DEEP PURPLE - Megjelent az új album, interjú Roger Glover basszusgitárossal

Május 17-én a bécsi Stadthalléban játszik a hard rock legenda

2017. április 9. (vasárnap) 13:57

Pénteken megjelent az új Deep Purple album, az InFinite, amelynek kapcsán az áprilisi HammerWorldben egy friss interjút olvashatsz Ian Paice dobossal, a februári számunkban megjelent - Roger Glover basszusgitárossal készült - beszélgetést pedig most itt, a honlapon is elolvashatod. 
 Május 17-én a bécsi Stadthalléban játszik a hard rock legenda, az Európa-turné vendége pedig a kanadai Monster Truck lesz.


Infó, jegyek - katt ide

www.facebook.com/officialdeeppurple
 

A 2013-as Now What? lemez folytatásának felvételei még 2016 elején indultak Nashville-ben, és a producer ezúttal is Bob Ezrin (KISS, Pink Floyd, Alice Cooper, Kansas stb.) volt.A 2013-as Now What?! album roppant kedvező fogadtatása után a brit hard rock intézmény Deep Purple többször is körbekoncertezte a bolygót, közben hivatalosan is "Halhatatlanná" vált, most pedig eljött az ideje egy új stúdióalbumnak. Az InFinite címet viselő 20. Purple nagylemezzel kapcsolatban Roger Glover basszusgitárost kérdeztük, de azt is meg akartuk tudakolni tőle, hogy mit is jelent a vészjósló The Long Goodbye turné elnevezés.


Elsőként a Time For Bedlam nótát mutattátok be az új lemezről. Miért éppen ezt a dalt választottátok ki?

„Ez egy közös döntés volt, amikor kiderült, hogy a kiadónak szüksége lenne egy felvezető dalra, amit február elején kislemezként is ki akarnak adni néhány extra nótával. Izgalmas, friss hangzású, ugyanakkor nagyon is Deep Purple szám, és a szövege is tökéletesen passzol a mai időkhöz. Hát nem egy bolondokházában élünk? (nevet) Elég csak elolvasni a vezető híreket..."


Összesen hány dalt vettetek most fel?

„A lemezen tíz szám lesz, és azok közül kettő szerepel a kislemezen. Összesen 12 dalt rögzítettünk, de van még néhány extra felvételünk is, amelyek vagy napvilágot látnak majd, vagy nem."


A 2013-as Now What!? albumot nyolc év szünet előzte meg. Ezek szerint lendületben vagytok...

„Igazából a Now What? felvétele után azonnal nekiláthattunk volna egy új albumnak, akkora volt bennünk a svung. Bob Ezrin producer már 2014-ben szeretett volna egy új stúdiózást, de a Deep Purple mindig is egy koncertbanda volt, imádunk turnézni, és szerencsére tudunk is jó sokat. Szóval, akkor az még korai lett volna. De már akkoriban is volt egy dalírós session. Ez nálunk mindig hasonlóan megy. Megállapodunk egy helyszínben, összejön a komplett banda és jammelünk, dalokat, témákat rakunk össze. Ehhez nem is kell konkrét cél, tehát az sem, hogy beírjuk előtte a naptárba a stúdiózás kezdetét. Szeretünk jammelni. Együtt lenni, poénkodni, zenélni. Ez történt akkor Portugáliában is."


És miért éppen ott?

„Ennek két oka is volt. Az egyik, hogy Ian Gillannek van ott egy háza, ahol amúgy is gyakran vendégeskedünk. A másik ok pedig az, hogy az Iron Maidenből Steve Harris épített Portugáliában egy stúdiót. Akkor még nem is volt egészen kész, de Steve átengedte nekünk a saját helyiségét. Jóban vagyunk, már nagyon régóta. De volt egy németországi session is, nagyjából egy évvel később. Ilyenkor persze csak zenék születnek, a szövegeket Iannel kettesben szoktuk megírni, az már a folyamat vége. Aztán 2016 februárjában Nashville-ben felvettük a dalokat, majd nem sokkal később Torontóban az énektémák is felvételre kerültek."


A stúdióban ezúttal is élőben vettétek fel a dalokat?

„Igen, pont úgy, mint legutóbb. Nálunk mindig ez a módszer. A dalírós sessionök kellő alapot biztosítanak ehhez, az élő játék pedig spontán, friss jelleget ad a daloknak. Egész más, mint hangszerenként felvenni a számokat. Olyankor szerintem épp a lényeg veszik el."
 


DEEP PURPLE - Time For Bedlam (szöveges videó a 2017-es InFinite albumhoz)


A Now What? egy nagyon jól sikerült anyag volt. Ahhoz képest milyen lesz az InFinite?

„Nem nagyon szeretem, és nem is tudom jól szavakkal leírni a zenét. Ez kicsit olyan, mintha el akarnád mesélni a Mona Lisát. Van egy nő, aki sejtelmesen mosolyog. Talán áll, de talán ül... (nevet) A festményt látni kell, a zenét meg hallgatni. A szavak játéka a politikusoknak való, nem igaz? (nevet) Az azonban biztos, hogy a Now What? új lendületet adott. Ami persze vicces egy magunkfajta csapat esetében, de tényleg így volt. Jó volt a lemez fogadtatása is, a turnék során legalább hat nótát játszottunk is róla. És a koncerteken mindig lemérhető, hogy szeretik-e az új dalokat. Hallani a reakciót.­ És néhány új nótát szinte ugyanolyan lel­kesedés fogadott, mint a nagy klasszikusokat.

Ami az új anyagot illeti, valamivel súlyosabb lesz, mint a Now What?, de tartogatunk azért néhány meglepetést is. Ahogy szoktunk. Minden lemeznek más és más a karaktere, hiszen más időszakban születnek. Ha akarnánk, akkor sem tudnánk megismételni egyik korábbi lemezünket sem. A Now What!? 2013 tavaszán jött ki, és azóta rendesen megváltozott a világ, ezt nem is szükséges ecsetelnem. Amikor pedig dalokat, szövegeket írunk, csupán reflektálunk arra, amit látunk szerte a világban. Mivel állandóan úton vagyunk, többet is látunk, tapasztalunk, mint a legtöbb ember.

Sokan csak a tévéből, a netről, az újságokból szerzik az értesüléseiket, mi viszont a saját szemünkkel is látunk dolgokat. Amikor turnén vagyunk, találkozunk a helyiekkel, a rajongókkal... Folyamatosan jönnek az élmények, a benyomások, a tapasztalatok. 70 felé járunk Iannel, én már el is múltam 70, és eb­­ben a korban már nem a dögös csajok meg a szuper járgányok foglalkoztatják az embert, hanem a megélt, átélt dolgok. Ezekről mesélünk az új dalokban is."


Producerként is sokat dolgoztál egy időben...

„Ó, az már nagyon régen volt!"


Annyira azért nem, hiszen a legutóbb kiadott két koncert DVD keverését is te felügyelted...

„Az azért egész más, mint producerként dolgozni egy lemezen. A stúdiós munka mindig is érdekelt, de a DVD-k keverését igazi szakemberek végezték, akik remekül dolgoztak. Én csak pár napot töltöttem el velük, hogy biztosan ne legyen semmi gond. De valóban volt egy időszak az életemben, nagyjából hat év, amikor csakis producer voltam. Az aktív zenélés mellett nehéz ilyesmit csinálni. Két lovat nem lehet egyszerre megülni.  Eredetileg a Rainbow-nál is csak producerként álltam csatasorba, csak menet közben alakultak úgy a dolgok, hogy végül a bandában kötöttem ki. És maradtam is, amíg a Purple újra el nem indult."


A Judas Priest 1977-es Sin After Sin lemezének például te voltál a producere. Velük milyen volt együtt dolgozni?

„Nem is tudom, elég fura volt az a helyzet. Lehívtak egy próbára, hogy hallgassam meg őket, az új dalaikat, de valahogy azt éreztem, hogy mégsem örülnek annak, hogy ott vagyok. Végül úgy is döntöttek, hogy nincs szükségük producerre, majd valamivel később Glenn Tipton mégis felhívott, hogy ráérek-e, mert kirúgták a dobosukat, és kéne a segítségem.

Kiderült, hogy Simon Phillips dobossal veszik fel az új dalokat, aki történetesen nagyon jó barátom volt, és egy rettenetesen jó dobos, úgyhogy igent mondtam. Végül hat napunk maradt a lemez befejezésére, szóval nem nagyon volt idő arra, hogy elmélyedjek a dalokban. Akkoriban még a banda stílusa is kialakulóban volt. De maga a lemez jól sikerült, ez azonban nem igazán az én érdemem."
 


DEEP PURPLE - All I Got Is You (a 2017-es InFinite albumhoz)


2016-ban végre a Deep Purp­le is bekerült a Rock'n'Roll Hall Of Fame-be, a "Halhatatlanok" közé. Jelent vagy jelentett ez számodra valamit?

„A harmadik jelölésnél már tényleg úgy voltam ezzel, hogy ez egy vicc. Persze, ilyenkor illik elmondani, hogy mekkora megtiszteltetés, mennyire örülünk, de őszintén szólva, nem gondolok túl sokat erről a cirkuszról. Ha valóban komolyan vennék a dolgukat, akkor a Deep Purple-nek már legalább 20 éve a Hall Of Fame-ben lett volna a helye. És akkor Jon Lord barátom is ott lehetett volna velünk... De hát a figurákat, akik döntenek a jelölésről, a beiktatásról, cseppet sem lehet komolyan venni. Az egyikük konkrétan azt bírta kiköhögni rólunk, hogy a Deep Purple egyslágeres csoda. Erre most mit lehet mondani? (nevet) Ez egy cirkusz, egy vakítás, semmi több. Az számít, amit az ember a színpad előtt lát. A többi mind csak humbug. Ez az én véleményem."


Amióta meghirdettétek az új albumhoz kapcsolódó The Long Goodbye turnét, mindenki arról beszél, hogy ez lesz az utolsó turnétok. Tényleg az lesz?


„Minimum a Purpendicular album óta azt hallom magunkról, hogy még egy turné és a Deep Purple végleg leáll. És annak már húsz éve! (nevet) A legutóbbi lemeznél is erről pletykáltak, és persze most is. A turné elnevezése inkább csak erre reflektál, amolyan Purple-iróniával. Azt persze senki sem tudhatja, hogy mit hoz a jövő, de én bízom benne, hogy örökké fogunk élni és sosem állunk le a lemezkészítéssel, a turnézással. Nézd, világ életemben zenész voltam, sosem csináltam mást. Jó, leszámítva a producerkedős éveket.

Ha a Deep Purple nem lenne, azt sem tudnám, mihez kezdjek magammal. Üljek otthon, Svájcban és nézzem, ahogy a kertben nő a fű?! És ezzel a többiek is ugyanígy vannak. Ian Gillan is folyamatosan csinál valamit, számunkra a zenélés egy életforma. Ha nem zenélnénk, az olyan lenne, mintha hirtelen levágnák a végtagjainkat. Nyilván eljön majd a nap, amikor már nem leszünk képesek arra, hogy hozzuk, amit kell, de erről nem mi fogunk dönteni. Amíg pedig lehetséges, a Deep Purple zenélni fog."


Sokan már az album formátumot is elavultnak tartják.

„Ez az ő bajuk. A világ folyamatosan változik, de ez nem jelenti azt, hogy neked is mást kell gondolnod, mint korábban. Én ma is vallom, hogy az album, a nagylemez egy művészi kifejezési forma, és amíg vannak, akik ezt ugyanígy látják, addig lesznek nagylemezek is. A mai világ a vágyak azonnali és gyors kielégítésének igényéről szól, folyamatosan újabb és újabb ingerek érnek, de mindig lesznek olyanok, akik számára az jelenti az igazi élményt, ha elmerülhetnek egy frissen megjelent lemezben, kizárva a világ minden őrületét."
 


DEEP PURPLE - Time For Bedlam (beharangozó a 2017-es InFinite albumhoz)


Az Ian Paice dobossal készült friss interjút megtalálod az áprilisi HammerWorld magazinban


 

DEEP PURPLE - InFinite
(04/07 - earMusic)

01. Time For Bedlam
02. Hip Boots
03. All I've Got Is You
04. One Night In Vegas
05. Get Me Outta Here
06. The Surprising
07. Johnny's Band
08. On Top Of The World
09. Birds Of Prey
10. Roadhouse Blues

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
2020. május 30. (szombat) 16:42

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép sorjában. Már öt nótával lehet ismerkedni, a teljes anyagot pedig június elejére ígérik. A Hypocrites Breed még az évtized elején alakult, de igazán csak 5 éve aktív a csapat, a tagjai között pedig olyan arcokat találunk, mint Németh "Ball" Ádám gitáros (ex-Insane, ex-Subliminal Merger) és Fehér Sándor (Sunset, Wrong Side), aki az ének mellett január óta újra basszusozik is. A trió dobosa Eisenhoffer Péter.   www.facebook.com/hypocritesbreed HYPOCRITES BREED - Elmén kívül (a 205 album előzeteseként) HYPOCRITES BREED - Idegen (a 205 album előzeteseként) HYPOCRITES BREED - Árnyék ül rajtam (a 205 album előzeteseként) HYPOCRITES BREED - Egyedül (a 205 album előzeteseként) HYPOCRITES...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

ATTILA - Új dallal jelentkeztek: Cancelled
ATTILA - Új dallal jelentkeztek: Cancelled

Cancelled címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett az amerikai metalcore színtér egyik legmegosztóbb csapatának számító Attila. A Chris Fronzak vezette, metalcore/deathcore mixet...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS