MASTODON - "Merj élni és törődj a számodra fontos emberekkel!"

Szerdán, június 14-én koncert a Barba Negra Trackben

2017. június 11. (vasárnap) 16:55

Június 14-én, azaz szerdán a Barba Negra Trackben játszik a Mastodon, a kortárs prog metal kultikus alakja. Budapesten ez lesz az első koncertjük; 2003-ban Gödöllőn volt az első magyar bulijuk, 2011-ben pedig a Hegyalja fesztiválon léptek fel. A Mastodon fél 9-kor kezdi majd a koncertjét, előttük pedig az egykori Superbutt tagokat, valamint Nagy-Miklós Péter (Wackor) gitárost tömörítő Ørdøg zenekar játszik, amelynek februárban jött ki a Sötétanyag című második albuma, csakis magyar nyelvű dalokkal.

A júniusi, Rammstein címlapos HammerWorldben egy interjút találsz a Mastodon gitárosával, Bill Kelliherrel, most pedig elolvashatod azt a szintén Hammer-interjút, amely az idei Emperor Of Sand album kapcsán készült Brann Dailor dobos/énekessel és pár hónapja jelent meg a magazinban.

 A koncert Facebook oldalaAzt már előzetesen is tudni lehetett, hogy az Emperor Of Sand albumot, illetve a sztoriját két rákos megbetegedés ihlette, és nem ez az első alkalom, hogy valamilyen súlyos tragédia inspirált titeket. Ennek ellenére az album nem lehangoló, nem túlzottan negatív. Van röviden is összefoglalható üzenete?

„Ha ezt hallod ki a dalokból, annak örülök, mert ha én felteszem a lemezt, egy csomó nyomasztó, komor pillanat jut eszembe. Ami persze nem is csoda, hiszen a szövegeket én írtam. De nem is akartunk senkit elkeseríteni, egyszerűen csak úgy adódott, hogy erről a témáról kellett írnunk, hiszen ez foglalta le a gondolataink javát. De a zenében pont az a csodálatos, hogy mást mond nekem, mást neked, és lehet, hogy valami egész más hangulatot sugall egy harmadik személynek.

Még csak azt sem mondhatnám, hogy különösebben foglalkoztam volna azzal, hogy a negatív gondolatokból, a lesújtó szituációkból valami pozitívat sajtoljak ki. Ha így sikerült, az jó, de a dalírás közben ezzel egyikünk sem foglalkozott. Ami pedig az üzenetet illeti, az talán a legjobban a Precious Stones dalban jelenik meg, és azt mondja, hogy ne pocsékold el az idődet semmiségekre. Törődj a fontos dolgokkal, azaz magaddal és a hozzád közel állókkal.

Sosem tudhatod, hogy mikor jön el a pillanat, amikor már késő lesz. Amikor már hiába gondolsz arra, hogy ezt meg azt kellett volna csinálnod. Merj élni és törődj a számodra fontos emberekkel. Ez talán banálisan hangzik, főleg egy olyan ember számára, aki még nem találta szembe magát egy ilyen szituációval. De a szomorú igazság az, hogy ahogy telnek az évek, előbb-utóbb ez elkerülhetetlen. Akkor viszont már késő lesz azon gondolkodni, hogy mit kellett volna másképp csinálni."
Amellett, hogy te írtad a szövegeket, a koncepciót, a sztorit is te találtad ki. Hogy lett a sivatag kegyetlen császára a rák metaforája?

„Ha zenét hallok, különösen ha jó zenét, mindig képek jelennek meg a fejemben, néha már-már filmszerűen. Elsőként a Sultan's Curse dal született meg, és ahogy hallgattam, az ókori világ sejlett fel előttem, a végtelen sivatag, és mivel minden történethez szükség van egy fő gonoszra, egy kegyetlen uralkodót képzeltem oda, egy könyörtelen, legyőzhetetlen figurát, ezt a szultánt, akit a borítón is láthatsz. A másik főhőst a sivatagba száműzi, ahol a forróságban a biztos halál vár. És ez aztán be is következik, így lesz belőle az utolsó dalban a Jaguar God. Igaz, hogy meghal, mégis halhatatlanná válik.

 A császár vagy szultán csak addig uralkodik rajtad, amíg a földi életedet éled. Addig élet és halál ura. De csak addig. Pár mondatban összefoglalva ez nagyon bénán hangzik, tudom, de ez így volt a korábbi lemezeknél is. A Leviathanról például azt lehet elmondani röviden, hogy a Moby Dickről szól, és pár mondatban a Crack The Skye sztorija sem valami eget rengető. De ez nem is baj. A lényeg, hogy amikor a zenét hallgatod és mellé olvasod a szövegeket, a te fejedben mi jelenik meg. És ahhoz elég szabadon értelmezhető a történet, hogy azt érezd bele, ami számodra fontos, ami kapcsolódik a saját életedhez.

Nem kell, hogy tudatában légy annak, hogy az az elviselhetetlen hőség, ami kínozza a főhőst a sivatagban, valójában a sugarazás, a kemoterápia, a különféle rituálék pedig azokra az alternatív gyógymódokra utal, amiket a rákbetegek végső elkeseredésükben kipróbálnak. Bármit, amiről azt hallják, hogy használhat. És persze vannak kuruzslók, akik ezt ki is használják. Ez a Clandestiny dalban jelenik meg."
 


MASTODON - Sultan's Curse (a 2017-es Emperor Of Sand albumról)Említetted a Crack The Skye-t, ami az új album előtti u­­­tolsó igazi konceptlemezek volt. Ott bukkant fel először a halandóság, az élet és a halál témaköre...


„Nem egészen, szerintem már korábban is erről szóltak a dalaink, igaz, egyfajta mitológiai megközelítéssel, szörnyekkel és hasonlókkal. De a Crack The Skye valóban konkrétabb volt, hiszen azzal a lemezzel a lánytestvérem csaknem húsz évvel korábbi öngyilkosságát igyekeztem feldolgozni. A The Hunter lemezt Brent testvérének halála inspirálta, ami egy vadászat alkalmával történt, a Once More 'Round The Sun-t pedig a mamám betegsége. Akkor épp az intenzíven feküdt, én pedig az ágya mellett írtam meg a szövegeket. De a mamám krónikus betegségével azóta együtt élek, amióta az eszemet tudom. Már a 90-es években azt mondták az orvosok, hogy talán két éve van hátra... Ötször vagy hatszor tért már vissza a halál torkából.

Nem is hiszem, hogy tudnék másról írni, mint az életről és a halálról. De úgy gondolom, hogy ez azért nem minden hallgató számára nyilvánvaló. És ez így van jól. Ezúttal azonban nagyon durván összejöttek a dolgok. Troy feleségénél mellrákot diagnosztizáltak, ezért is szakítottuk félbe a turnézást 2015 nyarán. Ő tehát a kezelésekre járt a feleségével, és mivel idejekorán észlelték a rákot, a kezelés - hála az égnek - eredményes volt. Neki megkegyelmezett a császár...

A honlapunkon igyekeztünk is felhívni a figyelmet a rendszeres szűrések fontosságára. És aztán jött az újabb villámcsapás, Bill mamájánál agydaganatot észleltek, de őt sajnos már nem lehetett megmenteni. A Mastodon mindig is egyfajta terápia volt számunkra, és ez hatványozottan igaz erre a lemezre."Ez az új album egy igen érdekes elegye lett a progosabb oldalatoknak és az egyéni, fogósabb daloknak, legalábbis szerintem. Ez is volt a cél? Mármint zeneileg.

„Ez talán nem áll messze a valóságtól, bár ilyen tudatosság azért nincs bennünk. Az persze fontos, hogy ne veszítsük el azt, amitől a Mastodon igazán Mastodon, de nem vagyunk ugyanazok az emberek, akik 20 éve, vagy 10 éve voltunk. Mi is változunk, ez természetes. Eleinte főleg kettesben zenéltünk, Bill és jómagam, mert Troy a feleségével volt, Brent pedig valahol éppen turnézott. És amikor felbukkan egy új riff, egy új téma, mindig azt nézzük, hogy mit is lehetne rá énekelni. Fontosak a verzék és a refrének, a dallamok. De a Mastodon négyünk egészen eltérő karakterének eredménye. A művészet az, hogy közösen megtaláljuk az egyensúlyt."
 


MASTODON - Show Yourself (a 2017-es Emperor Of Sand albumhoz)Ezen az új lemezen még mintha többet is énekelnél, mint legutóbb.

„Stimmel. És még jó néhány témáról le is mondtam a dobolás miatt. Az első demókon még szinte mindent én énekeltem, a lemezen azonban már csak azokat a részeket, amiket a koncerteken gond nélkül el tudok énekelni a dobcucc mögött."Kevés dobost ismerek, a­­ki­­­­nek ilyen jó a hangja. A Steam­breather például épp a kü­­lönleges dallamok miatt az e­­gyik kedvencem az új albumról.


„Az nálam is nagy kedvenc. És köszi az elismerést! (nevet) Amikor meghallom a riffeket, rendszerint azonnal hallok a fejemben énekdallamokat is. Ez adottság, így vagyok összerakva. De tudom azt is, hogy vannak, akiknek ezek a dallamok már túl poposak. De igazából ezzel a kritikával nem tudunk mit kezdeni, mert az embernek azt kell csinálnia, ami természetesen jön belőle. Szerintem óriási hiba lenne valamifajta meg nem fogható hitelesség érdekében kiabálni az éneklés helyett. De ugyanez a helyzet Bill és Brent gitártémáival is, amelyek helyenként ugyancsak nagyon dallamosak. A Mastodon ilyen, sajnáljuk, nem tudunk és nem is akarunk másmilyenek lenni."
 


MASTODON - Blood And Thunder (a 2004-es Leviathan albumhoz)A zenei irányvonalon szoktatok vitatkozni? Csak azért kérdezem, mert te és Bill korábban is együtt zenéltél, a­­hogy Brent és Troy is egy má­­­­sik csapatban. És zeneileg egészen másfajta hatásaitok vannak, ha jól sejtem.

„Néha még nekem is furcsa, de amióta együtt zenélünk, csaknem 18 éve, még sosem volt semmilyen komoly vitánk. És ha kívülről úgy érzed, hogy két táborra osztható a csapat, hadd mondjam el, hogy ez nagyon nem így van. Amikor négyen összejöttünk, az olyan volt, mintha Bill és én kaptunk volna két testvért. És ez nem duma, ez tényleg így van. Ha nincs ez a csapat, az életünk katasztrófa lenne, mert mindannyian hajlamosak vagyunk, voltunk az önpusztításra. Olyan persze van, hogy ezt vagy azt a témát valamelyikünk nem tartja jónak, nem tud vele mit kezdeni, de akkor addig csűrjük-csavarjuk, amíg meg nem találjuk a megoldást."A többiek mind projekteznek a Mastodon mellett, ott a Killer Be Killed, a Gone Is Gone, a Primate, a Giraffe Tongue Orchestra, Brentnek szó­­­­lólemeze is lesz, te azonban semmi mást nem csinálsz. Ennek mi az oka?

„Nekem a Mastodon mellett sem időm, sem energiám, sem kedvem mást csinálni. Túl sok lenne. A zenekar és család, nekem ennyi éppen elég. (Azóta lett egy Arcadea nevű elektronikus projektje két atlantai cimborájával - a szerk.) De az abszolút nem baj, hogy ők másutt is kiélik magukat. A lényeg, hogy jól érzik magukat, és hogy amikor eljön újra a Mastodon ideje, akkor mindent beleadjanak. Fura is lenne, ha a csapat dobosaként előállnék azzal, hogy srácok, nem kéne mindenfelé zenélni, legyen elég a Mastodon. Miért kéne, hogy így legyen?

Amikor nem turnézunk, nem dolgozunk egy új albumon, a feleségemmel vagyok, mert számomra az a legjobb. Brent számára meg a projektezés. A Mastodonnak ez csak használ, hiszen egyikünk sem frusztrált, mindenki így elégedett és boldog. Láttunk már példákat arra, hogy hova vezet, ha egy bandában nem lehet projektezni, nem lehet másokkal is zenélni. Annak, hogy lassan 18 éve együtt vagyunk, minden komoly probléma nélkül, talán épp ez a magyarázata."
 
  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
EREB ALTOR - Dalpremier a svéd viking metalosoktól: Prepare For War
2019. szeptember 16. (hétfő) 18:52

Järtecken címmel szeptember 23-án jelenik meg a viking metalos svéd Ereb Altor új albuma, a 2017-es lemez folytatása, amelyről máris megismerkedhetsz a harmadik előzetes dallal, a Prepare For War tétellel. A Bathory-örökséget méltó módon ápoló black/folk/viking csapat tagjai közül ketten is ismertek a doomos Isole soraiból. Az Isole új albuma augusztusban jött ki Dystopia címmel. Az Ereb Altorral és az Isole-lal is találsz interjút a szeptemberi HammerWorld magazinban.   www.facebook.com/ErebAltorOfficial EREB ALTOR - Prepare For War (a 2019-es Järtecken albumról) EREB ALTOR - Queen Of All Seas (a 2019-es Järtecken albumról) EREB ALTOR - With Fire In My Heart (a 2019-es Järtecken albumhoz)  

LEAVES' EYES & SIRENIA - Budapestre jönnek az idei Female Metal Voices turnéval
LEAVES' EYES & SIRENIA - Budapestre jönnek az idei Female Metal Voices turnéval

November végén közös Európa-turnéra indul a szimfo-metalos Leaves' Eyes és a szimfo-epikus metalos norvég Sirenia, a Female Metal Voices Tour 2019 elnevezésű turnénak pedig lesz magyar...

DEVIN TOWNSEND - Friss animációs klip: Why?
DEVIN TOWNSEND - Friss animációs klip: Why?

Empath címmel tavasszal jelent meg az új Devin Townsend album, a kanadai fenegyerek pedig a lemez őszi Európa-turnéjával Budapesten is fellép majd. A koncert a Barba Negra klubban lesz...

PIRAMIS - 65 éves korában elhunyt Gallai Péter billentyűs, énekes, zeneszerző
PIRAMIS - 65 éves korában elhunyt Gallai Péter billentyűs, énekes, zeneszerző

65 éves korában elhunyt Gallai Péter, a Piramis billentyűse, énekese, zeneszerzője. Gallai Péter 1974-től 1982-ig volt a Piramis tagja, majd 2009-túl újra a klasszikus magyar...

OMEN - Klippremier: Egy jobb pokol
OMEN - Klippremier: Egy jobb pokol

A nyáron jelent meg az Omen 11. albuma, a Halálfogytiglan, amely egyben az új énekes, Molnár "Stula" Péter (Stula Rock, ex-Mobilmánia) bemutatkozása is, most pedig megismerkedhetsz az Egy...

MASTERS OF CEREMONY - Klippremier Sascha Paeth új metal bandájától: Die Just A Little
MASTERS OF CEREMONY - Klippremier Sascha Paeth új metal bandájától: Die Just A Little

Signs Of Wings címmel tegnap jelent meg a bemutatkozó albuma annak az új csapatnak, a Masters Of Ceremony-nak, amelyet a gitárosként, producerként és dalszerzőként is jól ismert Sascha...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS