FLOTSAM AND JETSAM - "Imádom, hogy Európában ma is tudjátok, milyen az igazi metal!"

Pénteken játszanak a Showbarlangban: 8 banda 2 színpadon

2017. április 4. (kedd) 10:45 | utoljára módosítva: 2017. április 4. (kedd) 10:50

Április 7-én, pénteken érkezik Budapestre a tavaly egy méregerős thrash albumot kiadó arizonai Flotsam And Jetsam, az a kultikus brigád, ahonnan eredetileg Jason Newsted átigazolt a Metallicába 1987-ben. A tavaszi turné két vendége a Dew-Scented és az Izegrim lesz, de a Showbarlangban megrendezésre kerülő pesti buli amolyan minifesztivállá alakult, ugyanis öt hazai thrash banda is fellép majd.

A Flotsam And Jetsam egyik alapítójával, a gitáros Michael Gilberttel a tavalyi lemez kapcsán jelent meg egy interjú a márciusi HammerWorld magazinban, amelyből az is kiderül, hogyan is tért vissza a gyökereihez a banda.

A pénteki koncert Facebook oldala


2017. április 7., Showbarlang

Menetrend:

A színpad:
18.30 - Needless
19.40 - Inhalator
20.55 - Zord
22.45 - Vesztegzár

B színpad:
18.00 - Maradandó Károsodás
19.00 - Izegrim
20.10 - Dew-Scented
21.25 - Flotsam And Jetsam


 

Minden túlzás nélkül mondom, hogy a ­ta­­­­­­­valyi albumotokat egy igazi újjászü­letésnek tartom. Azt viszont sajnáltam, hogy két ős-tag is kiszállt a bandából, Edward Carlson gitáros és Kelly David-Smith dobos. Ennek mi volt az oka?


„Elsődlegesen az, hogy újra so­­kat akartunk turnézni. Kelly ezt a családja miatt nem tudta vállalni, Edwardnak pedig az egészségével voltak gondjai. Mi sem így terveztük a dolgot, és sajnálom, hogy nincsenek már velünk, de miután kialakult az új felállás, majd nekiálltunk turnézni, hamar kiderült, hogy ez így volt helyes.

Steve Conley egy kiváló gitáros, egy kreatív zenész, Jason Bittner dobos pedig friss vért hozott a bandába. Aki ismerte őt a Shadows Fall-ból, tudhatta, hogy mennyire zseniá­lisan dobol. Ezzel a felállással nem volt gond visszakanyarodni a gyökereinkhez, a klasszikus thrash vonalhoz. És egyetértek veled, valóban újjászülettünk! (nevet) Ezért is adtuk a lemeznek a Flotsam And Jetsam címet."Jasont már korábban is ismertétek? Mert ő egy fiatalabb generációhoz tartozik.

„Így van. Ami a dob mögött nem is árt! (nevet) Kelly már régóta ismerte őt, és amikor kiderült, hogy nem tud velünk maradni, azt mondta, hogy keressük meg ezt a srácot, mert fantasztikusan dobol és nagy Flotsam rajongó. A Shadows Fall akkor már pihenőre ment, Jason pedig az újjáalakított Toxikkal zenélt, de ahogy felvettük vele a kapcsolatot, már jött is. Hatalmas thrash őrült és úgy dobol, mint egy vadállat. Rendesen feladta nekünk a leckét!" (nevet)Valamivel előttük visszatért hozzátok Michael Spencer basszer is, aki annak idején a Metallicába távozott Jason Newsted utódjaként került a bandába. Őt hogy vettétek rá arra, hogy 25 év után visszajöjjön?


„Ennél mi sem volt egyszerűbb. Amikor Jason Ward bejelentette, hogy kilép, kellett egy basszusgitáros, Michael pedig mondta, hogy most abszolút alkalmas neki az időpont. Van elég ideje és persze kedve is. Vele is végig jóban voltunk, ahogy Troy Gregoryval, Warddal vagy más régi tagokkal sem szakadt meg a kapcsolat. És mindig sokkal jobb egy régi cimborával muzsikálni, mint folyton új arcokat bemutatni a rajongóknak. Azt is megbeszéltük, hogy ha Spencer épp nem ér rá a munkája miatt, akkor az elődje, Jason Ward jön majd velünk turnézni."

FLOTSAM AND JETSAM - Hammerhead (1985 - házi klip, Jason Newsted lakásában)

 Jason Newsteddel is tartjátok a kapcsolatot?


„Persze. Rendszeresen írunk egymásnak, amikor meg hazalátogat, nagyjából évente egyszer, mindig elmegyünk kajálni és egy jót dumálni. Mi akkor sem haragudtunk rá, amikor beszállt a Metallicába. A helyében mindenki azt tette volna, nem igaz?" (nevet)

FLOTSAM AND JETSAM 1986 (a jobb szélen Jason Newsted)

 Az új albumot a második lemezetek, az 1988-as No Place For Disgrace újra felvett verziójának kiadása előzte meg. Megmondom őszintén, én az eredeti verziót sokkal jobban szeretem, és nem is értem, hogy miért kellett újra felvenne­­­tek. Szerintem ugyanúgy kellett vol­­­na kiadni, mint 2006-ban az első lemezt, bónuszdalokkal, DVD-vel...

„Pontosan ezt is akartuk, átkeverve, extra nótákkal kiegészítve. De azt eredetileg egy nagy kiadó hozta ki, az Elektra, és vagy nem akarták, vagy nem tudták előhalászni a régi masztert. Mivel akkor épp egyben volt a régi felállás, úgy döntöttünk, hogy nem szarakodunk velük tovább, inkább újra felvesszük a komplett lemezt. Ez egy kényszermegoldás volt, de sokaknak tetszett az új verzió. Persze, azt is megértem, aki az eredeti lemezzel nőtt fel és ragaszkodik is ahhoz."

FLOTSAM AND JETSAM - Német tévéműsor, Mosh, 1988

 Beszéljünk akkor a Flotsam And Jetsam című tavalyi lemezről. Az igaz, hogy dupla albumnak terveztétek?


„Pontosan. Rengeteg ötletünk született, de olyan sok, hogy a legnagyobb problémát a szortírozás jelentette. Mi is egy csomó új témát sorakoztattunk fel Steve-vel, Spencernek meg voltak olyan kész dalai még a 80-as évek közepéről, amelyek lemaradtak a No Place For Disgrace albumról, és mivel ezek nagyon passzoltak ehhez a 'vissza a gyökerekhez' jellegű anyaghoz, ezeket is meg akartuk mutatni a rajongóknak. Összesen vagy 18 nóta állt össze, de a dupla album tervét végül leszavaztuk, így a lemezre a szerintünk legerősebb 12 szám került fel. Ez is egy jó döntés volt, úgy gondolom. Mindenkitől azt halljuk, hogy ez az anyag akár a No Place For Disgrace folytatása is lehetne."A kísérlezetősebb, modernebb hangzású anyagok u­­tán tu­­­­datos döntés volt, hogy visszakanyarodtok a régi stílushoz?

„Egyrészt igen, másrészt az új felállás is ezt hozta magával. Egy olyan dobossal, mint Jason, mi mást is játszhatnánk? Annak idején a Judas Priest is totál megújult, amikor Scott Travis beszállt hozzájuk. Sokan nem is gondolják, hogy egy dobos mi mindent tehet hozzá a zenéhez. Másrészt ahogy jobban beindult az európai koncertezés, azonnal kiderült, hogy a rajongók mit is akarnak hallani tőlünk. Az újabb dalokat nem igazán! (nevet) 'Hé, inkább az első két lemezről játsszatok!' Folyton ezt hallottuk...

Ráadásul az európai metal színtér most is nagyon jó, ellentétben az amerikaival. Van becsülete a régisulis metalnak, thrashnek, nevezzük akárminek... És egy csomó régi banda is nagyon izmos lemezeket készít. A Death Angel, a Testament, a Kreator, az Exodus, a Metal Church... A régi gárda. Úgy gondoltuk, hogy mi is megmutatjuk, mire vagyunk képesek. És hozzá kell tegyem, nem hiszünk a szemünknek, a fülünknek, olyanok a reakciók!

Legutóbb a Destruction, a brazil csajtrió Nervosa és az Enforcer társaságában voltunk Európában, és úgy énekelte mindenki az új lemez dalait, mint a régi klasszikusokat! Eredetileg csak a nyári fesztiválokra akartunk visszajönni, de ez a fogadtatás teljesen átírta a terveinket. Azt mondtuk, hogy lesz ami lesz, csinálunk egy tavaszi turnét, és megpróbálunk olyan helyekre is eljutni, ahol még nem, vagy csak nagyon régen játszottunk.

Lényegében az európai metal fanatikusoknak köszönhető, hogy új erőre kaptak ezek a régi bandák, ideértve magunkat is. Idehaza el sem tudják képzelni az emberek, hogy Európában milyenek a metal bulik. Zúzás, éneklés, hatalmas a hangulat! Amikor meghirdettük ezeket a márciusi, áprilisi dátumokat, még újabb felkérések is jöttek. Imádom, hogy Európában ma is tudjátok, milyen az igazi metal!"
Említetted Michael régi dalait. Az Iron Maiden ezek közül való?


„Az pont nem! (nevet) Mindenki azt hiszi, hogy tribute nótának írtuk, de inkább csak annak köszönhető a hasonlóság, hogy hatalmas Maiden rajongók vagyunk. Nagyon hamar összeállt a zene, a leggyorsabban az újak közül, és a galoppos téma miatt nekünk is azonnal beugrott, hogy ez tisztára Maiden. Eric énektémáiban is van némi Bruce Dickinson, de a szöveg és a cím onnan jött, hogy ezt a számot már instrumentális formában is így neveztük egymás között.

Ami Spencer dalait illeti, a L.O.T.D. például egy régesrégi nóta. Annak idején Coup De Grace volt a címe, de nem volt elégedett az idegenlégióról szóló szövegével, úgyhogy azt újraírta. A L.O.T.D. címet meg akkor találta ki, amikor 2014-ben együtt turnéztunk a Legion Of The Damneddel. Fel is hívta Maurice-t (Maurice Swinkels, a holland thrash/death brigád énekese), hogy nem bánja-e, ha ilyen formában lenyúlja őket! (nevet)

Az új szöveg egy démoni hordáról szól, de van mai üzenete is. A L.O.T.D. rövidítés meg onnan jött, hogy az ilyesmit mindig is imádtuk. Már az első lemezen is ott volt a U.L.S.W. nóta, ami az Ugly Little Slimy Wench rövidítése. A hármas albumon meg két ilyen címet is találni."

 

FLOTSAM AND JETSAM - Iron Maiden (szöveges videó a 2016-os lemezhez)
A záró Forbidden Territories is olyan, mintha az 1988-as le­­mezről maradt volna le...

„Telitalálat! (nevet) Az a másik régi szám Michaeltől. Ott azért lehet hallani, hogy akkoriban mekkora hatással volt rá a Slayer! (nevet) De ő sem csak a régi cuccait porolta le, még vagy három másik dalhoz is leszálllított néhány kiváló ötletet. Annak idején is dalszerző volt, csak sajnos rövid ideig maradt a bandában, mert a magánélete úgy alakult, hogy muszáj volt rendes melóhelyet keresnie. Utána már csak hobbistaként zenélt, de például a fia is aktív muzsikus. Nagyon örülök annak, hogy visszatért közénk, és látom rajta, hogy ő is mennyire élvezi ezt az egészet."A 2012-es Ugly Noise lemezen hogy lett belőle producer?

„Azt az albumot a megváltozott körülmények miatt közösségi finanszírozással akartuk felvenni, Michael meg kölcsönzött nekünk némi pénzt a stúdiózáshoz. Tehát nem zenei értelemben volt producer, akkor a háttérből segítette a bandát."Neked van kedvenc dalod az új lemezről?

„Az eddig felsoroltakon kívül? (nevet) Nagyon bírom a Flotsam And Jetsamet, a Life Is A Mess-t, a Time To Go-t, a Monkey Wrench-et, de a komorabb, progosabb Creepert is. Az nem kimondottan egy koncertszám, de ilyen is kell egy változatos lemezhez."

 

FLOTSAM AND JETSAM - Life Is A Mess (a 2016-os lemezhez)
A rajongók közt nem annyira sikeres lemezeitekről mi a véleményed?

„Melyikre gondolsz?"A 90-es évek második felében született albumokra például.

„Az tényleg nem volt egy jó korszak. Sem számunkra, sem a metal számára. Kerestünk egy új hangzást, csak nem igazán találtuk meg! (nevet) De ma már egészen más idők járnak. Legalábbis Európában. Az amerikai klubokat össze sem lehet hasonlítani az európaiakkal, ahogy a fesztiválokat sem. Odahaza mindig gond van a cuccal, a színpaddal, mindennel, Európában viszont úgy oda van készítve a cucc, ahogy kell. Már alig várjuk, hogy újra nálatok turnézzunk!"

Az interjú eredetileg a HammerWorld márciusi számában jelent meg.

FLOTSAM AND JETSAM - HammerHead (Live, 2016) 

"Az amerikai Flotsam And Jetsam személyében ismét egy nagy múltú zenekart láthat élőben a hazai közönség, a nyolcvanas évek thrash hullámának jeles képviselőjét, melyet a Metallica és a Voivod volt basszusgitárosa, Jason Newsted alapított egykoron.

A műfaj keményvonalas rajongói szerint az együttes a régi vágású, keményvonalas thrash metal egyik utolsó igazi képviselője. A buli a ShowBarlangban lesz április hetedikén, ráadásul a Leif Jensen vezette német thrash/death hordát, a Dew-Scentedet és a frontcsajos death, thrash vonalas holland Izegrimet is elcsípheted.

A phoenixi thrash titánok utoljára 2008-ban tették tiszteletüket hazánkban, az eset érdekessége, hogy akkor is a holland csapat tartott velük (akkor még egy taggal bővebb felállásban). Az Izegrim is szépen építette azóta karrierjét, rendszeres szereplője az európai fesztiváloknak, s két ízben szerepelt a 70000 Tons Of Metal néven ismert fémzenében gazdag hajóúton, 2014-es szereplésükkel elnyerték a "fedélzet legjobb zenekara" címet is (Cripper-award).

Az eredetileg tervezett program kibővült, 5 hazai csapat csatlakozott az eseményhez. A Maradandó Károsodás, a Vesztegzár, az Inhalator és a Zord zenekarok színesítik majd az így két színpadosra duzzadt, mondhatni minifesztivált a Showbarlangban.

Sajnálatos módon a Remorse időközben visszalépett, s bizonytalan időre pihenőre vonul, helyettük a kialakult üresedést a Needles igyekszik kitölteni."
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS