METALLICA - Így rúgták ki Dave Mustaine-t, Scott Ian visszaemlékezése

Mustaine 1983-ban ezen a napon még a Metallica tagjaként lépett színpadra

2017. április 9. (vasárnap) 18:23 | utoljára módosítva: 2017. április 9. (vasárnap) 18:28

Dave Mustaine 1983-ban, ezen a napon, április 9-én adta az utolsó koncertjét a Metallica tagjaként a L'Amour klubban, Brooklynban. Pár nappal később kirúgták a bandából, április 16-án pedig már Kirk Hammett játszott velük New Jerseyben, ahol az Anthrax volt a partnerük.

A Metallica ebben az időszakban az Anthrax New York-i próbatermében gyakorolt és készült a Kill 'Em All lemez felvételeire, Scott Ian pedig a nemrég magyarul is megjelent önéletrajzában így emlékezett vissza Mustaine kirúgására.

 "A Metallica tagjai az ivócimboráink voltak és mind ostoba baromságokat csináltak. De Dave egy kicsit hülyébb volt. És amikor igazán berúgott, totális seggfejként viselkedett. Éjszaka kiborította a kukákat a többi banda próbaterme elé, így amikor másnap jöttek próbálni, az ajtajuk előtt hatalmas hegynyi szeméttel szembesültek. És persze tudták azonnal, hogy melyik banda csinálta, mert egyedül a Metallica töltötte a próbahelyen az éjszakát. Az összes zenész azonnal kopogtatni kezdett a Metallicánál, hogy megverje őket."


Mustaine kirúgásáról:

"Ott voltam velük 1983. április 9-én, amikor a L'Amour klubban játszottak a Vandenberg és a The Rods előtt. A Vandenberg zenekar beállást tartott délután, Mustaine pedig már akkor készen volt. Ott állt a klub közepén és ahogy a Vandenberg befejezett egy dalt, elkezdett üvölteni velük, hogy milyen szarok és hogy takarodjanak le a színpadról. Johnny Z (a Metallica és az Anthrax akkori menedzsere) cibálta el onnan. De úgy gondolom, hogy az ilyen szarságok miatt még nem rúgták volna ki. A fickó a thrash metal keresztapjának tekinthető. A Kill 'Em All lemezen egy csomó riffet ő írt, de még néhányat a Ride The Lightningon is. Dave Mustaine nélkül a thrash metal talán meg sem történt volna. Kezdetben legalábbis, művészeti értelemben, ő volt a banda hajtómotorja.

Egy vagy két nappal később, felkelés után elautóztam a Music Buildinghez, a próbatermekhez, és láttam, hogy Cliff odakint cigizik.


 "Mi az ábra?"

"Semmi különös. És nálatok?" - kérdeztem vissza, azt sejtve, hogy ez csak egy újabb átlagos nap lesz.

"Nem sok. Kirúgtuk Dave-et. Már a Greyhound buszon ül, megy vissza San Francisco-ba."

Erre csak felröhögtem, mert Cliff mindig szarkasztikus volt, szerette átverni az embereket.

"Jó vicc volt, de most megyek és megbabrálom az erősítőmet. Nem tetszik a hangszínem. Majd odafent találkozunk."

"Tök komolyan mondtam - felelte erre. - Menj csak fel, beszélj James-szel és Lars-szal!"

Felmentem, körülnéztem, de Dave-et nem láttam sehol. "Mi történik itt?"

"Cliff nem mondta?" - kérdezett vissza James.

"Mondta, de hazudott, nem igaz?"

"Nem, reggel kirúgtuk Dave-et."

Ekkor még mindig azt hittem, hogy ez lehetetlen, és hogy csak át akarnak verni. "Kib...ott komolyan mondod?"

"Teljesen komolyan" - mondta erre Lars.

"Szent szar! Hiszen jönnek az újabb bulik, a következő hónapban meg a lemezt fogjátok felvenni. Johnny Z tud már erről?"

 

Scott Ian és Johnny Z az új felállású Metallicával, 1983"Igen, pár napja már elmondtuk neki. Megígértettük vele, hogy senkinek nem beszél róla. Nem akartuk, hogy Dave megtudja. Nem tudtuk, hogy miként reagálna rá."

Olyan precízen megtervezték az egészet, mint a hadseregnél egy légicsapást. A L'Amour-beli koncert volt az utolsó csepp a pohárban. Vettek egy csak-oda jegyet Kaliforniába, és várták, hogy Dave mikor rúg be újra. Számítottak rá, hogy ez hamar bekövetkezik. Volt egy buszállomás a Music Building közelében, felébresztették, amikor még csaknem kómás volt, majd kirúgták. Dave ruhában ájult el, úgyhogy nem kellett segíteniük abban, hogy felöltözzön. Csak összeszedték a cuccait, amelyek már amúgy is nagyrészt a zsákjában voltak, és szó szerint felpakolták a buszra, még mielőtt igazán felfogta volna, hogy mi történt.


Én meg csak álltam ott, leesett állal, szóhoz sem jutva. Cliff ekkor jött fel: "Látod, mondtam, hogy ez történt."

"És most mi lesz a koncertekkel meg a stúdiózással?"

"Jön egy srác egy San Fancisco-i bandából, az Exodusból - felelte Lars. - Repülővel jön és beszáll a bandába. Már tudja a dalok javát és tanulja a szólókat."

 

 

"A magyarországi rajongók Scott Ian briliáns hard rock memoárjának örülhetnek, hiszen a 2014-ben megjelent kötetnek elkészült a magyar fordítása. A gitáros faszi az Anthraxből címmel jelent meg a könyv, amely egy lebilincselő, pörgős és humoros önéletrajz Scott Ian tollából, aki a zenekarával bebizonyította, hogy a brutalitás és a szórakozás nem zárja ki egymást, sőt járhat kéz a kézben. A könyv a Konkrét Könyvek kiadásában, Nagy Máté fordításában és Dudich Ákos szerkesztésével készült el, bemutatója pedig március 12-én a Barba Negra Music Rendelés a dudichakos.com oldalon."

 

METALLICA - Dave Mustaine utolsó koncertje (L'Amour, 1983/04/09)


 

Hozzászólások

[017250]
Blackhead
Mikor lesz olyan nap amikor nem lesz metallica pletyka? Ha sikerült elérni akkor utána lehet egy hét szünet aztán egy hónap, év és végül soha :) Mindenkinek sokkal jobb lenne.
[017249]
raul75
Hm,hát ez nagyon érdekes volt...
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS