OSSIAN - Paksi Endre bemutatja Az igazi szabadság album dalait

Budapesti lemezbemutató: május 6., Barba Negra Track

2017. május 3. (szerda) 08:00 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 06:58

Egészen friss hír, hogy Az igazi szabadság címmel április 21-én megjelent új Ossian album tegnap óta már platinalemez.

Hamarosan az újságosokhoz kerül a HammerWorld magazin májusi száma, Ossian címlappal és az új lemezhez kapcsolódó interjúval, az alábbiakban pedig elolvashatod, hogyan mutatja be az új dalokat Paksi Endre a "saját szavaival".
www.facebook.com/OssianOfficial


A lemezbemutató koncert május 6-án, szombaton lesz a Barba Negra Track nagyszínpadán, vendégünk a Kalapács és az Akusztika."

A lemezbemutató Facebook oldala


AZ IGAZI SZABADSÁG

"Egy hagyományosnak mondható Ossian riffel indul a dal és az egész album, de már ebben a számban is nagyon sok hangszerelési finomságot lehet hallani. Az egész anyagra jellemző, hogy a kemény gitárok mellett sokat színeznek az akusztikus, elektro-akusztikus gitárok és a billentyűk. Rengeteget kísérleteztünk most, elvettünk és hozzáraktunk minden dalhoz, átírtuk a témákat...

A koncepció az volt, hogy mindenütt az Ossian alaphangszerei – gitár, dob, basszusgitár – domináljanak, a lehető legharapósabb hangzásban, de a hangszerelés gazdagabb legyen a tőlünk megszokottnál. Ezek nem radikális újítások, hiszen ezeket a dolgokat már sok régebbi szerzeményünkben alkalmaztuk, pl. Végállomás Motel, A Bátrakért, Többet ér mindennél, és még hosszasan sorolhatnám – csak most minden dal ilyen monumentális köntöst kapott.

A nyitószám szövege arról a mérhetetlen szabadságvágyról szól, ami mindig is hajtott előre és nem engedte meg számomra a kompromisszumokat."OSSIAN - Az igazi szabadság (szöveges videó a 2017-es Az igazi szabadság albumhoz)CÉLSZEMÉLY

"Szoktam néha mondani, hogy nem azért írtam meg anno a Magam útját járom szövegét, mert csak egy jól hangzó rockszöveget akartam összehozni. Erre a lemezre ez az életfelfogásom maximálisan igaz, mert most sem a könnyebbik utat választottuk.

A világ legegyszerűbb dolga lett volna, ha egy az egyben, kockázatmentesen folytatjuk az előző sikeres lemezeink csapásvonalát, de mi 11 hónapon át írtuk Ricsivel ezt a 11 dalt, mert egy gazdagabb, változatosabb anyagot szerettünk volna.

A szöveg egyértelmű, nincs rajta mit magyarázni. Ha kilógsz a sorból, célszemélye leszel a céltalanoknak…"OSSIAN - Célszemély (szöveges videó a 2017-es Az igazi szabadság albumhoz)
A SZERENCSE ANGYALA

"Már a Tűz jegyében album óta úgy alkotunk Ricsivel, hogy először igyekszünk a dal lelkét, az énekdallamot, a harmóniavázat megalkotni és csak utána a díszítéseket. Most ezt még komolyabban vettük. Tudjuk, hogy lesznek, akiknek az Ítéletnaphoz hasonló lemezeinkhez képest csalódást fogunk okozni és valóban ez egy más megközelítés.

De aki nyitottan közeledik az új anyaghoz, meghallgatja többször is, hogy miről és hogyan szólunk, az megérti, hogy számunkra nagyon fontos volt, hogy ez a lemez megszülessen.

A dalszöveg elmélkedés arról, hogy életünk történései, a válaszutak mennyire sorsszerűek, vagy inkább a Szerencse angyalától függenek…"KÖD ELŐTTED, KÖD MÖGÖTTED

"Akusztikus ballada, Ricsi gyönyörű akusztikus gitárszólójával. Mint több más új nótában, itt is egy monumentális kórus emeli fel a dal végét. Még a lemezkészítés elején felmerült bennem az ötlet, hogy a megszokott vokálok mellett valami nagyszabásúbb is elférne néhány refrénnél. A Facebookon hirdettük meg, hogy profi kórust keresünk és nagy örömünkre nyolc csapat is jelentkezett!

Az elsőnek ajánlkozó Kismarosi Római Katolikus Kórusra esett a választás és szerintünk nagyszerű lett a végeredmény. David Gilmournak, a Pink Floyd szólógitárosának a legutóbbi szólólemezéhez készült werkfilmben láttam, hogy autentikus környezetben, templomban rögzítette az énekszólamokat - mi is ezt tettük.

Varga Zolival leutaztunk Kismarosra és a helyi templomban vettük fel a kórust. Mindenki nagyon lelkes és segítőkész volt. Akadt aki a színházjegyét mondta le miattunk, sőt egy hetedik hónapban járó kismama is végigénekelte a két órás felvételt! Május 6-án pedig a karnagy hölggyel az élen jönnek a Barbába megnézni a lemezbemutatót."
 

 


OSSIAN - Köd előtted, köd mögötted (szöveges videó a 2017-es Az igazi szabadság albumhoz)

ÉBREDJ FEL

"Súlyos tempó, hangulatilag a Végállomás Motelt idéző dal, egy nagyon dallamos refrénnel. Itt kell megemlítenem Ádám Attilát, a Tales Of Evening zenekar kitűnő billentyűs-zeneszerző-szövegíróját, aki első szóra és nagy örömmel vállalta a felkérést, hogy játékával és az ötleteivel gazdagítsa az albumot."AHOL A SZÜRKESÉG VÉGET ÉR


"Nagyon sokat gondolkoztunk azon, hogy melyik dalt mutassuk be elsőként, mert az egész album szerves egységet alkot és mindegyik számot egyformán szeretjük. Végül erre a számra esett a választás, a gördülékenysége és a belőle áradó pozitív hangulat miatt.

Eredetileg ez egy akusztikus szerzemény lett volna, és Ricsi nagyon izgalmas bontásokat épített az alap-akkordok fölé. Ezeket meghagytuk, de a kíséret egy hagyományosabb, zakatoló tempó lett, így a kétféle világ érdekesen ötvöződik."
 


OSSIAN - Ahol a szürkeség véget ér (szöveges videó a 2017-es Az igazi szabadság albumhoz)


VIGYÁZZ A SZÍVEMRE

"Ezt a számot talán úgy jellemezném, hogy az Árnyékból a fénybe lemezen található Egyetlen nóta hangulati folytatása. Gyakran éreztem az életem során, hogy túl nagy a stressz, túl sok a negatív indulat, a gátló tényező körülöttem, de soha nem engedtem meg magamnak és a világnak sem, hogy sebezhetőnek, gyengének látszódjak. Azonban vannak különleges pillanatok és van egy számomra különleges ember, aki előtt ezt is megengedhetem, mert ő ismer engem igazán, talán önmagamnál is jobban…"
TEGNAP TÜZÉBEN

"Érdekes dal, tőlünk szokatlan, enyhe blues-rock hatásokkal, amit a második körtől beinduló szigorú tempó és a fokozódó zenei-szövegi feszültség ellensúlyoz. A szó klasszikus értelmében itt nincs refrén, ami egy dalban a csúcspont szokott lenni - mégis nagyot üt!"SZEMEMBEN, MINT EGY TÜKÖRBEN


"Annyira jól tudtunk együtt dolgozni Ádám Attilával, hogy felajánlottuk neki, hozzon egy zenei alapot és mi kidolgozzuk. Ez lett az Ossian hangzásától legjobban eltérő dal, Ricsi pedig még rá is pakolt erre a lehangolt ritmusgitárokkal! (nevet) Szoktak vádolni minket azzal, hogy 'minden dalunk egyforma', nos erre igazán nem mondhatják..." (nevet)
HARANGOK

"Monumentális tétel az emberi mulandóságról, egy újabb súlyos tempóval. A kórusokat itt és több más dalban is, régi jó barátaink - többek között Kalapács Józsi - énekelték fel, nagyszerűen!

Az összevágott lemezelőzetes alapján többen reklamálták, hogy nincs gyors dal az albumon és ez valóban így is van. Egyszerűen arról van szó, hogy a szövegek mondanivalója ilyen zenei köntöst kívánt és mi sohasem akartunk elvárások szerint zenélni, hanem a lehető legnagyobb őszinteséggel azt adni, ami éppen bennünk van."VÉGSŐ MENEDÉK

"Izgalmas zenei betétekkel színezett szám, középen egy kis szolisztikus basszusjátékkal. A nagyívű refrén és a szöveg tökéletes lezárása ennek a lemeznek."


OSSIAN - Előzetes Az igazi szabadság albumhoz 


 
 

 

 

 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 
OSSIAN - Az igazi szabadság
(04/21 - Hammer Records)

01. Az igazi szabadság
02. Célszemély
03. A szerencse angyala
04. Köd elötted, köd mögötted
05. Ébredj fel
06. Ahol a szürkeség véget ér
07. Vigyázz a szívemre
08. A tegnap tüzében
09. Szememben, mint egy tükörben
10. Harangok
11. Végső menedék

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Itt az új album, mellé pedig egy friss animációs videoklip
2020. szeptember 18. (péntek) 18:50

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, a mai napon pedig megjelent a régóta várt folytatás, az új lemez, az Empire Of The Blind. Az új Heathen lemezt végig is hallgathatod, a Sun In My Head dalhoz pedig érkezett egy friss animációs klip.  Vendégek is vannak a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Sun In My Hand (a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN - Empire Of The...

PALLBEARER - Dal- és klippremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: The Quicksand Of Existing
PALLBEARER - Dal- és klippremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: The Quicksand Of Existing

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek harmadik előzetes dala a klippel kísért The...

ACCEPT - Jön az új album, októberben már meg is kapjuk az első klipes dalt
ACCEPT - Jön az új album, októberben már meg is kapjuk az első klipes dalt

Az még tavaszi hír volt, hogy a világjárvány közepette egy új albumon dolgozik a Wolf Hoffmann gitáros vezette teuton metal legenda Accept. Azt még nem tudni, hogy mikor jön ki a 16....

AMARANTHE - Hivatalos klip a harmadik új dalhoz: Archangel
AMARANTHE - Hivatalos klip a harmadik új dalhoz: Archangel

Eredetileg november közepén indult volna közös headliner turnéra Európában az Amaranthe és a Beyond The Black, azonban a világjárvány miatt a körutat jövő tavaszra szervezték át....

ZORALL - Megjelent a Fémforgácsok, az első albumuk Koroknai Árpád énekessel
ZORALL - Megjelent a Fémforgácsok, az első albumuk Koroknai Árpád énekessel

Fémforgácsok címmel megjelent a Zorall legújabb nagylemeze, egyben az első Koroknai Árpád énekessel (Kori, ex-Omen, ex-P. Box). A 11 dalos albumon a már jól ismert zorallos...

SODOM - November végén érkezik az új album, a Genesis XIX
SODOM - November végén érkezik az új album, a Genesis XIX

Arról már a nyáron beszámoltunk, hogy dolgozik a stúdióban a Sodom, a friss hír viszont az, hogy az új album, a Genesis XIX november 27-én lát majd napvilágot. A Joe Petagno...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS