NIBURTA - Lengyelországban startol a New Wave Of Folk Metal turné

Május 1-jén lesz a budapesti koncert a Dürer Kertben

2017. április 16. (vasárnap) 13:58 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 07:12

Április 20-án, Lengyelországban indul az újra aktív Niburta 7 állomásos New Wave Of Folk Metal turnéja, amelynek záró eseménye május 5-én lesz a Dürer Kertben.

"A New Wave Of Folk Metal turné - illetve reményeink szerint turnésorozat - elsődleges célja a folk metal innovatív, modern irányzatát képviselő csapatok összefogása, a 'folkcore' eljuttatása minél több országba, városba, és ezzel együtt a közönség zenei és kulturális látókörének kitágítása. Komoly sikernek tartjuk, hogy egy hétállomásos regionális turnén tudjuk bemutatni az új felállásunkat, lengyel és román barátainkat pedig elhozva a hazai közönségnek is a Dürerbe..."

 www.facebook.com/niburta


"Régen adtunk hírt magunkról, ezért úgy gondoltuk, érdemes beszámolnunk röviden az elmúlt időszak eseményeiről, jelenlegi projektjeinkről és jövőbeli terveinkről.

Aki figyelemmel kísérte a Niburta Facebook oldalát, az láthatta, hogy tavaly nyáron történt egy nagy szakadás a zenekaron belül. A második lemez munkálatainak vége felé a teljes tagság úgy döntött, hogy kilép Hormai 'Busó' Balázs, a Niburta vezetője, alapítója és frontembere mellől és külön utakon folytatja tovább, részben szakmai, részben személyes nézeteltérések és az eltérő jövőbeli tervek okán. Ebből fakadóan a 2016-os esztendő, mely egészében a lemez és az ahhoz kapcsolódó videoklipek háttérmunkáival telt, összes eredménye elveszett a Niburta számára.

Szerencsére a kezdeti sokk után a sorok hamar rendeződtek: Balázs a régi, klasszikusnak mondható irányhoz való visszatérés mellett döntött, melyben első társaként Horváth Martina Veronika visszatért a zenekarba a közönség nagy örömére.

Novemberre Balázs és Martina mellé felsorakozott egy, a régitől kissé eltérő, de izgalmas teljes felállás: a gitárokért az Ann My Guardból ismert Varga Krisztián; a basszusszekcióért nagybőgőn (!) Arday Dániel (Tárkány Művek); a dobokért a Wisdomból, Mytrából és Dreamgrave-ből ismert Tóth Tamás; a népi hangszerekért és torokénekért pedig Erdei Dávid felelnek, illetve session-zenészként a Folkfree-ből és Face'n'Base-ből ismert Hajas Gábor (tekerőlant, sampler) is közreműködik a Niburta munkájában.

 A vérfrissítés pedig a régi irányvonalhoz való visszakanyarodás mellett újításokat is hozott: egyrészt a balkáni, belső-ázsiai és kelet-európai dallamok mellett közel-keleti, kelet-ázsiai és ausztrál népi témák is megjelennek didzseridú (yidaki), duduk és egyéb egzotikus hangszerek bevonásával, másrészt például dzsesszes, funkys vagy épp elektronikus hatások is felfedezhetők lesznek a készülő dalokban.

Ahogy ez is mutatja, már javában dolgozunk az új dalokon és a tervek szerint év végére előrukkolunk az új nagylemezzel.

Azonban jelenlegi fő projektünk nem más, mint visszatérni a színpadra, méghozzá azonnal egy nemzetközi turné keretében! Amint a tagság fixálódott, még 2016 legvégén belevágtunk régi álmunk megvalósításába az Old Buso Productions stábjával. A New Wave Of Folk Metal turné - illetve reményeink szerint turnésorozat - elsődleges célja, ahogy azt neve is sejteti, a folk metal innovatív, modern irányzatát képviselő csapatok összefogása, a 'folkcore' eljuttatása minél több országba, városba és ezzel együtt a közönség zenei és kulturális látókörének kitágítása.

Az első, idei turnusba a korábbi lengyelországi koncertjeink során megismert Netherfellt és a fiatal és egyben nagyon ígéretes erdélyi román E-an-nát vontuk be.


Az eredeti koncepcióban egyébként a bolgár Khanъ is szerepelt, ők azonban belső problémáik miatt sajnos idén nem tudnak velünk tartani. Mivel elég gyorsan, mondhatni rekordidő, alig pár hónap alatt szerveztük le a turnét, sajnos több tervezett állomásról le kellett mondanunk, így a bolgár mellett a szlovák, cseh, illetve osztrák és szlovén állomások sem valósulnak meg idén szervezési nehézségek és egyéb problémák okán, de ami késik ugye...

 A kompromisszumok ellenére így is komoly sikernek tartjuk, hogy egy hétállomásos regionális turnén tudjuk bemutatni új felállásunkat, ellátogatva mindhárom országba, lengyel és román barátainkat pedig elhozva a hazai közönségnek is a Dürerbe.

Erre a turnéra a korábbi dalainkból álló, egyfajta 'Best Of Niburta' szettel készülünk. Ezt afféle gesztusnak szánjuk hűséges közönségünk irányába, hogy ezzel is megköszönjük kitartásukat és támogatásukat, mely minden nehézségen és csapáson átsegítette a bandát a múltban és viszi előre továbbra is a kijelölt úton. Hamarosan ismét találkozunk! Addig is friss hírekért kísérjetek figyelemmel minket a Facebookon!"

 

 A NWOFM ’17 turné állomásai:

04/20 - Krakkó (PL), Alchemia –
https://www.facebook.com/events/381117202268041/
04/21 - Varsó (PL), VooDoo Club –
https://www.facebook.com/events/1398402196873116/
04/22 - Chorzów (PL), Red & Black –
https://www.facebook.com/events/1402129626527590/
04/27 - Kolozsvár (RO), The Shelter –
https://www.facebook.com/events/399722793717569/
04/28 - Suceava (RO), 31 Motor's Pub –
https://www.facebook.com/events/1646268525678126/
04/29 - Iași (RO), Underground –
https://www.facebook.com/events/869041219901211/
05/01 - Budapest, Dürer Kert –
https://www.facebook.com/events/712775712237130
 
 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS