonatkozik a zene, az irodalom és az előadó-művészet összekapcsolására is. A Kaláka együttes például évtizedek óta népszerűsíti a verseket óriási sikerrel, hatalmas, missziószerű munkát végez az enyémnél sokkal szélesebb skálán. Az ő előadásaik végtelenül kedvesek, szórakoztatóak, én meg beledöglök.

Amikor a Tiszta szívvelt, a magyar irodalom egyik alapművét vagy a Kései siratót mondom, minden este halálfélelmem van, hogy ne rutinból csináljam, ezért szabadjára engedem magam, és amit érzek, azt fejezem ki. Sok színész, ha verset mond, szakmai tudása alapján 'beállítja', és azt ismétli.

Én egy másik úton járok – ez nem azt jelenti, hogy ez jobb, de engem az ösztönösség irányít, mivel sem zenét, sem színészetet, sem előadó-művészetet nem tanultam. A blues, az igazi rockzene és a versmondás megközelítéséhez is egyéniség kell, amit nem lehet megtanulni. Vagy van, vagy nincs. És nagyon nehéz, mert igen sokat kell beleadni magadból."


Még az első József Attila-ested, a Magyarország messzire van idején mondtad, hogy azokat a verseket választod ki, amelyek a te kérdéseidre válaszolnak. Két legutóbbi ested főszereplője, Ady Endre és Csokonai Vitéz Mihály miként szólított meg?

"Eörsi Pista már a hetvenes évek vége óta, miután megcsináltam Allen Gins­­berg A leples bitangját és József Attilától A hetediket, egyfolytában rugdosott, hogy csináljam meg Adytól a Muszáj-Herkulest. Azért halogattam, akárcsak Villont, mert azt mondták, hogy nagyon azonos vagyok velük – én pedig nem szeretem az ilyen ziccereket. Aztán néhány évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy mivel nagyon egyedül vagyok mind a színházi, mind a zenészvilágban, valamibe bele kellene kapaszkodnom. Ekkor találtam meg Adyt.

Az Ady-estnek van a Poéta és publikum című bevezetője, egy publicisztika, amelyről a modor miatt a közönség azt hitte, hogy én írtam. Mérhetetlen segítséget kapok az emberektől ahhoz, hogy kibírjam a rajtam lévő terhet és felelősséget. Most megint közösen lépünk fel Deák Bill Gyulával, Bill és Hobo újra együtt címmel. Május 1-jén harmincezren voltak a Tabánban. Én ezt nosztalgikus programnak gondoltam, hiszen a legújabb számok is még a nyolcvanas évek elején születtek. Ehhez képest 15-25 évesek is ordították a szövegeket. Nekik a Jó nekem a Trabant… nem lehetett nosztalgia."
  Furcsa érzés lehetett…

"Óriási élmény volt látni, hogy mit jelentenek ezek a dalok az embereknek, pedig nem játszották a rádiók, és ma sem vagyok jelen a médiában. Néhány napja Tiszaújvárosban játszottunk a triatlon-világkupa alkalmából rendezett koncerten. A végén dedikálás volt, amely majdnem tovább tartott, mint a buli. Ültünk egymás mellett egy asztalnál, és emberek százai jöttek oda, hogy lefényképezzenek együtt bennünket. Benne élsz az emberekben: ennél többet nem érhetsz el.

Amikor annak idején írtam három közép-euró­­pai Hobo Bluest, a harmadikat kifejezetten Billnek, hogy az utunk hasonlóságát demonstráljam. Most előadta ezt, és a közönség valóságos himnikus állapotban énekelte Bill-lel együtt. Kitaláltam, hogy a könyvemet a közönség ajánlja, és nagyon sokan írtak. Ezekben gyakran a saját életükre vonatkoztattak bizonyos HBB-dalokat, de voltak olyanok is, akik bevallották, hogy az előadóestek után jöttek el a koncertekre. Pedig amikor megírtam a Másik Magyarországot vagy a Nem lehet két hazádat, nem az járt az eszemben, hogy most majd jól megmondom, hanem azt írtam, ami jött belőlem.

De visszatérve Adyra és Csokonaira: mindkettőben megtaláltam azt a bizonyos fogódzót. Mindketten magányosak voltak a maguk korában. Végigmentem Csokonai életművén, és ledöbbentem: olyan meglátásai voltak például a Marosvásárhelyi gondolatokban, amelyek érvényesek napjainkban is. Hihetetlen merülés volt számomra. A néger bluesból, a hatvanas évek rockjából felszívtam és továbbadtam, amit tudtam, aztán ehhez jött a költészet őrületes szolgálata, ez a fantasztikus utazás, amit József Attilával, Ginsberggel, majd az annak idején betiltott Eörsivel, Faludy Györggyel kezdtem. Ha mindezekhez hozzáteszed Pilinszkyt, Villont, Jim Morrisont, Viszockijt, akkor ragadhat rád valami: olyan súlyok, villámok, lézersugarak mennek át az időn, amelyek hasznára válnak az embernek. Nagyobb élmény megismerni, mint előadni ezeket."
  Manapság mindent átitat nálunk a politika. A művészetet is. Mindenki árgus szemekkel figyeli, hogy ki kivel jelenik meg, ki hol lép fel. Ha valakinek fut a szekér, rögtön megkapja, hogy na persze, azért, mert… Nem lehetne ezen egyszer túllépni?

"Nem, mert olyan fokú az agymosás. És ahogy a fiatal generációkat nézzük, a helyzet egyre rosszabb. Ez vonatkozik a zenére is: meg lehet nézni, manapság milyen zenekarok tűnnek fel, három tévécsatornán megy a lakodalmas, mindenütt uralkodik a playback, és a közönség elfogadja. Hogyan lehet így új közönséget kinevelni? Óriási kulturális válság van, de én ez ellen megyek. Játszom templomban, börtönben, kocsmában, stadionban, mindenhol, ahová hívnak, akkor is, ha nincs pénz. Ami a ki hova tartozik? kérdést illeti, az a válaszom, hogy én sehova..."

A teljes interjúhoz kattints ide!

 

Hobo és Deák Bill Gyula együtt lép fel augusztus 18-án Kolozsváron - közös fellépésük minden bizonnyal a nyolcadik Kolozsvári Magyar Napok legkülönlegesebb koncertje lesz.


 


 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
COMEBACK KID - Új videoklippel jelentkeztek: I'll Be That
2018. július 15. (vasárnap) 08:40

Az Outsider címmel tavaly ősszel kiadott Outsider album I'll Be That dalához készült el a kanadai Comeback Kid új videoklipje. A hardcore/punk brigád azzal a finn rendezővel, Sami Joensuu-val dolgozott, aki korábban a Didn't Even Mind videójuk készült. "Egy újabb hibrid klipünk született finn barátunkkal, és igyekeztünk egy olyan sztorit kapcsolni a dalhoz, amelyben valaki önmaga legnagyobb ellensége, és hiába igyekszik menekülni önmaga elől."   www.facebook.com/Comeback.Kid   COMEBACK KID - I'll Be That (a 2018-as Outsider albumhoz) Májusban egy limitált példányos kislemezzel jelentkezett a Comeback Kid, amit csakis az ausztrál turnéjukon lehetett beszerezni. A kislemez A oldalára az ausztrál Midnight Oil sikerdalának - Beds Are Burning - feldolgozása került fel, a B oldalra pedig a korábban kiadatlan Little Soldier, amit a tavalyi Outsider album idején rögzítettek. Andrew Neufeld énekes: "Nem...

IN THIS MOMENT - Új dal Maria Brinktől és Chris Howorth gitárostól: The Calling
IN THIS MOMENT - Új dal Maria Brinktől és Chris Howorth gitárostól: The Calling

The Calling címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett az In This Moment énekesnője, Maria Brink és gitárosa, Chris Howorth. Az új szám a DC képregény, Dark Nights: Metal Deluxe Edition...

MIKE SHINODA - Új videoklip a Deftones énekesével: Lift Off
MIKE SHINODA - Új videoklip a Deftones énekesével: Lift Off

Pontosan egy hónappal ezelőtt jelent meg Mike Shinoda szólóalbuma, a Post Traumatic, a Linkin Park énekesének legfrissebb klipje pedig a Lift Off dalhoz készült, amelyben a Deftones...

CHELSEA GRIN - Végighallgatható az új album: Eternal Nightmare
CHELSEA GRIN - Végighallgatható az új album: Eternal Nightmare

Eternal Nightmare címmel megjelent a deathcore vonalas Chelsea Grin ötödik albuma, a 2016-os Self Inflicted lemez folytatása. Tavasszal derült ki, hogy Alex Koehler énekes és Jacob Harmond...

ANGRA - Új videoklip az Arch Enemy énekesnőjével, Alissával: Black Widow's Web
ANGRA - Új videoklip az Arch Enemy énekesnőjével, Alissával: Black Widow's Web

Ømni címmel még februárban jelent meg a power metalos brazil Angra kilencedik albuma, amit aztán élőben is bemutattak Budapesten. A 2015-ös Secret Garden lemez folytatását Jens Bogren...

POWERWOLF - A Saltatio Mortis klipes feldolgozása: We Drink Your Blood
POWERWOLF - A Saltatio Mortis klipes feldolgozása: We Drink Your Blood

The Sacrament Of Sin címmel jövő pénteken jelenik meg a hetedik Powerwolf album, amelynek spéci kiadásának egyik bónusza egy olyan CD lesz, a Communio Lupatum, amelyen 10 banda dolgoz fel...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS