INTER ARMA - Új klip a Paradise Gallows lemez epikus, 12 perces címadó tételéhez

A tavalyi album kapcsán Milán Péter készített interjút

2017. május 3. (szerda) 13:37 | utoljára módosítva: 2017. május 5. (péntek) 16:14

Paradise Gallows címmel még tavaly nyáron jelent meg a Relapse gondozásában a pszichedelikus sludge metalt doom, grind, death és black elemekkel epikus formában keverő richmondi Inter Arma harmadik nagylemeze, a 2013-as Sky Burial és a 2014-es The Cavern EP folytatása. 

A 2016-os album monumentális, csaknem 12 perces címadó dalához készült el az Inter Arma friss klipje, amit máris megnézhetsz! Mellé pedig elolvashatod a tavaly szeptemberi HammerWorld magazinban megjelent Inter Arma interjút, amit Milán Péter készített. Az amerikai banda októberben Budapesten koncertezik majd.

 www.facebook.com/interarma


Az októberi koncert Facebook oldala


 
A 2006-ban alakult amerikai Inter Arma a jelenlegi extrém metal színtér egyik legerősebb zenekara, mely tényről idén nyáron már a harmadik albumon van szerencsénk megbizonyosodni. A Richmond-i ötös zenéjében a Neurosis éppúgy benne van, mint a death vagy a black metal, de mindezt progresszív törekvések hatják át. A tavaly nyáron megjelent Paradise Gallows a 2016-os év egyik csúcsteljesítménye volt, amelyet nem lesz könnyű felülmúlniuk. Milán Péter kérdéseire T. J. Childers dobos válaszolt.


2006-ban, amikor megalakult az Inter Arma, milyen terveitek voltak? Kezdettől fogva valami különlegeset akartatok létrehozni, vagy csak ki akartátok engedni a gőzt a zene segítségével?


„Igazából nem voltak tervek a konkrét irányt vagy a hangzást illetően. Csak összejöttünk, hogy jól érezzük magunkat. Az egyetlen dolog, amire kezdettől fogva törekszünk, hogy fejlődjünk mint zenészek és dalszerzők, és a lehető legjobb zenét írjuk meg."Mint jelent az „inter arma” név?

„A név vagy a régi gitárosunktól, Tom Muellertől vagy egy őrült barátunktól, Justin Martztól származik. Egyik sem tűnik biztosnak. A név része egy hosszabb latin mondásnak, amely nagyjából így szól: „háború idején hallgatnak a múzsák”. Úgy vélem, nagyon ideillő ez a név, tekintve a sok elb...tt szarságot annak a 'háborúnak' az álcája alatt, ami az Egyesült Államokban zajlik már 15 éve."Paradise Gallows címmel jelent meg az új Inter Arma album. Miben különbözik szerinted az előző lemeztől?


„Jobb a dalszerzés, zeneileg is jobb a lemez, a produkció pedig nagyobb lélegzetű. Ezeken a területeken akartunk továbbfejlődni."


INTER ARMA - The Paradise Gallows (a 2016-os Paradise Gallows albumhoz)Sok mai metal zene hatások sokaságából tevődik össze, és ez az Inter Armára is vonatkozik, mivel számos forrásból táplálkozik. Általában jammelések útján születnek a számok vagy inkább otthon dolgoztok az ötleteken?

„Mindkettő. Vannak dalok, amelyek jammelések alkalmával születtek, ilyen pl. a Paradise Gallows és a Summer Drones, de az An Archer In The Emptiness már teljesen készen került a zenekar elé. Mindnyájan rendre előjövünk kisebb ötletekkel, ami megfűszerezi a zenét, hogy így fogalmazzak."A Paradise Gallows anyagában örvénylenek a hangulatok és érzések. Például a címadó szám szinte filmzene jellegű, hatalmas teret felölelő hangzással bír. Mikor jön el az a pont, amikor tudjátok, hogy az adott dal komplett és felvételre kész?

„Nem könnyű megmondani, mivel néha leviszünk egy dalt a stúdióba, ami végül kissé megváltozik, ahogyan a Summer Drones-zal is történt. Más esetekben viszont szinte teljesen ugyanazt a verziót játsszuk élőben is, mint amit rögzítettünk, ilyen a Violent Constellations. Ezen kívül a számok néha még a koncerteken is változhatnak."A dalszerzést tekintve, sok más zenekarnál nagyobb a szabadság az Inter Arma soraiban. Egy-egy új lemez előtt van valamilyen előzetes képetek arról, hogy milyen irányt vegyen majd az anyag, vagy csak gyűjtitek a riffeket, ötleteket, és az anyag mintegy "magától" alakul ki?

„Csak gyűjtögetjük a riffeket és az ötleteket, aztán elkezdjük kialakítani a számokat. Soha nincsen előzetes koncepció. Újra csak azt tudom mondani, hogy a legjobb dalokat próbáljuk megírni."


INTER ARMA - The Summer Drones (a 2016-os Paradise Gallows albumhoz)Mekkora része volt kész az anyagnak a stúdiózás előtt?

„A dalszerkezetek készen voltak, de sok egyéb elemet, részleteket tettünk még hozzájuk, miután beléptünk a stúdióba."Természetes, erőteljes a Paradise Gallows hangzása...

„Egy kicsit még súlyosabbá akartuk tenni a hangzást, hogy még több „alja” legyen, de igazából nagy különbséget ez nem jelentett ahhoz képest, amikor általában megyünk lemezt felvenni. Az egész nem volt nehéz, mivel Mikey-val (Mikey Allread – M. P.) könnyű együtt dolgozni, nagyon érti a dolgát."Ahogyan már szóba került, a ma metaljának egy jelentős része számos műfajból áll össze, szemben a korábbi évtizedekkel, amikor a különféle irányzatok (heavy, doom, thrash, death, black stb.) kialakultak és megszilárdultak. Mi a véleményed erről egy olyan zenekar tagjaként, amely szintén elvet minden klasszifikációt?

„Sokféle zenét hallgatunk, beleértve a metalt is az összes al-irányzatával együtt. Ha ezek aztán megjelennek a zenédben, viszont megpróbálod elnyomni őket, akkor igazságtalanul jársz el saját magaddal és másokkal szemben is. Ha valami csendeset és dallamosat akarsz játszani, akkor rajta. Új zene így születik. Máskülönben csak ugyanazt a dalt hallgatnánk újra meg újra."


INTER ARMA - Transfiguration (a 2016-os Paradise Gallows albumról)


Ismert definíció, hogy a művészet annak a kornak a lenyomata, amikor születik. Ha meghallgatjuk az Inter Arma zenéjét, akkor nem éppen a legszebb világ képe tárul elénk. Mennyire tartod az Inter Armát a kor tükrének és mennyire a bensőtök megnyilvánulásának?

„Egyértelműen vallom, hogy a környezet hatással van a művészetre. Úgy gondolom, hogy a zenei ízlésünk és ahogyan felnőttünk, az visszatükröződik az Inter Arma zenéjében. De hogy az Inter Arma a világ tükörképe lenne? Ha így is van, ez nem egy tudatos döntés eredménye. Bizarr és elb...ott időket élünk a történelemben, így lehet, hogy valóban tükörkép."Ahogy látom, többek között a világvégéről szólnak a szövegeitek...

„Csak meg kell nézned a híreket, hogy lásd azt az ostobaságot, amely most végigsöpör az Egyesült Államokon. Kib...ott szánalmas. A politika és a vallás lassan lerombolja a világot, fej, fej mellett haladva, együtt egy hatásos gépezetet alkotnak. Úgy gondolom, hogy ez legalább olyan helytálló téma a szövegírásra, mint bármi más."Mi a véleményed a jelenlegi extrém zenei színtérről?


„Ez a színtér is olyan, mint bármelyik másik. Kb. 10 %-a jó, 90 %-a szar. Ez azt jelenti, hogy az Oranssi Pazuzu lenyűgöző. Meg a Mgła, a Gorguts, a Dead Congregation, a YOB... Vannak még mások is, csak szörnyen rossz a memóriám." 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
2021. április 17. (szombat) 08:46

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki az első szólólemezét Perfectamundo címmel, majd 2018-ban jött a The Big Bad Blues, az új lemez pedig Matt Sorum dobossal (The Cult, Guns N' Roses stb.) készült, aki már 2018-tól turnézott Billy Gibbons-szal. A dalokban Austin Hanks gitáros is játszik. Ellentétben az első két szólólemezzel, ezúttal a saját dalok vannak túlsúlyban, mindössze egyetlen feldolgozás született, a Hey Baby, Que Paso, amit eredetileg 1990-ben vett lemezre a Texas Tornados. A Stackin' Bones dalban vendégként a Larkin Poe duó is hallható. Az új anyag felvételei a kaliforniai sivatagban készültek, akárcsak az első klip, amit a Joshua Tree Nemzeti Park közelében forgattak, nem messze a Palm Springs-beli Escape stúdiótól. Billy Frederick Gibbons: "A nyári hőségben pár...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom
SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom

Elasticity címmel egy 5 tételes EP-vel jelentkezett a múlt hónapban a System Of A Down énekese, Serj Tankian. Az EP Your Mom című dalához most egy friss szöveges videó is született....

GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom
GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom

Attól bizonyára már értesültél, hogy Max Cavalera (Soulfly, Killer Be Killed, Cavalera Conspiracy, ex-Sepultura) egy újabb projektet hozott össze Go Ahead And Die néven. A bandában...

AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem
AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem

Teszt alatt a türelem címmel május 21-én jelenik meg az új Aurora album, a klippel kísért címadó dallal pedig máris megismerkedhetsz. "Elkészült az új Aurora nagylemez! A május...

FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor
FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor

Azt már tavaly ősz óta tudjuk, hogy kijön idén egy új Fear Factory album, a tizedik a sorban, most pedig itt az első dal a június 18-án megjelenő Aggression Continuum lemezről. Ismerkedj...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS