MAGOR - "Én rajongó vagyok mind a mai napig"

2017 végéig biztosan megjelenik a Testamentum debüt folytatása

2017. február 26. (vasárnap) 09:52 | utoljára módosítva: 2018. január 30. (kedd) 05:26

A januári Eine Kleine Thrash Music fesztiválon sokadik alkalommal játszott a Barba Negrában a Magor, amelynek 2015-ben jött ki a Testamentum című bemutatkozó lemeze. A berényi metal ötös az elmúlt évek során minden tekintetben aktív volt, a több hazai nagyágyút elsütő feszt után mégis visszavonul egy kis időre. Ennek oka a rajongók által már nagyon várt második lemez elkészítése, egyebek mellett ezekkel kapcsolatban tette fel kérdéseit Kánya Ferenc a frontember Speck Rolandnak és a dobos Sápi Marcinak.
(Fotók: Gémesi Balázs, Radó Norbert)

 www.facebook.com/magorzenekarMilyen volt az Eine Kleine, mennyire éreztétek relevánsnak magatokat a felhozatalban?

Marci: "A hazai klubok jelentős részében azt érzi az ember, hogy ez eredetileg vagy urándúsító műhely lehetett vagy ravatalozó, de hogy nem rockklubnak épült, az biztos. Na, a Barba Negra ennek az ellenkezője. Amikor ott játszunk, mindig Amerika-feelingem van. Kényelmesen be lehet pakolni a cuccot, jók az öltözők, nagy a színpad, brutál a technika és atom profi a helyi stáb.

A szervezők nem először gondolták úgy, hogy beleillünk a képbe és ezért mindenképp köszönettel tartozunk nekik. Korán kezdtünk, de szépen jöttek a Magor-pólós srácok Felvidékről, Sopronból, Siófokról, Gyöngyösről, Zalaegerszegről és ez számunkra hihetetlen… Már ezért megérte. Ilyenkor nincs kérdés, hogy releváns vagy-e, oda kell tenni száz százalékig."
 


MAGOR - Ez vagyok én (a 2015-ös Testamentum albumhoz)

 Márciusban lesz két éve, hogy megjelent az első teljes lemezetek, a Testamentum. Masszívan megtúráztattatok, biztos vannak pontos visszajelzéseitek az albummal kapcsolatban...

Speki: "Amikor a lemez készült, az akkori maximumot nyújtotta mindenki. A végeredménnyel mind a mai napig elégedettek vagyunk. Az album promotálását is így csináltuk végig, minden tőlünk telhetőt megtettünk. Ahova hívtak, oda elmentünk és bemutattuk a lemezt. Ennyi befektetett munkától már lehet eredményt várni. Abszolút pozitív a mérlegünk. A lemez és a turné megsokszorozta a zenekar rajongótáborát."

Marci: "Szinte minden olyan portál közölt kritikát a Testamentumról, amelyik foglalkozik kemény zenével, és mindenhonnan nagyon pozitív visszhangok jöttek. Azt hittük, megosztóbb lesz az anyag. Aztán több kategóriában is jelölték a Hang-Súly Zenei Díjra, és el is nyerte az év debütáló albuma címet, aminek nagyon örültünk, az is egy fontos szakmai visszaigazolás volt."

 
Egy ideje egy Ígérj holnapot című új dalt is játszotok a bulikon...

Marci: "Még a turné alatt elkezdtünk dolgozni pár új dalon. Az Ígérj holnapot nagyon hamar favorit lett, főleg miután elkészült rá a dalszöveg; a korai Magor dalok szövegírója, Galli Kriszta egy gyönyörű verset írt hozzá. Amikor jött a turnézáró hétvége a Tankcsapdával, mind a két este eljátszottuk, összesen 7 ezer ember előtt teszteltük le a két nap alatt. Jól vizsgázott, így a téli turnén is mindenhol elnyomtuk."

 Ti mit gondoltok erről a nótáról?

Speki:
"Talán fejlődünk, ez hallható ebben a dalban is. Az mindenképpen biztató, hogy az első koncert után többen is kenték a szövegét."

Marci: "Szerintem az egyik legslágeresebb zene, amit valaha csináltunk - a Magorhoz képest. Persze ezt úgyis a közönség dönti majd el. Sodró lendületű dal, erős refrénnel, amit remélem sokszor fogunk sokan együtt énekelni. Ami a szöveget illeti, nekem egy igazi féktelen, pusztító, önmarcangoló szerelmi kapcsolat jön le belőle, fájdalmasan ismerős sorokkal, de másnak talán mást jelent."
 


MAGOR - Fontosabb, mint az életem (a 2015-ös Testamentum albumhoz)

 Lesz új videó ehhez a dalhoz, mint a Fontosabbhoz a Testamentum előtt?

Marci: "Imádjuk a videoklipeket, de sajnos egy igazán jó klip drágább, mint felvenni egy egész lemezt. Nagyon szeretnénk ezen a téren is minőséget adni a közönségnek. Spekivel állandóan küldözgetjük egymásnak, hogy hol, kinél milyen klipet láttunk, és azon agyalunk, milyen jó ötletet lehetne megvalósítani kevés pénzből. Aztán valahogy mindig ott lyukadunk ki, hogy kéne bele egy elefánt, az meg legalább 20-30 ezer Ft+áfa óránként…" (nevet)

Speki: "Amúgy beletrafáltál, előkészületben van a klip, és pont erre a dalra. Reményeink szerint még a nyár előtt kijövünk vele, de jelenleg csak annyit tudunk mondani róla, hogy elefánt nem lesz benne!" (nevet)

 
Mi a helyzet az új Magor lemezzel?

Speki: "A lemezzel az a helyzet, hogy elég lassan haladunk vele. Nálunk ugyanis az van, hogy vagy koncertezünk, vagy próbálunk egy hétvégén, a kettő együtt nem megy. És a próba is csak akkor működik, ha mind az öten ott vagyunk, ami elég nehéz, mivel öten öt felé lakunk, négy különböző megyében. De 2017 végéig biztosan meg fog jelenni."Lemezcím, borító?

Speki: "Húha, ez meg nagyon messze van! A borítón személy szerint szívesen dolgoznék Bársony Petivel, aki a Testamentum képeit készítette. Nagyon tetszenek a munkái, de ez az egész még képlékeny. Akárcsak a lemez címe. Nem vagyok vallásos, de szeretem a bibliai témájú dolgokat. Nálam 'A hatodik napon' munkacímen fut az új anyag, csak ezt még le kellene nyomni a többiek torkán!" (nevet)

 Mondtátok, hogy több nóta is munkafázisban van. Nekem az Ígérj holnapot dal nem tipikus Magor. Milyen a többi?


Speki: "Ez nehéz kérdés. Érezzük, hogy ez az anyag más lesz. Változunk, talán most érnek össze a különböző hatások. Elindultunk valamerre, de ez nem tudatos. Most ez a zene jön ki belőlünk. Más, de ez is egyértelműen Magor. Vannak, akik közelről ismernek minket és hallották a nótákat, amiken dolgozunk, de ők sem tudták megfogalmazni ennek a másságnak a mibenlétét. Én sem tudom. Talán jobban fel vannak építve a dalok, jobban ki vannak találva a dallamok. Annyi biztos, hogy tempósabb lesz ez az album, mint a Testamentum volt."
 


MAGOR - Nem kértem (a 2015-ös Testamentum albumhoz)

 Szóval idén nyáron csak meló, semmi buli?

Marci: "Nem tűnünk el teljesen, csak kevesebb bulink lesz. Tavaly is megfogadtuk, hogy a lemezre fókuszálunk, aztán végül is sok koncert volt, mert egy csomó meghívásnak nem tudtunk ellenállni. Lehet, hogy most is így lesz, ha olyan lehetőségeket kapunk, mint eddig. Nagyon muszáj lenne a fontossági sorrendet betartani, de több fesztivál már most be van vésve a naptárunkba. Nem tudnánk kihagyni például a Rockmaratont, ahol évek óta játszunk."Az elmúlt hónapokban turnéztatok a Moby Dick, a Tankcsapda és a Road vendégeként. Milyenek voltak a bulik, milyen közönség volt számotokra a főzenekaroké?

Speki: "Fantasztikus... ez az egy szó jut eszembe. Mind a zenekarok, mind a közönség. Én rajongó vagyok mind a mai napig. Az első Moby Dickes koncertre vittem az Ugass kutya lemezbemutató jegyeimet aláíratni. Sőt, korábbiakat is. Annak idején a Pecsás S.D.I koncertre is csak azért mentem el, mert ők voltak az előzenekar. Tankcsapda szintén... Utaztam miattuk Hajdúszoboszlóra és Debrecenbe is. Szóval így azért más íze volt az egésznek. Még Rubcsics Ricsit és Cicót kell elkapnom a Necrofight meg a The Bedlam jegyekkel. Lehet játszanunk kellene az Ossiannal meg a Nomaddal!" (nevet)

Marci: "Egy-egy ilyen turné fantasztikus élmény. Ilyenkor rengeteg új embert tudunk meggyőzni arról, hogy mindenki Magoros, csak még nem mindenki tud róla. (nevet) A Moby Dick rajongók igazi őrültek, nagyon tudtak lelkesedni értünk is. A szegedi koncerten például már a beállás alatt pogó volt. A Road közönsége pedig egy nagy család. Abszolút nyitottak voltak ránk, befogadtak. A Tankcsapda közönségéről meg az a hír járja, hogy előzenekarként nehéz őket meggyőzni, viszont mi a tavalyi 8 állomásból 6 esetben úgy jöttünk le a színpadról, hogy nem azt skandálták egyből, hogy 'Tank-csap-da, Tank-csap-da' hanem, hogy 'vissza-vissza'. Ez nagyon jól esett."Milyen viszonyban vagytok egyébként ezekkel a zenekarokkal?

Speki: "Lehet szeretni vagy nem szeretni ezeket a zenéket, zenekarokat, de a tiszteletet kiérdemelték. A semmiből csináltak k*rva nagy dolgot, rengeteg belefektetett munkával és energiával. Magyarországon marha magas szintet értek el úgy, hogy mindeközben emberek maradtak...de nagyon. Annyira közvetlenek, hogy még mi is meglepődtünk. Ahogy hozzánk álltak, mind a zenekar, mind a stáb, az példaértékű."

Marci: "Igen, és itt nem csak a kötelező körökről beszélünk a főzenekarok részéről, hanem őszinte beszélgetésekről, jó szívből adott hasznos tanácsokról és rengeteg baromkodásról. Ezektől érzed embernek magad egy olyan nagy gépezetben, mint egy hazai 'mainstream' zenekar turnéja."Nem a zsebeitekben akarok turkálni, de hallottam például, hogy vadiúj busszal jártok a legnagyobb közönséget megmozgató hazai bandák elé zenélni. Rég az a pletyka járja, hogy valaki építi a karriereteket...


Speki: "Ezt mi is hallottuk már. Mi magunk építgetjük. Igen, egy viszonylag nagy, új busszal járunk, plusz négy-öt fővel. A busz is egy barátunké, azok az emberek pedig, akik állandóan velünk vannak, szintén a barátaink. Ezt sokan nem értik. Néha mi sem értjük, miért jó az, hogy elcseszik a szabadságukat a Magorra, pakolnak, utaznak.

Az egyik roadunkat kérdezték is miért csinálja, a válasz az volt, hogy 'Úgy képzeld el, mint egy osztálykirándulást osztályfőnök nélkül'! (nevet)  Vagy mondok még egy példát. Budapesti nagykoncert után a technikai személyzetünk egyik tagja odajön, hogy „Srácok, büszke vagyok rátok”. Mondja ezt egy K-1 magyar válogatott. Nekem. Érted? Hát én sokkal büszkébb vagyok. Rájuk."

Marci: "A barátaink, a családjaink időt, energiát, sokszor pénzt nem kímélve tolják velünk a szekeret, hegynek felfelé. Nagy zenekaroktól, fesztiváloktól, kluboktól meg úgy hisszük, azért érkeznek meghívások, vagy azért nyitottak a mi megkeresésünkre, mert igényes a produkció és van hozzá közönség is. Tudjuk, hogy vannak, akik irigyek az elért eredményeinkre, mert csak a felszínt látják, és nem tudják, hogy emögött mennyi vér és verejték van. De ez nem feltétlenül baj. A marketing ma megkerülhetetlen és ennek az a lényege, hogy adni kell a látszatra.

Egy feltörekvő csapatnál a jó zenei produkció nem feltétlenül elég, jobban figyelnek, ha van füstje is, nem csak lángja. Mondjuk, annak is van egy varázsa, amikor egy Trackes buli után pakolsz ki a próbateremnél, közben meg imádkozol, hogy ha benyitsz, a patkányfogó végre ne legyen üres, meg a Sziesztát is sikerüljön begyújtani!" (nevet)

 Szerintetek mitől működik a Magor?

Marci: "Apróságnak tűnik, de egy-egy pozitív rajongói üzenet, levél borzasztóan feltölt minket, rengeteget jelent. Nekünk ez az üzemanyag, ettől megyünk előre. Amikor a csapat másfél évig tagcseréktől, próbaterem-hiánytól bénultan, széthullva létezett, akkor is a folytatás vágya tartotta egyben a Magort..."

Speki:
"Inges Zoli mondta, hogy ennek a zenekarnak egy normális világban már legalább százszor fel kellett volna oszlania. Igaza van. De ez nem egy normális világ, mi meg imádjuk azt, amit csinálunk."

Marci: "Minket legalább kárpótol a közönség szeretete meg a reflektorfény, de a párjainknak, a családunknak, a barátainknak csak az áldozat és a lemondás jut, pedig ők azok, akik nélkül tényleg nem menne. Reméljük, hogy egyszer tényleg büszkék lehetnek ránk!"MAGOR - Testamentum (a 2015-ös album)

 


 
A Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.


 

Hozzászólások

[017170]
sebestyen
jo zene nekem tetszik
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS