SPORTALSHOW 2017 - „Az a tapasztalatunk, hogy kevésbé tematikus napokat kell csinálni"

A mai napon startol az esztergomi Sportalshow fesztivál

2017. július 20. (csütörtök) 06:35

A mai napon startol Esztergomban a harmadik Sportalshow fesztivál. Az alapvetően rockzene orientált rendezvény idén a koncerteken kívül sok egyéb mást is kínál a látogatóknak, többek között könyvbemutatókat, előadásokat és lemezbörzét is.

A HammerWorld nyári számában megjelent egy interjú a szervezővel, kollégánkkal, Szénégető Ricsivel. A beszélgetést most itt, a honlapon is elolvashatod.

 


Sportalshow 2017 a Facebookon


www.facebook.com/SportalsoAz esztergomi Sportalsó az ország egyik legdinamikusabb klubja. Kétszemélyes stábja rendkívül aktív, tele sok-sok friss ötlettel, tervvel. Saját fesztiváljuk is van, a Sportalshow, amely egyre nagyobbra nő, egyre jelentősebb fellépőket vonultat fel. Szénégető Ricsi programigazgató vázolta Cselőnek az utóbbi néhány év történéseit és a fesztivállal kapcsolatos tudnivalókat.

Kevés az igazán jó rockzenei klub Magyarországon. Nem csoda, hiszen rendkívüli kitartás, sőt, fanatizmus kell ahhoz, hogy akár egy 150-200 fős helyet rendszeresen meg lehessen tölteni rajongókkal. De a feladat nem lehetetlen. Az esztergomi Sportalsó a legjobb példa erre. Bozsó és Ricsi hétvégéről hétvégére színvonalas programokkal pakolják tele a helyiséget, sőt egy régiós szinten is jelentős fesztivált növesztettek a klub mellé.


 Ricsivel az A38 Hajó teraszán ültem le, hogy megtudjam a részleteket az utóbbi időszak eseményeiről.

„2014 áprilisában jelent meg velünk az első interjú a Hammerben. Ezt egy robbanásszerű fejlődés követte. A cikk hatására több olyan zenekar is kezdte komolyan venni a klubot, akik addig legyintettek ránk, mondván, új és kicsi rendezvényhelyszín vagyunk. Aztán egyszer csak felbukkant Zsipi barátunk, egy külsős szervező és azt mondta, hogy elhozná a klubba a Madballt. Ez nekünk egy nagyon nagy lépés volt, mert nem tudtuk, hogy egy külföldi bandával hogyan is kell bánni.

Bozsó nagy lelkesen azonnal kiírta a Facebookra, hogy tervben van a Madball fellépése és mit szólnának hozzá a rajongók? Mire Zsipi kétségbeesetten telefonált, hogy addig nem írjuk ki az információt, amíg az esemény nincs konfirmálva. Mi akkor még azt sem tudtuk, mit jelent ez a szó! (nevet) Egyébként ebben a szakmában azt jelenti, hogy a banda koncertszervező ügynöke jóváhagyta a dátumot és a koncert feltételeire vonatkozó megállapodást. Persze a magyar programmal kapcsolatban is sok vita, tennivaló akadt.

Volt olyan zenekar, aki jelezte, azért nem jön hozzánk, mert játszott nálunk a Hungarica. Mondtam nekik, mi egy teljesen semleges, befogadó intézmény vagyunk, és hogy ez egy olyan kis piac, amelyiken inkább segíteni kéne egymást, mint ellentéteket szítani. De kaptuk a savat amiatt is, hogy beengedtük ByeAlexet. Azért léphetett fel nálunk, mert 'Éljen a Rock!' Az egy kérdés, hogy tetszik-e vagy nem tetszik valakinek, de az érdemei elvitathatatlanok.  Szóval ez egy intenzív, tapasztalatszerző korszak volt. Amúgy a Madball buli olyan jól sikerült, hogy ennek hatására elkezdtünk felkerülni a nemzetközi térképre, egymás után hívtak fel minket külföldi bandák, hogy jönnének játszani."Szerinted mi a titka annak, hogy egy mindössze 30 ezres városban meg tudjátok csinálni, amit sokkal nagyobb városok­ban mások nem?


„Következetesen, folyamatosan dolgozni kell a programokon. Oda kell figyelni a költségekre, a másik oldalról viszont a promócióra, a marketingre. Eddig azt hittem, hogy mindent képes vagyok egyedül intézni, de rájöttem, ez csapatmunka, mert túl sok és szerteágazó a feladat. Most fogunk pályázni Cseh Tamás Programos támogatásra is. Már a jövő évi bulijainkat kötjük, így van mire tervezni."Amikor elindítottátok a klubot, akkor szinte kizárólag nagyon kemény rockzenét játszó bandákat léptettetek fel. Változott azóta a hozzáállás, nyitottatok más irányba is?

„Amikor én oda kerültem, akkor lényegében csak hardcore és metal bandák játszottak nálunk. A legnevesebb fellépő pedig Takáts Tamás volt. Hamar kiderült, hogy a klub fennmaradása érdekében nyitnunk kell a némileg populárisabb műfajok felé. Az örök kérdés, hogy mi fér még bele egy ilyen nyitásba és mi nem? A Compact Disco például átment a szűrőn, úgy-ahogy, de ByeAlex produkcióját nem vette be az emberek gyomra, ahogy a Belgától is nagyon kiakadtak. Vannak vaskalapos rajongók, akik azért nem járnak le, mert úgy érzik, hogy a klub átment diszkóba.

Alapvetően egy élőzenés szórakozóhely vagyunk, ahol sok rockzenét lehet hallgatni. Azért az underground hardcore/metal vonalat szeretnénk hangsúlyozottan megtartani. A másik, ami fontos számunkra, az a tehetségkutatás. Olyan bandáknak is szeretnénk lehetőséget adni, akik sehol sem tudnak fellépni. Ha azt akarjuk, hogy legyen egy következő rockgeneráció, legyenek új bandák, amelyek jó zenéket csinálnak, akkor ezt a folyamatot nekünk itt kell elkezdeni támogatni. Egyébként ezért nem léptetünk fel tribute bandákat. Azt valljuk, hogy inkább lépjen fel három kezdő, de saját dalokat játszó csapat, mint egy profi tribute zenekar. Nincs ellenérzés a tribute kapcsán, de mivel nálunk nem járt sikerrel egyik banda sem, így inkább ignoráljuk a műfajt."Szerinted meddig lehet tágítani a műfaji határokat a klub repertoárját illetően?

„Folyamatosan kísérletezünk és figyeljük a rajongók visszajelzéseit. Van egy embrionális állapotban lévő tervünk, miszerint vasárnaponként jazz muzsika is lenne nálunk, az egykor híres Jazztergom fesztiválsorozat egyfajta folytatásaként. Nehéz a péntek és a szombat estéken kívül bármilyen napot megtölteni programmal, így ehhez a témához is csak nagyon óvatosan nyúlunk.”Azért, ami az éves nagy fesztiválotokat illeti, ott megmaradtatok a rockzenénél. Az idei esemény még nagyobb, még változatosabb lesz, mint tavaly. Mi mindenen változtattok most az előző évhez képest?


„Az a tapasztalatunk, hogy kevésbé tematikus napokat kell csinálni. Előző évben volt klasszikus rock nap Pokolgéppel és Lorddal. A pénteket próbáltuk poposabbra, punkosabbra venni, így volt Junkies és Paddy, szombatra pedig a hardcore és metal zenekarok, élükön a francia Rise Of The Northstarral. Összességében minden banda hozta a klubos nézőszámát, mégsem tudtunk igazán nagyot gurítani ezzel a szisztémával. Nem baj, levontuk a konzekvenciákat.

Most olyan az összeállítás, hogy minden műfajból minden napra tettünk néhány zenekart. Így sokkal teljesebb a háromnapos élmény. És érdekes módon, annak ellenére, hogy picit megcsúsztunk a promócióval és line-up szinten is voltak cserék, pótlások, összességében megnőtt az érdeklődés az esemény iránt. Az eddigi időszakra vonatkozó eladásaink olyanok, mint az előtte lévő két fesztiválra együttvéve.”A költségvetést óvatosabbra terveztétek, vagy álmodtatok egy még nagyobbat?

„Igyekeztünk még nagyobb bandákat hívni. Nagyon örülünk, hogy csütörtökre sikerült lekötni a Sex Actiont és a Fish!-t, ugyanis a komplett stáb imádja őket. A Roaddal már régóta kacérkodtunk, most úgy álltak a csillagok, hogy nekik is jó volt a dátum. Szombatra behoztuk az Auróra - Alvin és a Mókusok kombót. Sőt, azon a napon egy baráti francia zenekar is fellép majd. Jönnek olyan bandák, akik nálunk a klubban is fix pontok. Helyi csapatok is fellépnek majd."Milyen nézőszámot vársz egy ilyen felhozatallal?

„Ha a fesztivált a három nap alatt meglátogatja kb. 1200 ember, akkor már elégedett leszek. Ha ez a szám meghaladja az 1500-at, akkor ott helyben cigánykereket vetek majd!" (nevet)Sátorozási lehetőség lesz?


„Az első fesztiválon még volt, de azóta terepet rendeztek ott és ez a lehetőség megszűnt, bár nem messze van egy kemping, ha valaki sátorozna. A helyszínt ennek ellenére sem akarjuk elengedni, mert itt tartották annak idején a szép emlékű Fesztergom fesztivált. Már vagy harminc éve ott áll egy patinás kőszínpad, a háttérben a Bazilika, szóval elég impozáns és ideális a helyszín. A közelben két nagyon olcsó szállás is található, ahol a fesztiváljegy felmutatása esetén további kedvezményt lehet kapni."Vannak esetleg kiegészítő programok?


„Igen, ilyeneket régebben is csináltunk. Most pénteken délután 5 órától lesz egy beszélgetés Pintér Miklóssal, a Grungery honlap főszerkesztőjével, akivel Chris Cornellről beszélgetünk majd. Szombaton délután 2-től lemezbörze indul. Később pedig egy tematikus beszélgetést tartunk olyan zenészekkel, akik írnak is, prózában is aktívak. Jön például Holden Rose, azaz az ex-Perfect Symmetry muzsikus Kovács Attila, akinek az ifjúsági regényeiért kifejezetten rajongok. Aztán Vik Flames, azaz Füle Viktor érkezik a Redneck Roadkillből. Ő nemrég jelentette meg az első regényét Mocsár címmel. És Tim, azaz Laurer Gábor is a vendégünk lesz, aki a Tirpunk egykori gitárosa. Neki egy novelláskötete jelent meg Út sehová – Hét kis döfés címmel. Az ő írásaiban van egy leheletnyi fantasy és sok pszicho thriller/horror műfaji elem is megjelenik."Aki esetleg korábban érkezik vagy másként is pihenne a szuper programok között, annak milyen lehetőségei vannak?

„Esztergom a Duna partján helyezkedik el. A fesztiváltól 50 méterre ott a Duna, ahol lehet fürdeni is. Aki pedig nem akar csobbanni, az körülnézhet a városban. Esztergom az ország első fővárosa volt. Rengeteg a látnivaló és a fesztivál karszalagjával kedvezményesen lehet múzeumba menni. És tervezzük, hogy Bozsó vagy az én idegenvezetésemmel kisvasutas körutat teszünk a városban. Sok olyan kis kellemes meglepetés és program lesz, ami talán egyetlen más fesztiválon sincs."


A fesztivál három napja alatt 20 zenekar lép a Fritzről elnevezett nagyszínpadon. Erről a szervezők így nyilatkoztak:

"Miért éppen Fritz? Mondhatjuk, hogy kötelességünknek éreztük, hogy az ő nevét viselje a Nagyszínpad. Tavaly éppen a fesztivál első napján kaptuk a hírt, hogy elment. Némán bámultunk egymásra, majd szinte egyszerre omlottunk egymás nyakába és törtünk ki zokogásban. Amikor a Pokolgép neki ajánlotta a B. S. emlékére című dalt, libabőrösen álltunk, és már akkor tudtuk: jövőre valamilyen formában megemlékezünk róla."

 Karrierje során először ér el Esztergomba a Road, akik saját bevallásuk szerint is nagyon várják a bemutatkozást a Sportalshow színpadán. Fellép még az elmúlt években újra a klasszikus felállásban nyomuló Sex Action, az üstökösként száguldó Fish!, a hazai punk színtér legendás zenekarai, az Aurora és az Alvin és a Mókusok, illetve az utóbbi időben a Sportalsó egyik kedvencévé előlépő Blues Company is.

Ezen felül meghívást kapott a fesztiválra néhány kisebbnek mondható zenekar is, akik a klubban már rendszeresen bizonyítottak: Tűzkerék xT, The Joystix, Don Gatto, C.Y.D., Empyema, Ørdøg, Cadaveres , Vesztegzár, Autoharps, Pine Resin, Come On Rock Band, Sniffyction, Sunset és a francia High-School Motherfuckers!
  


A rendezvény ideje alatt lehetőség lesz a belépésre jogosító karszalaggal kedvezményes múzeumlátogatásra (A listát a szervezőktől kell kérni a helyszínen!), csobbanni a Dunában (a helyszíntől 50 méter a part), párakapus hűsölésre, és persze a már említett előadások és könyvbemutatók meghallgatására, illetve a Rejtélyek Háza is kínál majd kedvezményes krimitúrakat.

Ha valakinek ez nem lenne elég, akkor rengeteg látnivaló akad az ország első Fővárosában, amit érdemes egy laza séta alkalmával."

 SPORTALSHOW 2017

Július 20., csütörtök

Fritz Nagyszínpad:
17:30 – 17:40 megnyitó
17:45 – 18:15 Sniffyction
18:30 – 19:10 Come On Rock Band
19:30 – 20:10 Sunset
20:30 – 21:50 Fish!
22:15 – 23:45 Sex Action
00:00 – 01:30 Blues Company


Július 21., péntek

DumaSarok Színpad:
17:00 – 17:45 Pintér Miklós (Grungery) és Ric$ beszélget Chris Cornell-ről

Fritz Nagyszínpad:
18:00 – 18:40 Vesztegzár
19:00 – 19:40 Empyema
20:00 – 20:40 Ørdøg
21:00 – 21:40 Cadaveres
22:00 – 23:20 Road
23:40 – 00:20 Don Gatto
00:35 – 01:20 C.Y.D.


Július 22., szombat

DumaSarok Színpad:
- Zenész és Író? Naná! Három zenész, aki könyvet is írt!
15:00 – 15:40 Holden Rose és Ric$ beszélget a szerző ifjúsági regényeiről és egyéb írásairól
16:00 – 16:40 Vik Flames és Ric$ beszélget Vik első regényéről, ami Mocsár címmel jelent meg tavasszal.
17:00 – 17:40 Lauer Gábor „Tim” és Ric$ beszélget az Út sehová – Hét kis döfés címmel megjelent kötetről, ami Tim írói bemutatkozása
21:05 – 21:15 Bozsó és Ric$ átadja a második Sportalsó-díjat

Fritz Nagyszínpad:
18:00 – 18:40 High-School Motherfuckers (FRA)
19:00 – 20:00 Tűzkerék xT
20:20 – 21:00 The Joystix
21:20 – 22:40 Alvin és a Mókusok
23:00 – 00:30 Aurora
01:00 – 01:30 Autoharps
01:45 – 02:15 Pine Resin


   

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
TESTAMENT - Hallgasd végig az új lemezt: Titans Of Creation
2020. április 3. (péntek) 07:10

A 2016-os Testament album, a Brotherhood Of The Snake lemez folytatása a mai napon jelent meg Titans Of Creation címmel. Már végig is hallgathatod! A Bay Area thrasherek ezúttal is Juan Urteagával stúdióztak, a felvett nóták keverését pedig Andy Sneap producer (ld. még Judas Priest gitáros) végezte.   www.facebook.com/testamentlegions   TESTAMENT - Titans Of Creation (a 2020-as album) TESTAMENT - Children Of The Next Level (a 2020-as Titans Of Creation albumról) TESTAMENT - Night Of The Witch (szöveges videó a 2020-as Titans Of Creation albumhoz) Intro / "Brotherhood Of The Snake" "The Pale King" "More Than Meets The Eye" "D.N.R. (Do Not Resuscitate)" "Low" "Into The Pit" "Electric Crown" "Practice What You Preach" "The New Order" "Over The Wall" "Disciples Of The Watch" "The Formation Of Damnation" TESTAMENT - Titans Of Creation...

CARCASS - A világjárvány miatt csúszik az új album kiadása
CARCASS - A világjárvány miatt csúszik az új album kiadása

Még tavaly decemberben egy Under The Scalpel Blade című új dallal jelentkezett a Carcass, az pedig egy hónappal ezelőtti hír volt, hogy a 2013-as visszatérő albumuk, a Surgical Steel...

OSSIAN - "Ez a nehéz szituáció talán segít sokaknak elgondolkozni és esetleg változni"
OSSIAN - "Ez a nehéz szituáció talán segít sokaknak elgondolkozni és esetleg változni"

A Csak a Jót című új Ossian album április 17-én jelenik meg, az Aki előre néz című új daluk videója pedig pár napja került fel a Youtube-ra. A videó anyagát mind a négy zenész az...

METALLICA - A koronajárvány sem hagyta hidegen őket, 350 ezer dollár a segélyszervezeteknek
METALLICA - A koronajárvány sem hagyta hidegen őket, 350 ezer dollár a segélyszervezeteknek

A koronavírus (COVID-19) romboló hatása elleni védelmet segítő négy szervezetnek összesen 350 ezer dollárt (nagyjából 115 millió Ft) juttat el a Metallica jótékonysági alapítványa,...

PALMETTA - Új videófelvételek a tavalyi Barba Negra-beli koncertről
PALMETTA - Új videófelvételek a tavalyi Barba Negra-beli koncertről

Noha a Kalapács, Dalriada, Alcohol és a Continoom zenekarokkal közös Rock-ON! Tour-A néhány állomása a kényszer szülte nehéz helyzet következtében elmaradt, illetve későbbi...

PRETTY MAIDS - Japánban felvett koncertanyag jön, videópremier: Sin-Decade
PRETTY MAIDS - Japánban felvett koncertanyag jön, videópremier: Sin-Decade

Maid In Japan - Future World Live 30th Anniversary címmel egy új koncertanyag érkezik a dán Pretty Maids-től, de nem április 10-én, ahogy tervezték, hanem majd csak május 22-én. A...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS