BLACK-OUT - Csütörtökön Szív diktál buli a Barba Negra Trackben

Az utolsó sorlemezük volt a 2008-as Szív diktál

2017. július 5. (szerda) 13:58

Július 6-án, csütörtökön a Barba Negra Trackben játszik a Black-Out, és ez egy különleges koncert lesz, ugyanis a Szív diktál című albumukat fogják - többek között felidézni, természetesen a lemezen éneklő Csordás Róberttel. Lesznek különleges vendégeik is, az egykori zenésztárs, Andrics Laci basszusgitáros, valamint egy régi barát, Pócsi István.

A koncert kapcsán a grungery.hu számára Pintér Miklós egy szokásosan alapos interjút készített a zenekarral.

 


A koncert Facebook oldalawww.facebook.com/blackout.huJúlius 6-án csütörtökön, a Barba Negra Trackben újra megidézi A szív diktál című, utolsó sorlemezét a Black-Out. A zenekar tagjaival az egyetlen, Csordás Robival készült album készítéséről, valamint annak fogadtatásáról beszélgettünk a a srácok próbatermében. Megkérdeztük, amit már régóta megakartunk, a kérdéseikre pedig Csányi Szabi, Fehérvári Attis és Csordás Robi válaszolt őszintén, mellébeszélés nélkül.Jó pár év eltelt már azóta, hogy kijött az utolsó Black-Out sorlemez. Robi, mit jelent a te életedben, a te zenei karrieredben A szív diktál album?

Robi: "Zeneileg nekem az a csúcs eddig. Magamnak mindenesetre még nem tudtam ilyen muzsikát írni. (nevet) Én nagyon sok mindent a Black-Outban tanultam meg, például hogy milyen fontos a ritmusszekció is, főleg a koncerteken. Szóval nekem A szív diktál a top."Így utólag visszatekintve, mennyire volt nehéz Kowalsky helyét átvenni?


Robi: "Akkoriban voltak olyanok, akik nyomták a szöveget, hogy ki ez, mit akar ez itt, honnan jött? Pedig nem én toltam ki őt a pozícióból, hanem ő ment el. Szabi pedig fogott és berakott a bandába. Azt, hogy kapsz hideget-meleget, az ember vagy tudja kezelni, vagy nem. Én tudtam."Mennyire voltak szerinted nyitottak a váltásra, és ezen keresztül konkrétan a te személyedre a Black-Out rajongók?


Robi: "Szerintem a fanatikusok elfogadtak, legalábbis én így érzem. Akkoriban még jártuk az országot, és rengeteg pozitív visszhanggal találkoztam. Én egy nyitott figura vagyok. Lejövök a színpadról, és a bárpultnál keresem a társaságot, simán beszélgetek bárkivel."Nektek srácok volt egy jól bevált dalírási folyamatotok, egy jól működő rendszeretek. Mennyire kellett másképpen dolgozni Robival a korábbiakhoz képest?


Attis: "Nagyon fontos különbség, hogy Robi, mint szövegíró, korábban csak angolul tevékenykedett. Éreztük mindannyian, hogy ezt a dolgot nem lehet kizárólag ráhagyni. Egy nagyon izgalmas úton indultuk el azzal, hogy közösen próbáltuk meg összehozni a dolgokat. Jó átmenet volt ehhez, hogy a legelső pár számot Robiék közösen írtak Szabival. Így a későbbiekben, a szinte teljesen egyedül összerakott szövegei is működni tudtak. Ráadásul én is hoztam párat. Kialakult a dalírásánál egy olyan műhelymunka, ami korábban nem volt ránk jellemző."Szabi: Nyakunkba szakadt az egész szövegírás, mindent nekünk kellett megoldani.


Robi: "Nekem nemcsak a szövegek, hanem az énekdallamok miatt is birkóznom kellett Szabolccsal. Hál’ Istennek, nálam működik az a metódus, hogy ha hallok egy gitárt, egyből jön rá valami ötlet, amit rá tudok énekelni. Itt volt egyfajta ütközés közöttünk, de aztán persze megnéztük mindkettőnk verzióját, és azokból lett kiválasztva legjobb."

Attis: "Mindenki érezte, hogy egy kicsit több teher nyomja a vállunkat most, de a zenekar jelesre vizsgázott. Robi hétről hétre elképesztő fejlődést mutatott. Aztán már el is lehetett engedni a kezét, de nem úgy, mint egy gyereknél, mert mi sem voltunk jobb szövegírók. Csak tényleg majdnem a nulláról indultunk. Még Kowánál is előfordult, hogy kellett valami szócsere. Robi végül minden szűrőn átment. Abban bízom, hogy ezek a dalszövegek az idő próbáját is ki fogják állni."

Szabi, ti addig egy viszonylag kényelmes helyzetben voltatok, mert Kowalsky hozta a szövegeket, nektek "csak" a zenét kellett leszállítani a dalokhoz. Nektek mennyire volt nehéz megbarátkozni azzal, hogy Attisra és Robira hárultak a prózai részek, és ezzel nyilván egy kicsit más irányt is vett a dalok mondanivalója?

Szabi: "Mi kész tények elé voltunk állítva, úgyhogy örültünk, hogy volt két olyan ember, aki foglalkozott a zenekaron belül a dologgal. Az első ötletek még nem voltak a legjobbak, aztán Attis mondta, hogy ő is megpróbál valamit írni. Teljesen meglepődtem, hogy milyen jó ötleteket hozott. Nem lett egyszerűbb és nem lett közhelyes sem a Black-Out szövegvilága. Jó volt a mondanivaló, abszolút passzolt az elképzeléseinkhez."

Robi: "Szerintem tök jól sült el ez az egész."

Szabi: "Pedig még talán arról is beszélgettünk, hogyha nem sikerül a dolog, akkor valami külső szövegírót felkérünk, vagy Kowának szólunk, hogy írjon valamit nekünk. De aztán hál’ istennek meg tudtuk oldani nélkülük is. Valószínűleg a rutin miatt, de meg tudtuk állapítani, hogy hol kell még belenyúlni a gondolatokba, hol kell kicsit össze fésülnünk a sorvégeket. A végén pedig mindenki rábólintott a kész verziókra."Korábban is volt olyan, hogy a szövegekbe bele kellett nyúlni? Azért kérdezem, mert emlékszem, amikor az Ezüstkötettel kapcsolatban adtatok még anno a Metal Hammernek egy interjút, és abban azt mondtátok az egyik dalnál – amire Kowalsky nem csak szöveget, de énekdallamot is hozott -, hogy első hallásra fetrengetek a röhögéstől, hogy mi ez, aztán egyre jobban megkedveltétek, végül fel is használtátok az ötleteit a lemezhez [közben beugrott, az Álmok volt az – PM].

Szabi: "Az a Nem az a tét szövege volt a demón. Valami nagyon alternatív volt, valami hangya, meg valami…" (nevet)

Attis: "A hangya egy visszatérő motívum, azon nem akadtunk volna ki. Minden lemezen volt hangya!" (nevet)

Szabi: "Igen, előfordult, hogy bele kellett nyúlni Kowalsky szövegeibe is, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan szó volt, ami nem tetszett nekünk, vagy amit furcsállottunk. Legtöbbször azért megbarátkoztunk ezekkel, mert úgy voltunk vele, hogy mégiscsak Kowa tudja, hogy mit akar vele mondani. Egy dal volt, már nem emlékszem, hogy melyik, amire azt mondtuk, hogy ez annyira alternatív, annyira kispálos, annyira elüt a Black-Out stílusától, hogy azon még üljön egy kicsit!"(nevet)


A teljes interjúhoz kattints ide!


 

Hammer TV

 
DARKMESS - EP-premier a budapesti groove metal brigádtól: Ark
2021. október 17. (vasárnap) 11:07

Ark címmel megjelent és végig is hallgatható a groove metalos budapesti Darkmess ötdalos EP-je. A 2019-ben feloszlott Vendetta Inc. két tagja, József Mátyás énekes és Nemes Nimród basszusgitáros alkotta eredetileg a csapatot, tavaly azonban már kialakult a négyes felállásuk. "Az utóbbi két évben folyamatosan csepegtetett dalaikat most egy csokorban, impozáns borítóval (Lowlife Prod.) ellátva tette közzé a budapesti Darkmess zenekar. Az így immáron keretbe foglalt 5 számos kislemez egy közel 30 perces utazásra invitál. Az egyes tételek különböző alapvető kérdéseket dolgoznak fel, általában komor hangvételben. A 4 angol nyelvű dal között 'kakukktojásként' egy magyar nyelvű szerzemény is fellelhető, az Agancstúlsúly, amelynek szövegét Varga Balázs írta...   www.facebook.com/darkmessband   ...A kislemez meghallgatható, és borítóval, szövegekkel együtt ingyenesen vagy támogatás mellett...

MÖTLEY CRÜE - Vince Neil leesett a színpadról, bordatörést szenvedett
MÖTLEY CRÜE - Vince Neil leesett a színpadról, bordatörést szenvedett

Súlyos sérülést szenvedett Vince Neil, a Mötley Crüe énekese, amikor péntek este a Tennessee állambeli Monsters On The Mountain fesztiválon a szólózenekarának koncertje közben leesett...

BUTCHERS - 30 év után megszólalnak a régi dalok, itt az új EP: Félelmek közt élni
BUTCHERS - 30 év után megszólalnak a régi dalok, itt az új EP: Félelmek közt élni

2020 végén Füst, tűzvész, romok... címmel egy 3 tételes EP-t adott ki a Butchers, egy 1988 és 1995 között aktív barcsi thrash csapat. Az 1987-ben alakult zenekart két eredeti tag...

EMIGRATE - Till Lindemann és Richard Z Kruspe együtt: Always On My Mind
EMIGRATE - Till Lindemann és Richard Z Kruspe együtt: Always On My Mind

The Persistence Of Memory címmel november 5-én érkezik az új lemez a Rammstein gitárosának Emigrate projektjétől. Richard Z. Kruspe másik bandájának legutóbbi albuma a 2018-as A Million...

EMPEROR - Samoth volt felesége az íjjal elkövetett norvégiai támadás egyik áldozata
EMPEROR - Samoth volt felesége az íjjal elkövetett norvégiai támadás egyik áldozata

A szerdai norvégiai gyilkosságsorozat egyik áldozata az északi folk vonalas Hagalaz' Runedance, valamint a dark ambient világú Aghast német születésű volt énekesnője, az 52 éves Andrea...

FLESHCRAWL - Budapesten találta meg új énekesét a német death metal horda
FLESHCRAWL - Budapesten találta meg új énekesét a német death metal horda

44 évesen hunyt el júniusban a death metal veterán Fleshcrawl frontembere, Sven "Svenson" Gross; a 80-as évek vége óta aktív német death metal banda Budapesten találta meg a rákban...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS