ROAD - "Egy jobb étteremben a borravaló annyi, mint a CD-nk ára"

Megint nyár van!

2017. június 30. (péntek) 16:23 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 08:58

Természetesen a Road sem pihen sokat ezen a nyáron, ma este például Erdélyben játszanak, Szentegyházán, az V Székelyföldi Jótékonysági Motoros Találkozón. Szénégető Ricsi kollégánk a dunapartprogram.hu oldal számára készített egy interjút a Road frontemberével, Mátéval.
(Fotók: Photo:in-visible / Radó Norbert)


www.facebook.com/roadzenekar


A Road zenekar túlzás nélkül a hazai rock mezőny egyik legdinamikusabban fejlődő zenekara, akik folyamatosan megdöntik a saját rekordjaikat. Egy nagyon kedélyes hangulatú beszélgetésben faggattam Mátét a jelenről és persze a tervekről is.

Most volt a Barba Negra Trackben a nagy nyárindító bulitok, ami remekül sikerült és nagyon sokan voltak. Hogy éreztétek magatokat?


"Nagyon jól. Képzeld, a rendezvény minden korábbi Road nézőszámot megdöntött! A Barba Negra klubot korábban több ízben is sikerült már megtöltenünk, volt hogy egy hétvégén kétszer is, ám ilyen nagy nézőszámot még nem tudtunk saját bulin Budapesten elérni. Borzasztó boldogan mentünk fel a színpadra. A közönség miatt maximálisan felfokozott volt a hangulat. Nagyon jó buli kerekedett és nagyon szerettük.
Én is azt éltem meg a nézőtérről, hogy abszolút élitek és nagyon együtt volt az egész. Mit gondolsz, mennyit adhat hozzá, hogy a Rock Rádió játssza egy-két dalotokat?

"Nem tudom. Én már nem nagyon vagyok benne ebben a rádiós témában. Régen sokat foglalkoztam vele, volt munkahelyi kötődésem is. Nekem már az is tök jó, ha egy iskolában a középső padból szól egy dalunk mobiltelefonról. Nyilván nem egy országos vagy kereskedelmi rádióról beszélünk, de nem vagyunk elégedetlenek. Boldogok vagyunk, hogy a mi zenéinket játsszák, mert sok zenekarét meg nem. Ez egy kisebb közösségi rádió, leginkább online platformon, persze tudom, működik földfelszín felett is úgy tudom, de itt nálunk a Mátrában nem fogható csak online. Néha sikerül belehallgatni, illetve, ha Pesten autókázunk ott is.

Tök jó, hogy van egy ilyen kezdeményezés, ami összefogja a rockzenei világot. Valószínű, hogy hozzátesz ez is, de hogy milyen mértékben, azt nem tudom. Azért azt tisztázzuk le, hogy nem pusztán azért játsszák a dalainkat, mert például jó stúdióban vannak felvéve, vagy azért mert valakinek nagyon tetszik, hanem azért játsszák, mert azoknak az embereknek, akiknek a rádió szól, bejön. Mindenképpen megtisztelő és örömteli, hogy van legalább egy olyan médium, aki foglalkozik velünk és a rockkal."


 Ahhoz képest, hogy mindenki panaszkodik a lemezpiac haldoklása miatt, mind a M.A.T.T., mind pedig legutóbb a Tizenhét elég szép eredményeket ért el.

"Igen. Ez tudod olyan, hogy az egyik szemem sír és a másik nevet, de nem akarok elégedetlennek tűnni. Valóban nagyon jó, már több ezer eladott lemez van a hátunk mögött. Tök jó, de valójában ebből megélni nem lehet. Ha azért akarnánk lemezt kiadni, hogy pénzt csináljunk belőle, akkor már régen mással foglalkoznánk, például hentes lennék vagy pék. (nevet)

Nem ez az indíttatásunk, hogy azért csináljunk lemezt, hogy legyen pénzünk. Ebből a szempontból tényleg lehet, hogy haldoklik a piac, ugyanakkor jó, hogy ebben a letöltős világban ilyen sok ember áldoz arra, hogy a fizikálisan is lemezt vásároljon. Ez nagyon megtisztelő, és azt tükrözi, hogy vannak hűséges és odaadó rajongóink, akik pénzt adnak érte, meg cipelik a CD-t, megveszik, gyűjtik, elteszik, elhozzák koncertre és aláíratják. Lehet, hogy nincs effektíve pénzünk ebből, de jó a tudat, hogy az embereket ez érdekli, motiválja, és hajtja. Már csak ezért is megéri."
Azért gondolom, ehhez hozzátartozik az is, hogy odafigyeltek arra, hogy baráti árfekvésben legyenek még a DVD-k is.

"Kénytelenek vagyunk, mert egyre több zenekar van ebben az árfekvésben. Persze vannak kirívó esetek, de a legtöbben úgy gondolják, hogy oké, menjünk rá arra, hogy minél több embernél ott legyen, és nekünk is ez a célunk, ezekkel a nagyon baráti, 999 Ft-os CD árakkal, hogy minél több embernek meglegyen. Megáll egy benzinkútnál, újságosbódénál vagy bárhol és látja: gyakorlatilag egy doboz cigi vagy két korsó sör is többe kerül, mint egy CD. Lehet, hogy úgy van vele, hogy megveszem, berakom a kocsiba, és ha még csak egyszer hallgatom meg, akkor is megérte. Bárki el tudja érni, nem egy egetverő összeg, jobb éttermekben ennyit hagysz ott egy ebéd után borravalóként. Ezzel a rajongóbarát árral is próbáljuk viszonozni ezt a hűséget, hogy még lemezt vásárolnak."


 Igyekeztek jelen lenni vizuálisan is, a DVD-ken felül is. Több klipet is csináltatok, voltak köztük egészen különleges látványvilágúak is, mint például az 1000 lépés vagy a Kettő bennem az én. Miért tartjátok fontosnak azt, hogy itt is adjatok valami pluszt? Ez is jelentős kiadással jár…

"Ez is olyan kreatív és inspiráló tevékenység, mint egy dal vagy lemezírás. Gyakorlatilag ugyanúgy tevékenyen részt veszünk ötletekkel, sztorikkal egy klip kapcsán, még akkor is, ha azt mondjuk, teljes egészében rábízzuk egy szakemberre. Nyilván ott vagyunk a forgatás közben, és megbeszéljük, hogy ez így és ez úgy lesz a képernyőn megjelenítve. Nekünk is vannak ötleteink, próbálunk beleszólni. Szeretünk olyan stábokkal, emberekkel dolgozni, akik hasonlóan kreatívak, gondolkodók és előre mutatóan dolgoznak. Másfajta művészeti tevékenységnek tartjuk, mint mondjuk a dalírást, de hasonlóan izgalmas.

Nem igazán a mi szakterületünk a videó és képanyagkészítés, de szeretünk aktívan részt venni benne. Mindenki hozzárakja a magáét a helyszínen is, meg esetleg az utómunkában is. Beleszólunk, belekotnyeleskedünk, tényleg úgy tekintünk rá, hogy ez egy olyan művészeti ág, ami egyrészt szorosan a zenénkhez kapcsolódik, másrészt érdekel is minket, harmadrészt kipróbáljuk magunkat ebben is. Egyébként meg csak mi vagyunk benne, ezért kutya kötelességünk, hogy beleszóljunk, és egy kicsit irányítsunk mi is, még ha a szakembereké a munka oroszlánrésze is."

A M.A.T.T. megjelenése óta másfél év telt el. Készülnek már az új dalok esetleg?


"Elkezdtünk már dolgozgatni, de csak próbatermi szinten egyelőre. Volt egy rövidebb leállásunk májusban, és elcuccoltunk Egerszalók és Demjén határába, ahol kibéreltünk egy kis házikót, itt felállítottunk egy spontán próbatermet és amolyan klubhelyiséget. Jó néhány napot eltöltöttünk azzal, hogy csak mi négyen ötleteltünk, beszélgettünk, számba vettük ki mit érez, ki mit gondol, ki hogyan tervezi a jövőt, a következő Road lemezt. Úgyhogy persze, már elkezdtünk ezzel foglalkozni.

Novemberben lesz kettő éve, hogy megjelent a M.A.T.T, de valószínűleg idén nem lesz új lemez, az 2018-ig várat magára. Tavasszal kijött a Tizenhét, ami egy válogatáslemez, régóta fiókban pihenő anyagokból, de az nem egy önálló, teljes értékű nagylemez, hanem olyan felvételek, amiket szerettünk volna lemezen is megjelentetni."


A teljes interjúhoz kattints ide!

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
YNGWIE MALMSTEEN - Egy hét múlva új album, dalpremier: Blue Lightning
2019. március 22. (péntek) 17:27

Blue Lightning címmel március 29-én jelenik meg a svéd gitáros legenda Yngwie Malmsteen új albuma, amelyen a blues / rock világ azon előadóiról emlékezik meg, akik jelentős hatással voltak rá, mint pl. Hendrix, Deep Purple, Rolling Stones, ZZ Top. Az albumról már két dalt ése gy alapos előzetest is bemutattunk, most pedig itt a címadó szám, szöveges videóval. "Mindig is játszogattam régi dalokat, koncerten és stúdióban egyaránt. 1996-ban készítettem is egy hasonló felfogású lemezt, az Inspirationt, ezúttal pedig a Mascot kiadó vetette fel, hogy előrukkolhatnék egy blues albummal. Egy klasszikus zenészekkel teli családban nőttem fel, a legtöbben pedig neoklasszikus stalusúnak nevezik a játékomat. De amikor 5 évesen gitárt kaptam a születésnapomra, John Mayall & The Bluesbreakers témákat igyekeztem játszani, az Eric Claptonnal készített lemezükre gitározgattam. Ez valami olyasmi, amit kevesen tudnak velem kapcsolatban,...

GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm
GRAND MAGUS - Dalpremier az áprilisi albumról: Brother Of The Storm

Wolf God címmel április 19-én jelenik meg az ex-Spiritual Beggars énekes, Janne "J.B." Christofferson vezette Grand Magus kilencedik albuma, a 2016-os Swords Songs lemez folytatását, és a...

JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!
JINJER - Új videoklip: Teacher, Teacher!

A januárban Micro címmel kiadott EP Teacher, Teacher! dalához készült el a Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer friss klipje. Ismerkedj meg vele!  ...

DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide
DEATH ANGEL - Dalpremier a május végi albumról: Humanicide

Humanicide címmel május 31-én jön majd ki a Bay Area thrasher Death Angel új albuma , a 2016-os The Evil Divide lemez folytatása, és máris itt az első előzetes dal, az új anyag címadó...

SOTO - Jön a harmadik album Jeff Scott Soto csapatától, az első dal: BeLie
SOTO - Jön a harmadik album Jeff Scott Soto csapatától, az első dal: BeLie

Origami címmel május 24-én jelenik meg Jeff Scott Soto énekes (Sons Of Apollo, ex-Malmsteen, Talisman stb.) által 2014-ben életre hívott, keményebb, modernebb hangzású Soto zenekarának...

STEVE PERRY - Új videoklip az ex-Journey énekestől: We're Still Here
STEVE PERRY - Új videoklip az ex-Journey énekestől: We're Still Here

Tavaly októberben jelent meg az ex-Journey énekes, Steve Perry harmadik szólóalbuma, a Traces, amely most kapott egy deluxe kiadást öt bónuszdallal (October In New York, Angel Eyes, 'Call On...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS