NOMAD - "Egy dalnak valamilyen érzést kéne közvetítenie, ez nekem ilyen lelki orgazmus"

Interjú Cicóval a Márványmenyasszony album megszületéséről

2017. február 28. (kedd) 13:11 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 05:33

A szerdai Fonogram díjátadón többek között a Nomad zenekarnak is lehet drukkolni, ugyanis a tavaly októberben megjelent Márványmenyasszony lemezük is Az év hazai hard rock vagy metal albuma kategória jelöltjei közé került.

A konceptanyaghoz kapcsolódó turné március 10-én a szombathelyi Végállomás klubban folytatódik majd, az alábbiakban pedig elolvashatod azt az interjút, amit a lemez kapcsán készített Uzseka Norbert a Nomad gitárosával, Cicóval. Az interjú - szerkesztett verzióban - eredetileg a HammerWorld novemberi számában jelent meg.
 www.facebook.com/pg/nomadzenekar


A Nomad egy rockbanda, amelyben a legendás Bedlam zenekarból ismert Jánosi Cicó Szabolcs gitáros és Újvári Péter dobos zenél, a Neck Sprain basszer Nagy Levivel és az egyik kereskedelmi tévés tehetségkutatón feltűnt Juhász Marci énekessel együtt. A harmadik albumuk Márványmenyasszony címmel jött ki 2016 októberében. A szokatlan cím nem véletlen: a lemez egy történetet mesél el. De zeneileg is gazdag és kalandos lett az anyag. Uzseka Norbert faggatta ki Cicót.Milyen lett a lemez?


"Én nagyon elégedett vagyok. Aki szereti a fanatikus zenehallgatást, annak szerintem ez a lemez kincs lesz. Talán lehet ilyet mondani, hogy ez megint egy új szín a zenei pályafutásomban. De talán jobban hasonlít a gyökerekre, mint a korábbi lemezek. Nekem azt a feelinget adja vissza. De lehet, csak azért van, mert ugyanolyan intenzitással zajlott a dalszerzés, mint amikor az Inside Ash készült a Bedlammal.

Egy-két új területre is beeveztünk, vannak olyan dalok, amilyeneket még nem írtam. Pl. lett egy instrumentális dal, a Csak a szélre várok, amit egyébként nem instrumentálisnak szerettem volna, és lehet, hogy később megcsináljuk majd kislemeznek énekkel. De így, ének nélkül is annyira megtetszett mindenkinek, hogy mondták, hogy nem is kell rá semmi. Ez úgy született, hogy lementem a próbaterembe, és így, ahogy a lemezen hallani, felvettem, és később már nem is nyúltam hozzá. Bűn lett volna hozzányúlni, mert olyan hangulatot örökített meg, amit nem lehetett volna reprodukálni."Milyen hangulatot?

"Egy dal mindig valamilyen érzést kellene, hogy közvetítsen, ez nekem egy ilyen lelki orgazmus. Nehéz szavakba önteni. Sajnálom, hogy a szöveg nem került rá, mert azt megírtam, de a lemez megjelenési határidő miatt nem tudtuk úgy megcsinálni, hogy jó legyen. De ez amúgy sem egy hagyományos szerkezetű dal, önmagában is különleges, ilyet még nem nagyon írtam."Hogyan készült a lemez?


„A zenekar nagyon sokat beleadott a felvételekbe. Az énekeket Marcival ketten demóztuk fel, és sok esetben nem is kellett újra énekelni. Próbáltam a szövegekkel a legjobban felkészülni, így sok dal 1-2 sessionből megvolt, de volt olyan, amelyikhez 4-5 alkalom is kellett. Aztán Marci Köteles Leanderrel vette fel a végső énekeket, és vele még dolgoztak a szólamokon is. Eközben Petya dolgozott a dobszólamokon, én pedig Levivel együtt csinálgattam a bőgő szólamokat. Csak a bőgőn 5 teljes napot dolgoztunk. Aztán Levi meg Petya átgyúrták a dob-bőgő szólamokat, miközben én gitároztam, majd jöhetett a stúdió és dobfelvétel. Mindenki 110%-on teljesített."

NOMAD - Az utolsó katona (a 2016-os Márványmenyasszony albumhoz)

 Korábban jellemzően nem te írtad a szövegeket.

"Igen, nekem a szövegírás viszonylag új dolog, azelőtt ott volt mellettem a kedvenc szövegíróm, akinek volt, hogy néha elmondtam, mire gondolok, és ő szöveggé formálta. Az előző lemezen írtam először szöveget, és a többieknek annyira tetszett, hogy mondták, hogy most már én írjam a szövegeket, sőt, a kiadónk nem is engedte, hogy más írjon, pedig lett volna segítségem. Ennek azért van olyan előnye, hogy a dalaimnak van egy hangulata, amit el is kell mondani szövegben. De ez nekem intimebb dolog, hogy ki is kell mondanom, ettől néha olyan, mintha belelátnának az aurádba vagy lelkedbe a szövegeid által. Ez mindenképpen új dolog számomra, de már elkezdtem élvezni.

Azt gondolom, egy-két szöveggel nagyon átjött, amit akartam, ha visszahallgatom, belőlem is kiváltják azokat az érzéseket. Próbáltam ezen a lemezen egyszerűbben fogalmazni, nem kacifántosan, hogy a hozzám hasonló egyszerű ember nyelvén szólaljon meg. Amúgy nem írok verseket, de vannak gondolataim, amiket le szoktam írni. De ez is olyan, mint egy csap, amit megnyit az, hogy elkezdesz foglalkozni a dologgal, és akkor elkezd jönni, mint a gitártémáknál.

Egy-két éve elmentem egy gitártanárhoz, hogy megnézzem, milyen lyukak vannak, amiket esetleg be kell tömni. És ő azt mondta, hogy nagyon sok tanítványa van, de a legtöbbjük nem tud improvizálni. És azt mondja, hogy bennem viszont ez nagyon ott van. Hogy abban a pillanatban találod ki a dalt, mert az improvizáció folyamatos dalírás. A szövegírás is egy picit ilyen, hogy elindul-e vagy nem. Nem lehet erőltetni.

Nemrég volt egy koncert, ahol a Quimbys Kiss Tibivel iszogattunk a bárban. Elment hugyozni, majd visszajött, hogy ő közben írt egy verset, és elmondott egy 5 perces verset, miközben 3 percig volt pisilni! (nevet). Döbbenetes, hogy van egy ilyen csatornája, ami folyamatosan nyitva van, és akár bulizás közben is tud írni."Hogyan és miért lett konceptalbum a Márványmenyasszony?

"Talán az albumot indító Az utolsó katona miatt. Az az egyik legkedvencebb dalom, ami gyújtóként működött a lemezcím kapcsán is. És aztán már a többi dal szövege is olyan lett, hogy összekapcsolható egy történetté. Hogy mi is az a Márványmenyasszony: van a Thököly út 61. szám alatt egy ház, ahol van egy szobor, aminek van egy legendája. Egy hölgy szobra, aki az erkélyen áll és nézi az utcát, de mögötte be van falazva az ajtó… Állítólag az a története, hogy a világháború idején ez a hölgy várta haza a kedvesét, aki a fronton harcolt.

Minden nap kinn volt az erkélyen. Aztán hamis híreket kapott, hogy elesett a párja. A legenda itt kétfelé ágazik, van olyan verziója, mely szerint ahogy ezt meghallotta, megállt a szíve és meghalt, csakhogy a hír nem volt igaz, a katona hazajött a frontról, és amikor meghallotta, hogy mi történt, akkor ő állíttatta a szobrot, majd befalaztatta az erkélyt. A másik verzió szerint a menyasszony nem hitte el, hogy meghalt a kedvese, várt tovább, de amikor meglátta hazatérni, akkor halt meg…

Szóval az a szobor emléket állít azoknak az embereknek, akik várnak valakire, sokszor egy életen át. A remény néha kegyetlen tud lenni. És miután megszületett Az utolsó katona, akkor jött az igény, hogy írjuk meg a párját is, ami a menyasszony szemszögéből mondja el a történetet. Az utolsó katonában úgy van, hogy 'Egy fiatal lány a tükör előtt, Aki nem látja előre a jövőt', az utolsó dalban, a Márványmenyasszonyban pedig az van, hogy 'Egy öreg hölgy a tükör előtt, Kire más néz vissza, mint azelőtt'. Ehhez a sztorihoz az összes dal tudott aztán kapcsolódni. Szóval sokkal több van ebben a dalban, mint csak egy riff meg dallam.

Abból, hogy 'Ez a katapult előtti pillanat, Mikor nyomod a gombot, de beragad', lehet tudni, hogy a katona egy pilóta, akinek zuhan le a gépe, és nem tudod, hogy megmenekül-e. De a történetből lehet tudni, hogy haza fog érni, de már nem találja ott a kedvesét… Szerintem ez ilyen újkori Rómeó és Júlia történet, és nagyon szépnek tartom. A hűségnek, türelemnek, szerelemnek a példaképe ez a márványmenyasszony."Ez érdekes, mert ezt ma már nem látod sehol…


"Ezért döbbenetes ez a történet. Könyvekben meg filmekben van ilyen. Hogy képesek meghalni is egymás szerelméért. És pont mivel nem látsz ma ilyet, ezért jó kontraszt ez a történet a mai világgal. Ma nyilván más értékrend van. Meg mi hál'Istennek a béke idejében élünk, de élnek még olyan emberek, akiknek kellett fegyvert fogni, és félelmetes számomra szembesülni ezzel a dologgal, és a háború benne van a levegőben most is…

A másik, ami inspirálta Az utolsó katonát, az John McCrae Flandria mezején című verse, amit az I. világháborúban írt, és a Master Of Puppets borító is eszembe jut róla. A költő észrevette, hogy a sírok között rengeteg pipacs nő… Ez indította el ezt a verset, hogy vannak, akik soha nem tértek haza."Meglepő is volt, hogy már rögtön az első dalban ott van a halál, még ha úgy is, hogy jó jön utána…

"A halál a kezdete egy másik létnek, ezt Fodi írta meg. Vagy Gandalf azt mondja, hogy a történetnek nincs itt vége, hanem folytatódik… Én ezzel úgy vagyok, hogy ha igaz az a fizikai tétel, hogy nem vész el az energia, akkor az igaz másra is. Az a sok energia, amit felhalmozunk, annak egyszerre vége tud szakadni, vagy valahol folytatódik? Én abban hiszek, hogy valahol tovább kell, hogy folytatódjon. Nem vagyok reinkarnáció hívő, nem azt mondom, hogy egy fűszálban újra fogunk születni, de ki tudja?!"Nekem úgy tűnt, hogy a lemeznek elég fontos témája a remény mellett a hit is.

"Próbáltam elvonatkoztatni ilyen szempontból. Annyira átadtam magam a történetnek, meg a szövegeknek, hogy sokszor nem is értem, hogy miért írtam. Nem magamról szól. Némelyik dalszöveget egy-egy baráti beszélgetés ihlette. Pl. a Húzz fel is egy beszélgetésből indult ki. Van egy nagyon jó barátom, aki egy nagyon csinos lány, mindene megvan, tök jó élete van, bárkit megkaphatna, ennek ellenére iszonyatosan boldogtalan és nem találja a helyét. És erről írtam, hogy ha lenn van valaki, akkor húzd fel, segíts rajta! És később értettem meg, hogy ez mind egy történet része.

De azt lehet mondani, hogy a legtöbb ember átmegy mindazon, amiről a szövegek szólnak. Megtalálni a helyünket, az szerintem bárkinek kihívás a mai világban. Ha elgondolkozik az ember azon, hogy mi a célja az életünknek, mit kell elérni, hogy karrier, meg amit kínálnak a lehetőségeink, ezekben néha nagyon könnyű elveszni. Mész azon az úton, amiről úgy gondolod, hogy helyes, de lehet, hogy nem találod meg, amit szeretnél. De ha már valamit találsz, akkor az egész megérte."

NOMAD - Márványmenyasszony (a 2016-os album)

 A Sajnálom című dalt már egy ideje nyomják a Petőfi Rádión. Ez hogy működik, látszik a koncerteken, hogy jönnek új arcok?

"Eddig nem volt olyan dalunk, amit be tudott volna fogadni a rádió. Nem úgy készült pedig, hogy rádiós sláger legyen, de tök jó, hogy lett olyan dalunk, ami még egy rádióba is befér. Mindenféle kompromisszum nélkül. Elképesztő egyébként, hogy a Petőfi Rádiót olyan 150-250 ezer ember hallgatja, tehát ha egyszer lemegy egy dal, akkor az kb. száz vagy ezer koncertnyi emberhez jut el! (nevet) Nyilván ezek közül nem fog mindenki azonnal szaladni a boltba megvenni a lemezünket, de akkor is olyan emberek is megismerik így a dalodat, akik amúgy nem.

A média nagyon sokat változott az utóbbi időkben. Régebben összefogottabb volt, hogy megvolt egy bizonyos stílusnak a csatornája. Hogy pl. ha Thrash-Mosh Klub volt, akkor arra az összes olyan ember eljött, az egész országból utazott fel a Landler Jenőbe, aki csak szerette azt a stílust. Most meg egy csomó ember hallgatna olyan zenét, amit mi játszunk, de fogalma sincs, hogy hol keresse. Lehet, hogy nem olvas vagy nem követ olyan médiát, ahol mi felbukkanunk. Gyakorlatilag elkerülitek egymást a közönségeddel. Most nincs meg az a közeg, nehezebb dolga van egy mai zenekarnak, mert elindul, és egy nagy erdőben találja magát, ahol nincsenek kitaposva az ösvények. Régebben egyértelműbb volt."
A Hotel Polimer lemez megjelenése után kerültetek a Keytracks-hez, a volt Hammeres Szarka Joseph cégéhez. Hogy működik a munkakapcsolat?

"Nagyon sok minden megváltozott azáltal, hogy ő belépett a képbe. Joseph számunkra is katalizátor, nagyon sok mindent elindított, ami addig nem volt. Annyira a zenészért, a zenekarért van, hogy a bennünk lévő művészi értékek előjöjjenek, hogy azt mondhatom, hogy nem hogy kompromisszumot nem kellett kötnünk, de pont hogy megszabadultunk az összes kompromisszumtól, ami a zeneiparban jöhet. Ezáltal belőlünk is jobban ki van hozva az összes lehetőség és érzés. Ő maga is annyira zenefanatikus, hogy szinte gyermeki hittel hisz a dalainkban, és számomra ez nagyon-nagyon jó érzés.

Ami profizmusban nagyon változott, és amit próbálok megszokni, hogy most vannak határidők is. Nincs három évem megcsinálni a lemezt, hanem néhány hónap, és félre kell tenni minden polgári tevékenységet, és non-stop megcsinálni az anyagot. Az Inside Ash idején történt ugyanilyen. De érződik is a dalokon, hogy 100%-os energiát tettünk beléjük."Az előző lemez Légy jó című dalára készült egy különleges videoklip, az UNICEF gyermekbántalmazás elleni kampányához. Annak mi lett a sorsa?

"Az UNICEF félretette ezt a projektet, de a Petőfi Rádió pont most kezdte el játszani a dalt. A téma pedig újra és újra előkerül, tehát lehet, hogy lesz még belőle valami. Ha mögénk állt volna egy nagy szponzor, úgy jobban sikerült volna, de így is nagyon sok ember reagált rá, és tök jó, hogy részt tudtunk ebben venni."Bedlamilag bármi remény?


"Most itthon volt Fodi, és mondta, hogy nagyon jó lenne csinálni egy koncertet, de nem egyszerű. Ha úgy akarod összerakni a műsort, hogy ne csalódjanak a rajongók, az fél éves felkészülést jelent. És ha csak egy koncertet csinálsz, és úgy néz ki, hogy eljön 500 ember, és mondjuk épp nullszaldós lesz, akkor nehéz belerakni azt a fél évet. Nem szólva a 186 fős vendéglistáról, mert mindenki azt kérdi, hogy fel tudnám-e írni… De az idő a legnagyobb ellenség. Ha volna rá időm, nagyon szívesen megcsinálnék egy Bedlam lemezt, csak hogy felrakhassam a polcra, de most hál'Istennek el vagyok foglalva a Nomaddal, és látom, hogy megy valahova."Amikor mondtam otthon, hogy Cicóval fogok interjúzni, a két fiamnak felcsillant a szeme, hogy komolyan Cicóval a Tesz-vesz Városból?! Ha-ha. De szóval miért vagy te Cicó?

"Az úgy történt, még óvodás koromban, hogy apámmal, aki nagy példaképem volt, mentünk az úton, és jött biciklin egy kollégája, aki odakiabált neki, hogy "hé, Cickány", én meg mondtam, hogy hú, de cool, apámat Cickánynak hívják, úgyhogy mikor bementem az oviba, mondtam mindenkinek, hogy mától engem is így kell hívni (nevet). Sokáig ez voltam, aztán, sok évvel később, Miskolcon játszottunk, és az Atomic zenekarnál próbáltunk, és az énekes-gitáros AtomicTomi hívott először Cicónak, és így rám ragadt."

NOMAD - Sajnálom (szöveges videó a 2016-os Márványmenyasszony albumhoz)

 Az egyik új szövegben említed is anyukádat, hogy mondott valamit, de apukád nem jelenik meg a szövegekben…

"Nehéz mindent elmondani. Mikor megírok egy szöveget, akkor kb. egyötöde fér bele annak, amit el akarok mondani. A szöveg olyan, mint amikor egy könyvről leírják a hátoldalára a kis ismertetőbe a hátoldalára, hogy miről szól, miközben van ott még akár több száz oldal, ami az egész történet. Szóval minden gondolatot nehéz kifejteni egy szövegben, már ha van mögötte egy történet is. De ez az "anyám azt mondta" amúgy onnan is jön, hogy akartam egy dalt, amibe ezt beleírom, mert nagyon régóta sokan írtak ilyet, Johnny Cash, a Lynyrd Skynyrd stb., hogy 'my mama said'! (nevet)

Az ember próbálja megtalálni az értékeket, amiket hoztunk otthonról, és sajnos erről sem szól a mai világ. Sokszor ezek az értékek félre vannak téve. Az a dal, a Minden történet is nagyon kedves nekem, mert a történet mindig folytatódik. Mind megéljük a dolgokat, ami az életünkben szép és jó, de amikor mi már nem tudjuk ezeket tovább vinni, akkor 'Új helyeken, új tereken, új neveken épp most születik újjá a szabadság és a szerelem'.

Látom a gyerekeket a játszótéren, és ők még nem tudnak semmit arról, amit mi már láttunk. Sok illúziód nincs, de amikor ránézel ezekre a gyerekekre, akkor nem is tűnik olyan rossznak. Látod, hogy bennük születnek újjá azok az érzések, amikre olyan jó visszagondolni. És így minden történet örökké tovább él, folytatódik. Mintha tovább adnánk ezeket az érzéseket a tudtunk nélkül. És ehhez jön az anyai tanács, hogy maradj ember, 'ami a szíveden a szádon', és ne bánd meg később, mert nem a pillanatnyi jó az, ami számít, hanem tartsd magad azokhoz az értékekhez meg normákhoz, amelyek számodra fontosak."

Az interjú eredetileg a novemberi HammerWorld magazinban jelent meg.
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
CARNIFEX - Vadonatúj dal született, premier: Cursed
2020. május 29. (péntek) 09:12

Cursed címmel máris meghallgatható egy vadonatúj dal a deathcore vonalas kaliforniai Carnifextől. "Büszkén mutatjuk be az új nótánkat, amit már ebben a karanténos világban írtunk. A mostani világ-káosz ellenére a kreativitást tekintve a Carnifex sosem volt még jobb állapotban... Mind átkozottak vagyunk!" A Carnifex legutóbbi albuma World War X címmel jelent meg tavaly nyáron.   www.facebook.com/CarnifexMetal CARNIFEX - Cursed (2020)

GRAVE DIGGER - Albumpremier, itt a Fields Of Blood lemez
GRAVE DIGGER - Albumpremier, itt a Fields Of Blood lemez

Fields Of Blood címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett a mai napon a 40 éves jubileumát ünneplő Grave Digger, a 2018-ban kiadott The Living Dead lemez folytatása pedig már végigf is...

ALESTORM - Végighallgatható az új album: Curse Of The Crystal Coconut
ALESTORM - Végighallgatható az új album: Curse Of The Crystal Coconut

A mai napon jelenik meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, amelyet máris végig hallgathatsz. Ez a kalózmetalosok második lemeze az ex-Wisdom, ex-Leander Kills...

LAMB OF GOD - Chuck Billy az új dalukban, premier: Routes
LAMB OF GOD - Chuck Billy az új dalukban, premier: Routes

A világjárvány miatt az eredetileg tervezettnél hat héttel később, május 8. helyett június 19-én jelenik meg a Lamb Of God kilencedik albuma. A 2015 nyarán kiadott VII: Sturm Und Drang...

TANKCSAPDA - Új klip Babos Tímeával és Kiss Gergellyel: Szüless meg újra
TANKCSAPDA - Új klip Babos Tímeával és Kiss Gergellyel: Szüless meg újra

Ahogy korábban írtuk, klip is készült a Tankcsapda egyik új számához. A Szüless meg újra dalhoz Tokay Péter készített videoklipet, amelyben feltűnik a háromszoros Grand...

BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS