NEVERGREEN - "A Monarchiában több a metal, mint bármelyik eddigi lemezünkön"

A májusi HammerWorld extra CD-melléklete jött ki az új lemezük

2017. május 9. (kedd) 17:27 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 07:42

A májusi HammerWorld magazin extra CD-melléketeként jelent meg az új Nevergreen album, a Monarchia, amelynek kapcsán Matláry Miklóssal és Bob Macurával készült egy interjú a nullahategy.hu számára. A csapat két meghatározó tagjával Poós Zoltán beszélgetett.

A 11 dalos új lemezre egy feldolgozás is felkerült: a tavaly januárban elhunyt Black (Colin Vearncombe) emlékének ajánlott Everything's Coming Up Roses. (A Nevergreen korábban már készített egy hasonló feldolgozást; Black legendás Wonderful Life dalának átirata a 2007-es Erős, mint a halál lemezen jelent meg.
 
 www.facebook.com/nevergreen.huA szövegeiteknek már a kilencvenes évek elején is markánsan jelen volt a tradicionális kultúra, amikor még nem volt látható a Trónok Harca világa. Az elmúlt 10-15 évben megjelent misztikus filmek és fantasy regények segíthették valamennyire a Nevergreen sikerét?

Matláry Miklós: "Igazából nem írtunk semmit tudatosan, a szövegeink mindig spontán születtek, és általában az az aktuális történelmi folyamatok leképezései voltak egy archaikus – misztikus nyelvezetben, a mi meglátásunkban, vagy ha nem a történelmi folyamatok által, akkor az élet sötétebb oldaláról jött az ihlet. Egyszer régen, egy ma már ismert színész csinált velünk az egyik kereskedelmi televízióban interjút, és kicsit humorosan megkérdezte miért ez a nagy sötétség? A kérdés pillanatában még folyt a délszláv – jugoszláv háború, és mi ketten Vajdaság szülöttei vagyunk.

Természetesen nem csak ettől volt – van az a bizonyos 'nevergreenes sötétség' a szövegekben, ehhez lelki beállítottság is kell. Ezt nehéz elmagyarázni valakinek aki nem érti, nem érzi a dolgok súlyát. De a rajongók átérezték és megértették."


A részint vajdasági gyökerek miatt hatott-e a korai Nevergreenre a Laibach, a Borghesia a Paraf, és más jugó rockzenekarok?

Bob Macura: "Minden zene amit meghallgatunk, óhatatlanul hat ránk. A 'jugó rock' tekintetében az a periódus volt a legjobb, amelyikben az említett zenekarok a csúcson voltak, de emlékeim szerint, az említett zenekarok nem gyakoroltak rám különös hatást, sokkal inkább a Sister of Mercy. A kilencvenes években, a háború kitörése után kezdődött a mindent átfogó hanyatlás, politikai, morális, és legfőképpen kulturális szinten, amikor a 'turbo folk' és társai átvették a média hatalmat, és ez azóta is tart…"


Az 1996-os Éj szeme albumon már feldolgoztatok egy T-Rex dalt, és aztán számos olyan számot, aminek máig erős a pop-kulturális hatása, de a metal világában akkor még nem volt egyértelmű a jelenlétük. Vette a közönség a lapot, vagy voltak értetlenkedő hangok?

B.M.: "Abszolút értékelték, oly’ annyira hogy sokan kérik a koncerteken ezeket a feldolgozásokat. Valóban, bátrak és kacérkodók voltunk akkoriban, és hittünk abban hogy a bizonyos pop dalocskákból, megfelelő hangszereléssel egész pofás metal slágereket tudunk kihozni , ha tetszik nevergreenesíteni."

 Hogy látjátok, van átjárás, van közös nevező a magyar doom és a gótikus rock között, azaz elmosódtak már a határok a szubkultúrák között, vagy még mindig önálló közösségekről beszélünk?


M.M.: "Sajnos a metal kultúra egyre kevesebbet van jelen a médiákban, és ezért egyre kevésbé népszerű. Manapság már nem lehet kategorikusan elválasztani a közönséget a különböző szubkultúrák szerin, ezért mindegyikre azt mondjuk, hogy metál. Inkább egyesíteni kéne a magyar metal közönséget, mert így globálisan a metal zene jobban jár. Ne feledjük, mi metal rajongók (mert mi, a zenészek is azok vagyunk alapvetően) nem vagyunk a médiumok kegyeiben.

A magyar gothic doom metalnak mi voltunk az elöljárói, mi voltunk az egyetlen igazán népszerű csapata ennek az irányzatnak a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején, valami miatt nekünk sikerült egy bizonyos népszerűséget elérni. Nem szeretnék megbántani senkit és nagyra becsülöm a többi zenekart is, akik ezt a stílust játszották és játsszák, de ez így történt. Anno a HammerWorld – amelynek stábjának a hazai rock metal zene sokat köszönhet – szervezésében legendásak voltak a telt házas Gothica fesztiválok, ahol mi voltunk a headlinerek.

Viszont az az igazság, hogy a Nevergreen nem játszott tipikus gothic metalt, mi inkább valami sajátos power doom gothic metal fúziót játszottunk, habár a zenénk egyszer ehhez, másszor a másik stílushoz közeledett jobban. A Monarchia albumon visszataláltunk a gyökereinkhez, egy még súlyosabb hangvétellel, melyben több a metal, mint bármelyik eddigi lemezünkön. Ez egy nagyon metal album lett."


Már 1994-ben az E-klubban, a Marlboro Rock-In versenyen is elképesztő telten, erőteljesen szólalt meg a zenekar. Túl voltunk már a Kawai K-2-es szintiken, a zenekar le tudta volna zenélni a kurkszi tankcsatát… Azóta eltelt 23 év. A technológia előállt olyan fejlesztésekkel, hogy még vastagabb hangzással tudtok alkalmazni? Kihasználjátok ezeket a lehetőségeket? Vannak olyan innovációk a metalban, amilyenek annak idején a Hammondok, a Moogok vagy a DX7-esek voltak?

M.M.: "Természetesen vannak innovációk, és persze kihasználjuk őket. Ez főleg a stúdió albumok keverésénél érvényesül, de a koncerteken is. Anno az első lemezeket a pesti Utópia stúdióban vettük fel digital – analóg technikával, azóta már mindent digitális technikával vételezünk, általában Cube Ace programban mint ahogy a többi zenekar is, ez lehetővé teszi hogy a hangmérnök rengeteg un. applikációt használjon, amitől megszületik az a vastag, erőteljes hangzás.

Ez általában a hangmérnök tudásától függ, és mi nem először dolgozunk Nikola Mijic hangmérnökkel – a skót Eden's Curse és a szerbiai Alogia metal zenekarok énekesével, aki eddig az Új Birodalom és a Karmageddon albumokat keverte ki, az eredmény most is jól halható, a lemez nagyon szépen megdörren. Köszönet neki és a szabadkai Kesler Stúdiónak! Élőben Roland Fantom X 7 es billentyűt használok, ez a fő billentyű, mellé viszek egy Roland XP 30-at vagy a Korg Triton Studio-t. "


A teljes interjúhoz kattints ide! Bob Macura énekes/basszusgitáros A harcunk éjjelén nótáról:

"A lemez legtempósabb dala. Átvitt értelemben az ember mindennapi harcárol szól, a nehézségekről, kínokról és reményteli pillanatokról, amelyek végigkövetik az életünket." 

 

NEVERGREEN - A harcunk éjjelén (szöveges videó a 2017-es Monarchia albumhoz)
NEVERGREEN - Előzetes a 2017-es Monarchia albumhoz


Matláry Miklós billentyűs a Monarchia lemezről:


"Az új album amolyan ismételt felfedezése a Nevergreen power doom metal gyökereinek, egy új, korszerű, energikus hangzásvilágban, az utolsó két album mérsékelt kísérletezései után, melyekben próbálkoztunk pár új zenei elemmel, bár a klasszikus Nevergreen hangzás ezeken is megtalálható volt.

A Monarchia nagyon megdörren, ami Nikola Mijic hangmérnök, a skót Eden’s Curse és a szerb Alogia zenekarok énekesének munkáját dicséri. Nagyon szép lett a boritó, köszönet Köhler Áginak!

 Egy friss, erőteljes, epikusnak mondható, nagyon metal anyag született, a riffek, a gitárszólók, az énekszólamok - úgy érezzük - 'oda lettek téve'. A szövegekben megtalálhatók az utóbbi évek történelmi folyamatai, amelyek mindenkit valamennyire megérintettek, és amelyeket nem lehet ignorálni, de vannak klasszikus Nevergreen témák a is szerelem és az élet árnyoldalárol.


A Black dal metalba oltása tisztelgés a tavaly elhunyt Colin Vearncombe - Black - előtt. A továbbiakban tervezünk még két klipet, a Szelek hátán és az Imperium dalokra."

 

NEVERGREEN - Szárnyak az éjben (szöveges videó a 2017-es Monarchia albumhoz)


 

A májusi HammerWorld magazin extra CD-mellékleteként megjelenő lemez már előrendelhető limitált digipak formátumban a lap májusi számával, valamint ajándék passtartóval, továbbá exkluzív előrendelői póló is beszerezhető - katt ide!
 
 

 

Élőben az új lemezanyagot elsőként a dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon mutatja be a Nevergreen - július 13-án.
 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THERAPY? - Dalpremier az ősszel érkező új albumról: Callow
2018. május 25. (péntek) 14:16

Három éve jelent meg az Andy Cairns vezette Therapy? tizennegyedik stúdióalbuma, a Disquiet, úgyhogy épp ideje volt hírt adjanak a folytatásról, amelynek Cleavage lesz a címe, és ősszel jön majd ki a Marshall Records gondozásában. Jó hír, hogy máris meghallgatható az első előzetes dal, amelynek Callow a címe. Az új album keverését az a Chris Sheldon végezte, aki az ultrasikeres Troublegum és Semi Detached lemezeik producere is volt. Sheldon lényegében már visszavonult a stúdiómunkáktól, de a Therapy? felkérésének nem tudott ellenállni.   www.facebook.com/Therapyofficial   THERAPY? - Callow (a 2018-as Cleavage album előzeteseként)

POWERWOLF - Dal- és klippremier: Demons Are A Girl's Best Friend
POWERWOLF - Dal- és klippremier: Demons Are A Girl's Best Friend

The Sacrament Of Sin címmel július közepén jelenik meg a hetedik Powerwolf album, és máris megismerkedhetsz az idei Rockmaratonon fellépő farkasok első lemezelőzetes dalával, a klippel...

OMEGA DIATRIBE - Új videoklippel jelentkeztek: Chain Reaction
OMEGA DIATRIBE - Új videoklippel jelentkeztek: Chain Reaction

Trinity címmel jelent meg április elején a budapesti extrém groove metalos Omega Diatribe új albuma, amit már a tavaly érkezett új frontemberrel, Lucsányi Milánnal készítettek el. A...

MORGOTH - Elbúcsúznak, de talán nem örökre
MORGOTH - Elbúcsúznak, de talán nem örökre

Június 8-án még fellép egy német metal fesztiválon a 2011-ben visszatért Morgoth, de a death metal alakulat a továbbiakban nem tervez újabb fellépéseket és lemez sem várható tőlük....

DOPETHRONE - Új dal a kanadai sludge/stoner triótól: Tweak Jabber
DOPETHRONE - Új dal a kanadai sludge/stoner triótól: Tweak Jabber

Transcanadian Anger címmel a mai napon lát napvilágot a doom/sludge/stoner vonalas kanadai Dopethrone ötödik albuma, annak a 2015-ös Hochelaga lemeznek a folytatása, amellyel 2016-ban az A38...

INTEGRITY - Új dal, új klip, split a Krieggel, lesz magyar koncert is
INTEGRITY - Új dal, új klip, split a Krieggel, lesz magyar koncert is

Jó három évtizede nyomja már a metalos hardcore-t az Integrity, a legfrissebb kiadványuk pedig egy augusztus 3-án érkező split lemez lesz egy szintén kultikus amerikai bandával, a black...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS